Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιλεκτικές «χαφιεδοκάμερες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να απαιτούν από την αστυνομία να διασφαλίζει την προστασία και από την άλλη να αντιδρούν στην ύπαρξη κάμερας στους δρόμους». Η υποκριτική αγανάκτηση της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου μετά τη βομβιστική έκρηξη στην Πλατεία Συντάγματος, δεν εκφράζει παρά την επιδίωξη ορισμένων κύκλων να αξιοποιήσουν το χτύπημα για να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταστολής. Ταυτόχρονα, να δικαιολογήσουν νέες «τρομορυθμίσεις» και νόμους.

Ομως ειδικά για τη βομβιστική έκρηξη στο υπουργείο Οικονομίας πώς συνέβη και οι κάμερες - τουλάχιστον τέσσερις - που υπάρχουν και «σαρώνουν» το κεντρικό αυτό σημείο της πρωτεύουσας, δεν κατέγραψαν τους δράστες; Πώς συμβαίνει οι κάμερες να παρακολουθούν και να γράφουν καθαρά τις διαδηλώσεις που περνούν από την Πλατεία Συντάγματος και να τυφλώνονται μπροστά στους «τρομοκράτες»; Πάσα εξήγηση δεκτή...

Εκατομμύρια ευρώ για φωτάκια

Σήμερα το απόγευμα - καιρού επιτρέποντος - η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, θα ανάψει τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα και καλεί όλους τους Αθηναίους «στη μεγάλη γιορτή για να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα», όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Γι' αυτή τη «μεγάλη γιορτή», όμως, οι Αθηναίοι θα πληρώσουν το εξωφρενικό ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για τα λαμπιόνια και τις γιρλάντες! Και γίνεται ακόμη περισσότερο εξωφρενικό, όταν παρθεί υπόψη ότι στην ουσία όλο αυτό το «πανηγύρι» γίνεται για ...δύο λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στα διεθνή ΜΜΕ. Κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια η δήμαρχος, όταν και σε σχετική συνέντευξη Τύπου έθεσε ως ...στόχο την επανάληψη του περσινού «κατορθώματος», με τη «ζωντανή κάλυψη» από το Ρόιτερς και το CNN...

Αντεργατικό γκέτο

Δικούς του νόμους προσπαθεί να επιβάλει ο Λάτσης στο νέο του απόκτημα, το πολυκατάστημα «The Mall» (Δε Μολ) στο Μαρούσι. Ορισμένα από τα όσα συμβαίνουν διαπίστωσαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε μαζική εξόρμηση στο πολυκατάστημα, μια μέρα πριν από την 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Ετσι, υποκατάστημα της Τράπεζας «Γιούρομπαγκ» (ιδιοκτησίας Λάτση) μέσα στο πολυκατάστημα λειτουργεί παράνομα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Η τρομοκρατία που ασκείται στους εργαζόμενους δεν μπορούσε να κρυφτεί, καθώς αρκετοί φοβήθηκαν ακόμα και να πάρουν την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ο Λάτσης επιβάλλει πρόστιμο στους ιδιοκτήτες που καθυστερούν το άνοιγμα των καταστημάτων τους το πρωί. Βέβαια, ο κ. Λάτσης λογάριασε χωρίς τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που ήδη σχεδιάζουν τις επόμενες, τακτικές πλέον, επισκέψεις τους στο πολυκατάστημα.

Η «ήπια προσαρμογή»...

Οταν κέρδισε τις εκλογές το 2004 η ΝΔ, την πρώτη περίοδο επέλεξε να ακολουθήσει ...χαλαρούς ρυθμούς, σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ...εμπειροπόλεμο ΠΑΣΟΚ να την κατηγορεί ότι δεν κυβερνά. Την περίοδο αυτή ο υπουργός Οικονομίας απλώς περιοριζόταν να διαβεβαιώνει τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης, που αδημονούσαν για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει όραμα για την οικονομία και ότι θα τα εφαρμόσει. Αυτά μέχρι το τέλος του 2004. Μετά ξέσπασε η θύελλα. Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει ρήξεις και μεταρρυθμίσεις παντού, το κυβερνητικό επιτελείο ξεκίνησε την επίθεση. Σε ένα μόλις χρόνο, προώθησαν τα νομοσχέδια για την κατάργηση του οκτάωρου και την αλλαγή πληρωμής των υπερωριών, την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το νέο αναπτυξιακό νόμο, φορολογικές αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ενώ ακολουθεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

... και ο δρόμος των εργαζομένων

Τελειώσαμε; Οχι, βέβαια.

