Σάββατο 11 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝ-εταιράκια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η σκηνή είναι από το προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου. Αρκετοί δημότες έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονται για το μεγαθήριο του Λάτση, το «The Mall», και τη συμβολή του δημάρχου Αμαρουσίου, Π. Τζανίκου (πρόσκειται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ), στην κατασκευή του. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ, που στις δημοτικές εκλογές του 1998 είχαν συνεργαστεί με την παράταξη του Π. Τζανίκου. Και, βέβαια, αναγνωρίζοντάς τους ο τελευταίος, τους απάντησε ότι δε δικαιούνται να «φωνάζουν» αυτοί που δεν είχαν εκφράσει καμιά αντίρρηση και δεν είχαν διαφοροποιηθεί καθόλου μέχρι και το 2002.

Τι είχε κάνει η δημοτική αρχή Αμαρουσίου μέχρι το 2002; Το 2001 ο Δήμος είχε υπογράψει συνεργασία με τον «Αθήνα 2004» για το «Χωριό Τύπου». Επίσης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και ολλανδική εταιρία παρουσίασαν την ίδια χρονιά το σχέδιό τους για εμπορικό κέντρο εντός της έκτασης του «Χωριού Τύπου». Ηδη, είχε ενεργοποιηθεί η δημοτική επιχείρηση, για την αγορά των εκτάσεων στον Αγιο Θωμά. Επιπλέον, ο Π. Τζανίκος τους θύμισε ότι ο νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης του ΣΥΝ, Σπύρος Λυκούδης, ψήφισε υπέρ του μελλοντικού μεγαθηρίου του Βωβού στο Μαρούσι, επί της Λ. Κηφισίας, στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου πριν από μερικές μέρες.

Χωρίς αμφιβολία, βέβαια, είναι βαριές οι ευθύνες του Π. Τζανίκου, για όσα έχει κάνει, αλλά, πράγματι, δε δικαιούνται να μιλούν γι' αυτές τα «ΣΥΝεταιράκια» του...

«Χέρι» και στο χαρτζιλίκι!

Είναι, πλέον, γνωστό ότι η πολιτική εμπορευματοποίησης έχει μετατρέψει τους δήμους σε «πανάκριβα μαγαζιά», που πουλούν, «τοις μετρητοίς», υπηρεσίες στους δημότες. Αλλά, αυτό που έγινε στη Λάρισα ξεπερνάει κάθε όριο και δείχνει ότι κάποιες Δημοτικές Αρχές «ξεσάλωσαν» κι έχουν εξελιχθεί σε αισχρούς κερδοσκόπους, επιχειρώντας να «τ' αρπάξουν» από παντού.

Οι μαθητές, λοιπόν, ενός σχολείου της περιοχής που πήγαν για ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας, θέλησαν να πιουν ένα χυμό στο κυλικείο. Ξέρετε πόσο πλήρωσαν: Τέσσερα ευρώ ο καθένας! Η «μακριά βουτιά» του Δήμου Λάρισας στο χαρτζιλίκι των μαθητών, αποδεικνύει ότι η, υπό τον Κ. Τζανακούλη, Δημοτική Αρχή - υποστηρίζεται από τη ΝΔ - δε διαθέτει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και συμπεριφέρεται σαν έμπορος που σκέφτεται μόνο τον παρά. Ας τον χαίρονται το δήμαρχό τους οι Λαρισαίοι κι ας τον ξαναψηφίσουν στις ερχόμενες εκλογές για να συνεχιστεί το «δημοτικό μακροβούτι» στις τσέπες τους...

Μάρκετινγκ και κέρδη

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η Ελληνική Εταιρία Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ (ΕΕΦαΜ) με αφορμή την έναρξη του Συνεδρίου με θέμα «Η Τέχνη της Επικοινωνίας στο Φαρμακευτικό Marketing». Κι όταν η στήλη ρώτησε ποια είναι η σχέση των κεφαλαίων που διατίθενται για μάρκετινγκ με τα βασικά μεγέθη της φαρμακοβιομηχανίας, πήρε την απάντηση ότι αντιστοιχεί κοντά στο 6% του ετήσιου τζίρου των φαρμακοβιομηχανιών. Ποσοστό, που ανέρχεται περίπου στο μισό του αντίστοιχου που διατίθεται απ' τις φαρμακοβιομηχανίες για την έρευνα (ο μέσος όρος είναι 10-13% και σε μερικές περιπτώσεις φτάνει στο 20% επί των συνολικών τζίρων).

