Πέμπτη 13 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η καρδιά του προβλήματος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά, εσείς τι λέτε; Γιατί, οι πολλοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα και οι λίγοι «έχοντες και κατέχοντες» δεν ξέρουν, ούτε τι έχουν, ούτε τι κερδίζουν; Επειδή, η απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκρυβε τα ελλείμματα και τα χρέη και εξωράιζε την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών ή επειδή η νυν κυβέρνηση χρησιμοποιεί την απογραφή, για να διογκώσει τα ελλείμματα και να μηδενίσει το έργο των προηγούμενων; Και, τέλος πάντων, είτε τη μια απάντηση δώσετε, είτε την άλλη, σε τι θα αλλάξει η κατάσταση; Μήπως, θα δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τις συντάξεις; ΄Η, μήπως, θα φτηνύνουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα; ΄Η, θ' ανοίξουν οι δουλιές και θα μειωθεί η ανεργία;

Πάντως, εμείς λέμε ότι η απάντηση είναι απλή: Οσο η πολιτική και οικονομική εξουσία βρίσκεται στα χέρια της ολιγαρχίας του κεφαλαίου και των πολιτικών της εκπροσώπων, η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα υπάρχει για τα λαϊκά στρώματα, είτε τα δημόσια οικονομικά είναι «ισχυρά», είτε «χάλια». Αυτή είναι η αλήθεια και, ταυτόχρονα, η καρδιά του προβλήματος.

Μόνιμος ο «Μεγάλος Αδελφός»

Οσοι δυσπιστούσαν απέναντι σε όσους έλεγαν ότι τα διάφορα μέτρα, που παίρνονται με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θ' αφήσουν πίσω τους μια βαριά και επικίνδυνη κληρονομιά, ας το ξανασκεφθούν.

Για παράδειγμα, το εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης διαφόρων σημείων της πρωτεύουσας με κάμερες θα μείνει. Η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία. «Το σύστημα αυτό τοποθετείται για να μείνει και όχι για να ξηλωθεί», δήλωσε ο Γ. Βουλγαράκης. Συνολικά, θα τοποθετηθούν περισσότερες από 1.600 ηλεκτρονικές κάμερες παρακολούθησης, οι περισσότερες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι λιγότερες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με άλλα λόγια, το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» εγκαθίσταται μόνιμα στη ζωή μας και θα παρακολουθεί τα πάντα.

Γιατί; Αποκλειστικά και μόνο για να βοηθούν την Τροχαία στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, είναι η επίσημη απάντηση... Εμείς, απλά σημειώνουμε ότι η Αθήνα παίρνει όλο και περισσότερο την εικόνα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, σε σύγχρονη, βέβαια, έκδοση.

«Συγνώμες»

Σα να έπεσαν ξαφνικά από έναν κόσμο των αγγέλων στον κόσμο της κόλασης. Ο λόγος για τους διάφορους Μπους, Μπλερ, Ράμσφελντ, Τσένεϊ και όποιους άλλους ζητούν αριστερά και δεξιά «συγνώμες» για τις «αποκαλύψεις» των βασανιστηρίων από τους κατοχικούς στρατιώτες στον ιρακινό λαό. Αν, δηλαδή, δεν είχαν αποκαλυφτεί οι φωτογραφίες από το κολαστήριο της φυλακής Αμπού Γράιμπ όλα θα ήταν μέλι - γάλα; Για παράδειγμα, τα μαζικά πογκρόμ στα σπίτια, όπου έχουμε δει τα μικρά παιδάκια να τρέμουν στις γωνίες, ενώ οι κατοχικοί ξυλοφορτώνουν μπροστά στα μάτια τους τους γονείς τους δεν είναι βασανιστήρια; Για όλ' αυτά «τα μαθήματα δημοκρατίας», που όλος ο κόσμος παρακολουθεί στις τηλεοπτικές του οθόνες από την πρώτη στιγμή της κατοχής και - πολλές φορές - σκόπιμα διοχετεύονται στα τηλεοπτικά δίκτυα για να τρομοκρατούν και τον υπόλοιπο κόσμο, πότε θα ζητήσουν συγνώμη;

Με την ευκαιρία, πάντως, να σημειώσουμε και το εξής: Πουθενά στις χώρες τους δε χρησιμοποιείται η λέξη «βασανιστήριο». Παντού έχουν βρει εκφράσεις όπως «κακομεταχείριση»,«σεξουαλικά σκάνδαλα», κλπ... Η υποκρισία και μέσω της σημειολογίας περνάει στον «ελεύθερο κόσμο» τους, σαν από θαύμα, σε όλα σχεδόν τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ...

