Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ίδια και χειρότερα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο «Ριζοσπάστης» το είχε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει τα ίδια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ακόμη χειρότερα. Δεκατέσσερις περίπου μήνες μετά τις περσινές εκλογές δε χωρά πια καμιά αμφιβολία. Ακόμη και στους τομείς, στους οποίους η ηγεσία της ΝΔ έλεγε και ξανάλεγε, και διακηρύσσει ακόμη, ότι δε θα κάνει τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ.

«Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες», έλεγε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Τύπου της Κυριακής» και το σχετικό, αποκλειστικό ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας σημείωνε ότι ο υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία - εκτός του προαναφερομένου - οι νεοδιοριζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ δε θα είναι μόνιμοι, αλλά θα απασχολούνται με βάση τα κριτήρια, που ισχύουν σήμερα στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, από σχέση προσωρινής και μερικής απασχόλησης, μέχρι, το πολύ, σύμβαση αορίστου χρόνου.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός θέλει να πετύχει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: Και να διαμορφώσει πολύ περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες, για το βόλεμα «των γαλάζιων παιδιών» και να γίνει ένα σοβαρό βήμα στην αντιδραστική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Κατά τ' άλλα, ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση συνολικά δίνουν καθημερινά τη μάχη υπέρ της διαφάνειας, κατά της διαπλοκής, της διαφθοράς, της ρουσφετολογίας και της αναξιοκρατίας...

Απογείωση των κερδών

Την πρόβλεψη του Κ. Καραμανλή, περί απογείωσης της Ελλάδας σε δύο χρόνια, «έπαιζαν» το Σαββατοκύριακο τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Κι αν αναρωτιέστε τι εννοούσε ο πρωθυπουργός, σας βεβαιώνουμε ότι η πρόβλεψή του αφορά αποκλειστικά και μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη. Και δεν το λέμε, μόνο και μόνον επειδή την πλουτοκρατία εννοούν όταν μιλούν για Ελλάδα. Το λέμε, επίσης, γιατί στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και η συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στην προχτεσινή «Καθημερινή», όπου εξηγεί πώς θα γίνει η απογείωση. Ολα όσα μέτρα αναφέρει, με πρώτο και κύριο τις αντεργατικές διαρθρωτικές αλλαγές (χαρακτηρίζει το έτος 2005 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων), οδηγούν στη μεγιστοποίηση των επιχειρηματικών κερδών και σε ακόμη χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ας μην υπάρχει, επομένως, καμιά αμφιβολία ή αυταπάτη, ιδιαίτερα σε όσους εργαζόμενους ψήφισαν τη ΝΔ, προσδοκώντας καλύτερες μέρες.

ΥΓ: Οσοι ενδεχομένως αναρωτιούνται πώς θα απογειωθούν τα ήδη απογειωμένα κέρδη της πλουτοκρατίας, τους πληροφορούμε ότι η έννοια «τεράστια» δεν έχει οροφή...

Αντιδραστικός κατήφορος

Ο Ντόναλντ Τζόνστον δεν είναι όποιος κι όποιος άνθρωπος. Κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα του Οικονομικού Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του γνωστού ιμπεριαλιστικού οργανισμού, που έχει μέλη του όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, ανάμεσά τους και τη χώρα μας. Επομένως, ό,τι λέει ο κ. Τζόνστον έχει τη σημασία και τη βαρύτητά του. Πόσο μάλλον, όταν τα λέει σε μια επίσημη συνάντηση, όπως έγινε την περασμένη βδομάδα, που πήρε μέρος και μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες καπιταλιστικές χώρες, τόνισε ο κ. Τζόνστον στην τοποθέτησή του, πρέπει να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στην κατεύθυνση της παραπέρα αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων και της ενίσχυσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Και προκειμένου, να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το τι εννοεί, ανέφερε ότι «στο Μεξικό οι άνθρωποι εργάζονται μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουν» (!), ενώ, είχε έτοιμη τη... λύση σε όποιους κυβερνώντες δεν τολμούν να πάρουν τα προτεινόμενα αντιδραστικά μέτρα, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος. «Οταν παίρνει κάποιος σύνταξη, να μην ψηφίζει», πρότεινε ωμά και προκλητικά ο κ. Τζόνστον..!

Θυμάστε την ταινία «Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν»; Προφανώς, ο γγ του ΟΟΣΑ την έχει ξεπεράσει προ πολλού...