Κι αν αναρωτιέστε σε τι απόλυτα μεγέθη μεταφράζονται τα ποσοστά, σας πληροφορούμε τα εξής: Οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα (όλες θυγατρικές πολυεθνικών εκτός μιας) είχαν το 2004 τζίρο 4,19 δισ. ευρώ. Το 6% του ποσού αυτού μεταφράζεται σε 251,4 εκατ. ευρώ και διατίθεται για τις ανάγκες του μάρκετινγκ!

Κάπως έτσι διασφαλίζεται η κερδοφορία της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, μαζί με την ετήσια αύξηση των κερδών τους τα τελευταία χρόνια με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 17,3%, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα της HELLASTAT.

Στα... χαρακώματα των μεταλλαγμένων

Ο «πόλεμος» των μεταλλαγμένων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ - στο πλαίσιο του συνολικότερου εμπορικού ανταγωνισμού μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διογκώνεται με το πέρασμα των ετών - καλά κρατεί. Προχτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκαλεί την ΕΕ για τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν θέσει τα κράτη - μέλη της στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, θεωρώντας ότι παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Εμπορίου. Η απόφαση αυτή του ΠΟΕ πάρθηκε έπειτα από την προσφυγή που είχαν καταθέσει τον Αύγουστο του 2003 οι ΗΠΑ και μαζί τους ο Καναδάς και η Αργεντινή. Πολλοί είναι εκείνοι - και στη χώρα μας φυσικά - που σπεύδουν να χαιρετίσουν την... «αντίσταση» που ορθώνει η ΕΕ στα μεταλλαγμένα. Ξεχνούν(;) όμως ότι μια σειρά γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί παρασκευής, κυρίως της γερμανικής «Bayer» και της γαλλικής «Sygenta», έχουν λάβει προ πολλού την έγκριση της Επιτροπής και ήδη καλλιεργούνται σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες. Ελάχιστα, δηλαδή, τους ενδιαφέρει η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των καταναλωτών, όπως προσπαθούν να μας πείσουν και κάποιες... οικολογικές οργανώσεις, παρά μόνον η προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπούν, έναντι των υπερατλαντικών ανταγωνιστών τους.

Οταν το κράτος τρομοκρατεί

Απαγωγές μεταναστών, υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αποφάσεις της ΕΕ για ενίσχυση των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής, στρατόπεδα της CIA σε ευρωπαϊκές χώρες, καθημερινά κρούσματα τρομοκρατίας σε βάρος πολιτών Ελλήνων ή αλλοδαπών. Το περιβάλλον αυτό «γέννησε» τον τρόπο που αστυνομικοί της Ασφάλειας την περασμένη Τρίτη «επισκέφτηκαν» δυο πολίτες «δι' υπόθεσίν τους»... «Πολιορκούν» το διαμέρισμα της Πίτσας Σπανού, στελέχους του ΚΚΕ, και απαιτούν να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια για να της υποβάλουν ερωτήσεις για την κόρη της. Οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν έδειξαν κάποιο νόμιμο έγγραφο - που προφανώς δεν είχαν - αλλά έγιναν απειλητικοί, όταν αρνήθηκε επειδή δε νομιμοποιούνταν οι αστυνομικοί να το κάνουν, χτυπώντας την πόρτα του διαμερίσματος και θορυβώντας για να τους ανοίξει. Τα ίδια είχαν κάνει προηγουμένως στο διαμέρισμα της κόρης της, απειλώντας ότι θα φέρουν κλειδαρά ή θα σπάσουν την πόρτα.

Οι αστυνομικοί, δρώντας σ' ένα πλαίσιο που μπορεί να χαρακτηρίζει τον καθένα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του ως ύποπτο «εγκληματία», έκαναν αυτό που τους επιτρέπεται από τις νέες πρακτικές που έχουν εγκαινιάσει οι διωκτικές αρχές τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Δηλαδή, να τρομοκρατούν ωμά, καλλιεργώντας μαζικά την ψυχολογία του φόβου, ώστε να εμποδίζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις να εκφραστούν με συμμετοχή στη μαζική λαϊκή πάλη. Είναι γνωστό ότι από το 2004 και το 2005 που εφαρμόζονται οι αστυνομικές δράσεις τύπου «Πόλις», αλλά και αυτές του ελέγχου των πλατειών και των ελεύθερων χωρών, 226.776 πολίτες έχουν ελεγχθεί ή προσαχθεί στα αστυνομικά καταστήματα. Περίπου 30.000 αστυνομικοί διατέθηκαν σ' αυτές τις επιχειρήσεις. Οποιος κινεί την υποψία στο αστυνομικό όργανο, ελέγχεται για την παρουσία του στον τόπο όπου έχει στηθεί το μπλόκο. Τα προγράμματα αυτά της Αστυνομίας στόχο έχουν να συνηθίζουν τους εργαζόμενους στην ιδέα πως τα κατασταλτικά μέτρα και η αύξηση, ποιοτική και ποσοτική, των κατασταλτικών μηχανισμών είναι ωφέλιμα, γιατί ενισχύεται η ασφάλειά τους.

