Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελλιπείς διαπιστώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«... επιχειρείται να εδραιωθεί και στην Ελλάδα η αντίληψη ότι το κύριο ζήτημα σήμερα είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση σύμφωνα με το δόγμα "ο καθένας για τον εαυτό του και η αγορά για όλους"». Η παραπάνω διαπίστωση αντιγράφεται από την εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας, δηλαδή, ανήκει στην πλειοψηφία που ψήφισε την εισήγηση ως προς την ανάλυση και το διεκδικητικό της πλαίσιο.

Και σαφώς, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την παραπάνω διαπίστωση, αλλά έχει μια εμφανή έλλειψη: Ποιοι επιχειρούν να εδραιώσουν αυτή την αντίληψη στη χώρα μας; Είναι μήπως κάποια σκοτεινά και άγνωστα κέντρα; Δεν είναι συγκεκριμένες και γνωστές οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας που στήριξαν και στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου, που ψήφισαν το Μάαστριχτ κλπ.; Δεν είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ;

Γιατί λοιπόν, δεν κατονομάζονται αυτές οι δυνάμεις από την ΟΛΜΕ; Μήπως επειδή το κείμενο της εισήγησης συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που θέλουν κάτω από ορισμένες φαινομενικά σωστές διαπιστώσεις να κρύψουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες...;

Συστατικό στοιχείο

«Νέες αξιώσεις της διαπλοκής - Απευθείας ανάθεση έργων Αττικής Οδού. Πιέσεις υπέρ της Ιντρακόμ στον ΟΛΠ». Αυτά έλεγαν ο πρωτοσέλιδος τίτλος και ο αντίστοιχος υπότιτλος της χτεσινής «Καθημερινής», ενώ το σχετικό ρεπορτάζ ξεκινούσε ως εξής: «Ενθαρρημένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανοχής που επικρατεί στη χώρα, η διαπλοκή επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο προβάλλοντας νέες αξιώσεις».

Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η «Καθημερινή» συστηματικά και μόνιμα θεωρεί και καταγράφει ως διαπλοκή τις σχέσεις του δημοσίου μόνο με ορισμένα και συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα (αυτά που παλιότερα ο νυν πρωθυπουργός ονόμαζε «εθνικό εργολάβο» και «εθνικό προμηθευτή»), θεωρούμε το χτεσινό της πρωτοσέλιδο ως μια ακόμη επιβεβαίωση των όσων χρόνια τώρα φωνάζουμε: Η λεγόμενη διαπλοκή είναι συστατικό και αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνώντων, είτε οι τελευταίοι είναι «πράσινοι», είτε «γαλάζιοι». Είτε ορκίζονται πίστη στη διαφάνεια, είτε όχι...

Η διαπίστωση και η αιτία

Το γεγονός ότι η τρίτη ηλικία κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια είναι γνωστό και διαπιστωμένο. Καταγράφεται, άλλωστε, σε μια σειρά από έρευνες. Τη διαπίστωση αυτή, λοιπόν, επαναλαμβάνει και η έκθεση για τις συντάξεις που υπέβαλε το υπουργείο Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκείνο, όμως, που αποφεύγουν συστηματικά να αναφέρουν ορισμένοι μελετητές, αλλά και η συγκεκριμένη έκθεση, είναι το γεγονός ότι αυτές οι ηλικίες απειλούνται περισσότερο κυρίως γιατί λαμβάνουν μικρές έως εξευτελιστικές συντάξεις. Ετσι, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 26%, το οποίο για τα άτομα άνω των 65 ετών αυξάνεται στο 28,1%. Μάλιστα, στα άτομα άνω των 75 ετών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 37,5%. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, όσο αυξάνεται η ηλικία, δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι όσο τα χρόνια περνούν τόσο περισσότερο οι συντάξεις χάνουν την όποια αξία τους, αφού ακολουθούν τις εξευτελιστικές αυξήσεις που επιβάλλουν οι δημοσιονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, «χτυπιούνται» από την ακρίβεια, την πολύμορφη ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας, της Πρόνοιας, κλπ.

Με άλλα λόγια, όσοι απόμαχοι της δουλιάς νικήσουν το χρόνο και φτάσουν στις προαναφερόμενες ηλικίες, συνθλίβονται στις Συμπληγάδες της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής των κυβερνώντων.

«Εμπόρευμα» το αίμα!