Στην ίδια κατεύθυνση

Μια και μιλάμε, πάντως, για τον γγ του ΟΟΣΑ, διαβάσαμε στον «μικροπολιτικό» των χτεσινών «Νέων» ότι πριν φύγει ο κ. Ντ. Τζόνστον για το Παρίσι, είχε συνάντηση στη «Μεγάλη Βρετανία» με τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο συνόδευαν οι κυρίες Βάσω Παπανδρέου και Αννα Διαμαντοπούλου. Η συνάντηση και η σχετική συζήτηση - πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του «μικροπολιτικού» - πήγε πολύ καλά. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ έμεινε ενθουσιασμένος, που «βρήκε κάποιον ενημερωμένο περί τα διεθνή και ικανό να αντιληφθεί πως μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει τη συμμετοχή της στον Οργανισμό».

Προφανώς, οι τολμηρές ιδέες και τομές, που κάθε τόσο ζητά την υλοποίησή τους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις άκρως αντιδραστικές προτάσεις του κ. Τζόνστον...

Οι ... «συμπράξεις»

Μπορεί την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση Αλογοσκούφη - Κακλαμάνη, να έγιναν για πρώτη φορά συγκεκριμένες δηλώσεις υπουργών για επικείμενες «συμπράξεις» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και μπορεί οι δηλώσεις αυτές να αφορούσαν στην ανέγερση νοσοκομειακών μονάδων, ωστόσο το ζήτημα «συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες, που ΕΕ - κυβέρνηση προωθούν αυτήν την περίοδο. Αυτό το ...«συμπράξεις», βέβαια, μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί να έχει σχέση με κάποια πραγματική σύμπραξη, συνέργεια ή συνεργασία. Διαδικασία ιδιωτικοποίησης, παραχώρησης και εκχώρησης δημόσιου πλούτου προς το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι και το λένε «σύμπραξη», για να αποκτήσει θετική φόρτιση. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτών των «συμπράξεων», θα μεταβιβάζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις πολυεθνικές, όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, αλλά και υπηρεσίες, που μέχρι σήμερα παρέχονται από το Δημόσιο.

Η προώθηση των αναγκαίων νομοθετημάτων για τις «συμπράξεις», στην πραγματικότητα, θα σηματοδοτήσει, για τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, την αρχή ενός νέου, ακόμα πιο προσοδοφόρου, κύκλου ...συνεργασίας με τους κυβερνώντες. Κι αν οι κεφαλαιοκράτες έστησαν τα προηγούμενα χρόνια το γνωστό πια μεγάλο φαγοπότι με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ο καθένας φαντάζεται τι έχει να γίνει τώρα, που οι «συμπράξεις» δεν είναι απλά μια πράξη στιγμιαίας μεταβίβασης, αλλά μια πολιτική, που εξασφαλίζει εγγυημένη δραστηριότητα, δηλαδή, κερδοφόρα τοποθέτηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, για αρκετές δεκαετίες. Σε μια περίοδο, δηλαδή, που φαίνονται σημάδια υποχώρησης στους ρυθμούς ανάπτυξης, ακόμη και σημάδια της ύφεσης σε κάποιους κλάδους της οικονομίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί - όπως ακριβώς είχε δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ - μέτρα και πολιτικές, με τις οποίες προσφέρεται «ζωτικός χώρος» για κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου.

Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι αρμόδιοι για να μετριάσουν την κατακραυγή για τις αντιδραστικές επιλογές τους είναι ότι με τις «συμπράξεις» το Δημόσιο απαλλάσσεται από μια σειρά δαπάνες, που θα ήταν υποχρεωμένο να κάνει, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν είναι κάφροι, για να τους θολώνουν τα νερά με τέτοιες αηδίες. Το αεροδρόμιο της «Χόχτιφ» και η Αττική Οδός του Μπόμπολα είναι δύο από τα πλέον πολυδιαφημισμένα έργα, που αποκαλύπτουν πως το παραμύθι για τα μικρότερα κονδύλια είναι μια πελώρια απάτη. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο αυτά έργα τα χρυσοπληρώσαμε με δημόσιο χρήμα όταν πρωτοανατέθηκαν, τα ξαναχρυσοπληρώσαμε όταν, για να ολοκληρωθούν, κατεβάλαμε τα απίστευτα πανωτόκια και εξακολουθούν να τα ακριβοπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, με τα σχετικά τέλη και τα διόδια.

