Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... επιτυχία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεπής στο μηνιαίο ραντεβού του με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, εξέδωσε προχτές ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει τον πληθωρισμό του Μάρτη. Ανάμεσα σε άλλα, λοιπόν, αναφέρει ότι η κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο να συγκρατήσει τις τιμές, αλλά και να τις μειώσει σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες, παρά την επιβάρυνση από την «ιλιγγιώδη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου». Κι όλα αυτά επιτεύχθηκαν - λέει ο υπουργός - επειδή υπήρξε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, στους οποίους απονέμει εύσημα για την επίδειξη «υπευθυνότητας και αυτοσυγκράτησης»!!!

Βέβαια, μέσα σε όλ' αυτά, κάπου παραδέχεται ο υπουργός Ανάπτυξης ότι «ασφαλώς και υπάρχει ακρίβεια», αλλά σπεύδει αμέσως να τονίσει ότι η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,1% είναι «επιτυχία προς όφελος των καταναλωτών».

Τώρα, πώς γίνεται να θεωρούνται «επιτυχία» η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 39,8%, του ελαιόλαδου κατά 6%, των καυσίμων αυτοκινήτου κατά 7,3%, των αυγών κατά 4,1%, των ιατρικών υπηρεσιών κατά 6%, των διδάκτρων δημοτικών σχολείων κατά 6,4%, των ενοικίων κατά 4,7%, κλπ., δεν το εξήγησε ο κ. υπουργός. Οπως δεν εξήγησε, πώς γίνεται τα προαναφερόμενα επίσημα στοιχεία να καταγράφονται με πληθωρισμό 3,1%!!!

«Παπατζιλίκια»

Στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά μιλούσε προχτές ο Γ. Παπανδρέου και, μάλλον, σκέφτηκε, ότι το ακροατήριό του, είναι δεν είναι, 20 - 22 χρονών και, επομένως, στη δεκαετία του 1980, είτε δεν είχε γεννηθεί ακόμη είτε είχε πολύ μικρή ηλικία. Γι' αυτό και τους πήρε αμπάριζα και τους αράδιασε του κόσμου τα ψέματα. Απολαύστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα καθαρό πατριωτικό κόμμα, που, από το 1974 με το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», πάλεψε για «ελεύθερη Ελλάδα, ενάντια στην ξενοκρατία, ενάντια σε ένα κατεστημένο που ήταν εξαρτημένο από ξένα κέντρα, ενάντια στις βάσεις των Αμερικανών στην Ελλάδα»..!

Αναρωτιόμαστε, πάντως, εάν πήρε τηλέφωνο την Κοντολίζα Ράις, όταν γύρισε το βράδυ στο σπίτι του, για να την «ενημερώσει» με πόση άνεση αραδιάζει τα «παπατζιλίκια» του στο πόπολο...

«Πάρτε φτωχοί... κρουαζιέρες»

Μεγάλο ντόρο προκαλεί η κυβερνητική προπαγάνδα για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που οργανώνει η Εργατική Εστία και η νεοσύστατη Αγροτική Εστία. Και δώσ' του οι αναφορές στις οκταήμερες κρουαζιέρες εργαζομένων στο Αιγαίο - η χαρά των εφοπλιστών, δηλαδή - και για τις διακοπές, «με όλα τα κομφόρ», των αγροτών - «όλα τά 'χε η Μαριορή, ο φερετζές τής έλειπε»!

Ομως, οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται για το δικαίωμα συμμετοχής σ' αυτά τα προγράμματα αποκλείουν πολλούς, ενώ κι από τους δικαιούχους πάρα πολλοί περικόπτονται. Για τους εργαζόμενους το «ψαλίδι» γίνεται με τους όρους που αφορούν στον αριθμό των ενσήμων - το όριο συμμετοχής ήταν 50 ετησίως και αυξήθηκε στα 100 - και στο ύψος του εισοδήματος. Για τους 800.000 αγρότες, οι δικαιούχοι αριθμούνται σε 80.000 κι απ' αυτούς, τελικά, δικαίωμα συμμετοχής θα έχει το 30%, που θα επιλεγούν με κλήρωση.

