Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και καρκινογόνος και ... φορομπηχτική

Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί είναι αυτοί - παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, αλλά και αξιωματούχοι της ΕΕ - που «βάζουν πλάτη» για να αναπτυχθεί και στη χώρα μας η καρκινογόνος καύση και οι παραφυάδες της ως μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Εκείνο, όμως, για το οποίο δε λένε ούτε λέξη, είναι το τεράστιο κόστος των μεθόδων αυτών, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες με δραστική αύξηση των δημοτικών τελών...

Για να πάρουμε μια ιδέα παραθέτουμε στοιχεία από το αφιέρωμα του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (τεύχος 55), της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης. Σήμερα, αναφέρει, για τη διάθεση των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ στην Αττική το κόστος ανέρχεται σε 10 έως 30 ευρώ τον τόνο, ενώ με την καύση αναμένεται να κυμανθεί από 100 έως 120 ευρώ τον τόνο. «Τα κόστη διαχείρισης - αναφέρει το σχετικό άρθρο - θα αυξηθούν στους περισσότερους ΟΤΑ από 70 έως 90 ευρώ ανά τόνο, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στους περισσότερους ΟΤΑ κατά 32-63% με μια μέση αύξηση της τάξης του 42%». Κι αυτό αν κατασκευαστεί μονάδα καύσης δυναμικότητας άνω των 6.500 τόνων απορριμμάτων ημερησίως, πολύ περισσότερο, δηλαδή, από αυτά που παράγονται στην Αττική (σήμερα 5.500 τόνοι). Αλλιώς το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Και φορομπήχτες, λοιπόν, οι εραστές της καύσης...

Αλλα λένε, άλλα κάνουν

Κριτική στην πρώην δήμαρχο Αθηναίων ότι «δεν ακούσαμε τίποτα για την περίφημη υπογειοποίηση των γραμμών του Προαστιακού», στον πρόσφατο απολογισμό της διοίκησης του δήμου, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΝ, μιλώντας στο ανοιχτό συντονιστικό της παράταξής του. «Ξέχασε», όμως, μια «λεπτομέρεια»: Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών, όταν τέθηκε το ζήτημα της έγκρισης των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και μαζί της η επίγεια επέκταση των γραμμών, οι «Ενεργοί Πολίτες», η παράταξη που στηρίζεται από το ΣΥΝ, την υπερψήφισαν, καταδικάζοντας την πόλη και τους κατοίκους της...

«Προχωρημένα προγράμματα»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Θα εφαρμόσει νέα, «πιο προχωρημένα προγράμματα» στο υπουργείο Υγείας, είπε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, αποχαιρετώντας το υπουργείο Τουρισμού. Δεν εξήγησε, όμως, από τι θα είναι πιο προχωρημένα τα προγράμματα αυτά.

Πάντως, αν είχε κατά νου τα έργα βιτρίνας και τα ...κάγκελα, όταν ήταν δήμαρχος της Αθήνας, έπεσε διάνα. Αυτό είναι που χρειάζεται σήμερα και μια καθωσπρέπει κυβέρνηση «μεταρρυθμίσεων». Καλλωπισμός στις εισόδους των νοσοκομείων και ευπρεπισμός στα μαγειρεία και, ταυτόχρονα, να μπει μετά το ΕΣΥ ένα ...«ΑΕ», για να γίνει «ΕΣΥ ΑΕ» και στη συνέχεια να επιταχυνθούν οι «συμπράξεις» με τους ιδιώτες, ώστε να ανοίξουν εντελώς οι κερκόπορτες.

Βέβαια, η εντεινόμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας ήταν και παραμένει ο βασικός άξονας της κυβερνητικής πολιτική. Αυτό που θα παίξει τώρα ρόλο είναι η προσωπική ...«πινελιά»! Ετσι, ίσως, να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η συνεχής υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες που καλούνται να πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι, ακόμα και στα κρατικά νοσοκομεία, προϋποθέτει κατ' αρχήν πολύ μπλα - μπλα, για να αποκρυβεί η ουσία της πολιτικής που σπρώχνει τον κοσμάκη στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου τον γδέρνουν κανονικά, με τις ευλογίες των κυβερνώντων.