Οι τομείς, όπου θα αναπτυχθούν οι «συμπράξεις», μπορεί να ξεκινούν από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα και να φτάνουν στη διαχείριση των εμπορευμάτων που υπάρχουν στα τελωνεία, ή να αφορούν δραστηριότητες όπως η λειτουργία των μουσείων και το κλείσιμο λογιστικών βιβλίων, ή για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, όμως, σε κάθε περίπτωση, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ταυτόσημης με την «αρπαγή» και λεηλασία περιουσιακών στοιχείων, που ανήκουν στο κράτος, αλλά και υπηρεσιών που προσφέρονταν από το Δημόσιο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, με αγαστή σύμπραξη κράτους -επιχειρηματιών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Τα δύσκαμπτα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ, ΛΟΙΠΟΝ, που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Ν. Γκαργκάνας, εκτός από τους οικονομικού χαρακτήρα προβληματισμούς του συμβάλλει και στον γλωσσικό πολιτισμό της χώρας προσθέτοντας νέες έννοιες.

Ξέρετε ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός του μισθού (αυτού ντε που παίρνουμε κάθε μήνα) κατά τον εν λόγω κύριο; «Δυσκαμψία» της αγοράς! Διότι, τι να σου κάνει και ο δυστυχής επιχειρηματίας, όταν πρέπει (κι όχι πάντα σε τακτά διαστήματα) να πληρώνει μισθούς;

Είναι δυνατόν να θεωρείται κάτι τέτοιο ως δεδομένο και να μην μπορεί να ...παρακαμφθεί, αν χρειαστεί, ή να ...προσπεραστεί σε περίπτωση που η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει προβλήματα σε μια συγκεκριμένη συγκυρία.

Και, τέλος πάντων, αν παραδεχτούμε ότι πρέπει να πληρώνει κανονικά, τότε έχει σημασία τι ποσό πληρώνει. Επομένως, ποιο είναι το ύψος των μισθών και των μεροκάματων. Εννοείται ότι όσο χαμηλότερα είναι τα τελευταία, τόσο μικρότερη είναι και η ...δυσκαμψία της αγοράς.

Αυτά, για να να ...μπούμε στο νόημα του «διαλόγου» και της «ανταλλαγής προβληματισμών» που υποτίθεται ότι υφίσταται αυτό τον καιρό στη χώρα για την «αγορά εργασίας» και γενικώς τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προφανώς, όταν τέτοιες είναι οι απόψεις που «πέφτουν στο τραπέζι» μάλλον δεν είναι για ...πολλά λόγια η υπόθεση, αλλά για πολλά έργα και μάλιστα έργα αντίστασης. Με τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση οι «μεγάλες» συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσφάτως ανακάλυψαν ότι είναι ...αντίθετες στο νεοφιλελευθερισμό, χωρίς φυσικά να κάνουν κάτι γι' αυτό.

ΩΣΤΕ ΠΑΚΕΤΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ με επιχειρηματίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν «μεγάλες επενδύσεις» κάνει ο πρωθυπουργός. Περίεργο όμως, με τόσα μέτρα διευκόλυνσης (αφορολόγητα ποσά, βιομηχανικά πάρκα, απελευθέρωση χρηματιστηριακής αγοράς, μείωση συντελεστών) που τους έχει κάνει η κυβέρνηση. Θέλουν και παρακάλια από πάνω..;


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι εμφανές ότι οι εγχώριοι και ξένοι μεγαλοσχήμονες δεν ικανοποιούνται με τίποτε και δεν πρόκειται να πάψουν να ζητούν ακόμη περισσότερα. Ιδίως όταν έχουν απέναντί τους κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δίνουν συνεχώς, παίρνοντάς τα από τον κοσμάκη.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρετε, πότε και πού ξεκίνησε η εφαρμογή των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών (εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ., κλπ.); Τη δεκαετία του 1980, με πρώτες τις ΗΠΑ επί Ρ. Ρίγκαν και αμέσως μετά τη Μ. Βρετανία, επί Μ. Θάτσερ. Στην επόμενη δεκαετία, η προώθηση και εφαρμογή τους επεκτάθηκε σιγά σιγά στις άλλες αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της ΕΕ και την άνοιξη του 2000 έγινε επίσημη πολιτική της ευρωένωσης (Σύνοδος Κορυφής της Λισαβόνας).

