Τρίτη 13 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εισιτήριο με «καπέλο»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ληστεία με το γάντι». Πρόκειται για προκλητική ληστεία και μάλιστα με τη βούλα της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο λόγος για την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών να ορίσει στα 8 ευρώ το εισιτήριο για τα δρομολόγια του μετρό από οποιαδήποτε γραμμή και σταθμό του προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αυτό δεν είναι απλό εισιτήριο, αλλά εισιτήριο με... κρατικό «καπέλο», σαν κι αυτό που βάζουν οι διάφοροι ιδιώτες κερδοσκόποι.

Το μέγεθος του «καπέλου», που φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της ΝΔ, φαίνεται κι από την εξής σύγκριση. Η τιμή των 8 ευρώ, στην οποία ορίστηκε το εισιτήριο μετάβασης στο «Ελ. Βενιζέλος», είναι υπερδιπλάσια από την τιμή μετάβασης στη Χαλκίδα, το Λουτράκι ή το Ναύπλιο με τα τρένα του ΟΣΕ. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το εισιτήριο γι' αυτά τα τρία δρομολόγια, των οποίων η χιλιομετρική απόσταση είναι πολλαπλάσια από το «Ελ. Βενιζέλος», κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 4,70 ευρώ!

Μήπως, το πανάκριβο εισιτήριο μετάβασης στο «Ελ. Βενιζέλος», αποτελεί προάγγελο για επικείμενες και μάλιστα τσουχτερές αυξήσεις στα υπόλοιπα εισιτήρια του ΜΕΤΡΟ, του ΟΣΕ και των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς; Μήπως;

Τεχνητή αισιοδοξία

Εξαιρετικά αισιόδοξους για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, μέσα στο 2004 και ακόμη περισσότερο για την επόμενη πενταετία, παρουσιάζει τους Ελληνες η τελευταία δημοσκόπηση του «Ευρωβαρόμετρου». Τα συγκεκριμένα στοιχεία σημειώνουν, ότι το 34% των Ελλήνων προσδοκά βελτίωση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, ενώ αναδεικνύουν τους Ελληνες στους πλέον αισιόδοξους μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς σε ποσοστό 51% εκτιμούν ότι η προσωπική τους ζωή θα βελτιωθεί στο διάστημα των επομένων 5 ετών, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των αισιόδοξων δεν ξεπερνά το 39%.

Και δε θέλουμε, βέβαια, ούτε να αμφισβητήσουμε τα προαναφερόμενα στοιχεία, ούτε να μετριάσουμε την όποια αισιοδοξία των συμπατριωτών μας, αλλά, έχουμε την εντύπωση, ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι έντονα επηρεασμένα από το κλίμα της χρονικής περιόδου διεξαγωγής της (20 Φλεβάρη έως 28 Μάρτη). Με άλλα λόγια, τα ευρήματα «σφραγίζονται» από το προεκλογικό και αμέσως μετεκλογικό κλίμα και ιδιαίτερα τις αρκετές προσδοκίες που μοίρασε απλόχερα η ηγεσία της ΝΔ. Οταν θα διεξαχθεί η επόμενη έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», θα επανέλθουμε κι εμείς.