Περισσότερες από 10.500 φιάλες αίματος έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές αιμοδότες της Σαντορίνης στις εθελοντικές αιμοδοσίες που γίνονται δυο φορές το χρόνο στο νησί από το 1992. Ομως, μέχρι πέρσι η μεταφορά του αίματος στην Αθήνα γινόταν αεροπορικά από την «Ολυμπιακή» και οι ασκοί με το πολύτιμο αίμα πληρώνονταν για τη μεταφορά ως ένα οποιοδήποτε εμπόρευμα!

Αυτές τις μέρες γίνεται στη Σαντορίνη η 28η εθελοντική αιμοδοσία και ο έπαρχος του νησιού κατάφερε να μεταφέρει δωρεάν η «Ολυμπιακή» το αίμα που προοριζόταν για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Πληρώθηκε όμως ο ΦΠΑ, δηλαδή 13,50 ευρώ. Επίσης, όταν χρειάστηκε να μεταφερθεί με την αεροπορική εταιρία «Ετζίαν» (Aegean) ένα δέμα με αίμα, πληρώθηκε σαν ένα οποιοδήποτε δέμα. Την ίδια λογική είχε και το «Μπλου Σταρ Νάξος», αφού για να μεταφέρει απ' την Αθήνα στη Σαντορίνη 15-20 μικρές αφίσες για την αιμοδοσία έκοψε φορτωτική(!) και χρέωσε για τη μεταφορά τρία ευρώ!

Φαίνεται ότι οι επιχειρηματίες των μεταφορών έπιασαν πρώτοι το μήνυμα από τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για την αιμοδοσία, που μετατρέπει ακόμα περισσότερο το αίμα σε εμπόρευμα. Και σαν εμπόρευμα, το μεταφέρουν επί πληρωμή...

Κερδοσκοπική λαιμαργία δίχως όριο

Το ότι η εργοδοσία καταδιώκει την εργαζόμενη μητέρα ως ...«μίασμα» που απειλεί να μειώσει τις εισπράξεις της, είναι πλέον αναμφισβήτητο. Ξέραμε π.χ. ότι νέες εργαζόμενες που μοιράζουν το προσκλητήριο του γάμου τους ή ανακοινώνουν την εγκυμοσύνη τους παίρνουν το χαρτί της απόλυσης «ατάκα κι επί τόπου». Ξέραμε ακόμα ότι πολλές εργαζόμενες, προκειμένου να προσληφθούν, καλούνται να υπογράψουν ότι δε θα συλλάβουν παιδί - διαφορετικά θα χάσουν τη δουλιά τους.

Η έκταση, όμως, που μπορεί να πάρει η εργοδοτική ασυδοσία και πρόκληση είναι ασύλληπτη. Συνέβη και τούτο: Νεαρή εργαζόμενη που αναζήτησε δουλιά και εξήγησε (αφού της απευθύνθηκαν οι ...συνηθισμένες ερωτήσεις: «Είσαι παντρεμένη; Θα κάνεις παιδί;») ότι προς το παρόν δεν επιδιώκει να κάνει παιδί για λόγους υγείας, κλήθηκε να κάνει την παρακάτω διευκρίνιση: «Κι όταν λες ότι δε θα κάνεις παιδί, τι εννοείς; Τι αντισύλληψη χρησιμοποιείς;»...

Υπάρχει, όμως, και συνέχεια: Στη σύμβαση ορισμένου χρόνου που παρουσιάστηκε στη νεαρή κοπέλα, ήταν γραμμένη η ημερομηνία έναρξης, αλλά όχι η ημερομηνία λήξης. Ο λόγος; «Οταν μείνεις έγκυος, θα κανονίσουμε 2-3 μήνες μετά, να διακόψουμε τη συνεργασία μας»...!

Η κερδοσκοπική λαιμαργία των πλουτοκρατών δεν έχει κανένα απολύτως όριο. Τους εργαζόμενους που έχουν μοχθήσει μια ολόκληρη ζωή τους πετούν στο δρόμο, για να μειώσουν αυτό που εκείνοι ονομάζουν «εργατικό κόστος». Για τους νέους, που εντάσσονται στην παραγωγική διαδικασία, ρίχνουν ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατική τους δύναμη, πετσοκόβουν τους μισθούς, τις συντάξεις, την ασφάλιση. Τα παιδιά μας τα στέλνουν σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου διδάσκονται πώς να συμβιβάζονται, να σκύβουν το κεφάλι στο αφεντικό τους, πώς να μη διεκδικούν, να μην αγωνίζονται. Θέλουν να ρυθμίζουν ακόμα και το πότε τα μωρά θα βγαίνουν απ' τα σπλάχνα της μάνας τους. Κι αν γεννηθούν, τα μονοπώλια κι οι πολιτικοί τους υπηρέτες αναγκάζουν τον εργάτη πατέρα και την εργάτρια μητέρα να ακριβοπληρώσουν το φάρμακο, το βιβλίο, το παιχνίδι του παιδιού τους. Για να καταλήξει κάποια στιγμή κι αυτό το παιδί δούλος, που θα αυγαταίνει τα κέρδη των εκμεταλλευτών του.

Θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της ζωής της εργατικής οικογένειας. Να εξασφαλίζουν όσα εργατικά χέρια έχουν ανάγκη, όποτε και όπως τα θέλουν. Για τους κεφαλαιοκράτες, ο εργάτης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα γρανάζι στη μηχανή που του παράγει πλούτη... Ο ίδιος ο εργάτης, όμως, πρέπει να καταλάβει ότι απ' τα δικά του χέρια και το δικό του νου και μόνο, πηγάζουν και η ευημερία και η προκοπή. Να βαδίσει δυναμικά στην πορεία της ταξικής πάλης, οργανώνοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα του, χωρίς να παζαρεύει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Και σ' αυτή την κατεύθυνση να λάβει τη δική του θέση στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, στις 12 του Νοέμβρη, αποφασισμένα, ταξικά!


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Τα ανασχηματισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ, ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ούτε αυτό το μήνα ανασχηματισμός. Το δήλωσε καθαρά και ξάστερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Το γιατί αποτελεί η δήλωση αυτή είδηση, μάλλον εκείνους που επιμένουν να το θέτουν ως ...κομβικό στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων πρέπει να το ρωτήσετε.

Αραγε, όταν κάποτε θα κάνει (γιατί έτσι γίνεται συνήθως σε όλες τις κυβερνήσεις) ανασχηματισμό ο Κώστας Καραμανλής, οι ...μεγάλοι αναλυτές των δελτίων των 8.30 θα βγαίνουν και θα λένε ότι επιβεβαιώθηκαν τα σενάριά τους;

Οπως και να 'χει, πάντως, το σε ποιους θα μοιράσει τη «βρωμοδουλιά» της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος ο πρωθυπουργός, είναι δικό του πρόβλημα. Αυτό που κυρίως απασχολεί τον κόσμο είναι αυτά που, έτσι κι αλλιώς, γίνονται. Οχι το ποιος υπουργός τα υπογράφει.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ στοιχείο είναι για την Υγεία οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή και λειτουργία νοσοκομείων, κατά τον υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, και ουδεμία έκπληξη μας προκαλεί η δήλωση.

Αλλωστε, είναι γνωστό πως οπουδήποτε στο χώρο της Υγείας εμπλέκεται το ιδιωτικό κεφάλαιο, θεωρείται από την κυβέρνηση «θετικό βήμα». Στραβομουτσουνιάζει, όμως, όταν γίνεται λόγος για αύξηση των σχετικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Φυσικά, η εμπλοκή ιδιωτών κατασκευαστών στα νοσοκομεία θα είναι ...με το αζημίωτο κι αυτό φροντίζουν να μην το πολυλένε οι κυβερνώντες. Αραγε, τι δικαιώματα θα έχουν μετά στη χρήση των εγκαταστάσεων; Και, το κυριότερο, ποιος θα πληρώσει αυτά τα δικαιώματα;