Σημειώνουμε τα παραπάνω, ώστε να τα συγκρίνετε με τα παρακάτω στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα και αφορούν στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Στην πενταετία 1960 - '64 το μερίδιο των μισθών στο σύνολο των επιχειρηματικών εσόδων βρισκόταν γύρω στο 70% και στο ποσοστό αυτό περίπου διατηρήθηκε για μια εικοσιπενταετία, σημειώνοντας, μάλιστα και μια αύξηση στην πενταετία 1975 - '79. Στην πενταετία 1985 - '89, όμως, το μερίδιο των μισθών έπεσε στο 67% και συνέχισε να πέφτει τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας στο 64% στην τετραετία 2000 - 2003.

Αραγε, δε φτάνουν τα στοιχεία αυτά, για να γίνει φανερός ο πραγματικός στόχος των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, στις οποίες ορκίζονται σήμερα, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ;

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Το πρόβλημα υποτίθεται πως είναι το εξής: Τα τελευταία χρόνια, οι εγχώριοι φαρμακοβιομήχανοι - φαρμακέμποροι εκτιμούν ως χαμηλή την κερδοφορία τους. Ετσι, η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων συνεχώς μειωνόταν προς όφελος των εισαγομένων και η σχετική αναλογία έφτασε στο 1 προς 4, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση ασχολήθηκε μ' αυτό και, παρότι τα στελέχη της ΝΔ καταδίκαζαν ανάλογες μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε προχτές την ικανοποίηση των αξιώσεων των φαρμακοβιομηχάνων, στο όνομα της δήθεν διάσωσης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, των σχετικών θέσεων εργασίας, κλπ. Και, βέβαια, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα», αφού σε χιλιάδες φάρμακα ευρείας κατανάλωσης θα επιβληθούν τσουχτερές αυξήσεις.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί το παράδειγμα των φαρμάκων είναι αρκετά χαρακτηριστικό, για να γίνουν κατανοητοί οι δυο δρόμοι ανάπτυξης της χώρας. Ο ένας είναι ο σημερινός και στο πλαίσιό του δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, παρά μόνο σαν αυτή που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και έδινε η προκάτοχός της του ΠΑΣΟΚ. Ο άλλος είναι ο προτεινόμενος από το ΚΚΕ δρόμος ανάπτυξης. Σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, τα φάρμακα παρέχονται δωρεάν, η δε φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται στα χέρια του λαού, λειτουργεί και παράγει με κριτήριο και στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Ανύπαρκτες οι βιβλιοθήκες

Στη δεκαετία του 1960 - ναι, εδώ και μισό αιώνα περίπου... - όλοι παραδέχονταν ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν καλά εξοπλισμένες και λειτουργικές βιβλιοθήκες. Πενήντα χρόνια μετά, κανείς δεν αμφισβητεί στα λόγια την αναγκαιότητα αυτή, αλλά στην πράξη οι εκάστοτε κυβερνώντες την... έγραφαν και τη γράφουν στα παλιά τους υποδήματα.

Σήμερα, στα περισσότερα από 5.000 σχολεία υπάρχουν μόνον 499 βιβλιοθήκες. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν εμπλουτίζονται συστηματικά και, το κυριότερο, υπολειτουργούν ή δε λειτουργούν καθόλου, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Κι ενώ, τα νούμερα βοούν και η επιτακτικότητα της ανάγκης είναι αδιαμφισβήτητη, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις προάλλες στους εκπροσώπους των εκδοτών - βιβλιοπωλών ότι μέχρι το 2006 οι σχολικές βιβλιοθήκες που θα ιδρυθούν δε θα ξεπεράσουν τις 270..!

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει την Παιδεία ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητές της, διοργανώνει διαλόγους, ετοιμάζει μεταρρυθμίσεις κλπ., με στόχο - όπως λέει - την αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και της παρεχόμενης μόρφωσης. Προφανώς, η αναβάθμιση, που έχουν στο μυαλό τους οι κυβερνώντες, βρίσκεται σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτή που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.

«Αξιολόγηση» σε 10χρονους μαθητές

Πώς θα σας φαινόταν εάν υπήρχε ένα σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, που ξεκινά από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού και τους διαχωρίζει σε «καλούς» και «κακούς», ώστε οι πρώτοι να προετοιμάζονται για τα πανεπιστήμια και οι δεύτεροι για την τεχνολογικο-επαγγελματική κατάρτιση;

Εως και ρατσιστικό, ίσως, πείτε και, παρά την υπερβολή, δε θα ήταν αβάσιμο. Σίγουρα, πάντως, ένα τέτοιο σύστημα αξιολόγησης θα πολλαπλασίαζε τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία και, ουσιαστικά, θα απέκλειε τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τα πανεπιστήμια.

