Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βρήκαν την υγειά τους οι επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Λάρισα έχει δυο νοσοκομεία. Το Νομαρχιακό - που το κράτος σχεδόν το εγκατέλειψε - και το Πανεπιστημιακό - που λειτουργεί πλημμελώς. Ετσι, λοιπόν, έμεινε ελεύθερο το πεδίο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στη Θεσσαλία. Και χτες, το «Ιασώ» ανακοίνωσε ότι θα χτίσει κλινική 116 κλινών στη Νίκαια της Λάρισας, «μια στρατηγική θέση που εξυπηρετεί τους κατοίκους των τεσσάρων νομών (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων)», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το «Ιασώ Θεσσαλίας», λοιπόν, θα είναι Γενική και Μαιευτική Κλινική (τα «φιλέτα», δηλαδή), με σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ο υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ενταχθούν στο σύστημα και οι ιδιωτικές ΜΕΘ και θα πληρώνουν τα Ταμεία), με Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Ν. Κακλαμάνης και Π. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν και μ' αυτούς σύμβαση και θα πληρώνουν πάλι τα Ταμεία), Μονάδα Τεχνητής Γονιμοποίησης (ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τη Βουλή και θα πληρώνουν και πάλι τα Ταμεία) και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Λιθοτριψίας και Φυσικής Ιατρικής, όπου ήδη πληρώνουν τα Ταμεία και συμπληρώνουν απ' την τσέπη τους οι ασθενείς. Ακόμα, θα έχει σύγχρονα διαγνωστικά εργαστήρια, όπου κόβεται μονέδα, όπως όλοι γνωρίζουν...

Κι ύστερα πώς να μην καμαρώνει ο Ομιλος «Ιασώ» ότι τα έσοδά του το 2004 θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2003; Αλίμονο στα Ταμεία και στον κόσμο που πληρώνουν...

«Η καλύτερη απάντηση»...

Τρίτη μέρα της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης ήταν χτες και το πρωί έφτασε για να ψηφίσει μια ξενοδοχοϋπάλληλος. Αμέσως, έξω από την είσοδο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες, την πιάνουν οι συνδικαλιστικές της ΠΑΣΚΕ για να της δώσουν ψηφοδέλτιο. Η εργαζόμενη κοντοστέκεται, παίρνει στο χέρι το ψηφοδέλτιο και ρωτά ποιας παράταξης είναι. Και, μόλις της απαντούν ότι είναι της ΠΑΣΚΕ, γυρίζει προς το παρακείμενο τραπεζάκι της παράταξης, τα πετάει και με δυνατή φωνή λέει: «Δε θέλω βρώμικα ψηφοδέλτια».

Οι μορφές της ιδιωτικοποίησης

Χρόνια τώρα, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, ακολουθούν και κλιμακώνουν μια πολύμορφη πολιτική έμμεσης ιδιωτικοποίησης ή, αλλιώς, «απελευθέρωσης» του κράτους από τα όποια «βάρη» και τις ευθύνες του, σχετικά με τους λεγόμενους κοινωνικούς τομείς (Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, κλπ.). Ενα τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για τα ναρκωτικά. Είπε ο κ. υπουργός: «Σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. την ευρωενωσιακή στρατηγική) ήδη μελετούμε το Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάλυψη των οικονομικών δαπανών από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Ποια είναι τα καινούρια ζητήματα, που θέτει η δήλωση του υπουργού; Πρώτον, «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Με άλλα λόγια, η ιδιωτικοποίηση ενός κοινωνικού τομέα κρατικής ευθύνης και η ανάθεση στους επιχειρηματίες της θεραπείας εξαρτημένων ατόμων. Και δεύτερον, η «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού από τα όποια σχετικά βάρη και το «φόρτωμα» του αντίστοιχου οικονομικού κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή, στους ασφαλισμένους. Επομένως, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια...

Οι μόνοι

Αφοπλιστικός ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων, την ανεργία κλπ. Θέλοντας να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική της πολύμορφης ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, δήλωσε και τα εξής: Εάν υπάρχουν επιχειρήσεις, τότε υπάρχουν δουλιές και εργαζόμενοι. Χωρίς επιχειρήσεις, όμως, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε δουλιές, ούτε εργαζόμενοι...

