Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ερχονται μέτρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια 1,6 δισ. ευρώ - τα 400 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2004 και τα υπόλοιπα το 2005 - καλούνται να πληρώσουν οι ΕΒΕ της χώρας για το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στα χνάρια των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας με πρόσθετα και παντελώς αδικαιολόγητα φορολογικά βάρη τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη φάση δρομολογούνται και αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, οι οποίοι επίσης φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση. Για την ώρα, ομολογούν τις προθέσεις τους για την αύξηση των ειδικών φόρων στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά. Ορατές πλέον είναι και οι διάφορες μεθοδεύσεις με τους ειδικούς φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Με άλλοθι τα φέσια που άφησαν πίσω τους η χρυσοπληρωμένη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων, η εφαρμοσθείσα και συνεχιζόμενη πολιτική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου αρχίζουν να «μαζεύουν» και τις υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις που θα έδιναν στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με πρόσχημα πάντα τις «αντοχές του προϋπολογισμού» η αύξηση στα αφορολόγητα ποσά και η αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας. Αυτά για την ώρα και... βλέπουμε.

Χαμός από... ουρές

Η κυβέρνηση, λέει, θα καθιερώσει νέο σύστημα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για το πετρέλαιο θέρμανσης, που προμηθεύονται τα νοικοκυριά το χειμώνα. Οταν παραλαμβάνουμε, λένε τα σχέδια του υπουργείου Οικονομίας, το πετρέλαιο, θα πληρώνουμε κανονικά όλο τον ειδικό φόρο και μετά, με τη σχετική απόδειξη θα πηγαίνουμε στην Εφορία όπου οι εφοριακοί θα αφαιρούν το φόρο του πετρελαίου θέρμανσης και θα μας επιστρέφουν τη διαφορά. Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνώντες υποτίθεται πως θα αποτρέψουν τη χρήση πετρελαίου θέρμανσης με τους λιγότερους φόρους, ως πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εάν, πράγματι, θα παταχτεί με τον τρόπο αυτό η φοροδιαφυγή είναι ένα θέμα που μένει να το δούμε, όμως το θέαμα που θα παρουσιάζουν οι Εφορίες, όταν ο ένας μετά τον άλλον οι χιλιάδες διαχειριστές πολυκατοικιών αρχίσουν να συνωστίζονται στις ΔΟΥ για την επιστροφή των φόρων, δε θα είναι καθόλου ξεκαρδιστικό...

Η ... λογική του παραλόγου

«Λογικές κινήσεις» συνέστησε τις προάλλες η ηγεσία του ΣΕΒ στην κυβέρνηση, κατά τη συνάντησή της με τον Κ. Καραμανλή. «Τάξη» στα δημοσιονομικά, συμμάζεμα της «σπατάλης», «κίνητρα» για τους επιχειρηματίες, άρση των «αντικινήτρων» και προετοιμασία για την «αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού».

Βέβαια, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ επικαλείται τη λογική, δεν έχει στο μυαλό του οποιαδήποτε ...λογική. Αναφέρεται στη «λογική», που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μια λογική αντιδραστική, στυγνή και κυνική, λογική του παραλόγου. Γιατί αυτή η «λογική» πρεσβεύει ότι το συμφέρον των πολλών περνά από την ικανοποίηση των συμφερόντων των ...λίγων. Αυτή η ίδια «λογική» επιβάλλει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για το ...καλό της! Είναι η ίδια «λογική», της ολιγαρχίας και των υπηρετών της, η οποία στο πέρασμα του χρόνου οδήγησε στα χειρότερα εγκλήματα κατά των εργατών και των οικογενειών τους.

Είναι η «λογική» των αφεντικών και σ' αυτήν αντιτάσσεται η λογική των εκμεταλλευόμενων, που είναι πολύ ισχυρότερη και στέρεα, γιατί βασίζεται στην αλήθεια και το δίκιο...

«Ελεύθερος ανταγωνισμός»...

Σε συνθήκες πλήρους μονοπωλίου περνά πλέον η αγορά σπόρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έπειτα από την απόφαση που πήρε τον Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει τη συγχώνευση των εταιριών «Advanta», με έδρα την Ολλανδία, και «Sygenta», με έδρα την Ελβετία. Να υπενθυμίσουμε ότι η «Sygenta» αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρω-πολυεθνική εταιρία στη συγκεκριμένη αγορά, και είναι ο κύριος ανταγωνιστής των αντίστοιχων κολοσσών των ΗΠΑ.

