Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... διαφάνεια της διαφθοράς

Γρηγοριάδης Κώστας

Μας έχουν ζαλίσει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν να μιλούν για «κάθαρση» και ανάγκη «διαφάνειας». Ειδικά στο χώρο της Παιδείας, προσπαθούν στο όνομα της «διαφάνειας», του «να ξέρει ο λαός τι γίνεται και πού πάνε τα λεφτά του», να περάσουν το «φρούτο» της «αξιολόγησης» των πανεπιστημίων, που κάθε άλλο παρά τη διαφάνεια θα εξασφαλίσει. Κι αυτό γιατί η προωθούμενη από την κυβέρνηση και την ΕΕ αξιολόγηση έχει στόχο την ακόμη μεγαλύτερη υποταγή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ στην αγορά και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Την ενίσχυση του ελέγχου των πρώτων από τις δεύτερες και την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, σε βάρος αυτών του λαού και της νεολαίας.

Αλλά το θράσος της κυβέρνησης είναι ακόμα μεγαλύτερο. Από τη μια στήνει «διάλογο» στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας για την «αξιολόγηση» κι από την άλλη η ΔΑΠ, η φιλοκυβερνητική παράταξη σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οργιάζει καθημερινά με κρούσματα διαφθοράς, συναλλαγές κάθε είδους με καθηγητές, εκβιασμούς φοιτητών κ.ά. Δηλαδή, από τη μια ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί - βέβαια μόνο προπαγανδιστικά - συνεχώς τη «διαφάνεια» κι, από την άλλη, η ΔΑΠ κοντεύει ...να κρύψει τον ήλιο!

Δεν είναι πρωταπριλιάτικο...

Ο κύβος ερρίφθη. Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που αποφασίστηκαν χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή και αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών και φιλομονοπωλιακών μέτρων (φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος κλπ), θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Απρίλη. Και μη γελαστείτε, δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ανακοινώθηκαν, χτες, με κάθε επισημότητα από τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γ. Αλογοσκούφη. Γεγονός, το οποίο σημαίνει, ότι και η ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια - που θα προκαλέσει σε όλα τα είδη και υπηρεσίες - η ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση αύξηση των έμμεσων φόρων, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με... πρωταπριλιάτικα ψέματα. Κι αυτή αληθινή θα είναι.

Η νέα επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα, που αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση με την αύξηση των έμμεσων φόρων και με πρόσχημα την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, είναι 100% πραγματική. Μία και μόνη χτεσινή διευκρίνιση του υπουργού Οικονομίας μπορεί να εκληφθεί ως πρόωρο πρωταπριλιάτικο αστείο: Η διαβεβαίωσή του, πως δεν πρόκειται να επιβληθούν αργότερα άλλα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και το λαό...

Αποκέντρωση της συναίνεσης...

Την περασμένη εβδομάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε πως προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του σχεδίου «Τοπικές Στρατηγικές για την Απασχόληση και την Καινοτομία», συνολικού προϋπολογισμού 1.057.829,32 ευρώ, εκ των οποίων 461.479,32 ευρώ θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 596.250 ευρώ θα καλυφθούν από ιδία συμμετοχή. Στην υλοποίηση του σχεδίου συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και «αναπτυξιακές εταιρίες».

Κοντολογίς, το ζεστό χρήμα των εργαζόμενων, με το οποίο υλοποιείται το σχέδιο, θα αξιοποιηθεί για να «περπατήσουν» στην Κεντρική Μακεδονία οι αντεργατικές αποφάσεις της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» και της πρόσφατης ενδιάμεσης αναθεώρησής της, στα πλαίσια των λεγόμενων «περιφερειακών στρατηγικών για την ανάπτυξη». Οι βιομήχανοι και οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους για την «αποκέντρωση» των προγραμμάτων που θα προσθέσουν νέα κέρδη στα ταμεία τους και θα προωθήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Αντίστοιχα όμως λόγους να θριαμβολογεί έχει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αφού κατάφερε να αποδείξει στην πράξη, ότι εκτός από τα εργοδοτικά προνόμια, «αποκεντρώνεται» και η ταξική συναίνεση...