Και, βέβαια, για να μην τον αδικήσουμε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος. Στον καπιταλισμό δεν εννοείται επιχείρηση χωρίς τον κεφαλαιοκράτη, ιδιοκτήτη και αφεντικό της. Οχι, όμως, και να θεωρηθούν τα όποια σημερινά δεδομένα ως αναντικατάστατα και αιώνια. Πολύ περισσότερο, όταν τα δεδομένα αυτά οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη υποταγή της κοινωνίας στα συμφέροντα μιας πολύ μικρής μειοψηφίας, των επιχειρηματιών και της πλουτοκρατίας γενικότερα. Δυστυχώς, για τον κ. Γιακουμάτο, ακόμη και η απλή λογική λέει τα ακριβώς αντίθετα: Η όποια παραγωγή προϊόντων δεν έχει καθόλου ανάγκη τους επιχειρηματίες. Είναι αδιανόητη, όμως, χωρίς τους εργάτες, αφού οι τελευταίοι είναι οι μόνοι παραγωγοί του όποιου πλούτου.

Τα επιχειρηματικά κίνητρα

Μια βδομάδα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο πριμοδοτεί γενναιόδωρα με νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο κεφάλαιο και δίνει «ψίχουλα» στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη δέσμη των μέτρων (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια), που θα δίνονται από τα - κατά τα άλλα «άδεια» - Ταμεία του κράτους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με πρόσχημα το καλό της οικονομίας και όλων των Ελλήνων! Δίνοντας το στίγμα του «αναπτυξιακού» νόμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τον χαρακτήρισε σαν «ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων» και πως μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, «σηματοδοτεί τη νέα οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως»!

Η ευκολία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει (με το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο) τα κάθε είδους προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με τη στάση της αυτή, η ΝΔ αποκαλύπτει και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τη «δημοσιονομική απογραφή» και τα ευρήματά της. Ετσι, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που λέει πως ανακάλυψε, προχωρά στη γενναιόδωρη πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας «πάσα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει πως παρέδωσε «γεμάτα» και όχι «άδεια» ταμεία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Με την ανούσια αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθούν στην ουσία να εγκλωβίσουν την κοινή γνώμη στα γρανάζια του δικομματισμού και να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η κυβέρνηση προωθεί τους νέους «μποναμάδες», ενώ επί 8,5 μήνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά για την περίφημη «δημοσιονομική απογραφή»; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται από την κυβέρνηση πως η οικονομία αντέχει τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια ώρα να αρνείται την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, και να θεωρεί πως τα 1200 ευρώ μισθός και 960 ευρώ σύνταξη, η δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν γιατί δεν αντέχει η οικονομία;

Κάνοντας πιο «τολμηρά» και πιο «θαρραλέα», όπως λένε οι αρμόδιοι, τα κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που πέτυχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες πολιτικές. Διατείνεται πως με τα πλούσια «δώρα» προς το κεφάλαιο, εκτός των άλλων, θα τονωθούν οι επενδύσεις, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν εισοδήματα και θα μειωθεί η ανεργία και το δημόσιο χρέος. Εμείς, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική της προκλητικής στήριξης και ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών από τη ΝΔ, θα έχει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα που σημειώθηκαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Μάρτυρας, το γεγονός ότι από το 1998 μέχρι το 2002 που οι ιδιώτες επιχειρηματίες εισέπραξαν «αναπτυξιακά κίνητρα» ύψους 965 εκατομμυρίων ευρώ (κάθε μια νέα θέση εργασίας πριμοδοτήθηκε με 46.310 ευρώ), η ανεργία παρέμεινε στα ύψη, ενώ και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οξύνθηκαν ακόμα παραπέρα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα παρατηρητικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΦΩΣ της δημοσιότητας είδε έρευνα εταιρίας δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζει ότι ήταν ...ορθή η οικονομική απογραφή που πραγματοποίησε η κυβέρνηση!

Κατόπιν αυτού πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητα των ΜΜΕ, που την παρήγγειλαν, να ...εντοπίζουν το σφυγμό του ελληνικού λαού. Προφανώς πιστεύουν ότι αυτό που απασχολεί (αναφορικά με την οικονομία) τον Ελληνα πολίτη είναι το ορθό ή όχι της απογραφής.

Το ενδεχόμενο - ας πούμε - να απασχολούν τους πολίτες οι χαμηλοί μισθοί, οι ακόμη πιο χαμηλές συντάξεις και η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων μάλλον ...δεν τους πέρασε από το μυαλό. Η αντικειμενική και καίρια πληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο.

ΩΣΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί πριν από τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της προεδρικής εκλογής, καταθέτοντας την πρόταση του, σύμφωνα με όσα λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό - κατά τη γνώμη του - θα αποτελέσει απόδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Να τον καθησυχάσουμε λέγοντάς του πως ...ουδέποτε τον θεωρήσαμε και αυτόν και το κόμμα του ...παρατηρητή. Μακριά από εμάς τέτοιες ανεύθυνες εκτιμήσεις.

