Σάββατο 2 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το άκρον άωτον...

Γρηγοριάδης Κώστας

Φαίνεται ότι η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, έψαχνε αφορμή για να «κόψει» το δικαίωμα μετεγγραφής των φτωχών φοιτητών. Και λες και την είχε παραγγείλει, η υπόθεση Τσιτουρίδη - Βούγια να της «λύσει τα χέρια». Αρπάζοντας, λοιπόν, την ευκαιρία που της δόθηκε, αποφάσισε, αυθαιρέτως, να απαγορέψει, ουσιαστικά, τις μετεγγραφές για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, επιτρέποντάς τες μόνο σ' ένα ποσοστό 8% για τα παιδιά οικογενειών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 35.000 ευρώ, καθώς και για τα παιδιά πολυτέκνων και θυμάτων τρομοκρατίας.

Το άκρον άωτον, όμως, της υπουργικής αυθαιρεσίας έχει να κάνει με την απαγόρευση στους φοιτητές να πάρουν μετεγγραφή για άλλη πόλη, όπου φοιτούν τα αδέλφια τους! Ετσι, ένας γονιός με δυο παιδιά φοιτητές υποχρεώνεται να διατηρεί - και να χρηματοδοτεί - τρία σπίτια, σε τρεις διαφορετικές πόλεις!! Κι αν μεν «τα 'χει», ουδόλως μας ενδιαφέρει, αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ' αυτήν την ανάγκη και, επί της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με υπουργική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος πανεπιστημιακών σπουδών για τα παιδιά της φτωχολογιάς.

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες μέρες ο Σπ. Ταλιαδούρος, υφυπουργός Παιδείας - καθόταν δίπλα στην υπουργό, όταν η τελευταία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα - με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλίας, τάχθηκε, σαφώς και κατηγορηματικώς, υπέρ της διατήρησης του δικαιώματος μετεγγραφής των αδελφών. Φαίνεται, ότι η Μαριέτα κάνει το «αποκλειστικό κουμάντο»...

Η ανεργία

Είναι «τεχνάσματα και αλχημείες, προκειμένου να την εμφανίσουν στο 12% (από 8,9%) κατά το ανάλογο της απογραφής», δήλωσε προχτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΣΥΕ, για την ανεργία. Σε αντίθετο μήκος κύματος, ο γγ της Συνομοσπονδίας, Κ. Πουπάκης της ΔΑΚΕ, δήλωσε ότι τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη εξαπάτησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία σε όλες τις μορφές της (επίσημη, αναγνωρισμένη, κρυφή, υποαπασχόληση, κλπ., κλπ.) αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες και τις γυναίκες, τσακίζοντας κόκαλα, όνειρα κι ελπίδες. Κι ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας είναι ακόμη υψηλότερο κι από το τελευταίο 12% της ΕΣΥΕ, οι προαναφερόμενοι ...συνδικαλιστές τσακώνονται για το ποιος εξαπατά και κοροϊδεύει την κοινή γνώμη. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πες πες... κάτι θα μείνει

Οι κυρίαρχες σήμερα αντιλήψεις θέλουν την εκπαίδευση κατ' όνομα μόνο δημόσια και δωρεάν. Τη θέλουν πλήρως υποταγμένη στην αγορά και στις απαιτήσεις των δυνάμεων που κυριαρχούν σ' αυτή. Τις αντιλήψεις αυτές εξυπηρετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σημερινή της ΝΔ. Επειδή, όμως, υπάρχουν αρκετές αντιστάσεις στο λαό και τη νεολαία, αναλαμβάνουν διάφοροι καλοθελητές το ρόλο της ζύμωσης στην κοινωνία των αντιλήψεων αυτών.

Εναν τέτοιο ρόλο ζύμωσης έπαιξε και η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη ο Δήμος Κηφισιάς κι ένα φροντιστήριο της περιοχής, με θέμα «Πανεπιστήμιο και αγορά εργασίας». Από το βήμα της ημερίδας παρέλασαν διάφοροι για να πουν - ο καθένας με τον τρόπο του - ότι η αιτία της μεγάλης ανεργίας των πτυχιούχων σήμερα βρίσκεται στη μη προσαρμογή των πανεπιστημίων στη «νέα εποχή».

