Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιβεβαίωση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η πορεία της ελληνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης εκφράζει μια σαφή τάση να υποβαθμιστεί το λαϊκό εισόδημα και οι συνθήκες εργασίας, διαβίωσης, συγκριτικά με τις δυνατότητες της παραγωγής, της επιστημονικοτεχνικής εξέλιξης και τις σύγχρονες ανάγκες που διαμορφώνουν. Εκδηλώνεται και στην Ελλάδα η γενική τάση, ιδιαίτερα με την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, να επιδεινώνεται, σχετικά και απόλυτα, η θέση της εργατικής τάξης και σημαντικού μέρους των μεσαίων στρωμάτων». Αυτά λένε οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ (Θέση 10), για το 17ο Συνέδριό του, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Κυριακή.

Μερικές μέρες μετά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας - κάνοντας, μάλιστα, κριτική στην εφησυχασμένη ελληνική κοινωνία, όπως είπε - επιβεβαίωσε τις παραπάνω εκτιμήσεις, ζητώντας ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, εισοδηματική πολιτική ακόμη σκληρότερης λιτότητας, γρήγορη υλοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας, γενικό ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, ριζικότερη και, επομένως, περισσότερο αντεργατική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, διαμόρφωση ουσιαστικών όρων προσέλκυσης των ξένων κεφαλαίων, κλπ. κλπ. Με άλλα λόγια, ζήτησε από την κυβέρνηση - και όχι μόνο... - να προχωρήσει στο δρόμο, που ήδη βαδίζει, αλλά με περισσότερη αποφασιστικότητα και λιγότερη «ηπιότητα».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Υποκρισία... .

«Ενθάρρυνση των νοικοκυριών να συνδεθούν με το φυσικό αέριο». Το μέτρο αυτό προτείνεται, ανάμεσα σε άλλα ηχηρά παρόμοια, από τον επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσή, μια και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει πάρει... τα ύψη. Να τους «θυμίσουμε», λοιπόν, πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το φορολογικό νόμο που ψήφισε το 2002, κατάργησε ακόμη και την υπάρχουσα μέχρι τότε ισχνή φοροέκπτωση των λαϊκών νοικοκυριών, για τις δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης συσκευών φυσικού αερίου...

Το «μαγείρεμα»...

Για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί. Η εκτίμηση αυτή αποτελεί πάγια θέση, εδώ και πολλά χρόνια, της Τράπεζας της Ελλάδας και, βέβαια, διατυπώθηκε και πάλι, με κάθε επισημότητα και στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Μάλιστα, διαβάζοντας κάποιος τα στοιχεία, που παρατίθενται στην έκθεση, του δημιουργείται η εντύπωση - τουλάχιστον - ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι αμείβονται πλουσιοπάροχα, διάγουν πολυτελή βίο και με την αχαλίνωτη καταναλωτική ροπή, που τους διακατέχει, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έκθεσης, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν το 2004 κατά 6,4%. Κατά 8,4% στο δημόσιο τομέα και κατά 5,8% στον ιδιωτικό. Με άλλα λόγια, αρκετά πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Και όχι μόνον αυτό. Ο ρυθμός μεταβολής του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε στο σύνολο της οικονομίας κατά 4,8% και, επομένως, σημειώνεται μια μείωση της ανταγωνιστικότητας, τονίζει η έκθεση.

Βέβαια, αν οι μεροκαματιάρηδες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι «ψάξουν» τις τσέπες τους και τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς, τότε δε θα βρουν αυξήσεις στο ύψος του 6,5%, αλλά πολύ μικρότερες. Οπως θα βρουν αρκετά μεγαλύτερες αυξήσεις, απ' αυτές του επίσημου πληθωρισμού, εάν κάνουν συγκρίσεις των περσινών με τις φετινές τιμές στο σούπερ μάρκετ που ψωνίζουν.

Οπως καταλαβαίνετε, δε «μαγειρεύουν» μόνον οι κυβερνήσεις τα στοιχεία, αλλά και οι τραπεζίτες...