Αλλά είναι και η μεγάλη ταλαιπωρία που συνεπάγεται η προσπάθεια εξασφάλισης του χαρτιού της συμμετοχής, που αποθαρρύνει πολλούς από τους δικαιούχους. Κι αυτή η ταλαιπωρία μάλλον είναι εσκεμμένη από τη μεριά των αρμοδίων. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι η Εργατική Εστία δε φροντίζει να έχει το προσωπικό που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραχώρησε μόνο δύο άτομα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι και αρνείται να εγκρίνει το κονδύλι που απαιτείται για τη χρησιμοποίηση κι άλλων ατόμων, ενώ δεν έχει πληρώσει ακόμα τα 2.200 ευρώ που ξόδεψε το ΕΚΛ πέρσι για τον ίδιο σκοπό...

Αποκαλυπτικό γεγονός

Πρόσφατα, στην Κολομβία, συλλήφθηκαν τρεις Αμερικανοί της ειδικής στρατιωτικής ομάδας «για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών», να κατέχουν 16 κιλά κοκαΐνης. Αμέσως, επενέβη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μπογκοτά και οι τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο Τέξας. Λίγες μέρες μετά, ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι οι τρεις θα κάνουν χρήση της διπλωματικής ασυλίας τους και δε θα εκδοθούν στις κολομβιανές αρχές, παρ' ότι οι τελευταίες έχουν στοιχεία ότι οι τρεις Αμερικανοί έχουν διακινήσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, το δίκτυό τους λειτουργούσε από το 2003 και είχαν δωροδοκήσει τοπικούς αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και υπαλλήλους αεροδρομίων.

Θυμίζουμε, ότι εδώ και χρόνια υπάρχει και λειτουργεί το διαβόητο αμερικανικό «Σχέδιο Κολομβία». Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ παρέχουν οικονομική βοήθεια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Κολομβία, για την καταπολέμηση δήθεν των ναρκωτικών, ενώ, ο Κολομβιανός στρατός είναι πλαισιωμένος από ανεξακρίβωτο αριθμό Αμερικανών «συμβούλων». Ακόμη, όσοι Αμερικανοί - πολίτες και στρατιωτικοί - βρίσκονται στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα, στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κολομβία», έχουν διπλωματική ασυλία.

Αυτά, για να καταλάβει ο καθένας, τι κρύβεται πίσω από τη γνωστή σε όλους συστηματική συκοφαντική εκστρατεία των ΗΠΑ και διαφόρων άλλων, κατά των ανταρτών, που δρουν στην Κολομβία.

Τα σχόλια δικά σας...

Ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση

Η πρόταση νόμου, για τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που κατέθεσε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συντελεί στο να δεθούν ακόμα πιο σφιχτά οι άνεργοι στο άρμα των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση», στρατηγική επιλογή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων -σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων - στην ΕΕ. Επί της ουσίας, η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της φτώχειας στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων, στην ομηρία τους από τα δουλεμπορικά προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και τελικά στον αποπροσανατολισμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος από τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από το κεφάλαιο και τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που συζητήθηκε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθορίζεται στο 25% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΕ) και δε θα ξεπερνάει τα 250 ευρώ. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος καταγράφεται και η υποχρέωση του δικαιούχου να δεχτεί μέσα σ' ένα εξάμηνο οποιαδήποτε «εργασία» του προτείνει ο «αρμόδιος φορέας υλοποίησης», βάσει των «υποχρεωτικών προγραμμάτων ένταξης» που θα εκπονήσει. Ο όρος «εργασία» μεταφράζεται σε θέσεις ημιαπασχόλησης, προγράμματα κατάρτισης, συμμετοχή στη συμπληρωματική εκπαίδευση, ακόμα και απασχόληση σε δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η πρόταση νόμου για τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος απαντάει στον πυρήνα των απαιτήσεων του κεφαλαίου να πληρώνει με το μικρότερο δυνατό ποσό την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Επιβεβαιώνοντας το χαρακτήρα του σαν κόμμα που διεκδικεί ρόλο στη διαχείριση των αδιεξόδων που δημιουργεί από τη φύση του το καπιταλιστικό σύστημα, ο ΣΥΝ σπεύδει να προσφέρει αποκούμπι στην πολιτική του κεφαλαίου, που βλέπει ορατό, πλέον, τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων, εξαιτίας της διαρκώς εντεινόμενης φτώχειας.