Εξ όσων θυμόμαστε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, όταν η ΝΔ εξέφρασε τις πεποιθήσεις της περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να την υπερκεράσει, θεωρώντας το ...δίλημμα αυτό λυμένο από πολύ καιρό, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη τόλμη και πρωτοτυπία στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Με τέτοιες τοποθετήσεις, λοιπόν, ουδείς πρόκειται να τους προσάψει την κατηγορία του αμέτοχου παρατηρητή. Δεν είναι παρατηρητής όποιος στηρίζει συγκεκριμένες επιλογές και κατευθύνσεις. Και πολύ περισσότερο, όποιος «σπρώχνει» σε περισσότερο αντιλαϊκές επιλογές. Αλλιώς λέγεται και αφήνουμε στη Χαριλάου Τρικούπη να επιλέξει ποιος χαρακτηρισμός ταιριάζει.

Είναι ή όχι ακριβά;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μήπως, έχετε την εντύπωση ότι είναι ακριβά τα φάρμακα στη χώρα μας; ΄Η, τουλάχιστον, ότι είναι πολύ ακριβά, σε σύγκριση με το σημερινό ύψος των μεροκάματων, των μισθών και πολύ περισσότερο των συντάξεων; Πάντως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχάνων (ΠΕΦ) έχει αντίθετη άποψη. Τον ακούσαμε, μάλιστα, να επιχειρηματολογεί σχετικά και να σημειώνει χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι μερικά φάρμακα πουλιούνται σήμερα σε τιμές που είναι φτηνότερες κι από ένα γιαούρτι...

Και σε ό,τι αφορά στο παράδειγμα δεν έχει άδικο ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Πράγματι, αυτό συμβαίνει. Ας μας επιτρέψει, όμως, να σημειώσουμε ότι είναι εντελώς λάθος το συμπέρασμά του. Το παράδειγμα αποδείχνει πόσο πανάκριβα πουλιέται το γιαούρτι (και επομένως πόσα κέρδη σωρεύουν οι γαλακτοβιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ) και όχι ότι είναι φτηνά τα φάρμακα. Αλλωστε, η απάντηση στο ερώτημα «εάν είναι ή όχι ακριβά τα φάρμακα» χρειάζεται την εξέταση άλλων στοιχείων, π.χ. το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κερδών κλπ. Κι επειδή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αύξησε τα κέρδη της κατά 2.841,9% (!) στην περίοδο 1997-2001, εμείς επιμένουμε ότι τα φάρμακα είναι πανάκριβα.

Η «κοκορομαχία» της απογραφής

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Δημητρακόπουλος, εκφράζει δημόσια τις αντιρρήσεις του, σχετικά με τη διαβόητη δημοσιονομική απογραφή. Ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, νυν βουλευτής και πρώην υπουργός, Στ. Μάνος, εμφανίζεται υπέρμαχος της απογραφής. Και στο μεταξύ, συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση, η αντίστοιχη «κοκορομαχία» της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, έχοντας και την ανάλογη βοήθεια της ολότητας σχεδόν των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Αραγε, χρειάζονται και άλλα, εκτός των όσων σχετικών έχουν γραφτεί και ακουστεί μέχρι σήμερα, για να καταλάβει και ο τελευταίος καλόπιστος εργαζόμενος, ότι όλ' αυτά κρύβουν διάφορες κομματικές σκοπιμότητες, τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και απ' αυτή του ΠΑΣΟΚ; Οτι «τσακώνονται» για τα «μάτια του κόσμου» και μόνον, καλλιεργώντας και οι δυο τον αποπροσανατολισμό, ενώ, την ίδια στιγμή, δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική διαφορά στην πολιτική που εφαρμόζεται (κρατικός προϋπολογισμός, φορολογικό νομοσχέδιο, αναπτυξιακός νόμος, αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κλπ., κλπ.); `Η, μήπως, δεν καταλαβαίνει ο καθένας ότι η αντιλαϊκή αυτή πολιτική σφραγίζει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και τα καταδικάζει σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, αβεβαιότητα και ανασφάλεια και όχι η όποια λογιστική απογραφή;

Γιατί «στενοχωριέται»;

«Τι λέει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για χρηματοδοτήσεις σε κίνητρα. Ολα σε λίγους - διά νόμου. Ιδιώτες "μεσάζοντες" στην έγκριση των επενδυτικών προτάσεων». Αυτά έλεγε ο χτεσινός τίτλος του «Βήματος», σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ το σχετικό ρεπορτάζ ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, επειδή για «μια ακόμη φορά εμφανίζεται γενναιόδωρη προς τις επιχειρήσεις...».

