Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι δυο πλευρές

Γρηγοριάδης Κώστας

Δημοσιογράφοι που σιτίζονται από το δημόσιο χρήμα και, ταυτόχρονα, ασκούν υποτίθεται το λειτούργημά τους, παρουσιαζόμενοι ως ελεγκτές της πολιτικής εξουσίας. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι σε pay roll μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών και λοιπών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται ως «προστάτες» του λαϊκού συμφέροντος και των καταπιεσμένων. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι «συνεργάζονται» ή και έχουν συστήσει εταιρίες «συμβουλών επικοινωνίας και προβολής» προς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής. Τηλεοπτικοί και άλλοι «αστέρες», οι οποίοι παρουσιάζονται ως προστάτες της ενημέρωσης και της αλήθειας, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν ως φερέφωνα των ιδιοκτητών, της μιας ή της άλλης εξουσίας και γι' αυτό αμείβονται με υπέρογκα ποσά.

Είναι η μια πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας της δημοσιογραφίας. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, που ζουν και δουλεύουν σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης, καθημερινής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξευτελιστικών αμοιβών και «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Αυτών, που έχουν όνειρα κι ελπίδες και δίνουν καθημερινές μάχες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι το σήμερα και ακόμη περισσότερο το αύριο της ενημέρωσης και, μαζί της, το σήμερα και το αύριο της δημοσιογραφίας, μέχρι και το αντιπάλεμα της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης αμοιβών και εργασιακών σχέσεων πρέπει να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της αλήθειας; Στο βαθμό που θα καταφέρει να συσπειρωθεί, να διαμορφώσει κοινή γλώσσα και κοινά αιτήματα;

Δεν περισσεύουν...

Σε πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει αναδειχτεί η χώρα μας, όσον αφορά στις συγκεντρώσεις των λεγόμενων μοντέρνων ρύπων και ιδιαίτερα των επικίνδυνων μικροσωματιδίων. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) και με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Περιβάλλοντος, μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων φιγουράρουν έξι ελληνικές πόλεις! Την πρώτη θέση μάλιστα κατέχει η Θεσσαλονίκη με 208 μέρες υπέρβασης το χρόνο, δεύτερη η Αθήνα (174 υπερβάσεις το χρόνο), τρίτη η Λάρισα (151), τέταρτη η Πάτρα (138), όγδοη τα Γιάννενα (95) και δέκατη το Ηράκλειο (69).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περικόπτει δραστικά τα κονδύλια για διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία περικόπτονται κατά 35%! Προφανώς, ο βασικός λόγος και για τις εγκληματικές αυτές περικοπές είναι οι διαβόητες «αντοχές της οικονομίας». Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, κίνητρα, κλπ., κλπ. Πού να περισσέψουν χρήματα για το περιβάλλον...

Η εγκληματική πολιτική...

Και επειδή μπορεί να σκεφθείτε ότι αυτά γίνονται στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη προστατεύουν το περιβάλλον, σας γνωρίζουμε την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, που τυχαία συζητήθηκε τις ίδιες μέρες.

Στην Ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, (...) οι περιοχές που θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3-12%, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και των κλιματικών συνθηκών, που οφείλονται στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων - όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο και άλλες κτητικές ενώσεις» και καλούσε το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να περιοριστούν αυτοί οι παράγοντες και να μην πληγεί η αγροτική οικονομία τόσο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου». Στην απάντησή του το Συμβούλιο, λοιπόν, μη κάνοντας καμία αναφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, επέμεινε στις δεσμεύσεις του για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 8% την περίοδο 2008 - 2012, μέσω της μεθόδου ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπών και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

... της «εμπορίας ποσοστώσεων»

Η εμπορία ποσοστώσεων αερίων, ωστόσο, μόνο κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να φέρει, χωρίς να μειώνει στην πραγματικότητα τις εκπομπές των αερίων αυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλωστε και η εμπειρία από το παρελθόν έδειξε την αδιαφορία της Ενωσης για το περιβάλλον, αφού το 2003 αντί για μείωση των αερίων στην ατμόσφαιρα, είχαμε αύξηση κατά 3 μονάδες. Οσο για τα μέτρα ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν μια λύση, αρκεί, όμως, να προωθηθούν άμεσα και όχι έμμεσα μέτρα μείωσης εκπομπών αερίων όπως προτείνει η ΕΕ, διαιωνίζοντας και ουσιαστικά εντείνοντας την απειλή της ρύπανσης. Το Συμβούλιο, τέλος, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, ούτε στα δάση, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εστίες απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ. Μια πολιτική προσαρμοσμένη πλήρως στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των πολυεθνικών...