Φανταστείτε...

Σε όποιο εγχειρίδιο της πολιτικής οικονομίας και αν ανατρέξει κανείς, διαβάζει ότι η υψηλή ανεργία συμπιέζει καθοδικά τους μισθούς. Κι όπως όλοι γνωρίζουν, στην Ελλάδα έχουμε υψηλή ανεργία. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο υψηλή αύξηση των μισθών, τη στιγμή που η ανεργία εξακολουθεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δίπλα στη νόμιμη, υπάρχει και μια σημαντικής έκτασης «μαύρη» αγορά εργασίας. Ο κ. Γκαργκάνας, όμως, είχε έτοιμη την απάντηση. Οι αμοιβές δεν επηρεάζονται από την υψηλή ανεργία, επειδή η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι προστατευόμενη... Επομένως, έχουμε μια ακόμη στρέβλωση της οικονομίας και χρειάζονται τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Αλλωστε, στην έκθεση τονίζεται ότι επείγει η εφαρμογή μιας σειράς αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας.

Με άλλα λόγια, όταν οι σημερινοί όροι και συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων θεωρούνται «υπερπροστατευτικοί», προς όφελος των τελευταίων, μπορείτε να φανταστείτε ποιες συνθήκες και όρους επιδιώκει ο κ. Γκαργκάνας και θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, όταν μιλούν για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κλπ.

Με αφορμή τη σημαία...

Επαναλαμβάνεται μόνιμα τα τελευταία χρόνια, όταν πλησιάζει μια εθνική επέτειος, η εικόνα των αγανακτισμένων(!) που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί αριστούχοι μαθητές, όχι ελληνικής καταγωγής, προτείνονται ως σημαιοφόροι. Το κακό μάλιστα είναι ότι το σαράκι του ρατσισμού έχει προσβάλει και νέους ανθρώπους, συμμαθητές άλλων νέων ανθρώπων που οι καταστάσεις έκαναν τους εργάτες γονείς τους να αφήσουν τις πατρίδες τους και να βρεθούν στη χώρα μας. Ετσι φτάσαμε ακόμα και σε καταλήψεις σχολείων από κάποιες ευτυχώς μειοψηφίες μαθητών - που υποβοηθιούνται φυσικά από τους γονείς τους - με απαράδεκτα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα.

Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους «υπερασπιστές της σημαίας» είναι πως αυτή «είναι σύμβολο και δεν μπορεί να την κρατάνε αλλοδαποί»! Αυτή είναι η πιο «λάιτ» εκδοχή γιατί υπάρχει και η πιο ...προχωρημένη: Οτι «οι αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς προσβάλλουν τα εθνικά σύμβολα» και σε τελική ανάλυση «πρέπει να ξεκουμπιστούν ή να κάτσουν στα αυγά τους και να μην μπλέκονται στα πόδια μας». Πρόκειται για άκρως αντιδραστικές αντιλήψεις που προβάλλονται από εθνικιστικά κέντρα και δυστυχώς απειλούν και επηρεάζουν ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα. Στην ίδια αντιδραστική φαρέτρα είναι και οι αντιλήψεις ότι «οι ξένοι φταίνε για την ανεργία», «αυτοί μας παίρνουν τις δουλιές»...

Οι ίδιοι «Ελληναράδες» που τώρα διαμαρτύρονται, πρώτοι πανηγυρίζουν όταν σηκώνουν τη σημαία διάφοροι, με συνοπτικές διαδικασίες, ελληνοποιημένοι αθλητές. Τότε η «υπερηφάνεια της φυλής» είναι πάνω απ' όλα. Αλλά όταν ο μετανάστης, ο αλλοδαπός διεκδικεί δικαιώματα και έχει επιτυχίες σε τομείς της ζωής του, τότε οι ίδιοι αφιονίζονται.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζονται δήθεν ευαίσθητοι, με νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα να είναι σημαιοφόρος και μη Ελληνας, αν είναι αριστούχος μαθητής. Μόνο που αυτό είναι σκέτη υποκρισία, γιατί αυτοί είναι οι πρώτοι που υλοποιούν την αντιμεταναστευτική πολιτική και σκάβουν το λάκκο στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ από την άλλη η «προοδευτικότητά» τους μάλλον εξαντλείται στον κοσμοπολιτισμό της άρχουσας τάξης και στην «αφομοίωση» των αλλοδαπών, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να περνάει τους εκμεταλλευτικούς της νόμους, να τους ξεζουμίζει.

