Το πρόβλημα βρίσκεται στο χάσμα που χωρίζει τα λόγια του υπουργού με την αντίστοιχη πολιτική της κυβέρνησης της οποίας είναι μέλος και, μάλιστα, υπεύθυνος για την Υγεία. Η προωθούμενη πολύμορφα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας, κάθε άλλο παρά δικαιώνει και κατοχυρώνει το προαναφερόμενο θεμελιακό δικαίωμα των εργαζομένων. Για να μην αναφερθούμε στην ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την κατάσταση των νοσοκομείων κλπ., κλπ. Κι ακόμη περισσότερο, όταν το ύψος του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου και οι επιτεύξεις της επιστήμης και της τεχνικής επιτρέπουν - και επιβάλλουν - την παροχή πραγματικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρο τον πληθυσμό, μηδενός εξαιρουμένου, από ένα ενιαίο και δημόσιο σύστημα.
Εκτός και ο κ. υπουργός, όταν αναφερόταν στην κεφαλαιώδη σημασία, εννοούσε αποκλειστικά και μόνο τους κάθε λογής «εμπόρους» της Υγείας...
Δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στον ρ/σ «Αλφα 98,9» για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης: «Η κυβέρνηση είχε αυτά τα μέτρα στο μυαλό της από την ημέρα που ανέλαβε. Ολ' αυτά τα "δεν ξέραμε", "δε μας είπαν", είναι για μικρά παιδιά. Αυτό ήταν το σχέδιο». Σωστά τα λέει ο άνθρωπος. Αλλωστε, τα ίδια συζητούσαν και τα «στενά» επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, προετοιμαζόμενα για το ενδεχόμενο επανεκλογής του στις περσινές εκλογές...
Ισχυρίζονται κάποιοι, ότι τα πρόσφατα φαινόμενα μόλυνσης ή νόθευσης τροφίμων είναι μεμονωμένα και η μεγιστοποίησή τους στην καθημερινή επικαιρότητα είναι τεχνητή, οφειλόμενη αποκλειστικά και μόνον στην... υστερική μετάδοσή τους από τις τηλεοπτικές οθόνες. Και σε ό,τι αφορά στο τελευταίο δεν έχουν και πολύ άδικο. Σε ό,τι αφορά, όμως, στα υπόλοιπα, ας μας επιτρέψουν να έχουμε διαφορετική γνώμη.
Η αλήθεια είναι, ότι το μεγάλο μέρος της παραγωγής, συσκευασίας και διακίνησης των τροφίμων ελέγχεται από μεγάλες ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Γεγονός είναι, επίσης, ότι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας αποτελεί τον αδιαμφισβήτητα πρώτο - αν όχι το μοναδικό - στόχο των επιχειρήσεων αυτών και, πάντως, αξιολογείται σε ασύγκριτα υψηλότερη θέση από τη δημόσια υγεία. Και μπορεί, να έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά λίγα περιστατικά διατροφικής μόλυνσης, αλλά υπάρχει πλήθος άλλων στοιχείων, που αμφισβητούν έντονα τις σχετικές διαβεβαιώσεις αρμοδίων και μη. Εάν πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα, για παράδειγμα, γιατί επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και, μάλιστα, διά ροπάλου, σιγή τάφου σε όσους απασχολούνται στα τμήματα ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων τους; Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, επίσης, ότι ο κρατικός έλεγχος της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.
Δυστυχώς, για όσους επιχειρούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, όλα τα προηγούμενα μόνο την ανησυχία των εργαζομένων γεννούν και αναπαράγουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση.
Οτι τα τελευταία χρόνια ο κλάδος Κλωστοϋφαντουργίας - Ενδυσης συρρικνώνεται δραστικά και επικίνδυνα στη χώρα μας, είναι γνωστό, καθώς βλέπουμε συνεχώς να κλείνουν βιοτεχνίες και να μεταφέρονται, προς άγραν μεγαλύτερων κερδών, σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Αλλά, όσο κι αν έχουμε αντιληφθεί τις διαστάσεις του προβλήματος, τα αριθμητικά δεδομένα που έρχονται, κατά καιρούς, στην επιφάνεια μας εκπλήσσουν.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία δεκαετία, και μόνο στη Θεσσαλία, στο χώρο κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης έχουν χαθεί 6.700 θέσεις εργασίας, καθώς από τις 150 παραγωγικές μονάδες που λειτουργούσαν το 1995, σήμερα υπάρχουν μόνο 30 κι αυτές βρίσκονται «υπ' ατμόν». Η βιομηχανική «απογύμνωση» της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την παραγωγική συρρίκνωση στον αγροτικό τομέα, δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα ανεργίας και φτώχειας.
Λένε ότι οι αριθμοί είναι «ψυχροί», αλλά, εν προκειμένω, αν τους «διαβάσει» κάποιος σωστά, θα διαπιστώσει ότι δηλούν «θερμά» ανθρώπινα δράματα...
Οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ απειλούν ότι θα επιβάλουν αυξήσεις στις τιμές λόγω των προστίμων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ούτως ή άλλως επέβαλε αυξήσεις μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.
Απ' ό,τι φαίνεται, στην υποτιθέμενη δημοκρατική και ελεύθερη αγορά, εμείς έχουμε το εξής και μόνο αναφαίρετο δικαίωμα, και αυτό όχι πάντα: Να ...γνωρίζουμε ποιος θα μας αφαιμάξει και με ποιον τρόπο. Η αφαίμαξη είναι το δεδομένο που δεν αλλάζει...
ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΕΙ αρχίσει να ...διαφαίνεται το υλικό της σκανδαλολογίας που θα χρησιμοποιεί από δω και πέρα το ΠΑΣΟΚ, αν σωστά εξηγούμε τις σποραδικές δηλώσεις των στελεχών του. Θα είναι το θέμα των τσιγάρων και αν οι τελευταίες φορολογικές ρυθμίσεις βοηθούν συγκεκριμένες εταιρίες.
Πολλοί είναι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αφήνουν αιχμές και μιλάνε για ανάγκη διερεύνησης του θέματος και ίσως να δούμε σύντομα τα αποτελέσματα των κόπων τους.
Αλλωστε, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Οπως ακριβώς έκανε προεκλογικά και η Νέα Δημοκρατία, τώρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει τα δικά του σκανδαλάκια προκειμένου να καλύψει την απουσία πολιτικής διαφοροποίησης.
Πόσο ακόμα θα εξακολουθούν να μιλάνε για τη «ζημιά της δημοσιονομικής απογραφής», άντε και για τα κυβερνητικά ρουσφέτια στο δημόσιο; Είναι σαφές ότι χρειάζεται ...ανανέωση το δικομματικό παιγνίδι.
ΠΑΝΤΩΣ, Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος κακώς κάνει και επιμένει στο θέμα των διορισμών στο δημόσιο μετά τις δηλώσεις του περί «γαλάζιων παιδιών» προκειμένου να μας πείσει ότι υφίσταται αξιοκρατία. Εκτίθεται...
Δηλαδή, για όποιον δεν καταλαβαίνει, στην ουσία, η ελληνική κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα του ελληνικού λαού να καθορίζει ο ίδιος το τι θα γίνει στη χώρα του, έστω έτσι όπως καθορίζεται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, κατά των επεμβάσεων της ΕΕ. Η κυβέρνηση άλλο πράγμα υπερασπίζεται.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρατέθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν και με βάση τα επίσημα στοιχεία, 4.000 είναι οι φυσικοί (26%) που εργάζονται στα φροντιστήρια, άλλοι 4.000 (26%) ετεροαπασχολούνται ή είναι άνεργοι, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 6.000 (38%), ενώ 1.500 (10%) δουλεύουν πάνω στο αντικείμενό τους, αλλά σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, κλπ. (π.χ., σε ΟΤΕ, Πολιτική Αεροπορία, κ.α.). Ο μέσος χρόνος παραμονής των πτυχιούχων γενικά στην ανεργία - πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - είναι 3 χρόνια, ενώ για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διεξάγεται αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι είναι πάνω από 70.000, για περίπου 6.000 θέσεις. Παρατέθηκαν στοιχεία, επίσης, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορεί να απορροφηθεί τουλάχιστον το 50% των πτυχιούχων αν καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες.
Κι αν αναρωτιέστε τι θα γίνει, με την παραπέρα εφαρμογή και κλιμάκωση της πολιτικής πρόσδεσης και υποταγής της εκπαίδευσης -πρώτα και κύρια της τριτοβάθμιας - στην αγορά και στους νόμους της, στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, μια και μόνη είναι η απάντηση: Ακόμη χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα...
Μπορεί, τις μέρες αυτές, οι εργαζόμενοι να σκέφτονται με δέος τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών του Δημοσίου και των λεγομένων ΔΕΚΟ καλοπερνάνε, σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στα προχτεσινά «Νέα». Κι αν θέλετε και λεπτομέρειες διαβάστε μηνιαίες αμοιβές:
Διευθύνων Σύμβουλος «Ελληνικά Πετρέλαια»: 18.121 ευρώ.
Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς: 15.884 ευρώ.
Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ: 14.107 ευρώ.
Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΜΗΕ: 10.510 ευρώ.
Διευθύνων Σύμβουλος «Ολυμπιακές Αερογραμμές»: 10.000 ευρώ.
Διευθύνων Σύμβουλος «Ελλ. Τουριστικά Ακίνητα»: 9.433 ευρώ.
Και πέρα απ' αυτά, οι επικεφαλής των εταιριών, οργανισμών, κλπ., έχουν συνήθως και διάφορες άλλες παροχές. Για παράδειγμα, τους χορηγούνται πιστωτικές κάρτες χωρίς όριο πληρωμών, τους παρέχονται αυτοκίνητα και κινητά, έξοδα παράστασης, ημερήσιες αποζημιώσεις για ταξίδια, κλπ., κλπ. Κι αν έχετε την απορία, μήπως όλ' αυτά γίνονται τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ, σας πληροφορούμε, ότι τα ίδια γίνονταν και επί ΠΑΣΟΚ. Και σ' αυτό τον τομέα, η ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, περί δραστικής μείωσης των προκλητικών αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών.
Τελειωμό δεν έχουν οι χαριστικές ρυθμίσεις σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια περίοδο, που τα λαϊκά στρώματα της χώρας φορτώνονται και νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη. Λίγες μέρες μετά την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων (αύξηση ΦΠΑ, ειδικών φόρων, κλπ.), ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, διά στόματος του προέδρου της, γνωστοποίησε στους μετόχους του ότι για τα επόμενα δυο χρόνια (2005 και 2006) θα πετύχουν να μειώσουν το φόρο για τα κέρδη τους. Ο λόγος; Θα κάνουν, λέει, χρήση των διατάξεων, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής σε περιπτώσεις «συγχωνεύσεων». Ο συγκεκριμένος όμιλος, όπως και αρκετοί άλλοι, αξιοποιούν τα «ευεργετήματα» του νόμου, «απορροφώντας» απλώς θυγατρικές εταιρίες τους...