Αναπόσπαστο στοιχείο του συστήματος

Λίγο μια σειρά σχετικές αποκαλύψεις, λίγο η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, λίγο η «παράδοση» της εξουσίας στο Ιράκ, κλπ., κλπ., έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την περσινή εισβολή στην πολύπαθη αυτή χώρα και τις αιτίες της. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος και τα όσα πολλά δεινά έφερε, και συνεχίζει να προσθέτει, οφείλονται στη φιλοπόλεμη και δεξιά πολιτική του Τζ. Μπους και των «γερακιών» που τον περιτριγυρίζουν. Αλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στη ΣΙΑ και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες, σε κάποιους «κακούς» επιτελείς και υπαλλήλους, που έκρυψαν κάποια στοιχεία, διόγκωσαν κάποια άλλα και παρείχαν ολέθριες συμβουλές στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Και πάει λέγοντας. Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο σύγχρονος καπιταλισμός, που έχει φτάσει στο ανώτατο στάδιό του - με άλλα λόγια, ο ιμπεριαλισμός - όπως και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, μένουν στο απυρόβλητο. Οπως και η βαθύτερη ουσία τους, ο χαρακτήρας τους, οι αξεπέραστες αντιφάσεις τους και οι συνεχώς εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. κλπ. Πολύ περισσότερο, μένει στο απυρόβλητο το γεγονός πως η συνεχής και εντεινόμενη αντιδραστικοποίηση των διεθνών εξελίξεων - όπως, στον έναν ή άλλο βαθμό, και της κάθε καπιταλιστικής χώρας χωριστά - δεν αποτελούν τις συνέπειες της μιας ή της άλλης πολιτικής, του ενός ή του άλλου ενοίκου του Λευκού Οίκου και της Ντάουνιγκ Στριτ, αλλά αναπόσπαστο και συστατικό στοιχείο του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού συστήματος.

Ρυθμίσεις και αναδιανομή εισοδήματος

Την προηγούμενη Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τη ρύθμιση για το «αυτόματο» κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1994 - 2003! Στη ρύθμιση μεταξύ άλλων προβλέπεται η καταβολή ελάχιστου ετήσιου φόρου 250 και 500 ευρω για επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του ΚΒΣ. Ο δε υπολογισμός του φόρου γίνεται με αρκετά απλό τρόπο, με τη σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων που έχουν δηλωθεί στα βιβλία των επιχειρήσεων, με τα ακαθάριστα έσοδα που προκύπτουν εξωλογιστικά με τη χρήση μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους, ενώ προσδιορίζονται και λογιστικές διαφορές, ίσες με το 2% των ακαθάριστων εσόδων.

Σε αντίθεση με τη ρύθμιση του 2003 που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφορούσε αποκλειστικά μικρές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο έως 75 εκατ. δρχ., αυτή τη φορά στη νέα ρύθμιση μπορούν να συμμετάσχουν και μεγάλες επιχειρήσεις, με τζίρο έως και 3 δισ. δρχ.

Από την πλευρά της, όπως και αναμενόταν, η κυβέρνηση της ΝΔ χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση «ευνοϊκή» και εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τις επιχειρήσεις να ενταχθούν σ' αυτή, πληρώνοντας το ποσό φόρου που τους αναλογεί. Δεν το είπε ευθέως, αλλά προκύπτει από τα συμφραζόμενα, ότι όσοι δεν ενταχθούν, θα υποστούν τον ανηλεή φορολογικό έλεγχο και θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια ποσά. Η εκτίμηση που αντικειμενικά προκύπτει από τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ότι πρόκειται για φορολογική επιδρομή, η οποία κυρίως θα πλήξει τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς η ρύθμιση είναι προκλητικά ευνοϊκή για τις μεγάλες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.

Ποια είναι τώρα η ουσία της υπόθεσης. Και η νέα ρύθμιση, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ το 2003, γίνεται για να εξευρεθούν επιπρόσθετοι πόροι για να στηρίξουν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με... εκτροχιασμό. Αρα το πρόβλημα εντοπίζεται στα κρατικά έσοδα, τα οποία - και εδώ ανακύπτει το οξύμωρο της υπόθεσης - παρά τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κάθε χρόνο εμφανίζουν σημαντική υστέρηση. Τώρα έχουμε μπει στην καρδιά του προβλήματος, το οποίο συνίσταται στο εξής: Το σημερινό φορολογικό σύστημα της χώρας, βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό, αποδεικνύεται και αναποτελεσματικό. Και πώς να μην είναι αναποτελεσματικό, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις, πληρώνουν συμβολικούς μόνο φόρους, ενώ άλλες κατηγορίες (εφοπλιστές, χρηματιστηριακά, αμοιβαία κεφάλαια, μεγάλη ακίνητη περιουσία) ουσιαστικά παραμένουν αφορολόγητες. Ετσι για το 2003 οι ανώνυμες εταιρίες εμφανίζουν αύξηση κερδών άνω του 35%, ενώ πλήρωσαν φόρους μόλις 4,62% υψηλότερους από την προηγούμενη περίοδο (από 3.250 εκατ. ευρω το 2003, 3.400 εκατ. το 2004).