Στα όρια της βλακείας

Τα όρια της βλακείας φτάνουν οι εκπομπές μερικών τηλεοπτικών σταθμών, στην προσπάθειά τους να εγγράψουν πόντους αντικομμουνισμού. Προχτές, μια περιηγητική εκπομπή του «Αλφα», με θέμα τη Μογγολία, έδειχνε σαν να ήταν στημένη όχι για να γνωρίσει στους τηλεθεατές κάποιες πλευρές, έστω, της χώρας αυτής και των ανθρώπων της, αλλά μόνο και μόνο για να κάνει αντικομμουνισμό.

Κατακτητές ήταν οι Σοβιετικοί, κατά την εκπομπή, κι ας βοήθησαν το μογγολικό λαό - όπως παραδέχονταν - να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και τα μέγαρα πολιτισμού και άλλα όμορφα κτίρια που χτίστηκαν στη θέση των αντίσκηνων στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ, έκρυβαν, λέει, τον ουρανό και καταπίεζαν τους Μογγόλους! Οι κομμουνιστές, τάχα, είχαν καταστρέψει όλους τους βουδιστικούς ναούς, εκτός από το μεγαλύτερο και λαμπρότερο στην πρωτεύουσα(!), ο οποίος άλλωστε ήταν ένα από τα δύο βασικά στοιχεία του «ρεπορτάζ».

Τώρα, στην «ελεύθερη» Μογγολία, υπάρχει πείνα και κάποια παιδάκια αναγκάζονται να καταφεύγουν στο ναό για ένα συσσίτιο, αλλά αυτό κρίθηκε ανάξιο σχολιασμού. Προφανώς, όμως, τέτοια φαινόμενα δεν περνούν ασχολίαστα στις χώρες, όπου οι άνθρωποι έζησαν έναν άλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και τα παιδιά ήταν οι «πρώτοι πολίτες». Και όχι μόνο στις χώρες αυτές. Γι' αυτό και η επιστράτευση των αντικομμουνιστικών μνημονίων και οι μετατροπές περιηγητικών εκπομπών σε ανόητους αντικομμουνιστικούς οχετούς.

Να και ένα από τα πρώτα - ίσως το πρώτο - ανέκδοτο του ανασχηματισμού:

-Πώς θα λέγεται από εδώ και πέρα το ΕΣΥ;

-ΕΓΩ...

Τα ανασχηματισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΠΩΣ Η ΣΥΝΘΕΣΗ της ...νέας κυβέρνησης και τα πρόσωπα των νέων υπουργών μας είχαν προδιαθέσει για οτιδήποτε διαφορετικό, αλλά ήρθε κι ο Κώστας Καραμανλής χτες βράδυ να το επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο: Συνεχίζεται η ίδια πολιτική και, μάλιστα, πιο «έντονα» και πιο «αποφασιστικά».

Μάλλον αυτή ήταν και η μόνη χρησιμότητα του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, αφού, κατά τα άλλα, δε μας είπε τίποτε το καινούριο, τίποτε το σπουδαίο, έστω κάτι το ενδιαφέρον. Λες και δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα, για να τοποθετηθεί ένας πρωθυπουργός.

Οσο για την «ομολογία» πως τα κυβερνητικά μέτρα «δεν είναι για την ώρα ευχάριστα», είναι μια αποστροφή, που χρησιμεύει ως δόλωμα και στάχτη στα μάτια για όσους έχουν ακόμη αυταπάτες. Προφανώς, η κοροϊδία για τις «καλύτερες μέρες» συνεχίζεται διαχρονικά, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, εδώ και δυο χρόνια...

ΑΝ, ΠΑΝΤΩΣ, ΤΟ ...«μεγάλο αστέρι» αυτού του ανασχηματισμού είναι η Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτό δεν είναι για να μας ησυχάζει. Πολλά ζητήματα αυτού του υπουργείου είναι ρευστά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια.

Δυστυχώς, και στα δύο πεδία, η στάση της κυβέρνησης πάει - με τρόπο - από το κακό στο χειρότερο και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών, Ευρωπαίων και, κυρίως, Αμερικανών. Κι η νέα υπουργός δεν προϊδεάζει για θετικές αλλαγές, το αντίθετο μάλλον...