Και το σημειώνουμε, γιατί μας προκαλεί απορίες. Γιατί «στενοχωριέται» το «Βήμα»; Επειδή, όλως τελευταίως και ξαφνικά, ανακάλυψε την ύπαρξη των πολιτικών «όλα σε λίγους και διά νόμου»; Τα ίδια δεν έκανε τόσα χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ και τα υποστήριζε με «νύχια και δόντια»;` Η, «στενοχωριέται», επειδή το «όλα σε λίγους» θα έχει πλέον γαλάζιο χρώμα και όχι πράσινο και τούτο θα έχει αναπόφευκτες «παρενέργειες» στην... εσωολιγαρχική διανομή;

Φοβάται την ενημέρωση

Ο διευθυντής του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα Θωμάς Κοσμάς απαγόρευσε σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να μιλήσουν στη γενική συνέλευση των μαθητών του ΟΑΕΔ, που γινόταν προχτές. Για να στηρίξει, μάλιστα, την αντιδημοκρατική του στάση, που θυμίζει άλλες εποχές, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει κανονισμός του ΟΑΕΔ που δεν επιτρέπει να μπαίνουν «ξένοι» στο χώρο. Βεβαίως, ακόμα και αν υπήρχε τέτοιος αντιδημοκρατικός κανονισμός, ως διευθυντής, δε θα έπρεπε να τον εφαρμόζει και να σταθεί εμπόδιο στην ενημέρωση των εργαζομένων μαθητών του ΟΑΕΔ από τους συνδικαλιστές, για τα δικαιώματα που έχουν ως μαθητές και ως εργαζόμενοι; Φαίνεται όμως ότι ο κύριος διευθυντής έχει επιλέξει να υπηρετεί αυτούς που θέλουν τους εργάτες στη μέγκενη της αντιλαϊκής πολιτικής, αντί να αγωνίζονται εναντίον της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρος συντονισμένος αγώνας

Σείστηκαν, χτες, από μια, ακόμα πιο συγκλονιστική, μαχητική, τη μαζικότερη από κάθε άλλη φορά, κινητοποίηση των κατοίκων τους, τα νησιά του Αιγαίου. Στην κυριολεξία, νέκρωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα, εργασιακή -επαγγελματική στα περισσότερα νησιά από τη Λέσβο και τη Λήμνο, τη Σάμο και την Ικαρία, τη Χίο και τη Σύρο, την Κάλυμνο, την Κω κλπ., αφού όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, τα σχολεία, σε πολλές περιπτώσεις έμειναν κλειστά και ενωμένοι ναυτεργάτες - εργαζόμενοι - αγρότες -επαγγελματοβιοτέχνες, γονείς και μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές βρέθηκαν στους δρόμους. Βρέθηκαν εκεί διεκδικώντας επαρκείς - καθημερινές και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία και με ναυτεργάτες που θα έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία με κατοχυρωμένα τα εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Ασφαλώς, η κλιμάκωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων, που έχουν ξεκινήσει πολύν καιρό τώρα, δεν ήρθε έτσι ξαφνικά. Ακουμπάει, πρώτ' απ' όλα στη διαπίστωση της χειροτέρευσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Χειροτέρευση που έχει ως αιτία τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη χώρα μας με τον ευρωενωσιακό κανονισμό 3577/92 και το νόμο 2932/2001, που πέρασαν με τις πλάτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ρυθμίσεις, που αξιοποιούνται και για κατάργηση κατακτήσεων των εργαζομένων ναυτικών, έχουν καταστροφικές συνέπειες στη ζωή και στην οικονομία των νησιών και των κατοίκων τους. Μια πραγματικότητα που θα γίνεται χειρότερη, όσο τα πλοία παραμένουν ιδιοκτησία των εφοπλιστών που δε νοιάζονται για τίποτα πέρα από το άπληστο κέρδος. Αυτή την πραγματικότητα στην ακτοπλοΐα αντιπαλεύουν συντονισμένα Νησιώτες και ναυτεργάτες, διεκδικώντας την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όφελός τους.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα Νησιωτών -ναυτεργατών, πρωτοστατεί για την ανάπτυξη αυτού του αγώνα, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο του συντονισμού της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος των Νησιωτών και ναυτεργατών. Και η συσπείρωση που αναπτύσσεται στον αγώνα αυτό, ασφαλώς αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ευρύτητα, τον προσανατολισμό και την προοπτική. Γιατί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και η κοινή τους δράση δίνει δύναμη στο δίκαιο αγώνα τους για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Στις Θέσεις του ΚΚΕ, άλλωστε, επισημαίνεται πως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας και συνδέονται με την ανάπτυξη των νησιών, αλλά και την άμυνα της χώρας, και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Και, όπως τονίζεται, ο αγώνας των Νησιωτών, ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική, διεκδικώντας ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Ετσι, σ' αυτά τα πλαίσια θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