Φυλακές της νέας τάξης

Μπορεί η φυλακή - κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης να έγινε παγκοσμίως γνωστή από τα βασανιστήρια, αλλά είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες ή χιλιάδες (άγνωστο) φυλακές που διαθέτουν οι ΗΠΑ σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Οι φυλακές αυτές μπορεί να είναι μικρές όσο κι ένα εμπορευματοκιβώτιο(!), ενώ άλλες φορές είναι όσο το «συγκρότημα» Γκουαντανάμο. Πρόκειται για ένα δίκτυο φυλακών που έχει δημιουργηθεί από τη CIA και τον αμερικανικό στρατό και κρατούνται και βασανίζονται «ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες», ακριβώς για να αποφεύγονται τα αμερικανικά ή τα διεθνή δικαστήρια, όπου η σχετική διαδικασία γίνεται δημοσία. Σε αυτές τις φυλακές «κρατούνται» (διάβαζε αργοπεθαίνουν), σύμφωνα με τα «στοιχεία» που οι ίδιες οι αρχές των ΗΠΑ δίνουν, πάνω από 9.000 άτομα. Είναι περιττό να μιλάει κανείς για δικαιώματα των μελλοθάνατων - «κρατουμένων», όπως πρόσβαση σε δικηγόρο ή εγγυήσεις για ανθρώπινη μεταχείριση. Δε θα μπορούσαν βέβαια από το τυραννικό καθεστώς της νέας τάξης να λείπουν οι φυλακές και τα βασανιστήρια, που τείνουν να γίνουν σήμα - κατατεθέν. Δεν μπορούν όμως να κρατάνε για πολύ τους λαούς «με το λουρί στο σβέρκο».

Με αφορμή την ... υπόθεση ΚΕΣ

Στην επικαιρότητα έρχεται και πάλι το ζήτημα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) που λειτουργούν στη χώρα μας αυτοδιαφημιζόμενα ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Με κατευθυνόμενα ή μη δημοσιεύματα ασκούνται πιέσεις για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ξεπέρασμα του συνταγματικού νόμου που απαγορεύει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το θέμα, όπως και πριν από τις βουλευτικές εκλογές, γίνεται αντικείμενο καυγά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, που όμως είναι ανούσιος αφού και οι δύο στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου, το οποίο θέλει ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση στο χώρο της Παιδείας για την παραγωγή των αυριανών απασχολήσιμων.

Η δημιουργία των ΚΕΣ δεν είναι τυχαία υπόθεση και έχει σχέση με την πορεία υποβάθμισης της Παιδείας, γενικής και ανώτατης, τη στροφή προς την κατάρτιση. Η δήθεν κριτική που ασκούν στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, είναι υποκριτική. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει τις βάσεις για την αναγνώριση των συγκεκριμένων μαγαζιών, όπου πατάει η σημερινή κυβέρνηση. Τον Ιούνη του 2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εναρμόνισε την ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία 89/48 (ΠΔ 149), που αφορούσε σ' «ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών». Οδηγία που στηρίζεται στις 4 «ελευθερίες» της Συνθήκης του Μάαστριχτ, διακίνησης εργατικού δυναμικού, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων.

Με την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος 149, όμως, άνοιξε η όρεξη των επιχειρηματιών των ΚΕΣ, που έκλεισαν εμπορικές συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού και διαφήμιζαν τα μαγαζιά τους ως παραρτήματα αυτών των πανεπιστημίων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το δίπλωμα το απονέμουν τα ίδια τα πανεπιστήμια κι όχι τα ΚΕΣ, άρα θα αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με βάση την οδηγία 89/48. Χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα αυτή της ΝΔ ισχυρίζονται ότι η οδηγία δεν αφορά στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων, αλλά στην επαγγελματική, και η αγορά με βάση τις ανάγκες της θα δώσει τη λύση. Και οι δύο εξυπηρετούν στην ουσία τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που θέλουν την Παιδεία εμπορευματοποιημένη.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει αντιταχθεί με συνέπεια στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, στον ευρωμονόδρομο. Δεν έσπειρε και δε σπέρνει αυταπάτες ότι το δικαίωμα στην ουσιαστική μόρφωση μπορεί να καλυφθεί με την αγοραία λογική των ΚΕΣ, των ΙΕΚ και του συνονθυλεύματος των λεγόμενων επαγγελματικών πτυχίων. Λέει ξεκάθαρα ότι μόνο με ρήξη με τη λογική του κεφαλαίου και διεκδίκηση Παιδείας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, μπορεί να κλείσει ο δρόμος στους εμπόρους της μόρφωσης. Το ΚΚΕ με την επεξεργασία του για το ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης και με την πρόταση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση δίνει το πλαίσιο και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η λαϊκή διεκδίκηση. Που πρέπει να τείνει στη διεκδίκηση συνολικά φιλολαϊκής πολιτικής, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο από μια λαϊκή εξουσία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα οικονομικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΕΛΙΚΑ, είναι... περίεργο πράγμα αυτή η καπιταλιστική οικονομία. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι πολλοί την πληρώνουν και μόνον οι λίγοι κερδίζουν και περνούν ζωή χαρισάμενη.