Η ανάφλεξη και ο... σπινθήρας

Οπως ήταν φυσικό, πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προκάλεσε το προχτεσινό περιστατικό της ανάφλεξης του καλωδίου στήριξης του καταστρώματος και βρίσκεται στον πρώτο πυλώνα της. Πολύ περισσότερο που μιλάμε για ένα από τα πιο πρωτότυπα τεχνικώς έργα στον κόσμο, όπως διαφημίστηκε πολύπλευρα εδώ και καιρό, ενώ κόστισε πανάκριβα στον ελληνικό λαό, που επιπλέον πληρώνει «τσουχτερά» διόδια για κάθε διέλευση, καθώς κατασκευάστηκε με την περιβόητη «σύμβαση παραχώρησης». Μια σύμβαση με την οποία η γαλλογερμανική κατασκευάστρια κοινοπραξία, αν και συμμετείχε μόνο κατά 9,5% στο συνολικό κόστος των 750 εκατ. ευρώ - ποσό που υπερκαλύφθηκε μάλιστα από τις προκαταβολές που κατέβαλε το Δημόσιο - θα το εκμεταλλεύεται για 35 ολόκληρα χρόνια, εισπράττοντας 9,70 ευρώ για κάθε διέλευση ΙΧ.

Πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται για την αιτία της ανάφλεξης του καλωδίου, από τα πιο ανώδυνα (χτύπημα κεραυνού, τριβή μεταξύ των καλωδίων κ.ά.) έως και τα πιο επώδυνα (να οφείλεται, δηλαδή, σε μελετητική ή κατασκευαστική αστοχία). Αν ισχύουν τα πρώτα, η ζημιά γρήγορα θα αποκατασταθεί, αλλά και η κυκλοφορία, που τώρα διεξάγεται με τα φέρι μποτ. Αν ισχύει όμως το δεύτερο, τότε ίσως χρειαστεί να γίνουν ακόμη και ανακατασκευές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για διάστημα μηνών. Στην περίπτωση, βέβαια, αυτή όλοι ελπίζουμε τα αίτια να μη συγκαλυφτούν για να μην επιβαρυνθούν οι μεγαλοκατασκευαστές το πρόσθετο κόστος...

Οποια όμως εκδοχή κι αν ισχύει, τα ερωτήματα παραμένουν και είναι αδυσώπητα: Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο έργο να μην έχει γίνει έλεγχος αν καλύπτει τις προδιαγραφές για την αντικεραυνική, για παράδειγμα, προστασία; Και πώς είναι δυνατόν, όπως έγινε την προηγούμενη από την ανάφλεξη μέρα, να κλείνει η γέφυρα επειδή πνέουν ισχυροί άνεμοι; Μήπως οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν καυχόταν κατά την παράδοσή της το καλοκαίρι ότι οι προδιαγραφές της είναι τέτοιες που να αντέχουν σε ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα που ισοδυναμούν με τυφώνες; Τελικά, πόσο ελέγχθηκαν αν τηρήθηκαν όλες αυτές οι προδιαγραφές στο έργο και από ποιους; Μήπως τον έλεγχο έκαναν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες - σύμβουλοι, που πληρώθηκαν από τον ίδιο τον ελεγχόμενο, δηλαδή από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, γιατί έτσι προβλέπουν αυτού του τύπου οι συμβάσεις;