Οι πρακτικές αυτές είναι το αποτέλεσμα της αναβάθμισης και ενίσχυσης του ρόλου των κατασταλτικών μηχανισμών στις κοινωνίες των χωρών - μελών της ΕΕ, που έχουν αποφασιστεί στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Μέθοδοι που καταπατούν ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, που ορισμένα από αυτά είναι κατοχυρωμένα σε Συντάγματα και Δικονομίες. Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, τρομοκρατούν όσους εργαζόμενους αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Γιατί αυτός είναι ο πραγματικός στόχος των αστυνομικών πρακτικών.

Η αντίδραση των δύο «πολιορκημένων» ήταν άμεση: Η δημόσια καταγγελία του περιστατικού. Κάθε πολίτης πρέπει να καταγγέλλει τέτοια συμβάντα και τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν. Να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, και ατομικά, αλλά, κυρίως, συλλογικά με το μαζικό αγώνα για διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών, στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες όπως της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» για την πάταξη των φαινομένων κρατικής «εγκληματικότητας»... Αλλά η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες πρέπει να συνδέεται με τον αγώνα αποδυνάμωσης της κατασταλτικής πολιτικής και των κομμάτων της πλουτοκρατίας που την εφαρμόζουν μέχρι την κατάργησή τους. Να απαντήσουν πολιτικά, εγκαταλείποντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Τα αποπροσανατολιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΣΕ ΛΑΘΟΣ κατεύθυνση κινείται ο πρωθυπουργός, ακόμα και αν δεχτεί κανείς ότι πράγματι θέλει να «θωρακίσει» την ελληνική νομοθεσία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως αυτό των υποκλοπών.

Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται πρώτα να ...καταργηθούν πολλοί και διάφοροι νόμοι και συμφωνίες. Οπως, για παράδειγμα, αυτοί της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών, όπου οι πολυεθνικές κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ελέγχονται. `Η, οι συμφωνίες για τη δράση μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ή αυτές περί συνεργασίας μυστικών υπηρεσιών, αλληλοενημέρωσης με στοιχεία και δεδομένα παρακολουθήσεων και πολλές άλλες...

Φυσικά, η κυβέρνηση ούτε καν ...σκέφτεται κάτι τέτοιο. Αντίθετα, έχει προσαρμοστεί στο παιγνίδι των εντυπώσεων. Αλλωστε, όταν δε θέλεις να γίνει κάτι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αναθέσεις σε μια «ανεξάρτητη αρχή», όπως αυτές που κάλεσε για συνάντηση ο Κώστας Καραμανλής.

Αλλωστε, έχουμε όλοι πλέον χειροπιαστές αποδείξεις για το ρόλο και τις ...παρεμβάσεις των «αρχών» αυτών, σε θέματα προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, ώστε να ξέρουμε από πρώτο χέρι πως ούτε μπορούν, ούτε και θέλουν να κάνουν τίποτε.

ΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ εθνικά θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι όμως σίγουρο αυτό;

Αν αναλογιστούμε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη χώρα της λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που νομοθετεί, μάλλον οι δυο τους θα έχουν να ανταλλάξουν ...πλούσιες εμπειρίες.

ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ από κοινού τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ ζητά η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας. Περίεργο αίτημα, δε βρίσκετε; Πόσο μάλλον όταν απευθύνεται στους Αμερικανούς...


Γρηγοριάδης Κώστας

Υποτίθεται πως το Ιράκ έχει μια ...ανεξάρτητη κυβέρνηση και οι ΗΠΑ απλώς βοηθάνε στην ασφάλεια της χώρας... Και να σκεφθείτε ότι η Αγκυρα δεν έχει στείλει στρατό κατοχής στο Ιράκ, ενώ το θέμα των Κούρδων παραμένει ακόμη ανοιχτό...

