Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι πλέον χαμηλόμισθοι

Τις χαμηλότερες αποδοχές απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί και, μάλιστα, με αρκετή διαφορά από τους συναδέλφους τους, της αμέσως προηγούμενης χώρας. Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο χτεσινό «Βήμα» και είναι αποκαλυπτικά.

Εχουμε και λέμε, λοιπόν: Οι ετήσιες αποδοχές των πρωτοδιοριζομένων Ελλήνων καθηγητών σε δολάρια ανέρχονται στο ποσό των 13.941, των Πορτογάλων στα 16.283, των Φινλανδών στα 17.664, των Βρετανών στα 19.434, των Ιρλανδών στα 22.681, των Ισπανών στα 24.544 και πάει λέγοντας. Η «ψαλίδα» αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν συγκριθούν οι αποδοχές των εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία και ακόμη μεγαλύτερη, όταν συγκριθούν οι ανώτατοι μισθοί.

Λέτε να μη γνωρίζει τα στοιχεία αυτά η κυβέρνηση και, ιδιαίτερα, ο υπουργός Παιδείας; Οι καθηγητές, πάντως, τα γνωρίζουν πολύ καλά...

Τελευταίοι στις δαπάνες

Βέβαια, μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων, πολλών και σοβαρών, προβλημάτων. Για παράδειγμα, στην έλλειψη κτιρίων και αιθουσών κλπ., κλπ. Ούτε αυτό, όμως, συμβαίνει. Η αλήθεια είναι πως οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία είναι απαράδεκτα χαμηλές. Γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα δαπανά για την Παιδεία μόλις το 3,7% του ΑΕΠ, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στην Ευρώπη και ευρισκόμενη αρκετά μακριά από τις υπόλοιπες χώρες. Και να σκεφθείτε ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δαπάνες για την εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν αρκούν, άραγε, τα στοιχεία αυτά και μόνο, για να καταλάβει κανείς το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής και το δίκαιο χαρακτήρα των μαθητικών αγώνων;

Ερχονται κι άλλες αυξήσεις στον ΟΤΕ

Μήπως σας έχει κακοφανεί από τη διπλή αύξηση των τιμολογίων, των αστικών κλήσεων του ΟΤΕ, μέσα στο 1999; Μήπως, σας έχει κακοφανεί, που πληρώνατε 13 δραχμές το τρίλεπτο, ενώ τώρα είναι 7 δραχμές το λεπτό; Είτε όχι, είτε ναι, πάντως, σας πληροφορούμε, ότι τα επιτελεία του Οργανισμού μελετάνε κι άλλη σοβαρή αύξηση, για τις αρχές του νέου χρόνου. Τόσα λέγονται περί «μιλένιουμ» σκέφθηκαν, να μην κάνουμε κι εμείς ποδαρικό με μια αυξησούλα... Κι έτσι, στα πλαίσια της διαβόητης απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών και προκειμένου να προσαρμοστούν τα τιμολόγια του ΟΤΕ, με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζητάνε να φτάσει η τιμή της αστικής κλήσης στις 10 δραχμές. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, περισσότερο από 40% πάνω από τη σημερινή. Την ίδια στιγμή, βέβαια, θα μειωθούν παραπέρα τα διεθνή τηλεφωνήματα.

Μήπως νομίζουν, άραγε, πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, για να δουν πώς πάει η ΟΝΕ και το εκεί χρηματιστήριο;