Τόσα χρόνια τώρα, με το σλόγκαν της «ισχυρής οικονομίας» ξυπνάγαμε το πρωί και με τους πρωτόγνωρους και μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης κοιμόμαστε το βράδυ. Τα μεροκάματα και οι συντάξεις, όμως, παρέμεναν στα επίπεδα της φτώχειας και μόνο τα κέρδη της πλουτοκρατίας αύξαιναν. Μέχρι και πρωταθλητές κερδοφορίας στην Ευρώπη αναδείχτηκαν...

Κι όχι μόνον αυτά. Μπήκαμε στο «κλαμπ των ισχυρών» της ΟΝΕ, κυκλοφόρησε και το ευρώ, πήραμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πάει λέγοντας...

Σε τίποτε, όμως, δεν άλλαξε η ζωή των πολλών. ΄Η, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, μάλλον χειροτέρευσε. Ακόμη λιγότερο ανταποκρίνονται τα μεροκάματα και οι μισθοί στις αυξανόμενες συνεχώς ανάγκες της ζωής και την ακρίβεια του ευρώ. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έγιναν ο καθημερινός σύντροφος των εργαζομένων, ενώ η ανεργία και η μερική απασχόληση τσακίζουν κόκαλα...

Δε συνέβη το ίδιο, όμως, με τους λίγους «έχοντες και κατέχοντες». Ολα για πάρτη τους «δουλεύουν»: Η ΟΝΕ, το ευρώ, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, της Παιδείας, της Υγείας, κλπ., οι αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τα «μεγάλα και μικρά» έργα, είτε Ολυμπιακά είτε όχι. Κι όχι μόνον αυτά...

Κι έτσι, σε καιρούς «ισχυρής οικονομίας» και «αναβάθμισης της Ελλάδας» στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, οι πολλοί έγιναν φτωχότεροι και οι λίγοι πολύ πλουσιότεροι.

Τώρα, το τροπάριο αλλάζει. Η νέα κυβέρνηση κατηγορεί τους προηγούμενους για χάος, τεράστια, φανερά ή κρυφά ελλείμματα, χρέη και «μαύρες τρύπες». Και, βέβαια, καλούνται και πάλι οι εργαζόμενοι και ο λαός να πληρώσουν τα όποια «σπασμένα».


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για την ολιγαρχία του πλούτου, θα φροντίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως φρόντιζε και η προηγούμενη. Ακόμη περισσότερες παροχές, νέα κίνητρα και φορολογικές απαλλαγές, κλπ., κλπ. επεξεργάζονται ήδη τα οικονομικά επιτελεία της. Και η ζωή συνεχίζεται...

Ανταγωνισμός και ακρίβεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ας σταματήσουν οι διάφοροι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη να λένε και να ξαναλένε, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, ότι η ακρίβεια θα αντιμετωπιστεί με την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού. Τέλος πάντων, δεν τρώει κουτόχορτο ο κόσμος. Ακόμη και απ' την προσωπική του πείρα ο κάθε εργαζόμενος έχει καταλάβει ότι έναν και μόνον ανταγωνισμό γνωρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες και οι λοιποί «έχοντες και κατέχοντες»: Τον ανταγωνισμό των κερδών. Και για το σκοπό αυτό κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, έχοντας, βέβαια, και την απλόχερη βοήθεια των εκάστοτε κυβερνώντων. Κρατούν καθηλωμένα τα μεροκάματα και τους μισθούς, αυξάνουν την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων, ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων, καρπώνονται τα κάθε λογής «κίνητρα» και παροχές, υποβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων, κλπ., κλπ.