Η ανησυχία της ΕΝΑΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανησυχία δηλώνει η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για την αυτονομία του θεσμού. Κάπως αργά, βέβαια, αφού - όπως όλοι γνωρίζουν - ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), από την αρχή της θεσμοθέτησής του, κλήθηκε να λειτουργήσει ως ένας διεκπεραιωτικός μηχανισμός της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και των κρατικών υποθέσεων και, μάλιστα, χωρίς να διαθέτει ούτε καν τα αναγκαία για το σκοπό αυτό μέσα.

Τούτο, όμως, είναι το λιγότερο, αφού, η ανησυχία, που εκφράζει η ηγεσία της ΕΝΑΕ, δεν έχει να κάνει με τον προσανατολισμό του θεσμού. Οπως γίνεται φανερό, από το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα στον υπουργό Εσωτερικών -στη διάρκεια σχετικής συνάντησης - η ανησυχία της επικεντρώνεται στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων, ενώ τα ΚΕΠ ενσωματώνονται στον κρατικό μηχανισμό. Με άλλα λόγια, η ηγεσία της ΕΝΑΕ ανησυχεί και διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο στην εφαρμογή των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών.

Παραμένει, επομένως, αδιατάρακτη η συναίνεση κυβέρνησης και ΕΝΑΕ, σχετικά με το ρόλο του θεσμού. Από την άποψη αυτή, τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση και όπως, τελικά κι αν μοιραστούν οι αρμοδιότητες, ουσιαστικά θα είναι το ίδιο επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

«Μαύρη χρονιά» για τους αγρότες

Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας ήταν το 2005 για το αγροτικό εισόδημα. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα αναθεωρημένα σχετικά στοιχεία της «Γιούροστατ», που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με αυτά, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,6% σε σχέση με το 2004 και διαμορφώθηκε το 2005 στις 78,8 μονάδες (ο μέσος όρος της τριετίας 1999-2001 αντιστοιχεί σε 100 μονάδες), το οποίο είναι και το κατώτερο σημείο από το 1993. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι μειώθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα, παρά το γεγονός πως έγιναν ακόμη λιγότεροι όσοι μοιράζονται την «πίτα», αφού το αγροτικό δυναμικό μειώθηκε το 2005 κατά 1,1%, σε σχέση με το 2004. Εάν, μάλιστα, παρθεί υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν σε μέσους όρους, «τσουβαλιάζοντας» τις καπιταλιστικές και μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις με τους μικρο-μεσαίους αγρότες, τότε γίνεται φανερό ότι τα πράγματα για τους τελευταίους είναι ακόμη χειρότερα...

«Ζήσε Μάη μου... »!

Ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά μέχρι τέσσερις και πέντε μήνες πρέπει να περιμένουν όσοι κλείνουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Οπως μας καταγγέλλει Λαρισαία αναγνώστρια του «Ρ», που έχει «καταρράκτη» στα μάτια, πριν λίγες μέρες απευθύνθηκε στους αρμόδιους του νοσοκομείου για να κλείσει ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία της Οφθαλμολογικής Κλινικής, ώστε να υποβληθεί στη συνέχεια σε εγχείρηση. Ενημερώθηκε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μάη. Ανησυχεί, δε, ότι μέχρι τότε υπάρχει ο κίνδυνος να «σπάσει» ο «καταρράκτης» της κάτι που θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην όρασή της.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλες κλινικές του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπως και του Πανεπιστημιακού, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, εξαναγκάζοντας πολλούς να πάνε σε ιδιώτες γιατρούς όπου και θα ακριβοπληρώσουν. Βεβαίως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός, αφού η «ανθυγιεινή» πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της υγείας, τέτοια προβλήματα και ακόμα χειρότερα δημιουργεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Γιατί αναρωτιούνται...

Τις προάλλες, η γνωστή αμερικανική εφημερίδα «USA Today» αποκάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις διεθνείς ηλεκτρονικές επικοινωνίες (τηλέφωνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, κλπ.) μεγάλου αριθμού Αμερικανών πολιτών και, μάλιστα, χωρίς την απαραίτητη από το νόμο εισαγγελική εντολή, έχοντας εξασφαλίσει για το σκοπό αυτό τη συνεργασία μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιριών. Μια μέρα μετά, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Σπέκτερ, πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ, που εξετάζει το θέμα των προαναφερομένων υποκλοπών, δήλωσε ότι οι τελευταίες γίνονταν και «abroad», δηλαδή στο εξωτερικό. Και, βέβαια, όποιον σκεπτόμενο πολίτη ρωτήσεις, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη, θα σου πει ότι οι δραστηριότητες αυτές ξεδιπλώνονται από τις κατά τόπους αμερικανικές πρεσβείες και πολλές φορές σε συνεργασία με τις εγχώριες μυστικές υπηρεσίες ή τμήματά τους στις αντίστοιχες χώρες.