ΠΑΝΤΩΣ, Η ΣΕΝΑΡΙΟΛΟΓΙΑ περί «πικραμένων» έδωσε και πήρε, ως συνήθως, στις συζητήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, Και πρώτος πρώτος αναφερόταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τουλάχιστον ειρωνικό να το ακούει κανείς. «Πικραμένος» ένας υπουργός, ο οποίος «πέρασε» το νόμο για την κατάργηση του 8ωρου; Η πολιτική του είναι σίγουρο ότι θα γεννήσει χιλιάδες πικραμένους (πραγματικά) στο άμεσο μέλλον.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον Αβραμόπουλο στο υπουργείο Υγείας ...τα ανέκδοτα συνεχίζονται.

Πρωτόκολλο συνθηκολόγησης

Το ΝΑΤΟικό «Πρωτόκολλο συμφωνίας και συναντίληψης», όπως κατ' ευφημισμό ονομάζεται η συμφωνία αυτή παράδοσης της χώρας στο ΝΑΤΟ, πέρασε προχτές με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Στην ουσία πρόκειται για μια συμφωνία με τα χαρακτηριστικά συνθηκολόγησης, καθώς περιέχει τέτοιους όρους που μόνο μια ηττημένη χώρα θα μπορούσε να δεχτεί.

Μόνο μια συνθηκολόγηση δίνει γενική και πάγια άδεια για την κίνηση αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πλοίων και γενικά ξένων ενόπλων δυνάμεων από το έδαφος μιας χώρας, έστω και «συμμάχου». Επίσης, στα παρεπόμενα μιας συνθηκολόγησης περιλαμβάνονται και οι άλλες ρυθμίσεις του «Πρωτοκόλλου συμφωνίας και συναντίληψης», όπως η δήμευση ιδιοκτησιών για να εξυπηρετηθούν οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, οι οικονομικές διευκολύνσεις για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων και η υποχρεωτική παροχή του κρατικού μηχανισμού για την υποστήριξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων με το πρόσταγμα του ΝΑΤΟικού διοικητή. Εάν, λοιπόν, αντί για τον προσδιορισμό «συμμαχικές» δυνάμεις, μπει ο χαρακτηρισμός «κατοχικές» δυνάμεις, δε θα αλλάξει επί της ουσίας τίποτα και περιγράφονται τα ίδια και τα αυτά πράγματα.

Ολα αυτά περιγράφουν - όχι, βέβαια, μια εντελώς καινούρια κατάσταση, οπωσδήποτε όμως - την κλιμάκωση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει παραπέρα την πολιτική πλήρους υποδούλωσης της χώρας στους μηχανισμούς επιβολής της «νέας τάξης» που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη συμφωνία προφανώς και την είχε «διαπραγματευτεί» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα αρμόδια ΝΑΤΟικά όργανα. Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που διακατέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η επιχειρηματολογία του εισηγητή του, στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, περιστράφηκε γύρω από το εάν τηρείται η αρχή της ...αμοιβαιότητας και γι' αυτό και καταψήφισε τη συμφωνία. Ανάλογη αρχή της «αμοιβαιότητας» προβλέπεται και στις συμφωνίες για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αυτό που μένει, λοιπόν, είναι να εγκατασταθούν ελληνικές πολεμικές βάσεις στις ΗΠΑ!!!

Ομως, το ΝΑΤΟικό «Πρωτόκολλο συμφωνίας και συναντίληψης», πέρα από τα ζητήματα που αναδεικνύει, όπως την ακόμα πιο ενεργό και επικίνδυνη πρόσδεση της Ελλάδας στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών, σηματοδοτεί και μια πολύ σοβαρή εξέλιξη διεθνών διαστάσεων. Αποτελεί, σε νομικό επίπεδο, εφαρμογή του δόγματος περί ενιαίου χώρου, που προωθούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Επιδίωξη των ιμπεριαλιστικών επιτελείων είναι η μετατροπή όλου του πλανήτη σε ενιαίο πεδίο στρατιωτικής δράσης. Η νομική ομοιογενοποίηση του καθεστώτος δράσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων είναι συνέχεια της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της δημιουργίας πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και της συγχώνευσης των ΝΑΤΟικών επιτελείων και στρατηγείων.