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, έρχεται η κάθε γαλαζοπράσινη κυβέρνηση και εξαγγέλλει «ευνοϊκή» ρύθμιση φοροεκκρεμοτήτων, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος υπέρ του - αφορολόγητου - μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι και η ουσία της υπόθεσης.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Τα ενεργειακά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ πουν τώρα; Οτι και το 3ωρο «μπλακ άουτ» ήταν μια απλή «παρενέργεια» της «ελεύθερης αγοράς» ή, ακόμη χειρότερα, ένα ανθρώπινο απλά και μόνο λάθος;

Λίγο πολύ, δηλαδή, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και τις ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Είτε είναι απλές «παρενέργειες», είτε ευθύνονται οι μικροπωλητές και όσοι δε συμμορφώνονται με τους κανόνες της πλήρους «απελευθέρωσης».

Γιατί, βέβαια, άλλα ανακαλύπτει όποιος επιχειρήσει να ψάξει λίγο το ζήτημα. Αυτοί, όμως, επιμένουν στην «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας.

Πάντως, τα ...καλά της τελευταίας τα διαπιστώσαμε και στο μεγάλο «μπλακ άουτ» της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες μερικά χρόνια νωρίτερα. Οι εγχώριοι κυβερνώντες, όμως, δεν αλλάζουν γνώμη και επιμένουν στην ίδια συνταγή.

ΟΧΙ ΤΙΠΟΤΕ άλλο, μα χτες είχαν κανονίσει και τόσα εγκαίνια. Ο Σουφλιάς παρέδωσε τη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου, ενώ ο Λιάπης ...παραλίγο να κάνει το παρθενικό ταξίδι του Μετρό από το Σύνταγμα στο αεροδρόμιο. Ομως, δυστυχώς, έπεσε το ρεύμα.

Στο τέλος, ο κλήρος έπεσε στον Δημήτρη Σιούφα να ...βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε μια ενημέρωση προς το κοινό, η οποία δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα απλά ερωτήματα: «Γιατί» έγινε η διακοπή ρεύματος και «πότε» θα αποκατασταθεί.

Οσο για τα περί «ατυχών» χειρισμών που επικαλέστηκε ...μάλλον ατύχησε, μια και η κοινή γνώμη κάθε άλλο παρά τα αντιλαμβάνεται αυτά, ως σοβαρή δικαιολογία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ας μην κουράζονται τα επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να φτιάχνουν ανακοινώσεις καταγγελιών. Φταίνε και οι δυο γι' αυτήν την ιστορία. Η κυβέρνηση αποτελειώνει στο χώρο της Ενέργειας ό,τι ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, για τα ίδια ακριβώς συμφέροντα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για τη συνέχεια, μπορεί να δούμε αλλαγές διευθυντών, διευθυνόντων συμβουλών, μέχρι και υπουργών. Αλλαγή, όμως, στην ουσία της ενεργειακής τους πολιτικής και τις συνέπειές της σε βάρος του λαού δε θα δούμε. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Κρίσιμα συμπεράσματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως όλοι γνωρίζουν, το ΚΚΕ καταψήφισε την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, που καταψήφισε την ένταξη της Ελλάδας και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην ευρωένωση των πολυεθνικών. Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, υπήρξαν αρκετοί, που μέμφθηκαν το ΚΚΕ, ισχυριζόμενοι ότι η ένταξή της στην ΕΕ εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους, για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στο επιχείρημα αυτό, βέβαια, απάντησε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ και με βάση, τόσο το γενικότερο χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ, όσο και συγκεκριμένα γεγονότα (πχ. Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι). Προειδοποίησε επανειλημμένα ότι η πορεία εισδοχής και η ένταξη συνεπάγονται το ακριβώς αντίθετο.