Επιτυχίες... της συμφοράς

Αλλη μια επιτυχία... θρήνο για τους βαμβακοπαραγωγούς πέτυχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας. Χωρίς ίχνος ντροπής, όμως, βγήκε χτες να δηλώσει με τη γνωστή ΠΑΣΟΚική έπαρση ότι με την πολιτική που ακολούθησε, «βγήκε» η καλύτερη έκθεση της Κομισιόν για το βαμβάκι από το 1981 και μετά! Και ποια ήταν η επιτυχία; Η αποδοχή της νέας ακόμα πιο καταστροφικής πρότασης κανονισμού για το βαμβάκι, που επιβάλλει μείωση της χρηματοδότησης και αύξηση του συντελεστή συνυπευθυνότητας από 0,5 σε 0,6, πράγμα που σημαίνει αύξηση του προστίμου συνυπευθυνότητας κατά 20%! Βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας είχε και άλλη μια... επιτυχία: Στην πρόταση κανονισμού, όπως είπε, τέθηκε η νομική βάση για τη λήψη περιβαλλοντικών μέτρων. Κι αυτό αποσκοπεί στη δραστική συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, που τόσο επιθυμεί η κυβέρνηση και η ΕΕ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η επιτυχία του Γ. Ανωμερίτη έρχεται να «δέσει» με την επιτυχία που είχε το 1995 ο τότε υπουργός Γεωργίας Γ. Μωραΐτης. Μόνο που η επιτυχία του Μωραΐτη, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή στο βαμβάκι κατά 70 δραχμές το κιλό. Αλλά και η επιτυχία του Ανωμερίτη δε θα πάει πίσω, αφού είναι βέβαιο ότι θα «σπρώξει» την τιμή στο βαμβάκι ακόμα πιο κάτω.

Αυτό θα πει: Οι επιτυχίες της συμφοράς.

Σε ποια κατεύθυνση η νέα δυναμική;

«Θα είναι πολύ εύκολο να επέλθει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, αν αναγνωριστεί η πραγματικότητα των δυο κρατών», δήλωσε προχθές ο Μπ. Ετσεβίτ, ανανεώνοντας την εμμονή της Αγκυρας στις γνωστές της θέσεις για το Κυπριακό. Λίγες ώρες προηγούμενα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, δήλωνε: «Μετά την αποδοχή της Τουρκίας ως χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και λόγω της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, διαμορφώνεται τώρα κάποια νέα δυναμική. Το γεγονός αυτό μας δίνει μεγαλύτερες ελπίδες για να συνεχίσουμε τη διαδικασία».

Ισως οι δυο δηλώσεις να σας φαίνονται αντιφατικές. Μπορεί, όμως, και να μην είναι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τι είδους «λύση» θέλει η Αγκυρα στο Κυπριακό, αλλά δεν αρνείται τα περί νέας δυναμικής, κλπ., κλπ. Ο Κ. Ανάν, όμως, δε λέει τίποτε για το περιεχόμενο της λύσης. Μήπως και οι δυο, σε τελευταία ανάλυση, έχουν τα ίδια πράγματα στο μυαλό τους;..

Εχουν πλάκα τελικά

Εχουν πλάκα τελικά. Αφορίζουν σε όλους τους τόνους ορισμένοι άλλοι ...αστέρες των καναλιών τον Τριανταφυλλόπουλο, αλλά σπεύδουν, ασθμαίνοντες, να ασχοληθούν - σοβαρά δήθεν αυτοί - με το ...φλέγον θέμα, βοηθούντων και διαφόρων άλλων παραγόντων, τους οποίους σε άλλα τραπέζια και σε άλλες συζητήσεις θα θέλαμε να δούμε. Πού είναι η «κόκκινη γραμμή», στην οποία πρέπει να σταματά ο δημοσιογράφος, πού είναι τα «όρια», ερωτούν, δήθεν με κάθε σοβαρότητα, λες και δεν τα ξέρουν ή λες και δεν τα έχουν παραβιάσει οι ίδιοι πολλές φορές. Λες και δεν είναι έτοιμοι να το ξανακάνουν, αν είχαν αυτοί, και όχι ο Τριανταφυλλόπουλος, το «καυτό» υλικό.

Τελικά, εκείνο για το οποίο καταφέρνουν να μας πείσουν είναι, απλώς, ότι ζηλεύουν. Οτι εκείνο που θέλουν δεν είναι οι απαντήσεις σε απαντημένα «καυτά» ερωτήματα, αλλά να πάρουν και άλλα κανάλια και άλλοι ...αστέρες κάτι από τις υψηλές θεαματικότητες που εξασφάλισε η δημοσιογραφία της τσόντας.

Πάντως, εκείνο που όλοι μαζί καταφέρνουν είναι να θάβονται, κάτω από τόνους σκανδαλοθηρίας, τα πραγματικά προβλήματα και οι σοβαρές εξελίξεις. Να περνάνε όλοι καλά και η κυβέρνηση καλύτερα...