Η προχτεσινή ανάφλεξη του καλωδίου στο Ρίο - Αντίρριο, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον σπινθήρα ώστε να επανεξεταστούν αυτού του είδους οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις, με τις οποίες ο λαός υποχρεώνεται να πληρώνει διπλά τα έργα για να αποκομίζει υπερκέρδη το μεγάλο κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο όταν αποδεικνύεται ότι είναι απλώς «σαπουνόφουσκα» αυτό που υποστηρίζουν μερικοί, ότι δήθεν τα έργα που γίνονται με αυτό το σύστημα είναι και πιο ασφαλή και πιο άρτια ποιοτικά. Μήπως με ίδιες συμβάσεις δεν κατασκευάστηκε και το Αεροδρόμιο Σπάτων, που πλημμυρίζει κάθε τόσο και σταμάτησε τη λειτουργία του στον πρώτο χιονιά; Μήπως έτσι δεν ολοκληρώθηκε η Αττική Οδός, που πέρσι κατά τη διάρκεια του χιονιά αποκλείστηκε, λες και ήταν ο οποιοσδήποτε επαρχιακός καρόδρομος;


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Το δούλεμα πάει σύννεφο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να «ανοίξει το Ασφαλιστικό» και βέβαια μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας!

Βέβαια, γνωρίζουμε τις διαθέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το περίεργο όμως είναι ότι εμφανίζεται η ΕΕ ως ...άσχετη με την ελληνική κυβέρνηση. Αραγε η σημερινή όπως και η χτεσινή κυβέρνηση δε συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων;

Οχι απλά συμμετέχουν, αλλά συμφωνούν (ενίοτε επαυξάνουν κιόλας) στις κατευθύνσεις, βάζοντας φαρδιές - πλατιές τις υπογραφές τους. Εκτός αν διαφώνησε το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ με τέτοιου είδους προτάσεις κάποτε και δεν το πήραμε χαμπάρι.

Πάντως ούτε οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Ασφάλιση ούτε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση, που προσπάθησε στο παρελθόν να «περάσει» το ΠΑΣΟΚ, μας πείθουν για κάτι τέτοιο.

ΩΣΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ προστασίας της ...ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί η κυβέρνηση. Κι εμείς που νομίζαμε ότι ήταν υπεραρκετή η «προστασία» που παρέχει το υπουργείο Εργασίας και ιδίως ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος!

Ξέρετε, αυτή η «προστασία» που όταν ένας εργοδότης απολύει κοιτάνε αλλού, όταν ένας εργοστασιάρχης δεν πληρώνει «συνδιαλέγονται» μαζί του κι όταν ένα εργοστάσιο κλείνει για να μετακομίσει αλλού προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με ψευτο-επιδόματα.

Βέβαια, κάθε πράγμα που είναι άσχημο ...μπορεί να γίνει και χειρότερο. Κι όταν διαβάζουμε ότι στόχος της επιτροπής είναι η «ενίσχυση των ανταγωνιστικότητας» του κλάδου, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε και για τις εργασιακές σχέσεις και για τις αμοιβές.

ΜΕΓΑ ΤΟ ΕΡΓΟ της καταπολέμησης της δικαστικής διαφθοράς που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης δε λέμε, αλλά με τη ...διαφθορά των νόμων τι θα γίνει; Ιδίως για παράδειγμα με αυτούς που εφαρμοζόμενοι βγάζουν ταχύτατα κάθε απεργία παράνομη;


Γρηγοριάδης Κώστας

Η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν από μερικές μέρες, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΚΟΚΠ) έδωσε στη δημοσιότητα μια ανάλυση των στοιχείων του Κοινωνικού Προϋπολογισμού, βάζοντας πλάτη στη γνωστή και αντιδραστική λογική χειροτέρευσης της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και, επομένως, στην ανάγκη νέων αντιασφαλιστικών μέτρων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, το 1984 το σύνολο των ασφαλιστικών φορέων - πλην ΟΓΑ - είχε 688.436 συνταξιούχους και 2.464.746 ασφαλισμένους και η σχέση τους ήταν ένας (1) συνταξιούχος προς 3,58 ασφαλισμένους. Το 2004 η σχέση αυτή διαμορφώθηκε σε 1 συνταξιούχο προς 2,32 ασφαλισμένους εργαζόμενους.

Αν στους ασφαλιστικούς φορείς συνυπολογίσουμε και τον ΟΓΑ, τότε η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους από 1 προς 2,7 το 1984 διαμορφώνεται στο 1 προς 1,7 σήμερα. Οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι από 4.385.487 το 1984, γίνονται 4.324.568 το 2004, μειωμένοι δηλαδή κατά 60.000 περίπου.