Και μετά, μερικοί αναρωτιούνται, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι πίσω από τη «δική» μας υπόθεση των υποκλοπών βρίσκονται οι Αμερικανοί, με πιθανή συμμετοχή και των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία επανάπαυση

Το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που ψηφίστηκε στις 25/1/05 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρόλο που δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να γίνει σύσταση προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Δε χωράει κανέναν εφησυχασμό και επανάπαυση. Οι ίδιοι οι κομμουνιστές και άλλοι λαϊκοί αγωνιστές, τα λαϊκά κινήματα συνολικά, είναι αυτά που πρέπει να το κάνουν κουρελόχαρτο στην πράξη, να το καταργήσουν με τον αγώνα τους.

Το πλατύ μεγάλο και δυναμικό λαϊκό κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν, είναι μια πρώτη παρακαταθήκη. Ομως δεν αρκεί και δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη ότι οι ιμπεριαλιστές θα σταματήσουν. Αλλωστε την εποχή αυτή είναι πάμπολλα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι ο αντικομμουνισμός δε σταμάτησε ποτέ.

Στις βαλτικές χώρες, τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, που πήραν κεφάλι μετά την αντεπανάσταση του '90-'91, οι απόγονοι των συνεργατών των ναζί, τα κομμουνιστικά κόμματα είναι παράνομα. Στήνονται μνημεία και αποδίδονται τιμές στις δοσίλογες λεγεώνες των Ες-Ες. Στην Τσεχία είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας γιατί επιμένει να πιστεύει στον Μαρξισμό - Λενινισμό, στην ταξική πάλη και τη σοσιαλιστική επανάσταση! Ταυτόχρονα εντείνεται παραπέρα η επίθεση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) που έχει σημαντική επιρροή στο λαό. Στη Ρουμανία έγινε γνωστό ότι συστάθηκε «επιτροπή για τη διερεύνηση των εγκλημάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος».

Γίνεται έτσι καθαρό ότι παρόλο που το αντικομμουνιστικό μνημόνιο δεν έγινε και επίσημα σύσταση προς τις κυβερνήσεις, εκεί που μπορούν, ήδη το εφαρμόζουν. Επίσης η υπόθεση των παρακολουθήσεων στη χώρα μας και αλλού, ο λεγόμενος «αντιτρομοκρατικός προληπτικός πόλεμος», η αστυνομοκρατία που επιχειρείται παντού, δείχνουν ότι οι μηχανισμοί της κρατικής καταστολής είναι σε κίνηση, με στόχο όχι το... οργανωμένο έγκλημα, αλλά το λαϊκό οργανωμένο κίνημα.

Επίσης δεν είναι τυχαίο που στις 2/2/2006 στο Ευρωκοινοβούλιο, πέρασε ψήφισμα του Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και κάποιων «αριστερούληδων» της «ευρωομάδας της Αριστεράς» που καταδικάζει τη σοσιαλιστική Κούβα «για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για «δικτατορία». Και αυτό γιατί υπερασπίζεται την ακεραιότητά της αποκαλύπτοντας ότι τα διάφορα «ανεξάρτητα γκρουπ» που δήθεν αδικούνται, είναι στην ουσία έμμισθοι υπάλληλοι των ιμπεριαλιστικών χωρών.

Οσο και να προσπαθούν και να λένε διάφοροι απολογητές και υπάλληλοι του συστήματος, όπως ο ανεκδιήγητος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Βαν ντερ Λίντεν - που προχτές βρέθηκε στη χώρα μας - ότι το μνημόνιο καταδικάζει «εγκλήματα» και όχι ιδεολογία, γίνεται φανερό ότι για τους ιμπεριαλιστές έγκλημα είναι η πάλη για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ο αγώνας για την κατάργηση των καπιταλιστών και της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό. Αλλά αυτή τους η επιθετικότητα αποκαλύπτει και το φόβο τους. Αυτόν τους το φόβο πρέπει να τον κάνουμε εφιάλτη και αυτό σημαίνει καθημερινή εντεινόμενη δράση ενάντια σε κάθε μορφή αντικομμουνισμού, ενάντια σε κάθε καταπάτηση κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