Ανάμεσα στην πάλη για πλήρη, σταθερή και μόνιμη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, για ουσιαστική προστασία των ανέργων καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην ανεργία, για μισθούς στο ύψος των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων (αιτήματα που αποτελούν στόχους πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος) και στην ελεημοσύνη, ο ΣΥΝ επιλέγει την τελευταία. Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει το καπιταλιστικό σύστημα και τις συνέπειές του στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μεθοδεύει το «κουκούλωμα» της φτώχειας, προτείνοντας ουσιαστικά την «ελάχιστη εγγυημένη εξαθλίωση»! Η πρόταση δεν είναι πρωτότυπη, αφού εφαρμόζεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπου η φτώχεια συνεχίζει να καλπάζει ανεξέλεγκτα.

Η λογική του «ρεαλισμού» είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους, όταν ταυτίζεται με τις αντοχές της κερδοφορίας του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ρεαλιστικό σήμερα για την εργατική τάξη είναι να διεκδικήσει μισθούς που ανταποκρίνονται στις πραγματικές της ανάγκες και να εντάξει τους στόχους πάλης της στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των πολυεθνικών, που πάντα θα βρίσκει καλοθελητές να την ξεστρατίσουν από το δρόμο της ταξικής πάλης και να κατευνάσει την αγανάκτησή της με ψίχουλα και ελεημοσύνες.

Τα μικρομεσαία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, κατά τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Φώλια! Με δεδομένο όμως ότι το καλοκαίρι τις ξεζούμισε φορολογικά και τώρα με την απελευθέρωση του ωραρίου ετοιμάζεται να τις διαλύσει εντελώς, καλύτερα να πάψει να τις... στηρίζει.

Εκτός πια, αν νομίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, πως όσοι εργάζονται και γνωρίζουν πώς λειτουργεί η «σύγχρονη» ελληνική «απελευθερωμένη» αγορά μπορούν να πειστούν για τα φιλομονοπωλιακά παραμυθάκια, περί «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και «ίσων ευκαιριών».

Η σύγχρονη καπιταλιστική αγορά είναι μάλλον λίγο χειρότερη από τη ζούγκλα, εδώ που έχουμε φθάσει. Τουλάχιστον, στη σαβάνα μπορεί και να μη σε δει το λιοντάρι ή να μη σε πατήσουν οι αφηνιασμένοι ελέφαντες. Στην αγορά η Εφορία θα σε «δει» οπωσδήποτε, ενώ οι αφηνιασμένες πολυεθνικές δεν αφήνουν τίποτε όρθιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ «εμφύλιο» στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ Βορρά και Νότου για το αν θα εγκαταλειφθεί το «κοινωνικό κράτος» και θα αντικατασταθεί με το αμερικανικό μοντέλο, εντόπισε χτες ο υπουργός Εργασίας, Π. Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι «εμείς οι Νότιοι» πρέπει να αντισταθούμε!

Μόνον που, όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης - αναγορεύουν την αγορά σε ύψιστο αγαθό, την ελευθερία του κεφαλαίου ως τη μόνη αξία και την ανταγωνιστικότητα ως τον απόλυτο στόχο, τότε, μάλλον, «δουλευόμαστε».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε, αυτά τα πράγματα ουδέποτε ήταν θέμα γεωγραφίας ή κλιματολογικών συνθηκών. Η ένταση της εκμετάλλευσης γίνεται σε όλους τους μεσημβρινούς και παράλληλους με το ίδιο ακριβώς σκοπό: Το μεγαλύτερο δυνατό επιχειρηματικό κέρδος!

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ έγινε ένας καβγάς στα τηλεοπτικά «παράθυρα» και έμπλεξε ολόκληρο το κύκλωμα που «φωλιάζει» - ο καθένας με τον τρόπο του - στη «μιντιακή» πραγματικότητα.

Είναι βεβαίως και παραγόμενα της κατάστασης που επικρατεί όλα αυτά που βλέπουμε, είναι όμως και αντάξιά της. Αυτά για τους «ναούς» της πληροφόρησης, που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε.