Με την απόφασή της αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε τη δημιουργία ενός κολοσσού ασύλληπτου οικονομικού μεγέθους, που σε μικρό χρονικό διάστημα θα «πνίξει» και το τελευταίο «μικρομάγαζο» του χώρου. Αυτό, φυσικά, λίγο απασχολεί το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, αφού η απόφασή του αυτή αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο σκληρό ανταγωνισμό, που βρίσκεται σε εξέλιξη με τα υπερατλαντικά μονοπώλια, για τον πλήρη έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων.

Το αίσχος του Σαββατόβραδου

Τα εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα σε Ελληνες και Αλβανούς «φιλάθλους», που έγιναν με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα των Εθνικών Ομάδων των δύο χωρών, ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενα. Μάλιστα, κάποιοι - και ο «Ρ» - είχαν προειδοποιήσει γι' αυτά, ζητώντας από τους αρμοδίους την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αποτροπή τους. Δε δικαιολογείται, επομένως, η κρατική αδράνεια, η οποία επέτρεψε την εκδήλωσή τους και η ευθύνη για το θάνατο ενός Αλβανού στη Ζάκυνθο και τον τραυματισμό πολλών άλλων σε διάφορες περιοχές της χώρας βαρύνει την κυβέρνηση. Και, φυσικά, δεν αρκεί η, εκ των υστέρων, λεκτική καταδίκη των επεισοδίων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να συγχωρεθεί η κυβερνητική «απρονοησία», που οδήγησε στο «αίσχος του Σαββατόβραδου».

Οποιος μπορεί να σκέφτεται, αντιλαμβάνεται ότι τα βίαια επεισόδια, που διαδραματίστηκαν, ταυτοχρόνως, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δεν είναι προϊόν στιγμιαίας παρόρμησης κι αφόρητης πίκρας, λόγω της ποδοσφαιρικής ήττας στα Τίρανα, η οποία - ειρήσθω εν παρόδω - δεν είναι η πρώτη. Ούτε απόρροια ανεξέλεγκτου θυμού και «ιερής» αγανάκτησης, εξαιτίας της «πρόκλησης» των Αλβανών «φιλάθλων» να πανηγυρίσουν τη νίκη «τους» μέσα στη χώρα των ηττημένων, η οποία, μάλιστα, «τους φιλοξενεί και τους ταΐζει»! Και δεν είναι σωστό πως έχουμε, απλώς, να κάνουμε με μερικούς «ανεγκέφαλους φανατικούς» του ποδοσφαίρου, οι οποίοι το συνηθίζουν να επιτίθενται στους οπαδούς κάθε αντίπαλης ομάδας, έτσι «χάριν παιδιάς».

Ποδοσφαιρική μεν η αφορμή της «ελληνο-αλβανικής αναμέτρησης» στους δρόμους και στις πλατείες της ελληνικής επικράτειας, αλλά βαθύτερη η αιτία. Τα απαράδεκτα γεγονότα του περασμένου Σαββατόβραδου είναι το αποτέλεσμα ενός «αθλητικού εθνικισμού», που αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας και παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις μετά την ποδοσφαιρική ελληνική πρωτιά στην Πορτογαλία και την «επιτυχία» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας! Αυτός ο «εθνικισμός», σε συνδυασμό μ' έναν «άρρωστο ρατσισμό», που υφέρπει, επί χρόνια, θέτοντας στο στόχαστρό του, κυρίως, τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, έχει καταστεί ανεξέλεγκτος και επικίνδυνος.

