Σάββατο 14 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φίδι που μας έφαγε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο» του γονιού, ο οποίος, αυτές τις μέρες, επισκέπτεται το φροντιστήριο για να κάνει την εγγραφή του παιδιού του. Οι φροντιστηριούχοι του ζητούν να πληρώσει «τα μαλλιοκέφαλά του» κι αυτός είναι αναγκασμένος να το δεχτεί, αφού, όπως έγινε, σήμερα, η εκπαίδευση, ουδείς διανοείται να στερήσει από το παιδί του το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο. Αν, μάλιστα, ένας γονιός έχει δύο παιδιά για φροντιστήριο κι είναι εργαζόμενος μ' ένα «ψωρομισθό», τότε «φίδι που τον έφαγε», καθώς του ζητούν να πληρώσει κοντά στο μισό του ετήσιου εισοδήματός του, αφού για κάθε μαθητή της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου θέλουν πάνω από 3.000 ευρώ! Αν είναι μικροκληρούχος αγρότης πρέπει να διαθέσει το σύνολο του χαμηλού εισοδήματός του κι αν είναι άνεργος «κλάψτα κι άστα».

Κι αν, μεν, η «φροντιστηριακή εκπαίδευση» προσέφερε κάτι το σημαντικό και χρήσιμο στο μαθητή, μπορεί και να έλεγες «χαλάλι», αλλά είναι γνωστό ότι τα φροντιστήρια προσφέρουν «γνώσεις» σε «κουτάκια» κι αποτελούν μια από τις «πλευρές» του «αμαρτωλού τριγώνου» σχολείο - φροντιστήριο - ιδιαίτερο, που παράγει «ειδικευμένους αγράμματους» - «υποψήφιους άνεργους»...

«Επιχειρηματικές λέσχες»

Υπάρχουν «υποσχέσεις» και υποσχέσεις. Οι πρώτες δίνονται προς τους εργαζόμενους και χαρακτηρίζονται από τη διάσταση λόγων και πράξεων. Ολα γίνονται για το καλό τους και όλα περνάνε από την τσέπη τους. Οι δεύτερες δίνονται προς το μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο και είναι αληθινές. Ετσι και η υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα χτες, εκ μέρους της κυβέρνησης, στο χαιρετισμό του για τη δημιουργία της «επιχειρηματικής λέσχης της Αθήνας» προς τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, χαροποίησε το κοινό. Μια υπόσχεση για την άσκηση μιας ωφέλιμης, προς την ανάπτυξη των συμφερόντων τους, πολιτικής. Που συνοδεύτηκε από την αποσαφήνιση των στοχεύσεων. «Βασικός στόχος μας είναι να κάνουμε τη Χώρα μας Κέντρο επιχειρηματικής δράσης, για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Βασικός στόχος μας είναι να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις», είπε ο υπουργός. Και είναι σαφές, επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία, ότι στους επίδοξους επενδυτές θα δοθεί «γη και ύδωρ». Αλλά είναι, επίσης, γνωστό ότι 14 στους 100 Βούλγαρους έχουν εισόδημα κάτω από 50 ευρώ το μήνα, γεγονός που προφανώς έχει συμβάλει στη μετακόμιση ελληνικών επιχειρήσεων στη «φιλόξενη» αυτή χώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ν' αλλάξει τον κανονισμό

Επικαλούμενος το γεγονός ότι ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει ασφαλιστική κάλυψη γι' αυτού του είδους τις ζημιές, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ν. Κατσαρός, δήλωσε αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας ν' αποζημιωθούν για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν τα καπνά τους από μολυσματικό ιό, ο οποίος δεν αντιμετωπίζεται με φυτοφάρμακα.

Ομως, στο χέρι της κυβέρνησης είναι να τροποποιήσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ - κάτι που έγινε για να καλυφθούν οι ζημιές στα σταφύλια από τον περονόσπορο - και να δώσει, έτσι, λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 2.000 εναπομείναντες καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας, οι οποίοι μένουν φέτος χωρίς το εισόδημα.

Το θέμα, ούτως ή άλλως, είναι εν γνώσει του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Απασχόλησης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος και καλείται να πάρει τη σχετική πρωτοβουλία...