Επικίνδυνη διγλωσσία

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ΠΑΣΟΚ σημείωνε πάντα υψηλές επιδόσεις στο «άθλημα» της διγλωσσίας κι απ' ό,τι φαίνεται συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα από πρόσφατη συνέντευξη του Μιχ. Χρυσοχοΐδη (εφημερίδα «Εθνος»): «Η πάγια αρχή με την οποία προσεγγίζουμε τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυτή της σταθερότητας και της ασφάλειας. Αυτό δε σημαίνει ότι η αλλαγή συνόρων είναι θέμα ταμπού...».

Προφανώς και σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη, «η πάγια αρχή της σταθερότητας και της ασφάλειας» εκφράστηκε από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα και χειροπιαστά με τη συμμετοχή της επίσημης Ελλάδας (κυβέρνηση τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ) στο διαμελισμό της πρώην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και στις κάθε λογής επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για να μην αναφερθούμε στα έργα και ημέρες του Αλεξ Ρόντου στο Βελιγράδι, άλλοτε συμβούλου του τότε υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου...

Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για το πώς εννοεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα ο κ. Χρυσοχοΐδης, «πετάει» κι ένα «η αλλαγή συνόρων δεν είναι ταμπού». Αλήθεια, δεν κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει ποια αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια δεν είναι ταμπού και δε θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και πολύ περισσότερα δεινά για τους λαούς της περιοχής;

Οι «βολεμένοι» του Μπασιάκου...

Σε ακόμα μια προκλητική δήλωση προχώρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Υπάρχουν όπως γνωρίζετε αντιδράσεις από εκείνους που είναι βολεμένοι, αλλά παρά τις αντιδράσεις θα προχωρήσουμε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Μπασιάκος. Ομως, κύριε Μπασιάκο: Είναι βολεμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες που αντιδρούν στο πρόγραμμα εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος της κυβέρνησης και της ΕΕ; Είναι μήπως βολεμένοι οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί που τους πετσοκόψατε με το έτσι θέλω την περσινή επιλέξιμη παραγωγή και τα δικαιώματα καλλιέργειας για φέτος; Κι αυτούς η κυβέρνηση της ΝΔ θα τους αντιμετωπίσει με δυναμισμό;..

Ποιοι είναι τελικά οι βολεμένοι, κύριε Μπασιάκο; Δεν πιστεύουμε να εννοείτε μόνον ή κυρίως τον Κοκκινούλη και τους λοιπούς, «γαλαζούληδες» και «πρασινούληδες» αγροτοσυνδικαλιστές και συνεταιριστές, που ενώ συναποφασίζετε μαζί, μετά βγαίνουν και κάνουν διάφορες καταγγελίες για τη δημιουργία εντυπώσεων...

«Με το περίμενε» δε γίνεται τίποτα!

Απλήρωτοι για το σχολικό έτος 2004-2005 παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, καθώς και οι ωρομίσθιοι στο Νομό Λάρισας, όπως καταγγέλλει η τοπική ΕΛΜΕ. Απλήρωτοι, επίσης, παραμένουν και οι γυμναστές που εργάζονται στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού των δήμων της περιοχής. Κι απ' όσα γνωρίζουμε, τα ίδια συμβαίνουν και σε αρκετούς άλλους νομούς της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και οδηγούνται σε απόγνωση, αλλά οι αρμόδιοι - το υπουργείο Παιδείας και το υφυπουργείο Αθλητισμού, αντιστοίχως - αδιαφορούν προκλητικά.

Θα πρέπει, όμως, να καταλάβουν και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ότι «με το περίμενε» δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημά τους και χρειάζεται να ενεργοποιηθούν αγωνιστικά, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους κι απαιτώντας ό,τι άλλο δικαιούνται...

«Ανθυγιεινή» πολιτική

Για την κεφαλαιώδη σημασία της εξασφάλισης υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης στους πολίτες έκανε λόγο, τις προάλλες, ο Νικ. Κακλαμάνης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Την ίδια μέρα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας κατάγγελνε ότι η κυβέρνηση και η διοίκηση του Θριασίου επιδιώκουν την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όχι με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά με 8μηνίτες συμβασιούχους.