Αλλά, ας μην φορτώσουμε στο ποδόσφαιρο - ένα κατ' εξοχήν λαϊκό άθλημα - την ευθύνη για την έξαρση των εθνικιστικών και ρατσιστικών παθών. Φταίχτες είναι αυτοί, που, αντί να αξιοποιήσουν τον αθλητισμό ως μοχλό ανάπτυξης της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, τον χρησιμοποιούν σαν όχημα μεταφοράς των «εθνικών εγωισμών» και των «φυλετικών διακρίσεων». Και μ' αφορμή τον ισχυρισμό κάποιων ότι ο «αλβανικός τσαμπουκάς» οδηγεί στον «ελληνικό χουλιγκανισμό», ρωτάμε: Τι τους λέει το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στο στάδιο «Κεμάλ Σταφά» ήταν ακριβής αντιγραφή των συμβαινόντων στα ελληνικά γήπεδα; Φαίνεται ότι, εκτός από κεφάλαια, οι Ελληνες εξήγαγαν στην, πάλαι ποτέ, «αθώα» Αλβανία - είτε μέσω των μεταναστών ή με την τηλεόραση, που η «χάρη» της φτάνει, πλέον, μέχρι εκεί - κι άλλα πολλά κακά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Προβληματισμοί...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ αντιμετώπιση των δηλώσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη παρατηρήσαμε! Τα όσα είπε περί της Προεδρίας της Δημοκρατίας έτυχαν μεγάλης προσοχής και σχολιασμού. Τα ...άλλα, για τη λιτότητα μέχρις εσχάτων, που ζήτησε, δε θεωρήθηκαν άξια προσοχής.

Μόνο που όταν ο πρωθυπουργός στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του με κορυφαία στελέχη του κόμματος του δέχεται τέτοιες εισηγήσεις σημαίνει ...ότι παρόμοια μέτρα απεργάζεται. Αλλιώς, η όλη συζήτηση δε θα είχε νόημα.

Ομως, δεν είναι να μας εντυπωσιάζουν αυτά. Είναι σίγουρο στο άμεσο μέλλον ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στην πολιτική η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να ...καλυφθούν τα υπόλοιπα.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ της κυβέρνησης να στραφεί στην περιφέρεια ζητούν οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδος, όμως το ...εννοούν με το δικό τους τρόπο! Διότι τα αποτελέσματά τους τα έχουμε διαπιστώσει.

Και τα ευρω-κονδύλια, που κατανάλωσαν δήθεν για την ανάπτυξη των συνοριακών περιοχών στη Θράκη, είναι γνωστά και τις κάθε λογής επιδοτήσεις που εισπράττουν για την εναπομείνασες βιομηχανίες στη βόρεια Ελλάδα γνωρίζουμε.

Ούτε λόγος, φυσικά, ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι ίδιο: Εκμετάλλευση, ανεργία και φυσικά ...παχυλοί λογαριασμοί επιδοτούμενων στο εξωτερικό.

Μερικά, πάντως, από αυτά τα κεφάλαια θα ...επιστρέψουν στη χώρα, μια και δεν πρόκειται να μείνει ανεκμετάλλευτη η περίφημη νομοθετική ρύθμιση του καλοκαιριού για προκλητικές φοροαπαλλαγές στον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

ΕΩΣ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΤΙΚΑ τα «στημένα» πάνελ, που είδαμε τις τελευταίες μέρες σε διαφορά τηλεοπτικά κανάλια με αφορμή τα επεισόδια μετά τον αγώνα Ελλάδας - Αλβανίας.

Κατά κάθε φαινομένου εθνικισμού δήλωναν οι οικοδεσπότες - δημοσιογράφοι, όμως έκαναν το παν για να δημιουργήσουν ανάλογες εμπαθείς συζητήσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μονίμως ελλειμματικό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστιο αποδείχνεται, τελικά, το έλλειμμα του Δημοσίου για το 2003. Θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το υπολόγιζε κάτω του 3%. Στα ίδια δυσθεώρητα ύψη θα κινηθεί και το τρέχον έτος. Και νέα χρέη φορτώνεται συνεχώς το κράτος, ενώ, σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, ο δανεισμός του Δημοσίου στα τέλη του χρόνου θα φτάσει το ασύλληπτο ποσό των 40 δισ. ευρώ (13,6 τρισεκ. δρχ.), χωρίς να συνυπολογίζεται σ' αυτό ο ανεξακρίβωτος ακόμη, τελικός λογαριασμός των Ολυμπιακών Αγώνων, τα χρέη των νοσοκομείων και διάφορες άλλες «μαύρες τρύπες». Αυτά και διάφορα άλλα δημοσιεύονται τις μέρες αυτές στις εφημερίδες. Και δεν τα σημειώνουμε, γιατί αμφισβητούμε ή επιβεβαιώνουμε τα παραπάνω νούμερα και ποσοστά. Αλλωστε, μικρή αξία έχει, αν το δημόσιο χρέος είναι περισσότερο ή λιγότερο τεράστιο. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός, πως οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, εφαρμόζοντας τόσα χρόνια τώρα τη ...συμμετοχική δημοκρατία, τα παίρνουν απ' τους εργαζόμενους και το λαό και τα δίνουν στην πλουτοκρατία του τόπου. Είτε, για να καταπολεμηθεί δήθεν ο πληθωρισμός, είτε για τον ...εθνικό στόχο της ένταξης στην ΟΝΕ και το ευρώ, είτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κλπ., κλπ. Κι ενώ, η καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων γίνεται κάθε χρόνο και μεγαλύτερη, το Δημόσιο είναι μονίμως ελλειμματικό και χρεωμένο...