Η μισή αλήθεια

«Εύγε» στον Γ. Σουφλιά, ο οποίος, μιλώντας στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, παραδέχτηκε, το αυτονόητο και πασιφανές, ότι ο μόνος που πληρώνει από την τσέπη του - και από το υστέρημά του, προσθέτουμε εμείς - για να γίνουν τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, είναι ο ελληνικός λαός, καθώς - όπως χαρακτηριστικά επισήμανε - «κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα δε διαθέτει τα χρήματα του πατέρα του, ή του παππού του για την κατασκευή των έργων». Ομως, τη μισή αλήθεια είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η άλλη μισή - που την ξέρει, αλλά δε θέλησε να πει - είναι ότι αυτά τα έργα, αν και τα πλήρωσε ο λαός, θα τα χαρούν οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες», οι οποίοι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν, αφού οι ιδιώτες που θα τα εκμεταλλεύονται, θα πωλούν πανάκριβα τις υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, να πούμε ότι θα είχαν μεγαλύτερη αξία τα λεγόμενα του υπουργού, αν η κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία ανήκει - όπως, άλλωστε, και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - δεν προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά τα μεγάλα έργα, που κατασκευάστηκαν μ' αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να στηρίξει τον ψευδή και ανυπόστατο ισχυρισμό περί «ισχυρής Ελλάδας» και «ευημερούντος ελληνικού λαού»...

Δράκα Ολυμπιακής Εκμετάλλευσης

Πριν μερικά χρόνια ο Φιντέλ Κάστρο διατύπωσε τον εξής ορισμό για τη ΔΟΕ: «Μια μαφία μαρκησίων, κομήτων, δισεκατομμυριούχων και λευκών». Ο δε συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν, στο μυθιστόρημά του «Σαμποτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», έβαλε τον τότε πρόεδρο Σάμαρανκ να απευθύνεται στον ήρωά του, τον Πέπε Καρβάλιο: «Να έχετε υπόψη ότι το κίνημά μας είναι ένα φιλοσοφικό και φιλανθρωπικό κίνημα». Και ο Καταλανός λογοτέχνης συνέχισε τη γραφή του: «Ακούγοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς, ορισμένα μέλη της ΔΟΕ έπεσαν καταγής και τραντάζονταν από τα διαβολικά θα 'λεγε κανείς χάχανα». Ενας συνάδελφος, κάνοντας μια πρόχειρη αναδρομή στα 108 χρόνια ζωής του σύγχρονου Ολυμπισμού, κατέληξε ότι τα 95 χρόνια πρόεδροι της ΔΟΕ διατέλεσαν ένας βαρόνος, ένας κόμης, ένας δεδηλωμένος ρατσιστής, ένας λόρδος και ένας κανονικός φασίστας, το προαναφερόμενο πρωτοπαλίκαρο του Φράνκο, ο Σάμαρανκ.

Αυτό είναι η ΔΟΕ. Ενα κλειστό κλαμπ από γαλαζοαίματους, τέως και νυν άνακτες (από Λιχτενστάιν μέχρι Γλίξμπουργκ), «νονούς» του ποδοσφαίρου όπως ο Μπλάτερ της FIFA (που πριν εκλεγεί «αθάνατος» είχε «εκπαιδευτεί» από την «Adidas», ως προσκεκλημένος επί μακρόν στην έδρα της πολυεθνικής), και με επίτιμα μέλη της άτομα της ποιότητας του Κίσινγκερ. Μια λέσχη με χουντικές εσωτερικές διαδικασίες και με προέδρους δεκαετούς θητείας. Μια κλίκα που η σχέση της πλειοψηφίας των μελών της με τον αθλητισμό (όπως του «αθάνατου» αντιπροέδρου του τηλεοπτικού κολοσσού NBC) είναι αντιστρόφως ανάλογη της σχέσης τους με τις εταιρίες - «χορηγούς».

Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα στο οποίο μέλη της ΔΟΕ επιδεικνύουν «ολυμπιακές» επιδόσεις. Το «υποτραπέζιο λαμβάνειν». Συμμετέχουν σε αυτό ακόμα και οι πλέον υψηλόβαθμοι. Οπως ο καταδικασθείς πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Κιμ Ουν Γιονγκ (σ.σ.: «Ο πιο αξιόπιστος σύμβουλός μου», είχε πει γι' αυτόν ο Σάμαρανκ), που εκτός του ότι «λαδωνόταν» ήταν και καταχραστής. Πριν από αυτόν είχαν ήδη εντοπιστεί άλλα δώδεκα μέλη της ΔΟΕ που τα «πιάσανε» (περί το 1 εκατ. δολάρια) για να πάνε οι χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Σολτ Λέικ Σίτι. Εξάλλου, μόλις δέκα μέρες πριν, το BBC αποκάλυψε ότι μέλη της ΔΟΕ διαπραγματεύονταν το «ρεγάλο» τους, για να ψηφίσουν υπέρ του Λονδίνου, στην κούρσα για το ποιος θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς του 2012. Και θυμηθείτε τους Γερμανούς, όταν προωθούσαν την υποψηφιότητα του Βερολίνου για τους Ολυμπιακούς του 2000. Εχασαν από την Ατλάντα της «Κόκα Κόλα», και κατόπιν δήλωσαν ότι - βάσει έρευνάς τους - μόνο 7 από τους 94 τότε «αθανάτους» δεν ήταν εξαγοράσιμοι.

Φυσικά, ένας τέτοιος αργυρώνητος μηχανισμός δε θα μπορούσε να μην είναι και αντιδραστικός. Ενδεικτικά: Η ΔΟΕ αφαίρεσε τα μετάλλια των δυο μαύρων Αμερικανών Ολυμπιονικών το 1968, όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τη ρατσιστική στάση της χώρας τους, των ΗΠΑ, απέναντι στους ομοφύλους τους. «Χαιρέτισε» τη δολοφονία 400 διαδηλωτών από τη μεξικανική κυβέρνηση παραμονή των Αγώνων στην πόλη του Μεξικού. Εδωσε τους Ολυμπιακούς του 1936 στον Χίτλερ, όταν ήδη από το 1935 είχε επισημοποιηθεί η ρατσιστική ναζιστική νομοθεσία. Επιβράβευσε τη σαραντάχρονη δικτατορία στη Νότια Κορέα αναθέτοντας τους Αγώνες του 1988 στη Σεούλ. Είχε 20 χρόνια επικεφαλής και πλέον επίτιμο πρόεδρο τον φασίστα Σάμαρανκ. Αυτή, λοιπόν, η δράκα θα αντιταχθεί στην εμπορευματοποίηση και θα καταπολεμήσει το ντοπάρισμα;


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Ο αθλητισμός χρηματιστήριο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ Θάνου και ο Κώστας Κεντέρης ίσως τελικά μείνουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πραγματικές αιτίες τέτοιων φαινομένων θα μείνουν ...εντός και, μάλιστα, στο απυρόβλητο.

Προφανώς και δε δικαιολογούνται ούτε οι κυβερνώντες, ούτε η ΔΟΕ, ούτε οι κάθε λογής διεθνείς παράγοντες να δηλώνουν έκπληκτοι, στενοχωρημένοι και λάβροι κατά των πρακτικών της χρήσης αναβολικών. Δε γνωρίζουν μήπως τους λόγους και τις αιτίες;

Οταν ο στίβος και τα υπόλοιπα αθλήματα αντί για πεδίο συναγωνισμού γίνονται ...χρηματιστήριο και οι αθλητές μετατρέπονται σε επενδύσεις πολυεθνικών, τι διαφορετικό θα μπορούσε να περιμένει κανείς; Κάθε εταιρία θα προσπαθεί να σιγουρέψει την «επένδυσή» της με κάθε μέσο.

Προφανώς, λοιπόν, μας κοροϊδεύουν οι κύριοι της ΔΟΕ όταν χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αθλητές που συλλαμβάνονται «ντοπαρισμένοι». Δε γνωρίζουν απλά τι συμβαίνει αλλά το διατηρούν και το επεκτείνουν.

Οσο για την κυβέρνηση, όλοι καταλάβαμε ότι προσπαθεί να κρατήσει - πλέον - αποστάσεις από την όλη ιστορία. Μόνο που κουβαλάει το παρελθόν της πολιτικής εκμετάλλευσης των Ολυμπιονικών και δεν είναι εύκολο να το «βγάλει» από πάνω της.

ΔΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ότι ...παραβιάζουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία με τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, δηλώνουν τώρα οι Αμερικανοί. Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνουν για να θεωρηθεί - κατά τη γνώμη τους - παραβίαση;

Πάλι καλά δηλαδή που δε μας είπαν ότι την Ολυμπιακή Εκεχειρία την παραβιάζουν οι Ιρακινοί που αντιστέκονται στην κατοχή και ότι ταιριάζει στο «Ολυμπιακό πνεύμα» το να παραδοθούν αμαχητί.