Αραγε, έχει την εντύπωση ο κ. Κακλαμάνης ότι «η εξασφάλιση υγιεινών συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης», τόσο για τους όποιους μελλοντικούς συμβασιούχους και τις οικογένειές τους, όσο και για τους όποιους ασθενείς του Θριασίου, εκφράζεται και υλοποιείται με παρόμοιες απαράδεκτες τακτικές;

Και μη μας πει τα γνωστά, περί άδειων ταμείων, ελλειμμάτων και «μαύρων τρυπών». Γνωρίζει πολύ καλά ότι εμείς τ' ακούμε βερεσέ όλ' αυτά. Αλλωστε, τα ετήσια κέρδη των «Ελληνικών Πετρελαίων» ή μιας μεγαλοτράπεζας και μόνο αρκούν για να λειτουργήσουν πλήρως επανδρωμένα όχι ένα, αλλά πολλά νοσοκομεία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιο πολλά κόκκινα γαρίφαλα

Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας στραμμένη η προσοχή μας σήμερα. Στις σχολές όπου ό,τι επικρατεί δεν αφήνει κανέναν φοιτητή ικανοποιημένο. Οπου δε θέλει πολύ για να δει κάποιος την αγανάκτηση να εκφράζεται, το άγχος για τις σπουδές να κυριαρχεί, μαζί με το οικονομικό βάρος μιας κατ' ευφημισμόν «δωρεάν» Παιδείας, που πάει «παρέα» με ένα όλο και μειούμενο βάρος σπουδών.

Εκεί ακριβώς, μέσα στις σχολές, σήμερα, φοιτητές και σπουδαστές έχουν μια ευκαιρία να απαντήσουν με το δικό τους τρόπο σε όλα αυτά, να βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι στα θεμέλια για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Εχουν την ευκαιρία σήμερα μέσα από τις κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, να βγάλουν πιο ισχυρή την Πανσπουδαστική Κ.Σ., έτσι που η αυριανή μέρα να μην είναι ίδια για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ετσι που οι σύλλογοι να είναι πιο ζωντανοί, πιο διεκδικητικοί. Ετσι που να δυναμώσει το φοιτητικό κίνημα, να είναι πιο ισχυρή η απάντηση των φοιτητών σε όσους υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον τους. Για να δυναμώσουν οι αγώνες για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για δωρεάν στέγαση, σίτιση και συγγράμματα για όλους τους φοιτητές, για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα, για επιστήμη κι έρευνα στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας.

Κάθε φοιτητής έχει συμφέρον να στηρίξει σήμερα τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, γιατί κάθε φοιτητής μπορεί να κατανοήσει ότι υπάρχει η δυνατότητα να σπουδάζει με όρους ισοτιμίας κι όχι με κριτήριο πόσο γεμάτο είναι το πορτοφόλι της οικογένειάς του. Κάθε φοιτητής θέλει τελειώνοντας τις σπουδές κι αποκτώντας το πτυχίο του, να είναι ολοκληρωμένος επιστήμονας, με βαθιά γνώση του αντικειμένου του, με ικανότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις της επιστήμης του, αλλά κυρίως με τη δυνατότητα να θέσει τις επιστημονικές του γνώσεις στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, στην υπηρεσία της προόδου και της εξέλιξης της κοινωνίας.

Για να μπορούν τα πανεπιστήμια να υπηρετούν τις ανάγκες του λαού (κι όχι των πολυεθνικών) και να βγάζουν ολοκληρωμένους επιστήμονες, χρειάζονται ρωμαλέοι αγώνες. Η ψήφος στην ΠΚΣ είναι ψήφος αξιοπρέπειας κι ελπίδας. Είναι ψήφος για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα που μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα θα ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές, για την απελευθέρωση του λαού αλλά και της ίδιας της επιστημονικής εξέλιξης από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μονοπωλίων.

Η κάλπη, είναι κι αυτή ένα σταυροδρόμι για κάθε φοιτητή, που καλείται να επιλέξει: ή, το δρόμο της υποταγής, ή, το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα για όσα του ανήκουν. Κι όσα περισσότερα κόκκινα γαρίφαλα βγουν από τις κάλπες, τόσο θα μεγαλώσουν οι ελπίδες και οι δυνατότητες διεκδίκησης για το λαό και τη νεολαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