Η απλή, όμως, παράθεση στοιχείων μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων, χωρίς τις άλλες παραμέτρους, όπως η ανεργία, η εισφοροδιαφυγή και οι ανασφάλιστοι, που υπονομεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, μάλλον σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργούν καθώς βολεύουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα σε βάρος των Ταμείων....

... και το χτύπημα των Ταμείων

Και για να συμπληρώσουμε όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο, να σημειώσουμε ότι η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ δεν είναι καθόλου αδαής, καθώς και επιστημονικές και αναλογιστικές δυνατότητες έχει, και όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή της.

Θυμίζουμε εμείς, λοιπόν, μερικά ανάλογα στοιχεία από ημερίδα της Ομοσπονδίας του ΙΚΑ σε συνεργασία με το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ (Οκτώβρης του 2000), όπου πήρε μέρος και η ΠΟΠΟΚΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τότε, 450 χιλ. εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι, χωρίς να υπολογίζονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι! Από την εισφοροδιαφυγή, το ΙΚΑ μόνο χάνει 405 δισ. δραχμές ετησίως! Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν 1 τρισ. δραχμές ετησίως από την εισφοροδιαφυγή. Την επόμενη δεκαετία, θα «χαθούν» 10 τρισ. δραχμές από την εισφοροδιαφυγή, 5 τρισ. δραχμές από την ανεργία και συνολικά 26 τρισ. δραχμές, αν συνυπολογιστούν και άλλες θεσμικού χαρακτήρα απώλειες και τα ποσά που δαπανώνται για την άσκηση «κοινωνικής πολιτικής» από το κράτος, αλλά δεν αποδίδονται από την κυβέρνηση στα ταμεία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, ενώ το 1/5 των επιχειρήσεων παντός είδους δεν είναι καταγεγραμμένες στο ΙΚΑ! Κι όλ' αυτά, χωρίς να υπολογίσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους.

Χρειάζονται, άραγε, κι άλλα στοιχεία, για να γίνει ολοφάνερη η συνεχιζόμενη καταλήστευση των Ταμείων;

Αναγκαίες εξηγήσεις

Πέρα απ' όσα αναφέραμε, όμως, στα προηγούμενα σχόλια, χρωστάμε δυο εξηγήσεις ακόμη στους κάθε λογής οπαδούς της... θεωρίας του δημογραφικού προβλήματος.

Εξήγηση πρώτη: Το λεγόμενο δημογραφικό πρόβλημα έχει την ίδια ακριβώς ρίζα, με αυτή του ασφαλιστικού, της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανασφάλειας και αβεβαιότητας, κλπ., κλπ. Δηλαδή, την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, την κυριαρχία της πλουτοκρατίας και την εκ μέρους τους καταλήστευση του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου. Ιδού, επομένως και ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού. Η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Εξήγηση δεύτερη: Πάντοτε το ΚΚΕ είχε την άποψη ότι οι αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής των απομάχων της δουλιάς είναι θεμελιακό δικαίωμά τους και στοιχειώδης υποχρέωση της οργανωμένης κοινωνίας να το εξασφαλίσει. Σήμερα το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά υπέρ μιας καθολικής, ενιαίας και αποκλειστικά δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Εκτιμά, επίσης, και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων και στοιχείων, ότι οι σημερινές συνθήκες (συνολικά παραγόμενος πλούτος κλπ.) παρέχουν όλες τις αντικειμενικές δυνατότητες - εκτός των άλλων - για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των απόμαχων της δουλιάς (ικανοποιητικές συντάξεις, δωρεάν περίθαλψη, φάρμακα κλπ.). Αρκεί, όμως, να κάνουν κουμάντο στον παραγόμενο πλούτο αυτοί που τον παράγουν, δηλαδή οι εργαζόμενοι και ο λαός και όχι οι κεφαλαιοκράτες. Γιατί, μόνον εάν κάνουν κουμάντο στον πλούτο οι εργαζόμενοι, θα μπορούν και να τον μοιράζουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες. Με άλλα λόγια, αρκεί να υπάρξει λαϊκή εξουσία.