ΔΕΚΑΔΕΣ τα περιστατικά «υπερβάλλοντος ζήλου» των αστυνομικών και γενικότερα των κατασταλτικών αρχών που καταγγέλλονται καθημερινά αυτές τις μέρες... Μάλλον τα «όργανα της τάξης» έχουν «ντοπαριστεί» δεόντως. Ας προσέξουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι κι ας πάρουν μέτρα γιατί η κατάσταση μάλλον ξεπερνάει τα όρια...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την ευγενική χορηγεία της... «Coca Cola»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καμαρώνουν οι Ελληνες κυβερνώντες αλλά και πολλοί αφελείς συμπατριώτες μας, που κουνάνε ελληνικά σημαιάκια με το σήμα της «Κόκα Κόλα» που μοιράζει η μεγάλη χορηγός της Ολυμπιάδας της Αθήνας! Καλό είναι όμως να έχουν και τα παρακάτω στοιχεία υπόψη τους για την «Κόκα Κόλα», στοιχεία που ανακοίνωσαν πριν μερικές βδομάδες τα εργατικά συνδικάτα στην Κολομβία.

Οχι τυχαία λοιπόν, στις 22 Ιούλη - μέρα γιορτής της «Κόκα Κόλα» - το Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Τροφίμων της Κολομβίας (SINALTRAINAL), ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του Ολυμπιακού έτους 2004, 29 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν, αρκετοί βρίσκονται φυλακισμένοι και πολλοί έχουν απολυθεί: «Η αντίστασή μας ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών, και στη δική μας περίπτωση ενάντια στην "Coca Cola", συνεχίζεται παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Εχει μεγάλη σημασία για μας και τον αγώνα μας η αλληλεγγύη και υποστήριξη που δεχόμαστε από πολλούς ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο» αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου επίσης καταγγέλλεται η πολιτική καταστολής εκ μέρους της πολυεθνικής και με την «ευγενική χορηγεία και της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε, που έχει εξαπολύσει και για ιδίους λόγους ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό με στόχο την τρομοκρατία του πληθυσμού και την εξόντωση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Κολομβία...

Αλλωστε, η «Coca Cola» πάει με όλα...

Εξάλλου, ένα εκ των πραγματικών αφεντικών της ΔΟΕ και κατ' επέκταση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και ενας εκ των κύριων χρηματοδοτών της φονικής πολιτικής Μπους, η «Coca Cola» δεν είναι ένοχη μόνο για την άμεση συνέργειά της στις δολοφονίες των Κολομβιανών συνδικαλιστών. Ειδικά στην περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί και το κύριο εκμεταλλευτή των υδάτινων πόρων και φυσικά της ιδιωτικοποίησής τους, ενώ ουκ ολίγους φορές έχει συρθεί στα δικαστήρια για την πλήρη καταστροφή του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και παραδόσεων των ιθαγένικων πληθυσμών... Η «Coca Cola» διατηρεί σχέσεις με δολοφόνους, βασανιστές, εμπλέκεται σε εξαφανίσεις, απειλές θανάτου συνδικαλιστών και σχετίζεται με στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς που υπερασπίζονται τα συμφέροντά της. Αλλωστε, είπαμε: Η «Coca Cola» πάει με όλα... Εις υγείαν!

Μαραθώνιος λιτότητας

Το τεράστιο κόστος και τα πανωπροίκια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός σε μεγαλοκατασκευαστές και άλλους για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων αξιοποιούν διάφορα κέντρα - μέσα και έξω από τη χώρα - προκειμένου να στρώσουν το χαλί στο βάθεμα και το πλάτεμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Στο χορό μπήκε τώρα και η γνωστή - και μη εξαιρετέα - ξένη εταιρία «πιστοληπτικής αξιολόγησης», σύμφωνα με την οποία το Ολυμπιακό κόστος έφτασε σε 6,5 δισ. ευρώ, επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τα λεγόμενα «ελλείμματα» του κρατικού προϋπολογισμού. Η συγκεκριμένη εταιρία («Στάνταρ εντ Πουρς») αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση φαντάζουν περισσότερο σαν Μαραθώνιος παρά σαν κούρσα των 100 μέτρων». Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η χρονική σύμπτωση αυτών των «απόψεων» με την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2005, της προετοιμασίας των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι αξιώνουν για λογαριασμό τους νέα και ακόμη μεγαλύτερα προνόμια. Είναι όμως απόλυτα φανερό ότι τα «ελλείμματα» πήγαν στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου. Και χρειάζεται πολύ θράσος όσο και κυνισμός να αξιοποιούν το άλλοθι των «ελλειμμάτων» για τη σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Αθλητισμός»-εμπόρευμα