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Α. Ανδριανόπουλος εντόπισε το πρόβλημα των πανεπιστημίων στην έλλειψη αυτοδυναμίας, αξιολόγησης και κυρίως ανταγωνισμού που θα κατηγοριοποιήσει τις σχολές σε καλές και κακές κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εντόπισε στην έλλειψη μεταπτυχιακών, γιατί κατά τη γνώμη του το πρώτο πτυχίο είναι για να αποκτά ο νέος κριτική ικανότητα(!) και μόνο το μεταπτυχιακό είναι αυτό που πρέπει να δίνει επαγγελματική εκπαίδευση. Κοινή συνισταμένη τους, να παίρνει πλήρη εκπαίδευση όποιος έχει να πληρώσει γι' αυτή..!

Βασιλικότερος του βασιλέως

«Δεν μπορεί να υπάρξει αντιστοίχιση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς... η αγορά έχει αυτονομηθεί, έχει φύγει μπροστά... και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή που το πτυχίο ήταν το κλειδί για την αγορά εργασίας». Τάδε έφη Φώτης Κουβέλης, εκ του ΣΥΝ, στην παραπάνω ημερίδα και πρότεινε «ελεύθερη πρόσβαση» στα πανεπιστήμια, δηλαδή να μπαίνουν όλοι και να βγαίνουν σταδιακά... κάποιοι μετά το πρώτο έτος, κάποιοι μετά το δεύτερο έτος, κτλ. Δηλαδή, για να μην έχουμε τόσους πολλούς άνεργους πτυχιούχους, να δημιουργήσουμε ψεύτικες προσδοκίες σε όλους ότι μπορούν να μπουν σ' ένα πανεπιστήμιο και να σπουδάσουν, αλλά μετά να τους κόβουμε σταδιακά το βήχα, να τους εκπαραθυρώνουμε κάθε χρόνο από τα ιδρύματα και να τους στέλνουμε στην παραγωγή μισοειδικευμένους και φυσικά χωρίς δικαιώματα (τι εργασιακά δικαιώματα να διεκδικήσει ένας νέος με το χαρτί που θα λέει ότι παρακολούθησε ένα έτος σε κάποια σχολή;). Αυτό θα πει ...προοδευτική σκέψη και τακτική του ...εφικτού..!

Τα ... διάφανα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΘΟΛΟΥ ...κακή η πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να έρθουν όλα στο φως σχετικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Αραγε, στην πρότασή του περιλαμβάνεται και η πληροφόρηση του Ελληνα φορολογούμενου, σχετικά με τη ΝΑΤΟική αναγκαιότητα των εξοπλιστικών δαπανών; `Η, μήπως, αυτό δεν αποτελεί πλευρά της αλήθειας;

Αν κρίνουμε από την πρακτική του ως πρώην υπουργού Εξωτερικών και στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης, κάθε άλλο, φυσικά, παρά επιδιώκει να στραφεί εκεί ο προβληματισμός των ημερών.

Βλέπετε, άλλο πράγμα είναι οι δικομματικές κόντρες με τη Νέα Δημοκρατία για τους εξοπλισμούς και ο εντυπωσιασμός που προκαλούν και άλλο να θέτουμε σε συζήτηση και, πολύ περισσότερο, σε τυχόν αμφισβήτηση, τις «συμβατικές μας υποχρεώσεις» προς τη «συμμαχία».

Τη θυμάστε, μήπως, τη συγκεκριμένη έκφραση («συμβατικές υποχρεώσεις»); Τη χρησιμοποιούσε επί ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, προκειμένου να δικαιολογήσει την εμπλοκή της βάσης της Σούδας στον πόλεμο του Ιράκ...

ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ «τομές» στην οικονομική πολιτική ο φετινός προϋπολογισμός, υποστηρίζει ο ΣΕΒ και ζητά ακόμη σκληρότερη λιτότητα, για τα λαϊκά στρώματα. Οι βιομήχανοι επιβεβαιώνουν με σαφήνεια ότι τίποτε δεν τους αρκεί...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την άλλη, μάλλον, έχουν δίκιο στη διαπίστωση ότι δεν κάνει ...«τομές»! Δεν είναι «τομές» αυτές που προβλέπει για την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι ...κοψίματα με πριόνι.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΑΦΤΙΣΕΙ κανείς τις απολύσεις, παραμένουν ...απολύσεις. Μπορεί η νέα διοίκηση του ΟΤΕ να έχει ταλέντο στα «βαφτίσια» και να μιλά για «εξορθολογισμούς» και «εξισορροπήσεις», όμως, με τις λέξεις δεν αλλάζει η πραγματικότητα.