Τελικά, ούτε καν το χρηματιστήριο δε συμφωνεί με τα όσα λέει ο Κ. Σημίτης, περί επιτυχίας στο Ελσίνκι; Χτες σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, παρ' ότι οι... επιτυχίες του Ελσίνκι ενισχύθηκαν και με την απόφαση μείωσης των επιτοκίων.

Φαίνεται, πως οι «επενδυτές», ιδιαίτερα οι «θεσμικοί», θεωρούν τις κυβερνητικές επιτυχίες, πολύ πολύ... άυλες.

Σχολεία

«Κλειστόν»

και για να μάθετε

αν θα ανοίξει

πάλι,

απευθυνθείτε

έναντι,

στο Μάκη

τον... μπακάλη,

που, λόγω

«μεταρρύθμισης»,

«λουκέτο»

του 'χει βάλει!

«Κλειστόν»

και όπως φαίνεται

η κλειδαριά

θα μείνει

κι απευθυνθείτε

έναντι,

πάλι,

για την ευθύνη,

σ' αυτούς

που επιμένουνε

στο νόμο

καταισχύνη!

Ο οίστρος

Η κάθαρση της μπάλας...

ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ του ελληνικού ποδοσφαίρου! Πόσες φόρες θα το ακούσουμε ακόμα άραγε; Δωροδοκίες, εισαγγελικές διώξεις και αλλά τέτοια θα είναι για αρκετό καιρό στο προσκήνιο.

Ομως άντε και πιάσανε αυτόν που μετέφερε -αν μετέφερε- πχ τα χρήματα της δωροδοκίας στο δωροδοκούμενο και έκανε και τις απαραίτητες επαφές. Με τον... κορβανά απ' όπου ξεκίνησαν τα χρήματα τι θα γίνει;

Γιατί εδώ «κολλάει» βέβαια η λαϊκή ρήση που λέει, ότι «το μοναστήρι να 'ναι καλά» κι από καλόγερους - μεσάζοντες βρίθει ο τόπος...

Είναι γνωστό άλλωστε ότι κάθε παιγνίδι (όπως και τα... ποδοσφαιρικά) παίζεται με κάποιους κανόνες. Ετσι και το επαγγελματικό πρωτάθλημα στη χώρα μας παίζεται με τους κανόνες της αγοράς...

Εχετε δει εσείς καμιά αγορά όπου να υπάρχουν... ηθικοί κανόνες που απαγορεύουν τις εξαγορές πάντως τύπου, δηλαδή άψυχων και έμψυχων;

Ετσι, λοιπόν, όσοι χαίρονται με τις τελευταίες εξελίξεις θα τους συνιστούσαμε να... κάνουν λίγο κρατεί γιατί οι κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν. Εκτος αν στη συνέχεια... αλλάξουν προς το χειρότερο, λόγω πολέμου των μεγάλων ΠΑΕ.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ επισήμανση να κάνουμε, σχετικά με την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Οι δυο υπουργοί, Παπανδρέου και Τσοχατζόπουλος, που μίλησαν, στήριξαν τις παρεμβάσεις τους αναφερόμενοι στα... καλά λόγια που είπε για τις αποφάσεις του Ελσίνκι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωσταντόπουλος.

Φυσικά δεν είναι χαζοί οι άνθρωποι να μην αξιοποιήσουν ένα στήριγμα που τους έρχεται... εκτός ΠΑΣΟΚ. Ομως, βρε πρόεδρε, ούτε λίγη αυτοσυγκράτηση. Στο κάτω - κάτω εκλογές έρχονται και απαιτείται μια έστω και φραστική διαφοροποίηση!

ΕΠΙΣΗΣ, πολύ σχολιάστηκε η στάση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χειροκροτούσαν όρθιοί το Σημίτη στη Βουλή. Εμείς να επισημάνουμε ότι στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου εμφανίστηκαν βουλευτές που ήταν από σκεπτικιστές ως επικριτικοί στην πρωθυπουργική ομιλία στα πηγαδάκια που σχηματίζονταν...

Μέσα όμως ήταν από τους ενθερμότερους χειροκροτητές. Βεβαίως, ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δε θίγουμε, αλλά... κάθε κόμμα έχει και τα ήθη του όπως βλέπετε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