Τα «κίνητρα» είναι πολλά και μεγάλα. Εύκολες σπουδές, εξασφάλιση πτυχίων, εισαγωγή στα σώματα στρατού, εξασφάλιση ισόβιων εισοδημάτων, τεράστια κέρδη από τις διαφημίσεις, κοινωνική επιβεβαίωση... Τα πάντα για να θαμπωθεί το - τις πιο πολλές φορές - προικισμένο φτωχόπαιδο και να μετατρέψει τον ιδρώτα, την προσπάθεια και το όνειρό του σε εμπόρευμα. Να μετατραπεί σε επαγγελματία αθλητή.

Να το αρπάξουν, δηλαδή, οι μεγάλες εταιρίες και να πουλούν, μαζί με τις όποιες ικανότητές του, τα προϊόντα τους. Να το αρπάξει η κυβερνητική εξουσία και να μετατρέπει τις επιδόσεις του σε στηρίγματα της πολιτικής της και εργαλεία για την επανεκλογή της. Να το αρπάξουν παραγοντίσκοι και «προπονητές» της χημείας και να μετατρέψουν τον κόπο του σε ελατήριο για να εκτοξευτούν οι καριέρες τους μέσα σε ένα βρώμικο αρρωστημένο κύκλωμα. Κύκλωμα, το οποίο τρέφεται και φουσκώνει ακριβώς από το «προϊόν», που θα παράγει ο νεαρός επαγγελματίας...

Εκεί βρίσκεται ο κόμπος. Αυτά όλα σε ενότητα και, ταυτόχρονα, διαρκή ανταγωνισμό είναι ο λόγος, που το μελλοντικό θύμα-λαϊκός ήρωας αθλητής δέχεται να παίξει την ίδια τη ζωή του κορόνα-γράμματα, ή να υποσκάψει την υγεία του. Αυτά όλα είναι, που τον κάνουν να διακινδυνεύει την ισορροπία ανάμεσα στη δόξα και στο χρήμα και στο δημόσιο διασυρμό. Δημόσιος διασυρμός, που όλο και πιο συχνά συμβαίνει τελευταία, όχι γιατί ενισχύθηκαν οι μέθοδοι ανίχνευσης, ούτε γιατί έγιναν πιο αυστηρές οι νομοθεσίες. Αυτά όλα μόνο σαν άλλοθι διαιώνισης του συστήματος χρησιμεύουν.

Οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ, όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά, είναι: Η φαγωμάρα μεταξύ ανταγωνιστριών εταιριών, όπου η μία καρφώνει τον αθλητή της άλλης. Εσωτερικά διοικητικά και μηχανισμοί εξουσίας στο κύκλωμα αθλητισμός-χορηγοί-κέρδη. Το «κάψιμο» από τις ίδιες τις μεγάλες εταιρίες των δικών τους αθλητών είτε για να τους μειώσουν τις απαιτήσεις, είτε για να τους αλλάξουν με φρέσκα πιο εμπορικά και ίσως φτηνότερα πρόσωπα.

Ας αφήσουν, λοιπόν, την υποκρισία για «Ολυμπιακό πνεύμα» και τα άλλα βαρύγδουπα κάθε φορά που γίνεται μια καινούρια αποκάλυψη. Δημιουργούν τον επαγγελματία αθλητή, του τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και του υποδείχνουν και τον τρόπο να τους αποκτήσει. Τρόπος που ούτε μυστικός είναι, ούτε περιέχει τίποτα άγνωστες συνταγές για τους πολύ μυημένους. Πρόκειται για χημικά προϊόντα, που ανάλογα με την ανάγκη είναι και η χρήση τους. Το «μυστήριο» γύρω από την υπόθεση είναι ακριβώς μέρος της όλης υποκρισίας, τη στιγμή που «ο κόσμος το 'χει τούμπανο...». Τη στιγμή που πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα και να φέρει κέρδη.

Δε θέλουμε ούτε «εικόνα» απ' αυτό τον «αθλητισμό». Θέλουμε τον αθλητισμό, που ανεβάζει τον άνθρωπο, τον πηγαίνει ψηλότερα με την αγνή πειθαρχημένη προσπάθεια και τον προετοιμάζει και ψυχικά, πνευματικά για τους αγώνες της πραγματικότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