Θυμίζουμε όλα τα παραπάνω, για δυο κυρίως λόγους: Πρώτον, γιατί σήμερα υπάρχουν πλέον αποδείξεις και μπορεί ο καθένας να κρίνει ποιος εκτιμούσε σωστά και είχε δίκιο. Τόσο η συμπεριφορά και η τακτική της ΕΕ, σχετικά με το «σχέδιο Ανάν», όσο και οι μετέπειτα, πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν, που κινούνται στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης των τετελεσμένων του Αττίλα, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία. Και, δεύτερον, γιατί το προαναφερόμενο γεγονός και τα όσα συνεπάγεται πρέπει να παρθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τις δυνάμεις, που παλεύουν για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Αλίμονο στο τελευταίο, εάν οι ελπίδες μιας δίκαιης επίλυσής του συνεχίσουν να προσβλέπουν στην ΕΕ.

Το εφτασφράγιστο μυστικό...

«Πριν από μερικά χρόνια δε θα μπορούσα ούτε να φανταστώ κάτι τέτοιο. Η παρουσία μου εδώ δείχνει ότι κάνουμε το σωστό». Αυτά δήλωσε ο Κ. Καραμανλής, στο περιθώριο του προχτεσινού ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη, όπου παραβρέθηκε, ως κουμπάρος μάλιστα, στο γάμο της κόρης του Τούρκου πρωθυπουργού, Τ. Ερντογάν.

Αφού, λοιπόν, ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός δίνει πολιτικές προεκτάσεις και σημασία σε μια τυπικά κοινωνική εκδήλωση και παρουσία του, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε το εξής: Γιατί δε δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, όλα όσα έχουν μέχρι σήμερα συζητηθεί στο διαβόητο ελληνοτουρκικό διάλογο, εδώ και δύο χρόνια; Γιατί συνεχίζεται η επικράτηση της κατάστασης απορρήτου στις σχετικές συνομιλίες; Τι και ποιους φοβούνται, αφού είναι σίγουροι ότι «κάνουν το σωστό»;

Σίγουρα, πάντως, δε φοβούνται τους Ανατολικούς γείτονές μας, αφού αυτοί γνωρίζουν τα πάντα και, μάλιστα, από πρώτο χέρι. Ούτε, βέβαια, τους «συμμάχους» και «εταίρους» μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού κι αυτοί τα γνωρίζουν. Κι όχι μόνο τα γνωρίζουν... Ούτε και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία γνωρίζει τα πάντα κι αυτή, τουλάχιστον μέχρι και για όσα έγιναν μέχρι τις 7 του περασμένου Μάρτη. Αρα, ο μόνος που δε γνωρίζει είναι ο ελληνικός λαός. Απ' αυτόν κρατάνε, ως εφτασφράγιστο μυστικό, τα όσα «σωστά κάνουν»...

Η λογική και η πράξη

Πολλά και διάφορα μπορεί να πει κανείς, σχετικά με το χτεσινό μπλακ άουτ, που «χτύπησε» τη μισή Ελλάδα, από τη Λαμία και κάτω, μαζί και την περιοχή της Αττικής. Κι ακόμη περισσότερα, όταν έρθουν στο φως της δημοσιότητας, με τον έναν ή άλλο τρόπο, όλα όσα οδήγησαν στη χτεσινή κατάσταση. Πέρα απ' αυτά, όμως, υπάρχει και το εξής: Πολλές ηλεκτρικές συσκευές, είτε σε σπίτια, είτε σε επιχειρήσεις, έπαθαν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ζημιές, είτε με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, είτε και, μάλιστα, ιδιαίτερα, με την επαναφορά του, επειδή η τάση του ρεύματος δεν ήταν η κανονική, αλλά σε άλλα σημεία πολύ υψηλότερη και σε άλλα πολύ χαμηλότερη.