Τώρα έβαλαν τον Γκαργκάνα να διαμηνύσει στους εργαζόμενους ότι αυτά που είδαν μέχρι τώρα είναι η αρχή σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Οτι μπροστά μας έχουμε αιματηρή λιτότητα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, αύξηση της έμμεσης φορολογίας για να μειωθούν οι φόροι των επιχειρήσεων, μείωση μισθών για να μειωθεί ο πληθωρισμός, κατάργηση της όποιας προστασίας έναντι των απολύσεων, επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, προώθηση νέων ανατροπών στο ασφαλιστικό... Μας προετοιμάζουν δηλαδή για τον επερχόμενο εφιάλτη. Εκτός και αν τους σταματήσουμε, εκτός και αν αντεπιτεθούμε. Ο δρόμος αυτός είναι τελικά ο μόνος ρεαλιστικός για τους εργαζόμενους.

Τα κινητοποιημένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΧΤΕΣ ο Γ. Παπανδρέου, δίνοντας συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, πρόσφερε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Χτες, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η ηγεσία του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Πεδίον του Αρεως και πρόσφερε την ενεργό στήριξη του κόμματός της «στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων».

Μπορεί τα παραπάνω να μοιάζουν αντιφατικά, από πρώτη άποψη, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Εδώ δεν ανησυχεί η κυβέρνηση από άσφαιρες και αναποτελεσματικές - τουλάχιστον - κινητοποιήσεις, σαν τη χτεσινή, στο Πεδίον του Αρεως. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει πρόβλημα...

Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, βέβαια, εάν στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στο Πεδίον του Αρεως, κυριαρχούσαν αιτήματα, που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Εάν καταδικάζονταν οι λογικές της ταξικής συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου. Εάν ξεσκεπαζόταν και αποκαλυπτόταν ο αντιλαϊκός ρόλος των εταίρων του δικομματισμού, η πολύχρονη αντεργατική πολιτική και πρακτική τους. Τότε, ούτε καν θα πήγαινε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Οπως μπορεί να καταλάβει ο κάθε καλόπιστος και στοιχειωδώς σκεπτόμενος εργαζόμενος αυτής της χώρας, δεν είναι ίδιες όλες οι κινητοποιήσεις. Ούτε γίνεται τίποτε τυχαία. Ολα έχουν το λόγο τους, το σκοπό και την επιδίωξή τους. Αλλωστε, υπάρχει μια συσσωρευμένη πλέον εμπειρία, στα τριάντα και πλέον χρόνια από τη μεταπολίτευση του 1974 και μέχρι σήμερα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ των μεγεθών, μεταξύ της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και της ...πανελλαδικής, στο Πεδίον του Αρεως, ήταν ολοφάνερη, όμως η αστυνομία διοχέτευε ανεπισήμως, αλλά επίμονα, στους δημοσιογράφους την ακριβώς αντίθετη εικόνα, απ' αυτήν που οι τελευταίοι έβλεπαν. Περιμένουμε σήμερα να δούμε πόσοι «πείστηκαν»...

Ο ευρωχαφιεδισμός σε δράση

Η χτεσινή συγκατάθεση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην καθολική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, με την έγκριση του σχεδίου οδηγίας, που προβλέπει τη διατήρηση των στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων, των γραπτών μηνυμάτων, καθώς και των επισκέψεων στο διαδίκτυο και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, ενισχύει την περιστολή, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, βασικών ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης του πολέμου κατά του «εσωτερικού εχθρού», του «εχθρού λαού», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τον πραγματικό χαρακτήρα και τη στρατηγική του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου αυτού, που είναι η καθυπόταξη των λαών. Θέλουν ανθρώπους, συνολικά λαούς και κοινωνίες, τρομοκρατημένους, ανασφαλείς που θα αισθάνονται ότι από παντού ελέγχονται και τελικά θα είναι ευάλωτοι και υποταγμένοι στις διαθέσεις της πλουτοκρατίας.