Επισημάνσεις

Με μια δριμεία δήλωση του Π. Λαφαζάνη, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, σχολίασε ο ΣΥΝ τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σημειώνουμε ωστόσο το γεγονός ότι η εκτενής αυτή δήλωση περιορίζεται σε διαπιστώσεις, χωρίς καμία πρόταση για το ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων στη «φοροεπιδρομή» που κήρυξε η κυβέρνηση στα ήδη ισχνά εισοδήματά τους. Ακόμα, ενώ σωστά καταγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, ούτε μία κριτική αναφορά δεν καταγράφεται για τις ανάλογες κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, παρότι μόλις πριν λίγες μέρες κατά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής έδωσε το σύνθημα για νέα αντιλαϊκή εφόρμηση. Οσο για την ανησυχία, πως τα μέτρα θα έχουν «βαρύτατες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη», είναι μάλλον... περίεργη. Ετσι κι αλλιώς, όσοι ωφελήθηκαν από την όποια ανάπτυξη υπήρξε ως σήμερα, θα συνεχίσουν να ωφελούνται. Αλλωστε, το σκοπό αυτό θέλουν να εξυπηρετήσουν και οι χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Τα παρεξηγημένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΛΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ! Για την καλή σας υγεία γίνονται όλα. Γι' αυτό ακριβαίνουν τα ποτά και τα τσιγάρα. Για να κόψετε τις ...κακές συνήθειες και όχι διότι εσείς πρέπει να πληρώσετε τα σπασμένα.

Βεβαίως, αυξάνεται και ο ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά αυτό το μέτρο είναι για να κόψετε τις συνήθειες γενικώς. Είτε είναι καλές, είτε είναι κακές.

Πάντως σίγουρα όταν ακούει κανείς τέτοια μέτρα έχει μια ξεκάθαρη αφορμή για να κόψει τη χειρότερη των συνηθειών: Την ανοχή. Και για τους σημερινούς «φορομπήχτες» και τους χτεσινούς.

ΠΑΝΤΩΣ ακόμη και η φράση που επέλεξε ο υπουργός Οικονομίας για να συνοδεύσει την επιδρομή στα πορτοφόλια μας ήταν και αυτή ατυχής. Τι ακριβώς σημαίνει, άραγε, ότι τα μέτρα θα έχουν «τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη»;

Μάλλον όποιος το ακούει αισθάνεται σαν οικονομικό πειραματόζωο και μάλιστα σε ένα πείραμα που δεν πρόκειται να αποφέρει τίποτε καλό για το μέλλον του, ενώ αντιθέτως θα αποφέρει πολλά σε εκείνους που μονίμως κερδίζουν.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ αυτά ξέρετε ποιο ήταν το πρόβλημα που... εντόπισε το ΠΑΣΟΚ; Οτι υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο δείκτης του πληθωρισμού. Αυτό κατά τη γνώμη τους είναι το θέμα.

Το γεγονός πως ακόμη και ο μέσος Έλληνας μισθωτός θα καταρρεύσει, δεν τους ανησυχεί κι έχουν τους λόγους τους γι' αυτό. Γνωρίζουν, ότι ακριβώς τα ίδια θα έκαναν κι αυτοί - αν δεν έκαναν και χειρότερα ως... πιο έμπειροι στη λιτότητα.

ΕΔΩ ΚΑΙ μήνες έχει ζητήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στοιχεία για τον περίφημο ραδιοφωνικό σταθμό των Αμερικανών στη Βάση της Σούδας - σύμφωνα με τη χτεσινή ενημέρωση της Αρχής - αλλά καμία απόκριση....

Μάλλον θα έχουν τους λόγους τους να αδιαφορούν οι Αμερικανοί. Και σίγουρα οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με το θράσος που τους επιτρέπει, τόσο η χτεσινή και η σημερινή κυβέρνηση. Δε νομίζετε;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα μέτρα