Κι αν οι υπουργοί Μεταφορών και Απασχόλησης είναι τόσο ...δυσαρεστημένοι, όσο τους εμφανίζουν κάποια δημοσιεύματα, από τις τακτικές του διοικητή του Οργανισμού κ. Βουρλούμη, δεν έχουν παρά να το πουν δημόσια, για να το μάθουμε κι εμείς.

Ας περάσουμε στην αντεπίθεση

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χτες πως η κυβέρνηση της ΝΔ κληρονόμησε άδεια ταμεία και ελλείμματα τέτοιου μεγέθους που δε θα μπορούσε να τα συλλάβει ούτε η πιο ζωηρή φαντασία. Βέβαια, η κοινή λογική συνέλαβε μεμιάς το υπονοούμενο. Στην «καμένη γη» που, όπως διατείνεται, παρέλαβε η ΝΔ δεν μπορεί να «φυτρώσει» η παραμικρή παροχή για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Προεκλογικά, βέβαια, ήταν ο Κ. Καραμανλής αυτός που διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως το κόμμα του, αν βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία, δεν πρόκειται να επικαλεστεί το «επιχείρημα» της «καμένης γης». Ο λαός κρατά στα χέρια του το «καμένο χαρτί» των γαλάζιων υποσχέσεων.

Μπορεί η ΝΔ να έχει δίκιο ως προς το τι παρέλαβε. Μπορεί και όχι. Μπορεί ακόμα και η ίδια να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην «αλχημεία» που εξάσκησαν με τόση επιτυχία οι προκάτοχοί της στον κυβερνητικό θώκο. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει απο το λαό να πληρώσει το λογαριασμό. Τα ταμεία δεν τα άδειασε αυτός. Ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα πληρώνει βαρύ το τίμημα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, με ανεργία, με φτώχεια, με τσαλάκωμα κάθε δικαιώματός του. Τώρα καλείται να πληρώσει και τα σπασμένα μιας πολιτικής που τον αφαίμαξε για να αιμοδοτεί την κερδοφορία μιας χούφτας πλουτοκρατών. Εκεί που μας χρωστούσανε δηλαδή...

Ως εδώ! Ο λαός όχι μόνο δεν έχει καμία ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά νομιμοποιείται σήμερα να ζητήσει και τα ρέστα. Αν υπάρχουν ελλείμματα, αν τα ταμεία είναι πράγματι άδεια, ας τα γεμίσουν αυτοί που τα διαχειρίστηκαν, αυτοί που τα άδειασαν, αυτοί που είδαν τα θησαυροφυλάκιά τους να ασφυκτιούν από τον πλούτο που συσσώρευσαν, τον πλούτο που παράχθηκε με τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Αυταπάτες, βέβαια, δεν έχουμε. Οπως δεν πρέπει να έχουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Σύντομα θα καταλάβουν πολύ καλά πού αποσκοπεί η λογοδιάρροια των κυβερνώντων περί άδειων ταμείων. Θα καταλάβουν πως αν τα επικαλούνται το πράττουν για να δικαιολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην εισπράξουν τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να αποσοβήσουν αντιδράσεις. Ας μην πέσουμε στην παγίδα τους. Ας προετοιμάσουμε την απάντησή μας, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από το «καμία ανοχή» στην πολιτική που οδηγεί στην ανέχεια την εργατική λαϊκή οικογένεια. Ας οργανώσουμε την απάντησή μας, η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την όξυνση της ταξικής πάλης, από την ανάπτυξη αγώνων που θα διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Ας περάσουμε στην αντεπίθεση, συμμετέχοντας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα και επιταχύνοντας στη συνέχεια τον αγωνιστικό βηματισμό μας.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Κεφάλαιο προς εκμετάλλευση...

Νέες εξαγγελίες, για την Τρίτη Ηλικία τη φορά αυτή, έγιναν από την δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη. Τώρα, λέει, θα ενισχύσει τα εθελοντικά προγράμματα, στα οποία θα ενταχθούν οι ηλικιωμένοι. Ετσι - πάντα σύμφωνα με την δήμαρχο - θα αποδειχθεί πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας «αποτελούν κεφάλαιο για την κοινωνία».