Οι ρατσιστικές αντιλήψεις θέλουν κόψιμο από τη ρίζα. Για το ταξικό αγωνιστικό κίνημα, οι μετανάστες που κυνηγημένοι από την ανέχεια, τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους βρέθηκαν στη χώρα μας, ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στην εργατική τάξη και αντιμετωπίζονται ισότιμα, επομένως και πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες εργαζόμενους. Πολύ δε περισσότερο έχουν και αυτοί θέση στον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής.

Και όσοι από αφέλεια νομίζουν ότι η αντίθεση με τους οικονομικούς μετανάστες μπορεί να βελτιώσει τη δική τους κατάσταση, είναι ώρα να ξυπνήσουν. Η ταξική θέση Ελλήνων και μεταναστών, τους φέρνει αντιμέτωπους, όχι μεταξύ τους αλλά με την πλουτοκρατία του τόπου. Γι' αυτό από κοινού πρέπει να παλέψουν, μαζί να πορευτούν προβάλλοντας και διεκδικώντας όλα όσα τους ανήκουν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα ... προεδρικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ συνεχίζεται και επειδή τελικά ...ένα πρόσωπο θα προταθεί από την κυβέρνηση, μάλλον οι διάφοροι πολιτικοί και πολιτικολογούντες θα πρέπει, τελικά, να νιώθουν ανόητοι με βάση αυτά που λένε τούτες τις μέρες.

Το μόνο που τους σώζει είναι το ότι με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, εύκολα μπορεί να ξεχαστεί ακόμη και η μεγαλύτερη ανοησία, αφού σύντομα θα αντικατασταθεί από κάποια άλλη.

Οσο για τους ...προτεινόμενους, κάθε άλλο παρά δείχνουν να αγανακτούν που αναφέρεται το όνομά τους. Φαίνεται να πιστεύουν πως ...δεν τους κάνει κακό. Αντιθέτως, μάλιστα...

«ΝΕΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ χάρτη» μας υπόσχεται το υπουργείο Μεταφορών για την πρωτεύουσα, αλλά μάλλον ...μόνο στο χάρτη θα μπορούμε εφεξής να βλέπουμε την Αθήνα.

Γιατί μπορεί ο Μιχάλης Λιάπης να αρέσκεται να παρουσιάζει κατά καιρούς γραμμές λεωφορείων και μέσων μαζικής μεταφοράς ως γραμμούλες σε λευκό χαρτί, αλλά οι οδηγοί και οι πεζοί αποκομίζουν άλλες εντυπώσεις όταν πρόκειται να κινηθούν στην πόλη.

Το χειρότερο όμως είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να ...κερδίζει από τα προβλήματα που δημιουργεί. Αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, κόστος παρκαρίσματος και άλλα πολλά που βρίσκονται στα συρτάρια, αναμένεται να αποδειχθούν προσοδοφόρες για το κράτος δραστηριότητες.

ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ενδιαφέρονται, λοιπόν, για την κατάσταση στην Παιδεία; Το όλο θέμα που απασχολούσε χτες τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου - ήταν το «πότε» θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των μετεγγράφων που έχουν γίνει στα πανεπιστήμια.

Είναι προφανές ότι αρέσκονται να «μετρούν» τα σκανδαλάκια τους και να αποσιωπούν το μεγάλο σκάνδαλο, που είναι βέβαια η κατάσταση στην Παιδεία και η αδυναμία της μέσης ελληνικής οικογένειας να συντηρήσει το παιδί της που σπουδάζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θέματα όπως η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών, τα συγγράμματα και η στέγαση των φοιτητών δε βρήκαν δυστυχώς καμιά θέση στην αντιπαράθεση εντυπωσιασμού των δύο «μεγάλων» κομμάτων.