Το επικίνδυνο αυτό και κατάπτυστο «Πρωτόκολλο» δεν είναι μια απλή γραφειοκρατική διεκπεραίωση μιας ΝΑΤΟικής ντιρεκτίβας αλλά αποτυπώνει όλο το πλέγμα της εξάρτησης και της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επιχείρηση απόκρυψης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τρία πράγματα είπε προχτές ο Κ. Καραμανλής στην πολυδιαφημισμένη από μέρες παρέμβασή του, για την υπόθεση των υποκλοπών. Πρώτον, ότι ήταν ένα έγκλημα. Δεύτερον, ότι όλα μέχρι σήμερα έχουν γίνει καλώς. Και τρίτον, από δω και πέρα, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε το καινούριο και το ουσιαστικό. Τίποτε, το οποίο δεν ήταν σε όλους τους Ελληνες γνωστό, ενώ δεν έδωσε και ούτε επιχείρησε να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση στα πολλά, εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχείρησε με μια πομπώδη, όσο και ανούσια, πρωθυπουργική πρωτοβουλία, να «κλείσει» κακήν κακώς μια υπόθεση, την οποία η ίδια «άνοιξε», έντεκα μέρες πριν, με το γνωστό σόου της συνέντευξης των τριών υπουργών της. Γεγονός, το οποίο προεξοφλεί την αρνητική κατάληξη των όσων υποσχέσεων έδωσε και πάλι ο Κ. Καραμανλής, περί αποκάλυψης της αλήθειας και τιμωρίας των ενόχων, διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη γενικότερα, κλπ. Κατάληξη αναμενόμενη, αφού - όπως τόνιζε η προχτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ - «την ενοχή κρατών, εταιριών, κυβερνήσεων, υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών του ιμπεριαλισμού, φροντίζουν να την κρατούν καλά κρυμμένη. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένη, συμμετέχει, και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Τα έργα και τα λόγια

Πριν ένα χρόνο και, συγκεκριμένα, στις 10 Μάρτη 2005, δημοσιεύονταν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) το Προεδρικό Διάταγμα 47, με το οποίο κλιμακωνόταν η «νόμιμη» παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με αυτό, οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό («λογισμικό νόμιμης συνακρόασης» ή, αλλιώς, υποκλοπών), ώστε εντός ολίγων ωρών από τη σχετική εντολή να αίρεται το απόρρητο και όλα τα δεδομένα των παρακολουθουμένων να «διοχετεύονται» στην ΕΥΠ ή την ΕΛ.ΑΣ. μέσω μισθωμένων κυκλωμάτων για να καταγράφονται και να παρακολουθούνται. Επίσης, το ΠΔ 47 επεκτείνει το δικαίωμα των αρχών στην άρση του απορρήτου σε όλες τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, φαξ, γραπτά μηνύματα κλπ.). Πέρα απ' αυτό, τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της ΝΔ συμφώνησε στις Βρυξέλλες στο «αντιτρομοκρατικό» μέτρο της παρακολούθησης, καταγραφής και αποθήκευσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων όλων των πολιτών της Ευρωένωσης.

Κι ενώ, όπως φανερώνουν τα παραπάνω, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη δέχονται απανωτά χτυπήματα, προχτές ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε δημόσια την ανάληψη των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Να διασφαλιστεί, όμως, έναντι ποιων; Πάντως, όχι από την κυβέρνηση, το κράτος, τις κάθε λογής μυστικές υπηρεσίες και τις πολυεθνικές...

Αντιπολιτευτικοί... λεονταρισμοί

Σε λεονταρισμούς κατέφυγε χτες η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» περίπου 5.500 εργαζομένων από την επιχείρηση το οποίο περιλαμβάνεται στην κατάπτυστη αντεργατική συμφωνία που υπέγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Η πλειοψηφία, αφού παρουσίασε τη συμφωνία ως μια δήθεν αναγκαιότητα, που επέβαλλε η «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών, στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε γιατί με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΤΕ, δεν έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι όροι, με αποτέλεσμα οι πρώτοι 711 εργαζόμενοι, που έχουν ήδη αποχωρήσει, να μην έχουν πάρει ακόμα σύνταξη. Κάτι που μπορεί να ισχύσει και για τους επόμενους. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για τη συμφωνία αυτή, που - εκτός των άλλων - δημιουργεί συνθήκες παραπέρα εντατικοποίησης της εργασίας αλλά και επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Το γεγονός αποτελεί άλλη μια ευκαιρία, για να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους, σχετικά με το ρόλο αυτών των πλειοψηφιών και να τους στείλουν μήνυμα καταδίκης στις αρχαιρεσίες της ΠΕΤ-ΟΤΕ που θα πραγματοποιηθούν την άλλη βδομάδα.