Το ερώτημα είναι, όμως, πώς μπορούν οι ηλικιωμένοι να αποτελούν «κοινωνικό κεφάλαιο», όταν οι κυβερνήσεις της χώρας (προηγούμενες και σημερινή) τους κρατούν συστηματικά στην ανέχεια. `Η, μήπως, πιστεύει η δήμαρχος Αθηναίων ότι θα ...ξεχνάνε τα πολλά και σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα, που τους βασανίζουν καθημερινά, επειδή θα καθαρίζουν πάρκα και, επομένως, θα αισθάνονται (όπως θεωρεί η ίδια) χρήσιμοι..;

Ας μην επιχειρεί, λοιπόν, η κ. Μπακογιάννη, να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι, όλοι αυτοί, που έφτιαξαν με τα χέρια τους όλα όσα υπάρχουν σήμερα γύρω μας, θα γίνουν «κεφάλαιο για την κοινωνία», όταν πάρουν αξιοπρεπείς - τουλάχιστον - συντάξεις. Οταν αποκτήσουν πλήρη και εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και πολλά ακόμη.

Εκτός και αν η κ. δήμαρχος εννοούσε κεφάλαιο προς εκμετάλλευση και, επομένως, την ...παρεξηγήσαμε...

Αποχρώσεις του σκούρου γκρι...

Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν το κεντρικό θέμα της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον Τζον Κέρι, μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι ο δεύτερος φαίνεται να κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις των τηλεθεατών - ψηφοφόρων.

Ο Τζ. Κέρι χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ως «κολοσσιαίο λάθος» και κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι διέλυσε τις συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει βαρύ τίμημα στο Ιράκ. Απέφυγε, όμως, να δεσμευτεί για την παύση του πολέμου και την άμεση απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, σε περίπτωση εκλογής του. Και, βέβαια, «ξέχασε» ότι ο ίδιος ψήφισε, τόσο τον πόλεμο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν. Ακόμη, ότι υπήρξε διακομματική συναίνεση στην έγκριση από το Κογκρέσο τον περασμένο Μάη, για την ανάληψη προληπτικής δράσης ενάντια στο Ιράν.

Πράγματι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και τις «μονομαχίες» των δυο υποψηφίων, το προεκλογικό τοπίο είναι πολύ μουντό. Μόνον αποχρώσεις του σκούρου γκρι περιέχει...

Οι συστάσεις του επίτιμου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σωστό» βρίσκει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης. Συμπληρώνει με νόημα, όμως, ότι «θα χρειαστεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυστηρή πειθαρχία», για τη μείωση του πραγματικού ελλείμματος κάτω από το 3% το 2005. Στα πλαίσια αυτά, μάλιστα, ζήτησε και τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας την άποψη πως, αν δε δείξουν το απαιτούμενο ελάχιστο ποσοστό συναίνεσης τα δύο μεγάλα κόμματα, για την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού, τότε «νωρίτερα ή αργότερα, τη λύση θα πρέπει να τη δώσει ο λαός»!

Πάντως, μη νομίζετε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης ζητά από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - και, μάλιστα, επισείοντας τον εκβιασμό της προσφυγής στις κάλπες - να εγκαταλείψει τον... θεσμικό της ρόλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση και έτερος πυλώνας του δικομματικού συστήματος. Οχι, βέβαια, δεν είναι ούτε αφελής, ούτε πολύ περισσότερο άπειρος, ο επίτιμος της ΝΔ. Ξέρει πολύ καλά τι λέει. Ελάχιστο ποσοστό συναίνεσης στη συνέχιση και... ήπια κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ, ζητά ο Κ. Μητσοτάκης. Με άλλα λόγια, οι όποιοι, αναπόφευκτοι και για τα μάτια του λαού, δικομματικοί καυγάδες, να περιοριστούν, στα πλαίσια της «υπευθυνότητας» έναντι των στόχων, για τη μείωση των ελλειμμάτων κλπ.

Αποπροσανατολισμός

Το είδαμε και αυτό. Ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας ασκούσε καθήκοντα αστυνομικού της Τροχαίας! Συγκεκριμένα, δημοσιογράφος του STAR βγήκε με την κάμερα στο δρόμο και ακολουθώντας νταλίκες, μας γνωστοποιούσε ποιες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι.