Κι αν νομίζετε ότι όλ' αυτά είναι φανταστικά σενάρια, κάνετε λάθος. Ηδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, προωθούνται στα σχολεία των Ελλήνων μεταναστών, με συνεργασία της γερμανικής και ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, τα τοπικά παραρτήματα Μονάχου/Βαυαρίας των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας, όχι απλά συμφωνούν με το προωθούμενο μέτρο, αλλά προτείνουν «την επίσπευση των διαδικασιών αυτών», κάνοντας «προτάσεις», προκειμένου «να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή μετάβαση στο επόμενο στάδιο των μεταρρυθμίσεων»...

Εχετε μήπως και την παραμικρή αμφιβολία ότι τέτοιου τύπου αξιολογήσεις θα «χτυπήσουν» σύντομα και τη δική μας πόρτα;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιασφαλιστική ομοφωνία

Καταθέτοντας τη γνώμη της για τον «εκμοντερνισμό» των Ασφαλιστικών Συστημάτων όπως περιγραφόταν στην Εκθεση Κοκ, η ΟΚΕ υπερθεμάτιζε το Δεκέμβρη του 2004: «(Χρειάζεται) μια μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη βάση της οικονομικής βιωσιμότητας μέσα από διάλογο (...)».

Ο «διάλογος» για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων ξεκινάει σήμερα, με βασικό συνομιλητή την ΟΚΕ. Αξιοποιώντας τον κύριο μοχλό του κοινωνικού εταιρισμού, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι τα αντιασφαλιστικά της σχέδια συναντάνε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή. Στην πραγματικότητα, κανενός είδους διάλογος δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Κανένας από αυτούς που ονομάζονται κοινωνικοί εταίροι (βιομήχανοι και εργατοπατέρες) δε διαφωνεί με τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του ντόπιου κεφαλαίου να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προς όφελος των εργοδοτικών κερδών. Οι όποιες διαφωνίες εκφραστούν στο «διάλογο», αφορούν σε επιμέρους ζητήματα και έχουν ως κύριο στόχο να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους. Να εμφανιστεί το νέο πετσόκομμα σαν προϊόν, δήθεν, διαπάλης και, τελικά, συμβιβασμού μεταξύ των «κοινωνικών εταίρων».

Η ιστορία έχει επαναληφθεί πάμπολλες φορές, με τους ίδιους πάντα πρωταγωνιστές: Την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Οι κοινωνικοί εταίροι νομιμοποίησαν το νόμο Ρέππα, «διαφωνώντας» δημαγωγικά και κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, με την πρόταση Γιαννίτση. Ο κοινωνικός διάλογος, στον οποίο μέχρι τελευταία στιγμή συμμετείχε και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ, έδωσε το αναγκαίο άλλοθι στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει την αντιασφαλιστική της μεταρρύθμιση σαν αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Κινδυνολογώντας με το επιχείρημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος - για την οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι - ανέτρεψε κατακτήσεις και πήγε ένα βήμα παραπέρα την υπόθεση της κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ταξικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή, απέρριψαν την τακτική του εταιρισμού. Πολέμησαν και πολεμούν τη λογική της ταξικής συναίνεσης, που θέλει τα προβλήματα των εργαζομένων να διευθετούνται στα τραπέζια του κοινωνικού εταιρισμού, ανάμεσα σε συνομιλητές που συμφωνούν απόλυτα στο ότι ισχυρή οικονομία σημαίνει ακόμα φτωχότερος εργάτης. Οι εργαζόμενοι έχουν ένα και μοναδικό επιχείρημα να αντιπαραθέσουν σε όσους υποσκάπτουν τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα: Πως δε χρωστάνε τίποτα σε κανέναν, αφού η δουλιά τους είναι αυτή που παράγει τον πλούτο και, ήδη, πληρώνουν πολλαπλάσια για την ασφάλισή τους, μέσα από την καθημερινή κλοπή της εργατικής τους δύναμης.

Στις 11 Μάη, από τις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους κοινωνικούς εταίρους, στην αντιλαϊκή πολιτική: Οχι μόνον ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλη αντιασφαλιστική συμπαιγνία στις πλάτες τους, αλλά και ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δουλιά, μεροκάματα και Ασφάλιση, που θα καλύπτει τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες τους.

Μα, η εργατική τάξη πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα: Να απεγκλωβιστεί από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθεί στην πολιτική του ΚΚΕ. Στην πολιτική του λαϊκού μετώπου πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