Η εξουσία των μονοπωλίων, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, δε διστάζει να τσαλαπατήσει κατακτήσεις των λαών στο πολιτικό σύστημα της αστικής δημοκρατίας. Αλλωστε, η αστική τάξη στην εποχή του ιμπεριαλισμού έχει περάσει ολοκληρωτικά στην ανεπίστρεπτη αντίδραση. Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω οδηγία αλλά και με το πλαίσιο που έχει οριστεί από τους διάφορους τρομονόμους, παύει να ισχύει η βασική αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία «ουδείς ένοχος μέχρις αποδείξεως του εναντίου» και αντικαθίσταται από την αρχή ότι «οι πάντες είναι ύποπτοι», γι' αυτό και οι πάντες παρακολουθούνται σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής τους, για όποια χρήση προκύψει η ανάγκη. Επίσης, καταλύεται και η αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών, πράγμα που, σύμφωνα με το προ των τρομονόμων αστικό νομικό πλαίσιο, μόνο υπό συνθήκες πολέμου μπορεί να παραβιαστεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην οδηγία αυτή «τα εγκλήματα», για τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν τα υλικά της καταγραφής των τηλεπικοινωνιών, καθορίζονται από τα κράτη-μέλη, αρκεί να χαρακτηριστούν ...«σοβαρά» και παραδίδονται προς χρήση στις διωκτικές αρχές μέσω μιας τυπικής διαδικασίας χορήγησης δικαστικής άδειας. Μένει έτσι ανοιχτό το πεδίο, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για περιορισμό κάποιων δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά για πλήρη κατάργησή τους. Μάλιστα, η επεξεργασία των στοιχείων, δηλαδή των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, της ίδιας της ιδιωτικής τους ζωής, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε με βάση τους εμπορικούς κανόνες να καλυφθεί το σχετικό κόστος.

Πρόκειται για μια ακόμα σελίδα στη «μαύρη βίβλο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καθρεφτίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας της, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση και διεύρυνση της κυριαρχίας του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δεν εναρμονίζονται με τη νέα τάξη του ιμπεριαλισμού. Που αμφισβητούν το καπιταλιστικό σύστημα και την άθλια πραγματικότητα που διαμορφώνει για τους εργαζόμενους και το αντιπαλεύουν. Η ανάγκη αντίστασης, απειθαρχίας και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην εξουσία σε κάθε κράτος-μέλος της, έως την ανατροπή τους, προβάλλει ακόμα πιο επιτακτική. Για το λαό μας η ανάγκη πολιτικής καταδίκης της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του ευρωμονόδρομου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), που ενώ έχουν αποδεχτεί πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ, εμφανίζονται να αμφισβητούν υποκριτικά τα επιμέρους μέτρα, αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την εναντίωση στην τρομοκρατία του ιμπεριαλισμού σε βάρος των λαών.

Τα πολλά ψέματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση Καραμανλή εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης που τήρησε στο ζήτημα της απαγωγής και ανάκρισης 28 Πακιστανών από ξένους πράκτορες, πιθανόν Βρετανούς, τον περασμένο Ιούλη.

Οι χτεσινές κατηγορηματικές διαψεύσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης κανέναν δεν πείθουν, γιατί απλούστατα μέχρι προχτές δήλωνε ότι δεν είχε καμία επίσημη καταγγελία, και άρα δεν είχε ερευνήσει την υπόθεση. Πρόλαβε λοιπόν σε λίγες ώρες να κάνει έρευνα (που δεν είχε κάνει τέσσερις μήνες) και να βγάλει τελεσίδικο πόρισμα ο Γ. Βουλγαράκης; Ούτε αφελείς δε θα πίστευαν κάτι τέτοιο. Το χειρότερο είναι ότι από την αρχή πέφτουν από τη μία αντίφαση και από το ένα ψέμα στο άλλο οι κυβερνώντες. Ξεδιάντροπο ψέμα είναι ότι δεν είχε γίνει καμία καταγγελία στις διωκτικές ή δικαστικές αρχές όταν από τις 29 Ιούλη είχε κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Αθήνας. Ανεξάρτητα από αυτό, οι εφημερίδες έφεραν ξανά και ξανά στη δημοσιότητα τη πολύ σοβαρή υπόθεση, ενώ αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ είχε συναντηθεί με τον ίδιο τον Γ. Βουλγαράκη στις 19 Αυγούστου.