Σε κάποια φάση τόνισε πως λίγο μετά τα διόδια, η συγκεκριμένη νταλίκα σταμάτησε στο μπλόκο της Τροχαίας και της κάμερας, εννοώντας φυσικά την τηλεοπτική. Εφτασε μάλιστα σε σημείο να τσακώνεται με τον συγκεκριμένο οδηγό του φορτηγού για το αν είναι επικίνδυνος ο τρόπος που έχει φορτωθεί το εμπόρευμα ή όχι, ενώ δε δίστασε να τον ρωτάει με ύφος αστυνομικού αν έχει κάποια απαραίτητα χαρτιά μαζί του.

Πολλά από αυτά που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Μαλιακό, αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας. Το χειρότερο όμως είναι ότι αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από την ουσία. Τις πολιτικές ευθύνες δηλαδή για το τεράστιο πρόβλημα των επικίνδυνων δρόμων και της οδικής ασφάλειας γενικότερα. Αλλά τι να περιμένει κανείς, όταν οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ είναι και μεγαλοεργολάβοι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα δάνεια

Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν ήθελε κάποιος να δει, γενικά, σε τι κατάσταση βρίσκεται το επίπεδο της ζωής των εργαζομένων, εξέταζε τα στοιχεία που αφορούσαν την αγοραστική δύναμη του μεροκάματου, την εξέλιξη των μισθών σε σχέση με τις τιμές, την ικανότητα πληρωμής των καθημερινών και πάγιων αναγκών, το βαθμό κάλυψης από το δημόσιο των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας και έτσι μπορούσαν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Σήμερα, ενώ η ουσία των πραγμάτων εξακολουθεί να είναι ίδια, η εικόνα εμφανίζεται διαφορετική. Γιατί, ναι μεν το μεροκάματο λόγω ακρίβειας δε φτάνει ούτε για «ζήτω» και οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις υποχρεώνουν τον κόσμο να πληρώνει από το υστέρημά του για μόρφωση, υγεία, ασφαλιστικές καλύψεις, αλλά έχουν φροντίσει οι ...τραπεζίτες. Αγορές που με άλλον τρόπο θα ήταν αδιανόητες, γίνονται δήθεν «μπορετές» χάρη σε χίλιες δυο μορφές δανείων που έχουν ανακαλυφθεί, προκειμένου να σαγηνέψουν τα εκατομμύρια των θυμάτων της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Η πορεία που έχει ο δανεισμός των νοικοκυριών από τις τράπεζες αποτελεί την πιο καλή απάντηση σε όσους τολμούν να υποστηρίξουν πως τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Τα σχετικά στοιχεία είναι χαστούκι στους προπαγανδιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διατείνονται ότι η πορεία της χώρας προς το ευρώ και η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν μια υπόθεση που θα ωφελούσε τα λαϊκά νοικοκυριά και όλους όσοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το μεροκάματο και το μισθό, ή τη σύνταξή τους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια από τις τράπεζες, που το 1995 ήταν περί τα 3 δισ. ευρώ, σήμερα έχουν ήδη εκτοξευτεί στα 22 δισεκατομμύρια!

Οι κυβερνήσεις, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Τράπεζα Ελλάδας και τους άλλους τραπεζίτες, ποτέ δεν παραλείπουν να διαβεβαιώσουν ότι ...δεν ανησυχούν από την πορεία του τραπεζικού δανεισμού, όπως δεν ανησυχούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες από διάφορους κλάδους. Αυτό έλειπε, να ανησυχούν. Οι υψηλοί ρυθμοί χορήγησης δανείων από τις τράπεζες ισοδυναμούν με συνεχώς αυξανόμενα κέρδη και για τους τραπεζίτες και για τους μεγαλεμπόρους και τους βιομηχάνους. Ισοδυναμούν με τη δυνατότητα που αποκτά το μεγάλο κεφάλαιο να ληστεύει και να λεηλατεί τους εργαζόμενους. Να τσεπώνει όχι μόνο το σημερινό, πενιχρό τους εισόδημα, αλλά να έχει υποθηκευμένα και τα εισοδήματα των μελλοντικών περιόδων. Ετσι, κι ακόμα χειρότερα, θα γίνεται η κατάσταση για τους εργαζόμενους, όσο στα πράγματα συνεχίζουν να βρίσκονται κυβερνήσεις σαν της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε κι αυτούς και - κυρίως - την πολιτική τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