Ούτε για «πασάλειμμα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ΜΜΕ «παράγει τέρατα, δημιουργεί στρεβλώσεις και διαιωνίζει σχέσεις αδιαφάνειας», είπε προχτές ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος (και αρμόδιος για τα ΜΜΕ). Και δε θα διαφωνήσουμε, ότι παράγονται όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα ακόμη. Αλλωστε, συχνά πυκνά, σημειώνουμε και καυτηριάζουμε το υπάρχον σήμερα καθεστώς. Δε θα μας βρει σύμφωνους, όμως, η άποψη, ότι τα όσα, επίσης, είπε ο κ. υπουργός, περί «βασικού μετόχου» και οι όποιες αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών για την αδειοδότησή τους, είναι αρκετά, για να αλλάξει ριζικά το σημερινό καθεστώς και «να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των επιχειρήσεων ΜΜΕ και των εταιριών ανάληψης δημοσίων συμβάσεων». Ούτε καν για ένα «πασάλειμμα» του σημερινού καθεστώτος δε φτάνουν...

Αυτά για την ώρα και επιφυλασσόμαστε, για πολύ περισσότερα, όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει το σύνολο των σχετικών θέσεών της, τις οποίες επεξεργάζεται μήνες τώρα, όπως ο ίδιος ομολόγησε.

Προκαλεί ερωτήματα

Με τη φράση «ζείτε σε σκλαβωμένα - ελεύθερα χώματα», απευθύνθηκε προχτές στους κατοίκους της Δερβιτσάνης και των γύρω χωριών της Νότιας Αλβανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, όπως διαβάσαμε στα χτεσινά ρεπορτάζ των συναδέλφων, που καλύπτουν δημοσιογραφικά την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη γειτονική χώρα. Και θεωρούμε σκόπιμο, να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη διατύπωση προκάλεσε απορίες και ερωτήματα. Τόσο, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι συνήθως προσεκτικός στις δημόσιες δηλώσεις του, όσο και γιατί η προαναφερόμενη φράση συνέπεσε χρονικά με τα γνωστά περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας (σχετικά με τη σημαία και τις παρελάσεις) και το κλίμα, που αυτά δημιουργούν.

Γιατί στενοχωριέται;

Δε λέμε, έχει σε μεγάλο βαθμό δίκιο ο Τ. Μ. της «Ελευθεροτυπίας». Πράγματι, παρουσιάζει σήμερα διαφορές το νόημα των όρων «αριστερός» και «δεξιός» στις χώρες της δυτικής Ευρώπης και στη χώρα μας. Γιατί δυσανασχετεί, όμως; - αν σωστά διακρίναμε μια στενοχώρια στο σχόλιό του. Δηλαδή, θα γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι, αν χαρακτηρίζουμε αριστερό τον Βρετανό πρωθυπουργό και αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τ. Μπλερ, παρά τα όσα λέει και πράττει, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση;

Πού τη βρήκανε..;

«Η πρώτη υποδοχή υπήρξε θετική» διαπιστώνει το κύριο άρθρο της χτεσινής «Καθημερινής», σχετικά με το σχέδιο αναμόρφωσης του συστήματος των εφημεριών, που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των υγειονομικών φορέων. Αναρωτιόμαστε, όμως, σε ποια υποδοχή αναφέρεται και από ποιους. Κι όχι μόνο, γιατί γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης από τους εκπροσώπους των γιατρών (βλέπε ρεπορτάζ στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»). Η κατ' αρχήν - έστω - θετική υποδοχή δεν προκύπτει ούτε καν από τα σχετικά με τη σύσκεψη ρεπορτάζ της χτεσινής «Καθημερινής», τα οποία καλύπτουν μια ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας.

Προφανώς, ο αρθρογράφος έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα...

Σωστά...