Είναι προφανές ότι ο λογαριασμός θα πάει στο «συνήθη ύποπτο», τον χρήστη, δηλαδή, των υπηρεσιών υγείας - όπως λένε οι οπαδοί της αγοράς - που ήδη πληρώνει αρκετά για κάτι, που θεωρητικώς θα έπρεπε να του παρέχεται απολύτως δωρεάν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέο ξεκίνημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν σ' όλη τη χώρα κατά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, διεκδικώντας πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα - κι αυτό έγινε προχτές με πρωτοβουλία των Πανελλαδικών Συντονιστικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ - σημαίνει ότι «κάτι αρχίζει να αλλάζει στο φοιτητικό κίνημα». Βεβαίως, βρισκόμαστε στην αρχή κι απαιτούνται πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά είναι σίγουρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο ξεκίνημα, που θα συνεχιστεί και, τελικά, θα πετύχει τους στόχους του. Και στόχος είναι η ανάπτυξη ενός φοιτητικού κινήματος μαζικού, ισχυρού, πολιτικοποιημένου και ριζοσπαστικού, που θα οργανώνει την πάλη της σπουδάζουσας νεολαίας με ουσιαστικό διεκδικητικό περιεχόμενο και με πολιτική προοπτική. Ενα φοιτητικό κίνημα το οποίο, σε αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, θα παλεύει για μια διαφορετική Παιδεία, που θα εξασφαλίζει ουσιαστική μόρφωση και θα διαπλάθει χαρακτήρες με προσωπικότητα. Που θα συμβάλλει, καθοριστικά, στην πάλη του λαού για ριζοσπαστικές αλλαγές στην κοινωνία, για ένα καλύτερο παρόν κι ένα αλλιώτικο μέλλον στη χώρα μας και σ' όλο τον κόσμο. Ο αγώνας για μια Παιδεία στην υπηρεσία του λαού είναι, πρωτίστως, υπόθεση της σπουδάζουσας νεολαίας. Και οι κομμουνιστές κι άλλοι ριζοσπάστες φοιτητές που πρωταγωνιστούν στο νέο ξεκίνημα του φοιτητικού κινήματος, πρέπει και μπορούν να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για τη μαζική συσπείρωση του φοιτητικού κόσμου στον αγωνιστικό δρόμο της σπουδής και της ζωής.

«Κολιγιές» ... Καραμίχα

Γιατί να προεδρεύει στην κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάποιος που αρέσκεται σε «κολιγιές» με ιδιωτικά συμφέροντα;

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας «πρωταγωνίστησε» στη δημιουργία δύο μαγαζιών στο κέντρο της Αθήνας, που θα πωλούν αγροτικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων δε θα είναι καν συνεταιριστικά! Το ένα θα έχει τρόφιμα και το άλλο λουλούδια. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έκανε «συνεταιριλίκι» με έναν κύριο που ονομάζεται Γ. Μπαρπαλιάς και εκπροσωπεί μια εταιρία που λέγεται ATENCO. Τα δύο μαγαζιά, που εγκαινιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 20 Οκτωβρη, αποτελούν άλλη μια πράξη υποβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος, από ανθρώπους που στη μέχρι τώρα διαδρομή τους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να το εκφυλίσουν και να το διαλύσουν. Θέλουν, όμως, να καρπώνονται τα ...οφέλη που προσφέρει η θέση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Κι αν σε κάποιους κυρίους προέδρους δεν τους αρέσει το συνεταιριστικό κίνημα και η υγιής ανάπτυξή του σε όφελος των αγροτών και των συνεταιρισμών τους, ας πάνε απευθείας στον ιδιωτικό τομέα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να ζητούν να πληρωθούν από εκεί! Οχι να κάνουν ό,τι κάνουν, έχοντας έναν παχυλό μισθό από τα λεφτά των αγροτών, που εισπράττονται από την ΠΑΣΕΓΕΣ νομίμως και «παρανόμως»...

Προσπάθεια διάσωσης προσχημάτων

Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι εγχώριοι υποστηριχτές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ παρουσιάζονται σήμερα επιφυλακτικοί και δύσπιστοι έναντι της δίκης-φιάσκο, που άρχισε τις προάλλες στη Βαγδάτη. Δεν προσφέρονται τα ανάλογα εχέγγυα αξιοπιστίας, μουρμουρίζουν, και επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τη δικαστική παρωδία, που σκηνοθετούν οι ΗΠΑ τις μέρες αυτές στο Ιράκ.

Τους καταλαβαίνουμε... Πρώτον, από την εποχή της εισβολής μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετά. Για παράδειγμα, έχει αποδειχτεί, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι τα διαβόητα όπλα μαζικής καταστροφής δεν υπήρχαν, παρά μόνο ως πρόσχημα και άλλοθι της αμερικανικής προπαγάνδας και στρατιωτικής εισβολής. Δεύτερον, φοβούνται ότι η παρωδία δίκης θα αποτελέσει άλλο ένα χτύπημα στο δεύτερο βασικό επιχείρημα δικαιολόγησης της εισβολής. Αυτό της δήθεν αποκατάστασης της δημοκρατίας. Λες και δε φτάνουν όλα όσα τραγικά έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην πολύπαθη αυτή χώρα. Λες και μπορεί να υπάρξει το παραμικρό ίχνος δημοκρατίας σε οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή.