Φοβού τους Δαναούς...

Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί ξανά. Τότε, όμως, βρίσκονταν στο στάδιο των εξαγγελιών και των σχεδίων. Τώρα, μπήκε σε δοκιμαστική εφαρμογή. Μιλάμε, για το σύστημα παρακολούθησης ανθρώπων σε 24ωρη βάση. Τούτο επιτυγχάνεται μέσω ειδικών συσκευών, τις οποίες φέρουν υποχρεωτικά πάνω τους οι παρακολουθούμενοι και επιτρέπουν στην αστυνομία να τους εντοπίζει με το δορυφορικό σύστημα GPS. Η... τιμή του «πρωτοποριακού» αυτού βήματος ανήκει στην κυβέρνηση του Τ. Μπλερ, η οποία ξεκίνησε τις προάλλες ανάλογο πρόγραμμα σε 120 ποινικούς κατάδικούς, για ένα χρόνο σε πρώτο στάδιο και μετά βλέπουμε.

Βέβαια, το πρόγραμμα παρουσιάζεται και... προσφέρεται με το ανάλογο «περιτύλιγμα», ως σύστημα «φυλακή χωρίς σίδερα», αφού οι έχοντες τις ειδικές συσκευές κρατούμενοι δε θα παραμένουν στη φυλακή, αλλά θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, κλπ. Εδώ, όμως, ταιριάζει γάντι το αρχαίο γνωμικό «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»....

O «Γολγοθάς» μαθητών...

Το φθινόπωρο μπήκε και μαζί του η εποχή κατά την οποία ξεκινάει ο «Γολγοθάς» των μαθητών Λυκείου και των γονιών τους. Οι μαθητές καλούνται να μετατραπούν σε «ρομπότ», που εργάζονται συνεχώς και σκληρά για την αποθήκευση ανούσιων και, εν πολλοίς, περιττών «γνώσεων». Θα κουραστούν πολύ διαβάζοντας πολλές ώρες του 24ώρου, περνώντας το χρόνο τους ανάμεσα σε σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο. Θ' αγχωθούν πολύ, αναλογιζόμενοι ότι, παρά τις προσπάθειές τους, μπορεί να μην πετύχουν στις εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, ή να περάσουν σε μια σχολή που δε θα τους εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση. Θα στερηθούν, σχεδόν, τα πάντα που ομορφαίνουν και χαροποιούν τη ζωή τους, από την άθληση και τη διασκέδαση, που δικαιούται η ηλικία τους, μέχρι τον έρωτα που χρειάζεται η νιότη τους...

... και γονιών

Οι γονείς υποχρεώνονται να λειτουργούν σαν «χρηματικές δεξαμενές», για τη συνεχή οικονομική τροφοδοσία των λυκειακών σπουδών, οι οποίες είναι, πλέον, πανάκριβες. Θα στριμωχτούν άγρια, κάνοντας αιματηρή οικονομία, θ' αναζητήσουν κι άλλη δουλιά, θα χρεωθούν απ' όπου μπορούν για να μπορέσουν να πληρώσουν τα έξοδα του φροντιστηρίου, ή των ιδιαίτερων, που για ένα γονιό ο οποίος έχει δυο παιδιά το Λύκειο φτάνουν μέχρι και το μισό του χρονιάτικου εισοδήματος ενός «μέσου» εργαζόμενου.