Χρειάζεται πολλή αφέλεια -τουλάχιστον - για να πιστέψει κάποιος ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα προχωρήσουν σε συναγωνισμό μείωσης των τιμών ή αύξησης των μισθών, για να μειωθεί η συνεχώς διευρυνόμενη απόσταση μεταξύ των αναγκών του λαού και της αγοραστικής του ικανότητας. Και, βέβαια, δε θεωρούμε αφελή τα στελέχη της κυβέρνησης. Απλώς, προσπαθούν μάταια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα...

Η... στρατηγική επιλογή

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στη Ρώμη, ο ΣΥΝ υπέγραψε ως ιδρυτικό μέλος, μαζί με ορισμένα ακόμη κόμματα, το καταστατικό και τη διακήρυξη του «Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς», δηλώνοντας την προσήλωσή του στις «αρχές και συνθήκες» της ΕΕ, όπως προβλέπουν οι σχετικές ευρωενωσιακές αποφάσεις και κανονισμοί.

Προχτές, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ «επιβεβαίωσε τη στήριξή της στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως έλεγε η χτεσινή «Αυγή», από την πρώτη της σελίδα, με αφορμή την απόφαση να μη διεκδικηθεί από τον ΣΥΝ η πρώτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Στο σχετικό ρεπορτάζ, μάλιστα, τονίζεται η δήλωση του Ν. Κωνσταντόπουλου, ότι «η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή, ούτε τακτικισμός, είχε πολιτική προοπτική, ήταν στρατηγική επιλογή».

Βέβαια, οι άλλες συνιστώσες έχουν διαφορετική άποψη, για τα θέματα της ΕΕ. Παράδειγμα, η απόφαση της πρόσφατης συνδιάσκεψης της ΑΚΟΑ, που κάνει λόγο, για σαφείς οριοθετήσεις προς τις διάφορες ευρωπαϊκές Συνθήκες Αμστερνταμ, Μάαστριχτ, Νίκαια, όπως, επίσης, προς το ευρωσύνταγμα και τον ευρωστρατό. Με άλλα λόγια, για θεμελιακά ζητήματα, στα οποία ο ΣΥΝ έχει δηλώσει, ήδη, την υποστήριξη και την προσήλωσή του. Και, όμως, ο καβγάς γίνεται για τις θέσεις του ευρωψηφοδελτίου...

Ερχονται κι αυτά...

Ως πρώτο βήμα για την αναγνώριση και επίσημη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από αρκετούς οι τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να συστήσει μηχανισμό ελέγχου των λειτουργούντων ήδη στη χώρα μας Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών (ΚΕΣ) και κολεγίων. Και δεν έχουν άδικο. Η συγκρότηση του μηχανισμού αυτού συνεπάγεται ουσιαστικά την αναγνώρισή τους ως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κατόπιν θα επακολουθήσουν τα επόμενα βήματα, με την ανάλογη «βοήθεια» και της ΕΕ (αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων κλπ.).

Αρκετοί, βέβαια, παρουσιάζουν την εξέλιξη αυτή ως φυσιολογική και, μάλιστα, ως μια διέξοδο στη σημερινή εικόνα υποκρισίας και διγλωσσίας, όπου τα ΚΕΣ λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι σπουδάζουν σ' αυτά, πληρώνοντας τσουχτερά δίδακτρα, δεν μπορούν μετά να αναγνωρίσουν τα πτυχία τους. Καμιά αντίρρηση ότι η σημερινή κατάσταση είναι έτσι και ακόμη χειρότερη. Η ωφέλιμη για το λαό και τη νέα γενιά διέξοδος, όμως, κάθε άλλο παρά βρίσκεται στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποταγή της Παιδείας και, μάλιστα, της Ανώτατης, στο μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε λογής... αετονύχηδες. Ποιος νοιάζεται, όμως, γι' αυτά. Η «ελεύθερη αγορά» να 'ναι καλά...

Δικαιολογημένοι φόβοι

Στα «όρια του φόβου και του πανικού» βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις από τα δημοσιεύματα που αποδίδουν στην κυβέρνηση την πρόθεση φορολογικών αλλαγών, με έμφαση στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Αυτό επισημαίνει συνοπτικά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ανακοίνωσή της, θεωρώντας ότι τα δημοσιεύματα... «εκπορεύονται από διάφορους κύκλους» και ζητώντας από την κυβέρνηση την παραπομπή των φορολογικών θεμάτων στην αρμόδια... επιτροπή.