«Σε εκδήλωση τιμής για τους Ολυμπιονίκες, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στους χορηγούς, στους σπόνσορες και το ντόπινγκ. Σαν να σε καλέσουν σε γαμήλιο πάρτι κι εσύ να αναλύεις τις απόψεις σου για τα διαζύγια». Ετσι σχολίασε ο «Ελεύθερος Τύπος» την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τις προάλλες στη Βουλή. Δίκιο... έχει. «Ξέχασε», όμως, να κάνει κριτική και στο προεδρείο της Βουλής. Οι σπόνσορες και οι χορηγοί έπρεπε να είναι τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης..! Αλλωστε και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δικοί τους είναι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνο τρομο-δόγμα

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η προαναγγελία που έκανε προχτές το βράδυ ο Κ. Καραμανλής για τη «διαμόρφωση και αποτελεσματική εφαρμογή ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη μεταολυμπιακή εποχή». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να «προσαρμόσει» το εσωτερικό καθεστώς «ασφάλειας» στο ευρύτερο τρομοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώνει η ΕΕ, ακολουθώντας κατά πόδας τις «οδηγίες» της Ουάσιγκτον για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, προβάλλουν αμείλικτα: Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας; Πού αποσκοπεί; Ποια είναι η «φιλοσοφία» του; Ποια είναι η απειλή; Ποιος είναι ο εχθρός; Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας που προβάλλεται από την κυβέρνηση είναι προσχηματικός. Απλούστατα, γιατί δε χρειάζεται κανένα δόγμα σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή (θα 'πρεπε να) είναι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Κανείς, κάθε άλλο, δεν την εμποδίζει, αλλά περιέργως η εγκληματικότητα «αντιστέκεται»... Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, «μέσες - άκρες», το περιεχόμενο του νέου δόγματος, αναφερόμενος στη «διεθνή τρομοκρατία», στη «λαθρομετανάστευση», στο «οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα». Μόνο αφελείς δε διακρίνουν ότι η έμφαση δίνεται στην «τρομοκρατία», όπως αυτή βέβαια ορίζεται από τον ευρω-τρομονόμο που ήδη εφαρμόζεται. Η «συμμόρφωση» με το τρομοκρατικό πλαίσιο της ΕΕ ήταν, άλλωστε, το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, ψηφίζοντας το «αντίστοιχο» νομοσχέδιο. Γενικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετέχει πρόθυμα στη δημιουργία των πανευρωπαϊκών μηχανισμών καταστολής, από τη συγκρότηση της δύναμης ταχείας δράσης της «Γιούροπολ», μέχρι τους αντίστοιχους μηχανισμούς στη Δικαιοσύνη και την «ασφάλεια» της ΕΕ.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα πρόσφερε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την εφαρμογή πρωτοφανών «σχεδίων ασφαλείας», εννοείται με την άμεση καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τα οποία μετέτρεψαν την περιοχή της πρωτεύουσας, και όχι μόνο, σε ένα απέραντο «στρατόπεδο του Μεγάλου Αδελφού». Αυτή ακριβώς η «κληρονομιά», όπως παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής, είναι που προσφέρει «νέες δυνατότητες στην Ελληνική Αστυνομία». Ηδη, η κυβέρνηση πασχίζει να κρατήσει τα ολυμπιακά συστήματα παρακολούθησης, το «Σι Φορ Αϊ» και τις χαφιεδοκάμερες, επιβεβαιώνοντας ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής. Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων περί σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά.

Το νέο δόγμα εσωτερικής ασφάλειας, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, στοχεύει στον «εχθρό - λαό». Η παραπέρα αυταρχική θωράκιση του κράτους είναι αναγκαία, από τη στιγμή που η κυβέρνηση «σπάει αυγά», ξεπουλώντας τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, προχωρά σε «εθελούσιες» απολύσεις, ρίχνει στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους, αδιαφορεί για τις απολύσεις στη βιομηχανία και τις κατασκευές, δε βλέπει ακρίβεια, ούτε συνταξιούχους να πεινάνε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