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν φέρει την ευθύνη η ΔΕΗ για όλες αυτές τις ζημιές. Και, βέβαια, δεν υπάρχει άλλη λογική απάντηση από το «ναι». Εάν, όμως, αναρωτηθούμε και για το ποιος και πώς τις πληρώνει, τότε και πάλι η λογική απάντηση είναι «η ΔΕΗ», αλλά στην πράξη η λογική αυτή δεν... περπατάει. Οποιος δοκιμάσει να διεκδικήσει από τη ΔΕΗ τα οφειλόμενα θα ανακαλύψει γρήγορα, ότι δεν είναι καθόλου εύκολη και απλή υπόθεση. Και, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση, με ό,τι γίνεται όταν κάποιος καταναλωτής δεν πληρώσει το ρεύμα, μέσα στην καθορισμένη χρονική περίοδο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κληροδότημα - «εφιάλτης»

Λίγες μόλις βδομάδες μας χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα αθλητικό γεγονός που προπαγανδίστηκε όσο κανένα σαν «εθνικός στόχος» και εξελίσσεται σε εφιάλτη για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Από τη μέρα της ανάληψής τους αξιοποιήθηκαν για την εφαρμογή μιας πολιτικής που ευνόησε σκανδαλωδώς το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Μια πολιτική που με ευλάβεια εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στα τρισεκατομμύρια ζεστού χρήματος που εισέρευσαν στα χρηματοκιβώτια των μεγαλοεπιχειρηματιών από την εκτέλεση διαφόρων κατασκευαστικών έργων. Αναφερόμαστε και στη χασούρα του λαού που μεταφράζεται σε κέρδος για τους εκμεταλλευτές. Ο λαός μας, η εργατική τάξη της χώρας, «απολαμβάνουν» περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αφού στο όνομα της επιτυχούς τέλεσης των Αγώνων οι συλλογικές συμβάσεις παραβιάζονται, τα ωράρια εργασίας καταστρατηγούνται, επεκτείνεται η ανασφάλιστη δουλιά, η μερική απασχόληση, η επινοικίαση εργαζομένων, παρατηρείται παντελής έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα ολυμπιακά έργα που έχουν στοιχίσει πολλές ζωές εργαζομένων ως σήμερα κ.ά. «Απολαμβάνουν» διόγκωση του αυταρχισμού και της καταστολής, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην «ασφάλεια» των Αγώνων, με χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης, με άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, με καταγραφή κάθε δραστηριότητας, αστυνομοκρατία κ.ά. «Απολαμβάνουν» τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση της γης, του νερού και του αέρα που αναπνέουν. «Απολαμβάνουν» την αποστείρωση ολυμπιακών πόλεων ακόμα κι από πινακίδες πολιτικού ή συνδικαλιστικού περιεχόμενου. Και τέλος την αποπληρωμή του κόστους της Ολυμπιάδας, που ξεπερνά τα 3,5 τρισεκατομμύρια, στο όνομα του οποίου θα κληθεί ο λαός σε νέες θυσίες, σε παραίτηση από κάθε διεκδίκηση, από κάθε τι που του ανήκει.

Πλάι σ' όλα αυτά προστίθεται η προσπάθεια για χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων, για τη διαμόρφωση ενός κλίματος «εθνικής έπαρσης», ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αντιδράσεις, να περάσουν ανώδυνα τα μέτρα που ήρθαν για να μείνουν. Κι αν κανείς με αφέλεια υποστηρίξει ότι τουλάχιστον οι Αγώνες θα συμβάλουν στην προώθηση του αθλητισμού, πλανάται οικτρά. Οι όποιες αθλητικές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Ούτε καν αυτά τα έργα, που ο ελληνικός λαός θα χρυσοπληρώνει για δεκαετίες, δεν του ανήκουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να συσκοτίσουν. Ισως γι' αυτό η σχετική ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προχτές «θάφτηκε» από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Αλλά ακριβώς για όλους αυτούς τους λόγους καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να βρει απήχηση το κάλεσμα του ΚΚΕ, για ένταση του αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος ώστε να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών και για την ανάπτυξή τους. Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και τη διεκδίκηση μαζικού λαϊκού αθλητισμού, με παράδοση των ολυμπιακών έργων στο λαό για χρήση, για μια νέα ποιότητα ζωής. Ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας για όλα αυτά είναι ένα πρώτο βήμα, το δεύτερο η καταδίκη της εφαρμοζόμενης πολιτικής και η διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