Και μπορεί, βέβαια, η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ να υπονοεί ότι ξέρει ποιοι είναι αυτοί οι «κύκλοι», αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά πως τα σενάρια για... αντικειμενικό προσδιορισμό του φόρου εκπορεύτηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Ας καταλάβει, επομένως, η διοίκηση της ΕΣΕΕ πως δεν μπορεί να είναι και με τον «κλέφτη» και με τον «νοικοκύρη». Η πρόθεση της κυβέρνησης να υπηρετήσει με συνέπεια το μεγάλο κεφάλαιο, θέτει αυτόματα τις κατευθύνσεις της πολιτικής της απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ, που έχουν κάθε δίκιο να τρομοκρατούνται. Ωστόσο, η άποψη της ΕΣΕΕ ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από μια επιτροπή είναι επίσης... επίφοβη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φτάνει πια

Πάρτε, τώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, της υπερχρέωσης του κράτους, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, της ανεργίας κλπ. Αυτό ήταν το στίγμα της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) - στο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία - η οποία δημοσιεύτηκε προχτές και η οποία δεν περιορίστηκε μόνο σε γενικές διαπιστώσεις. Με τον ...αέρα του «ειδικού» στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως και κάθε χώρας χωριστά, οι συντάκτες της έκθεσης υπέδειξαν στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις «κατάλληλες λύσεις».

Για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του υπέρογκου δημόσιου χρέους, πρότειναν τον παραπέρα σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα παράλληλα με τη συμπίεση των δαπανών μισθοδοσίας των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Για τη μείωση του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ανεργίας - που τραβάνε την ανηφόρα - συνέστησαν συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλύτερη ευελιξία στις «εργασιακές σχέσεις» (δηλαδή, ελευθερία των επιχειρηματιών να απολύουν όποτε και όσους κρίνουν σκόπιμο) κλπ. Για τη διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υπέδειξαν τη διεύρυνση των φορολογικών και άλλων προνομίων προς το μεγάλο κεφάλαιο, υποστηρίζοντας πως οι μεγάλες επιχειρήσεις θα επενδύσουν τα αυξημένα κέρδη που θα τους εξασφαλίσει η συγκεκριμένη πολιτική για το καλό και την προκοπή της ελληνικής οικονομίας και των εργαζομένων!

Με απλά λόγια, θεωρούν τις πολιτικές που φτηναίνουν τον εργάτη σαν το ...φάρμακο διά πάσαν νόσον. Δεκάδες χρόνια, τώρα, ο ΟΟΣΑ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Επιτροπή της ΕΕ κλπ.), «πιπιλάνε» την ίδια καραμέλα. Καλούν την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα, τον πληθωρισμό, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα ή παραγωγικότητα κλπ. με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών. Κοινός παρονομαστής όλων των προτεινόμενων μέτρων ήταν και είναι η εντατικοποίηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων με εισοδηματικές πολιτικές μείωσης της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και - άρα - η αύξηση της ασυδοσίας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκθέσεις που δημοσιοποιούν διάφορα εγχώρια ιδρύματα και φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδας, ο ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ κ.ά., που αντιγράφουν τις «συνταγές» του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ ή του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Η ύπαρξη αυτών των «προβλημάτων» (μεγάλο δημόσιο χρέος, ακρίβεια, πληθωρισμός, υψηλά ελλείμματα, κλπ.) της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις - «πράσινες» ή «γαλάζιες» - ακολουθούσαν κατά γράμμα τις υποδείξεις των παραπάνω φορέων, καθώς και οι εκθέσεις διαπίστωσής τους αποτελούν το άλλοθι από τους κυβερνώντες για να δικαιολογούν την εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μέτρων - που είναι υπεραποτελεσματικά για το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως οι εργαζόμενοι (που πληρώνουν τα σπασμένα) θα πρέπει να μένουν με τα χέρια σταυρωμένα. Μπορούν και πρέπει να εκφράσουν το μεγάλο «φτάνει πια» τόσο με τους καθημερινούς αγώνες και το συντονισμό της πάλης με άλλα πλατιά λαϊκά στρώματα όσο και με την υπερψήφιση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στις εκλογές της 13ης του Ιούνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