Συνεχίζονται τα «αγροτοδικεία»

Τις προάλλες, για μια ακόμα φορά, σύρθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας 12 αγρότες της Φθιώτιδας, για να δικαστούν επειδή συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν τον Απρίλη του 2002. Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε για αργότερα. Ωστόσο, είναι φανερό πως και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική των «αγροτοδικείων», φάμπρικα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ και μια 10ετία, για να τρομοκρατήσουν και να κρατούν ομήρους τους αγωνιζόμενους αγρότες. Η βιομηχανία διώξεων των αγροτών που συνεχίζεται και επί ΝΔ (παρότι η τελευταία ζητούσε υποκριτικά να σταματήσουν όταν ήταν στην αντιπολίτευση) επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, πως η αντιλαϊκή πολιτική από τη μια και από την άλλη ο αυταρχισμός και τα αντιδημοκρατικά μέτρα πάνε μαζί, είτε το ΠΑΣΟΚ κυβερνά τη χώρα, είτε η ΝΔ. Γι' αυτό και οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, εγκαταλείποντας και τα δύο κόμματα και να εντείνουν τους ενωτικούς αγώνες τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη για το μέλλον

Μεθαύριο, Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της Ελλάδας ρίχνονται στη μάχη. Χιλιάδες ξωμάχοι από κάθε γωνιά της υπαίθρου θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση, που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση. Για να φωνάξουν δυνατά: Είμαστε εδώ και εδώ θα μείνουμε. Είναι δικά μας τα χωράφια και θα τα κρατήσουμε. Εχουμε μέλλον και κανείς δε θα μας το στερήσει. Για να δηλώσουν αποφασιστικά: Εχθρός μας είναι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα την ανατρέψουμε. Αντίπαλοί μας είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα τις πολεμήσουμε. Υπάρχει λύση και για μας και θα τη βρούμε.

Εδώ και μέρες αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Διεκδικούν το ψωμί και απαιτούν το δίκιο. Κι έρχονται αντιμέτωποι με μια προκλητική αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που παραμένει αταλάντευτη στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής κι αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Και δέχονται μια απαράδεκτη και κατάπτυστη συκοφαντική επίθεση. Κυβερνητικοί παράγοντες και δημοσιογραφικά φερέφωνα τους υβρίζουν, δημοσίως, αποκαλώντας τους κλέφτες κι απατεώνες, καταρτίζουν «λίστες παρανόμων» με τα ονόματά τους και τις αναρτούν σε δημόσια θέα για να τους διαπομπεύσουν.

Σε βάρος τους ενεργούν και κάποιοι που «το παίζουν» φίλοι τους. Τους λένε πως νοιάζονται γι' αυτούς, αλλά τους κοροϊδεύουν. Οπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που, ενώ συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνουν πως υποστηρίζουν τον αγώνα τους. Οπως οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και κάποιοι «γαλαζούληδες» και «πρασινούληδες» δήθεν «αγωνιστές» συνδικαλιστές που θέλουν να τους εκπροσωπούν, αλλά επιχειρούν να τους παραπλανήσουν και να τους διασπάσουν για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων τους. Αλλά κι αυτοί θα τους αντιμετωπίσουν όπως τους πρέπει.

Στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, θέση έχουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Οπου κι αν ζουν και εργάζονται. Ο,τι προϊόν κι αν καλλιεργούν. Οποιο κόμμα κι αν υποστηρίζουν. Ολοι όσοι συμφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει το συνεπές αγροτικό κίνημα και πιστεύουν ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αν είναι ενωτικός και κοινός με την εργατιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, αν έχει σαφή στόχο και προοπτική. Θέση έχουν και όσοι νιώθουν προδομένοι από κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που αφού τους κάλεσαν ν' αγωνιστούν, τώρα τους καλούν να φύγουν με άδεια χέρια και σκυμμένο το κεφάλι.

Μεθαύριο, Δευτέρα, η μικρομεσαία αγροτιά ξεκινάει μια νέα αγωνιστική πορεία. Ο στόχος της διακηρυγμένος: Ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τ' αγροτικά προβλήματα στη χώρα μας. Και η προοπτική της σαφής: Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών, προς όφελος του λαού και της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