Κι όλα αυτά προς δόξαν της περιφήμου «δωρεάν παιδείας», για την οποία εξακολουθούν να μιλούν οι κυβερνώντες, χωρίς να κοκκινίζουν. Αλλά, γιατί να ντραπούν αυτοί που ποτέ δεν έκρυψαν ότι θεωρούν τη γνώση ακριβό προϊόν και τη μόρφωση προνόμιο των λίγων κι άπιαστο όνειρο των πολλών;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδεοληψίες...

Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία, ταυτόχρονα με τις εικόνες των νεκρών παιδιών από το σχολείο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, να περάσουν από την πίσω πόρτα στην κοινωνική συνείδηση ιδεοληψίες, που στόχο έχουν να διευκολύνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια όλων των ειδών και αποχρώσεων για την περιοχή. Για παράδειγμα, η ξαφνική βαθυστόχαστη ανάλυση, πως «οι Τσετσένοι ένοπλοι κάνουν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα», που μάλιστα μερικοί φτάνουν στο σημείο να τον παραλληλίζουν με εκείνο των Παλαιστινίων και της αντίστασης του λαού του Ιράκ. Με ένα, δηλαδή, νοητικό σάλτο ξεπερνούν το γεγονός πως στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ έχουμε δυνάμεις κατοχής, που έχουν επέμβει σε ξένο έδαφος, ενώ η Τσετσενία είναι Αυτόνομη Δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έτσι ήταν και επί εποχής ΕΣΣΔ.

Παριστάνουν πως δεν κατανοούν, ποιος επιδιώκει τις αλλαγές των συνόρων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη σχεδόν του πλανήτη, προκειμένου «να χαρεί ο λύκος στην αναμπουμπούλα...». Ξεχνούν πως ο δρόμος του πετρελαίου του Καυκάσου έχει γίνει αντικείμενο διεκδίκησης, τόσο από τη νεοσύστατη ληστρική αστική τάξη της Ρωσίας και τη μαφία της Τσετσενίας, όσο και από τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και ΕΕ. Μήπως είναι τυχαίο πως τα πιο επιφανή στελέχη των Τσετσένων αποσχιστών βρίσκουν άσυλο πάντα στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία; `Η, μήπως, είναι τυχαίο πως απ' αυτούς εξοπλίζονται και ενθαρρύνονται; Αρα, τίποτα εθνικοαπελευθερωτικό δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο το πετρέλαιο και η γεωστρατηγική θέση της Τσετσενίας. Υπάρχει η ενδοϊμπεριαλιστική φαγωμάρα, για το ποιος θα την πρωτοαρπάξει. Υπάρχουν, φυσικά, και τα θύματα, οι τέως Σοβιετικοί πολίτες, Ρώσοι ή Τσετσένοι, που βρίσκονται στη μέση αυτής της διεκδίκησης των «λύκων». Είναι αυτοί, που σχεδόν καθημερινά πλέον μετρούν τους νεκρούς τους.

Η «ιδεολογική» κατασκευή αυτών των απολογητών του ιμπεριαλισμού, τους παρασέρνει στη συνέχεια σε παράλογη επιχειρηματολογία του τύπου «να επιστρέψουμε στην πολιτική και να σιγήσουν τα όπλα...»! Δε γίνεται μεγαλύτερη υποκρισία, μεγαλύτερη ηθελημένη αυταπάτη! Αυτοί, μάλιστα, που επικαλούνται τέτοια αντιεπιστημονική ανοησία, ξέρουν πολύ καλά πως «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα...». Ξέρουν, επίσης, πως το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που με τον τρόπο τους θέλουν να διασώσουν, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να προκαλεί πολέμους.

Με τους παραπάνω συλλογισμούς, σε καμιά περίπτωση, δεν επιχειρείται να βγει «λάδι» ο ρόλος της τωρινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που σ' αυτήν τη φάση εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του Βλ. Πούτιν. Είναι σημαίνον μέλος του ιμπεριαλιστικού συστήματος και σαν τέτοιο συμπεριφέρεται προς το λαό του, είτε πρόκειται για Ρώσους, είτε για Τσετσένους. Οσο υπολογίζει τη ζωή του άστεγου που πεθαίνει από το κρύο, άλλο τόσο υπολογίζει τη ζωή των παιδιών του Μπεσλάν ή των παιδιών του Γκρόζνι...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