Στο σύνθημα της «ήπιας πολιτικής» επέλεξε να επιμείνει και χτες ο υπουργός Οικονομίας, ανακοινώνοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις για πλευρές της οικονομικής πολιτικής. Ισως έτσι να είναι καλύτερα. Για να καταλάβει ο κόσμος το μέγεθος της πρόκλησης και της κοροϊδίας. Γιατί είναι πρόκληση να μιλάς για ηπιότητα και να απελευθερώνεις τη χιονοστιβάδα των φόρων που θα πνίξει το λαϊκό εισόδημα και τις τιμές στην αγορά. Ναι -αντιτείνουν κάποιοι φωστήρες - αλλά στο χάλι που είχε φτάσει η οικονομία, ήταν ανάγκη να παρθούν αποφασιστικά μέτρα. Και προβάλλοντας εν είδει αξιώματος τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων που υποτίθεται πως πρέπει να παρθούν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για την έμμεση φορολογία, δε συγκαταλέγονται στην ομάδα των ιδιαίτερα αντιλαϊκών μέτρων.

Η απάτη είναι ολοφάνερη. Οι κυβερνώντες, προπαγανδίζοντας την ψευτοαλήθεια που συμφέρει την πλουτοκρατία, κρύβουν ότι οι μόνοι που θίγονται από τα μέτρα, είναι τα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή εξασφαλίζουν επιπλέον κέρδη οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα συνοδευτεί από νέα κύματα ακρίβειας στην αγορά. Επιπλέον κρύβουν ότι η κυβέρνηση δεν πορεύεται μόνο με τα χτεσινά μέτρα. Στον απολογισμό της, τη βαραίνουν πρωτοβουλίες και μέτρα όπως ο φορολογικός και «αναπτυξιακός» νόμος, με τα γνωστά προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο. Η εξευτελιστική για τους εργαζόμενους του δημοσίου και συνταξιούχους εισοδηματική πολιτική. Η τακτική απελευθέρωσης κάθε ασυδοσίας στη διαμόρφωση των τιμών. Οι μεθοδεύσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την απροσχημάτιστη παραχώρηση και εκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών σε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους και η ανακοινωθείσα ήδη υπέρογκη αύξηση των διοδίων. Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Η εντατική προώθηση μέτρων καταστολής και αμφισβήτησης των λαϊκών ελευθεριών. Μέτρα και πολιτικές που ενεργά είναι ενταγμένες στις συνολικότερες στοχεύσεις της οικονομικής ολιγαρχίας στην ΕΕ γενικότερα.

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης της ΝΔ, κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ την εκλαμβάνουν ως τα φτερά που χρειάζεται το κόμμα του Γ. Παπανδρέου προς το καινούριο πέταγμά του, για να παραπλανήσει μια ακόμα φορά εργαζόμενους και λαό. Ε, αυτό δεν μπορεί να περάσει. Εδώ δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις. Πάει πολύ οι άθλιες θεραπαινίδες των πιο σκοτεινών σχεδίων της άρχουσας τάξης, οι επί μια εικοσαετία άρπαγες των λαϊκών καταχτήσεων, να φαντάζονται ότι η ίδια ή και η χειρότερη - από τη δική τους - πολιτική της ΝΔ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για την εικοσαετή αντιδραστική τους πολιτική.

Προχωράμε να κάνουμε μια «νέα αρχή» υποστήριξε χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η δημοσιοποίησή τους όμως και μόνο, απέδειξε ότι νέο για τη ΝΔ είναι ξαναζεσταμένες εκδοχές της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούσε μέχρι πέρσι το ΠΑΣΟΚ. Ξεχνούν φαίνεται ότι για τους εργαζόμενους το «κακό» παραμένει «κακό», άσχετα αν είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο. Γι' αυτό, εκείνο που τους μένει είναι να αγωνίζονται για ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα, που χωρίς δεύτερη κουβέντα θα απορρίπτει τις αντιδραστικές επιλογές ενάντια στο λαό και θα στοχεύει στην οικοδόμηση μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο εργαζόμενος άνθρωπος και τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

«Πρόθυμοι εταίροι» των ΗΠΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο ανησυχητικές σκέψεις προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε για το Κυπριακό ο Π. Μολυβιάτης μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Ανάν. Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει «διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν», έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αυτή τη φορά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τα ερωτήματα είναι εύλογα: Τι εννοεί ο υπουργός όταν μιλάει για θετικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες φορές; Ηταν «αποτυχία» δηλαδή το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» στο περσινό δημοψήφισμα; Γιατί έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο της ελληνικής κυβέρνησης ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές τις διζωνικής ομοσπονδίας; Μήπως η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος των πιέσεών της προς την κυβέρνηση της Κύπρου, προκειμένου να δείξει ότι είναι αφοσιωμένος και πρόθυμος σύμμαχος των ΗΠΑ και άρα ότι αξίζει κάποιο νεοταξικό ρόλο στην περιοχή;

Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται από τη στιγμή που ο Ελληνας ΥΠΕΞ δήλωσε συγκινημένος για την εκδήλωση που έγινε στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μάρτη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «εμπνευσμένη» την από στήθους ομιλία του Τζ. Μπους! Δεν ξέρουμε τι είπε σε αυτή ο Μπους, αλλά στη διακήρυξη που είχε εκδώσει μια βδομάδα νωρίτερα ανέφερε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ αποτελούν εταίρους στην προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας»...

Η ΕΕ των εκβιασμών

«Αποκαλύπτεται» σιγά σιγά η πραγματική διάσταση των αποφάσεων που πήραν τον περασμένο Δεκέμβρη οι ηγέτες της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η Τουρκία δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που μοίραζε τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Oλι Ρεν, δήλωσε καθαρά ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, επικαλούμενος ότι στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών του Δεκέμβρη γίνεται λόγος για υπογραφή του Πρωτοκόλλου. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Υπενθύμισε με νόημα τη δήλωση τής τότε ολλανδικής προεδρίας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στην οποία αναφερόταν ότι «η υπογραφή του Πρωτοκόλλου δε συνεπάγεται και τη διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα»(!).

Αξίζει όμως να θυμηθεί κανείς τι έλεγε τότε ο Κ. Καραμανλής. Η Τουρκία, είχε δηλώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής, «από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναπτύξει λειτουργικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία που ως μέλος της ΕΕ θα είναι μαζί με τα άλλα 24 κράτη - μέλη κριτής της τουλάχιστον δεκαετούς ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας».

Το συμπέρασμα είναι γνωστό και επαληθεύεται διαρκώς: Η ΕΕ λειτουργεί ως ένας διαρκής μοχλός πιέσεων και εκβιασμών προκειμένου να επιβληθεί μια «λύση» στο Κυπριακό στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

«Ολοκληρωμένη» δημαγωγία

Ξέρετε τι φταίει, σύμφωνα με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για την αυξανόμενη συνεχώς ανεργία; Οπως ισχυρίζεται με προχτεσινή ανακοίνωσή της - όπου σχολιάζονται σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας - η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί «με ολοκληρωμένες κυβερνητικές πολιτικές, που τέτοιες δε βλέπουμε».

Και μέχρι πέρυσι, όταν στη χώρα υπήρχαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης ήταν ακόμη μεγαλύτεροι απ' ό,τι σήμερα και η ηγεσία της ΓΣΕΕ «έβλεπε ολοκληρωμένες κυβερνητικές πολιτικές», γιατί αυξανόταν η ανεργία; Και δεν αυξανόταν μόνον η ανεργία, αλλά και η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανασφάλεια και η αδυναμία των πλατιών λαϊκών στρωμάτων να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως, βέβαια -και, μάλιστα, με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς - αύξαναν συνεχώς τα τεράστια κέρδη και πλούτη μιας ελάχιστης μειοψηφίας. Ας αφήσουν κατά μέρος, λοιπόν, τις... ολοκληρωμένες δημαγωγίες.

Ανησυχούν...

«Ανησυχία» φέρονται να εκφράζουν οι φαρμακοβιομήχανοι γιατί, λέει, δεν ξέρουν με ποιο καθεστώς κοστολόγησης θα εκδοθεί το δελτίο τιμών 500 φαρμάκων που θα πρωτοκυκλοφορήσουν στην εγχώρια αγορά στα μέσα του Απρίλη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι τελικές ρυθμίσεις θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους, αφού όπως λένε «θα κινούνται προς την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».