... δεν κρύβουν την αλήθεια

Σε κάθε περίπτωση το (ανύπαρκτο) δίλημμα «προβοκάτσια ή φάρσα;» που μόνος του έθεσε χτες ο υπουργός πρέπει πρώτα να απαντήσει ο ίδιος και η κυβέρνηση. Αλλιώς μπαίνει για να προκαλέσει σύγχυση...

Η αλήθεια βρίσκεται στη φράση που μάλλον ξέφυγε από τον Γ. Βουλγαράκη και αφορά τις άριστες σχέσεις «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τις βρετανικές (πέρα από τις αμερικανικές) μυστικές υπηρεσίες: «Εχουμε πολύ καλή επαφή και συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει λόγος για τέτοια δράση». Ολα συνηγορούν ότι η «δράση» στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν κοινή και γι' αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει και να κουκουλώσει τα ασυμμάζευτα...

ΥΓ: Οσο για τη μαρτυρία του Πακιστανού πρέσβη στην Αθήνα, που έσπευσε να διαφημίσει ο υπουργός, ότι ούτε η πρεσβεία του Πακιστάν δεν έχει λάβει καταγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο απόδειξη αθωότητας δεν είναι για την ελληνική κυβέρνηση. Ολοι ξέρουν πόσο πρόθυμο και συνεργάσιμο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» είναι το καθεστώς του Πακιστάν...

Υποσχέσεις για τους ανασφάλιστους

Την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου ή τη νομοθετική ρύθμιση το Γενάρη του 2006 ώστε να είναι και τυπικά εντάξει η χορήγηση φαρμάκων στους ανασφάλιστους μετανάστες ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν εξαιτίας της άρνησης χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανασφάλιστους - Ελληνες και ξένους - από φαρμακεία κάποιων δημόσιων νοσοκομείων.

Βέβαια, ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε και πάλι ότι δεν του αναφέρθηκε ούτε μια περίπτωση μη χορήγησης αντιρετροϊκών φαρμάκων ακόμα και σε παράνομους μετανάστες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αν και η περιπτωσιολογία δεν ενδείκνυται - όταν μάλιστα υπάρχει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα - εντούτοις ο υπουργός ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 50 ανασφάλιστοι μετανάστες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Πάντως, όπως έλεγαν ειδικοί στη στήλη, αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά τη λύση του προβλήματος πρέπει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Τώρα για το πόσο θα μπορέσει η όποια ρύθμιση της κυβέρνησης να ξεφύγει απ' τη λογική της εμπορευματοποίησης, αυτό θα φανεί όταν δημοσιοποιηθεί.