Να σώσουν τα προσχήματα προσπαθούν και, μαζί τους, τη χαμένη τους αξιοπιστία. Και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως γράφουν πολλά και διάφορα, ρίχνουν εναλλακτικές ιδέες και προτάσεις, αλλά μόνο μια σκέψη δεν κάνουν: Ο μόνος που έχει δικαίωμα να δικάσει τον Σαντάμ είναι ο ιρακινός λαός.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλη πολιτιστική ανάπτυξη

Η Επερώτηση του ΚΚΕ για τον Πολιτισμό, που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής παρέμβασης, τόσο λόγω του περιεχομένου της, όσο και λόγω της χρονικής στιγμής. Οπως κάθε δραστηριότητα των κομμουνιστών στο αστικό Κοινοβούλιο, έτσι και αυτή η Επερώτηση είναι για το ΚΚΕ ένα ακόμη μέσο για να αποκαλυφθεί στο λαό - και μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή - η αντιδραστική και επικίνδυνη πολιτική για τον πολιτισμό που ασκούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα και, εσχάτως με επιταχυνόμενους ρυθμούς, τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις οποίες συνδιαμορφώνουν, και του κεφαλαίου, το οποίο εκπροσωπούν.

Επιπλέον όμως, το κείμενο της Επερώτησης «κοιτά» ταυτόχρονα και πολύ συγκεκριμένα, προς το λαϊκό κίνημα. Απευθύνεται στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα προκειμένου να γίνει δική τους υπόθεση, στο επίπεδο της ταξικής πάλης, η αναγκαιότητα, σήμερα ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το αίτημα για πολιτιστική ανάπτυξη που να υπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους και όχι τα συμφέροντα και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Γιατί η Τέχνη είναι συστατικό στοιχείο της επίδρασης στις συνειδήσεις. Αποτελεί παράγοντα διαμόρφωσής τους και μάλιστα ισχυρό όπλο ιδεολογικής παρέμβασης, επομένως και διαπάλης στην αστική κοινωνία όπου η κυρίαρχη τάξη την υποτάσσει ποικιλοτρόπως στους σκοπούς υποταγής του λαού και της νεολαίας στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ετσι την τελευταία περίοδο «τρέχουν» με γοργότερους ρυθμούς οι διαδικασίες για την υπαγωγή της πολιτιστικής δημιουργίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στους «στρατηγικούς» στόχους του κεφαλαίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δε θα υπάρξει πτυχή του πολιτιστικού εποικοδομήματος για την οποία να μην επιχειρηθεί η εμπορευματοποίησή της, η «ένταξή» της στους «νόμους» της «αγοράς». Σημαίνει τη ριζική αποδόμηση της έννοιας της «ερασιτεχνικής δημιουργίας». Τη μετατροπή του ίδιου του όρου «δημιουργία» σε «προϊόν». Και ως γνωστόν, ένα «προϊόν» πωλείται και αγοράζεται, επομένως έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και προσανατολισμό. Στην προκειμένη περίπτωση, σημαίνει «αγοραπωλησία» συνειδήσεων και ονείρων.

Ως «προϊόν» πλέον εκλαμβάνονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, η παράδοση, οι μουσικές και κινηματογραφικές παραγωγές, το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας όλων των μορφών της Τέχνης, κάθε στοιχείο, που αποτελεί τη μνήμη και την ιστορία του λαού μας, ή την αντανάκλαση της σύγχρονης αντιλαϊκής πραγματικότητας και της διεξόδου απ' αυτήν σε όφελος του λαού και της νεολαίας, με μορφές και τρόπους που έχουν στόχο τη φθορά των συνειδήσεων προκειμένου να καλλιεργείται η μοιρολατρία και η ανοχή στα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Και σ' αυτή τη ρότα επιδιώκουν να κατευθύνουν τους δημιουργούς προκειμένου να παράγουν έργο ωφέλιμο για το σύστημα. Και γι' αυτό τα οξυμένα προβλήματά τους. Σε συνδυασμό δε με την πολιτική των «χορηγιών», του «εθελοντισμού» και της «κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας», επιχειρείται να αποξενωθεί εντελώς ο λαός, από τη χρήση της κληρονομιάς του και τη λαϊκή παράδοση και οι δημιουργοί από κάθε ιδέα παραγωγής έργου για το λαό και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματά τους.

Το ΚΚΕ προβάλλει ένα πλαίσιο στόχων πάλης που το λαϊκό κίνημα απαιτείται σήμερα να διεκδικεί μαζί με τους φορείς του Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