Τότε, προς τι η ανησυχία για το επόμενο δελτίο τιμών; Τι είναι πεντακόσια φάρμακα πάνω - πεντακόσια κάτω, μπροστά στα χιλιάδες άλλα που θα ανατιμηθούν; Αλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι οι φαρμακοβιομήχανοι, τις αυξήσεις τιμών τις έχουν στην τσέπη. Οι αρμόδιοι υπουργοί τι λένε;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο μονόδρομος του λαού

Δε θέλει και πολύ κοσκίνισμα για να βγάλει κάποιος το συμπέρασμα. Είτε εξετάσει την κυβερνητική πολιτική - ακόμα και τις τελευταίες ανακοινώσεις - είτε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η απάντηση είναι μονοσήμαντη. Η θέση των εργαζομένων χειροτερεύει. Και χειροτερεύει προς όφελος της πλουτοκρατίας. Και ακόμα χειρότερα. Η αντιλαϊκή έφοδος θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, σε όλους τους τομείς.

Η ολιγαρχία του πλούτου, ντόπια και ξένη, οι εθνικές κυβερνήσεις, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης, η Κομισιόν και τ' άλλα επιτροπάτα της ΕΕ, συσπειρώνονται σε μια ενιαία αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση, που θα πάει ακόμα πιο βαθιά. Με σημαία τους το «ευρωσύνταγμα», το προσαρμοσμένο Σύμφωνο Σταθερότητας, την αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισαβόνας, ενισχύουν το αντιδραστικό κατασκεύασμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυροποιούν την ευρωένωση των μονοπωλίων. Και πλέον δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η ισχυροποίηση μπορεί να γίνει μόνο σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, όλων των λαών της Ενωσης, και του ελληνικού.

Απέναντι σε αυτή τη νέα «Ιερά Συμμαχία», οι εργαζόμενοι και τ' άλλα εργαζόμενα στρώματα της χώρας μας μπορούν και πρέπει να αντιτάξουν τη δική τους λαϊκή συσπείρωση. Μια συσπείρωση που θα βασίζεται και θα εκφράζει τα δικά τους ζωτικά, ταξικά συμφέροντα. Που αποφασιστικά θα παλεύει, θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το δικαίωμα στη δουλιά, το δικαίωμα σε αξιοπρεπές εισόδημα, το δικαίωμα σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία, Αθλητισμό και ελεύθερο χρόνο. Συσπείρωση που θα αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό και θα διεκδικεί έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της χώρας, προς όφελος της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας, των εργαζομένων και του λαού.

Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτή τη συσπείρωση είναι οι εργαζόμενοι, οι πλατιές λαϊκές μάζες να ξεκόψουν οριστικά και αμετάκλητα από την κυρίαρχη πολιτική του δικομματισμού. Από λογικές ανοχής, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας. Από λογικές και πρακτικές εξωραϊσμού του κεφαλαιοκρατικού ευρωμονόδρομου και αυταπάτες περί αρμονικής συμβίωσης του μεγάλου κεφαλαίου και των εργαζομένων. Με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι δεν είδαν προκοπή, δε θα δούνε και στο μέλλον. Το αντίθετο. Οσο αυτή η πολιτική συνεχίζεται, όσο οι κυρίαρχοι κύκλοι πετυχαίνουν τη διαιώνιση και το αντιλαϊκό βάθεμά της, η ζωή των εργαζομένων θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Η σωτηρία δε θα έρθει ούτε με αυτό το «ευρωσύνταγμα», ούτε με κάποια άλλη παραλλαγή του. Οι λύσεις των λαϊκών προβλημάτων δε θα έρθουν με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, όπως δεν ήρθε και μ' αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα. Γιατί η μόνη σταθερά που εξασφαλίζουν αυτές οι συνθήκες είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης, η απαλλοτρίωση λαϊκών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Γιατί η μόνη σταθερότητα που μπορεί να επιτύχει η κυρίαρχη πολιτική είναι η σταθερότητα των μεγάλων ρυθμών αύξησης των επιχειρηματικών κερδών, η σταθερότητα της υψηλής ανεργίας, η σταθερότητα σε μειωμένους μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις.

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στο πεδίο της πάλης και της ταξικής σύγκρουσης. Ο μονόδρομος των εργαζομένων και του λαού βρίσκεται στη συγκρότηση του Μετώπου για μια άλλη πολιτική, που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και θα βάζει πλώρη για τη λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