Ευχέλαιο για τη γρίπη

Στο ...Θεό φαίνεται ότι εναποθέτει η κυβέρνηση τα της προστασίας του λαού από τη γρίπη των πτηνών. Με δεδομένες τις διαπιστωμένες ελλείψεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, την ελλιπή στελέχωση των αρμόδιων εργαστηρίων για τη διερεύνηση της νόσου και τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει το πρακτικά ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας βρήκε μια εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδημίας: Την επίκληση της βοήθειας του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου!

Χτες, εν μέσω ανασχηματισμού, ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, έστειλε επιστολή στον αρχιεπίσκοπο, στην οποία αφού αναφέρεται στο ρόλο της Εκκλησίας, που «αποτελεί ανέκαθεν στην Ελλάδα σημείο αναφοράς και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων», ζητάει την άδειά του προκειμένου μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής να διαβαστεί ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και μη εξάπλωσης της νόσου για την ενημέρωση του «χριστεπώνυμου πλήθους».

Το μόνο που έμεινε είναι να αρχίσουν τα ευχέλαια για να ξορκίσουν το κακό...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ ενάντια στην «Μπολκεστάιν»

Η προχτεσινή παρέμβαση εκατοντάδων ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, που με κοινό τους υπόμνημα καταδικάζουν την προωθούμενη οδηγία «Μπολκεστάιν» και οι κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελούν πυξίδα για το πώς πρέπει να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοθέτημα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, για να είναι αποτελεσματική.

Οι ταξικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο της πάλης τους την οδηγία «Μπολκεστάιν», αναδεικνύοντας τις πραγματικές της στοχεύσεις. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι μήτρα και αυτής της οδηγίας αποτελούν η συνθήκη του Μάαστριχτ και η στρατηγική της Λισαβόνας, το θεμέλιο κάθε αντεργατικού νομοθετήματος της ΕΕ. Αποκαλύπτουν τα αντιλαϊκά παρασκηνιακά παζάρια ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην προσπάθειά τους να εξωραΐσουν λεκτικά την οδηγία, χωρίς να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο το αντιδραστικό της περιεχόμενο.

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει τις οδυνηρές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η ψήφιση και εφαρμογή της οδηγίας. Συνέπειες που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αλλά και των μεταναστών εργατών, που θα κληθούν να δουλέψουν έξω από τη χώρα τους, στο πλαίσιο της πλήρους απελευθέρωσης των υπηρεσιών. Τα ταξικά συνδικάτα προειδοποιούν για την αύξηση των τιμών και την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα προκύψει από τη συγκέντρωσή τους στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν κρύβουν λόγια. Λένε ξεκάθαρα στους εργαζόμενους ότι και αυτή η οδηγία μοναδικό στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την παραπέρα μείωση της τιμής στην οποία η εργατική τάξη πουλάει στους εργοδότες τη δύναμή της. Η καπιταλιστική ΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να φτιάξει μια φιλολαϊκή οδηγία. Μοναδικός της στόχος είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και αυτός ο στόχος αντανακλάται σε κάθε νομοθετική της πρωτοβουλία. Οι δήθεν αντιδράσεις στην οδηγία «Μπολκεστάιν» από μερίδα κυβερνήσεων και κομμάτων, στόχο έχει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Εντάσσεται στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην οδηγία «Μπολκεστάιν» μπορεί να είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα αποκτάει χαρακτηριστικά ολομέτωπης αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη. Που θα στρέφεται ενάντια στην καπιταλιστική ΕΕ, θα προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την πολιτική των μονοπωλίων. Στην οργάνωση του αγώνα με αυτά τα χαρακτηριστικά πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις, ενάντια και στη λογική των «τροποποιήσεων» της οδηγίας, που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