«Ανακρισούλα» από την Εφορία

Στο ηλεκτρονικό δίχτυ του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έπεσαν πάνω από 340.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι υποτίθεται πως θα έπρεπε να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις «πελατών - προμηθευτών», υποχρέωση η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Με τη «διαφορά» ότι τα σχετικά «μπιλιετάκια» παρέλαβαν και τελείως άσχετοι με το αντικείμενο, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες και επιχειρήσεις, που έχουν προ πολλού βάλει «λουκέτο». Ολοι αυτοί τραβιολογούνται τώρα στις Εφορίες για «φιλική κουβέντα» και για περαιτέρω «διευκρινίσεις». Το «λάθος» αποκαλύπτει και μιαν ορισμένη αβελτηρία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το γεγονός ότι σε τελευταία ανάλυση - σκόπιμα ή όχι - «δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα». Οι τέτοιες λίστες «φοροφυγάδων» προέκυψαν από τους περιβόητους ηλεκτρονικούς «διασταυρωτικούς ελέγχους».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να προβάλει μόνο μια πτυχή του «λάθους». Ισχυρίζονται πως ορισμένοι επιτήδειοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τον ΑΦΜ ανυποψίαστων φορολογούμενων, τους οποίους εμφάνισαν ως «προμηθευτές». Ομως, δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχει και σωρεία άλλων περιπτώσεων, για τις οποίες οι εγκαλούμενοι στις Εφορίες «μάρτυρες» απολύτως καμία συμμετοχή έχουν. Το «μπάχαλο» ούτε κεραυνός εν αιθρία είναι, ούτε τυχαίο γεγονός. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα ενός ορισμένου τρόπου λειτουργίας, της λογικής και της πολιτικής που διαπερνά το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην κατεύθυνση φοροαφαίμαξης των «μικρών» και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ

Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες απεργοί έστειλαν χτες ισχυρό ταξικό μήνυμα. Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, απάντησαν με το όπλο της απεργίας. Και σ' αυτή την απεργία το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έβαλε τη σφραγίδα του. Δεκάδες χιλιάδες απεργοί διαδηλωτές, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τη Λάρισα και σε δεκάδες ακόμα πόλεις πύκνωσαν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ενα μήνα μετά το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, για δεύτερη φορά, οι ταξικές δυνάμεις έδειξαν το μπόι τους. Κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα και της ταξικής πάλης.

Και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία. Προηγήθηκε μια μεγάλη εξόρμηση των ταξικών δυνάμεων σε εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις. Με σχέδιο, με κόπο και αυταπάρνηση τα συνδικαλιστικά στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνδικαλιστές και μέλη των ταξικών συνδικάτων, έδωσαν τη μάχη. Το ίδιο αποφασιστικά στάθηκαν χτες μπροστά στις πύλες των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, συγκρούστηκαν με την εργοδοσία και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Η χτεσινή μεγάλη απεργία και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν αποτέλεσμα ενός μεγάλου ανοίγματος. Και ήταν ταυτόχρονα μια ακόμα απόδειξη ότι ο λόγος και η δράση του ΠΑΜΕ πιάνει τόπο.

Οι γεμάτες παλμό απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, οι πυκνές φάλαγγες από νέους εργαζόμενους, η αποφασιστικότητα και η ζωντάνια τους ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι οι εργάτες εμπιστεύονται το ΠΑΜΕ. Υιοθετούν το διεκδικητικό του πλαίσιο. Βλέπουν στο Πανεργατικό Μέτωπο τη δύναμη εκείνη που δεν τα διπλώνει, που συγκρούεται με τους ταξικούς αντιπάλους, που ευθέως αμφισβητεί τα καπιταλιστικά κέρδη και την εξουσία τους. Και απ' αυτή την αναμέτρηση το ΠΑΜΕ βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένο. Νέες δυνάμεις στρατεύτηκαν μαζί του. Η δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση γίνεται ακόμα πιο εμφανής, στο φόντο της ισχνής παρουσίας που είχαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά την πανελλαδική και πολυδιαφημισμένη κινητοποίησή τους.

Με τη δύναμη της χτεσινής πανεργατικής κινητοποίησης. Με την ώθηση που δίνει η συμμετοχή χιλιάδων απεργών και διαδηλωτών, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τραβάει μπροστά. Ακόμα πιο αποφασιστικά ρίχνεται στη μάχη για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για την ενίσχυση των συνδικάτων. Η κλιμάκωση των αγώνων με όλες τις μορφές πάλης είναι το καθήκον της επόμενης μέρας.

Μπροστά στους εργαζόμενους και τις ταξικές δυνάμεις είναι η μάχη των συλλογικών συμβάσεων, είναι μια περίοδος σκληρής αναμέτρησης με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, τις απολύσεις. Πατώντας γερά στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις των ανθρώπων του μόχθου, δίνεται συνέχεια στο δρόμο της ταξικής πάλης. Με σταθερό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στους πολιτικούς της εκφραστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