Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί γκάλοπ...

Συνηθισμένο το φαινόμενο. Εχει συμβεί πολλές φορές, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους. Μιλάμε για την εκμετάλλευση των γκάλοπ, ως μοχλών χειραγώγησης της κοινής γνώμης και της συνείδησης των εργαζομένων. Μερικοί, μάλιστα, το παρακάνουν, αφού θέλουν, σώνει και καλά, να κάνουν το άσπρο - μαύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χτεσινή «Εξουσία», η οποία... είδε στο πρόσφατο γκάλοπ της «MRB», «κάμψη και για ΣΥΝ, ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ», όπως γράφει στον πλαγιότιτλο της πρώτης της σελίδας. Τα στοιχεία του γκάλοπ, βέβαια, δείχνουν μια κάμψη για τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, όχι, όμως και για το ΚΚΕ. Γεγονός, που το παραδέχονται όλες οι άλλες εφημερίδες και οι σχολιαστές.

Κι επειδή, πολλά λέγονται και γράφονται τις μέρες αυτές, με αφορμή τα γκάλοπ, θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Μάη, ένα περίπου μήνα πριν τις ευρωεκλογές, το αντίστοιχο γκάλοπ της ίδιας εταιρίας έδινε στο ΚΚΕ 5,3%, ενώ τώρα του δίνει 5,6%. Στις ευρωεκλογές, όμως, το ΚΚΕ πήρε τελικά 8,7%...

Τα παιγνίδια του Χρηματιστηρίου

Το περασμένο Σαββατοκύριακο καλλιέργησαν, με όλα τα μέσα, το γνωστό σε όλους κλίμα «ελσίνκιας» θριαμβολογίας, προεξοφλώντας ακόμη και την άνοδο του Χρηματιστηρίου. Τη Δευτέρα, ο δείκτης της Σοφοκλέους ανέβηκε κι, έτσι, άρχισαν την «αντίστροφη» κίνηση, ισχυριζόμενοι ότι το Χρηματιστήριο αντέδρασε θετικά στην επιτυχία του Ελσίνκι, κλπ., κλπ. Οπως λέμε, δηλαδή, «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο»...

Ελα, όμως, που το Χρηματιστήριο, τις επόμενες δυο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, σημείωσε πτώση και, μάλιστα, αρκετή. Τι έγινε, λοιπόν; Τόση ήταν η εκτίμηση της επιτυχίας του Ελσίνκι, που κράτησε μια μέρα όλο κι όλο; Γιατί δε λένε τώρα τίποτε σχετικό οι διάφοροι «αναλυτές»;

Εμείς θα λέγαμε, στους κάθε λογής «πολιτικολογούντες» και «παίζοντες» με το Χρηματιστήριο, να αφήσουν τα πολύμορφα παιγνίδια τους, σε βάρος, τόσο της νοημοσύνης των εργαζομένων, όσο και της τσέπης όσων «μικροεπενδυτών» έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους στο «ναό του τζόγου».

Αποκαλυπτικό κείμενο

Εν μέσω νέων επιχειρήσεων «σκούπας» κατά των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας, έσκασε «μύτη» και το προσχέδιο νόμου για τη «μετανάστευση και την παραμονή αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια». Ενα αποκαλυπτικότατο κείμενο, όχι μόνο για την ευθυγράμμιση της κυβερνητικής πολιτικής με τις επιταγές των συμφωνιών «Σένγκεν» και στο θέμα αυτό, αλλά και για τη λογική που τη διέπει συνολικά. Μια λογική, πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και του ξεζουμίσματος των αλλοδαπών στο «βωμό» της αύξησης των κερδών του, σε κάθε περίπτωση. Και στην περίπτωση που μπαίνει «τάξη» και η ροή των οικονομικών μεταναστών γίνεται με βάση τις καταγραμμένες ανάγκες των εργοδοτών σε φτηνό εργατικό δυναμικό και στην περίπτωση που συντηρείται μια κατάσταση σκόπιμου χάους, με τη διαιώνιση της εκκρεμότητας και της ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας και στους οποίους η κυβέρνηση αρνείται μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν την πολυπόθητη πράσινη κάρτα.

Το Σύμφωνο της... αστάθειας

Σε συμφωνία κατέληξαν, μετέδιδε προχθές το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο και οι εκπρόσωποι των Αλβανών Κοσσοβάρων (ΑΣΚ και Ρουγκόβα), σχετικά με τη δημιουργία μιας νέας «ενοποιημένης διοίκησης» της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ο εμφανιζόμενος και ως μετριοπαθής Ιμπρ. Ρουγκόβα υποστήριζε την άμεση ανάγκη της οριστικής ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, σε συνέντευξή του σε γαλλική εφημερίδα.

Κι ενώ, σιγά σιγά, αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, κάτω από τη διεύθυνση της μπαγκέτας των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, η ελληνική κυβέρνηση δεν κουράζεται να εξυμνεί το Σύμφωνο... Σταθερότητας, τη δήθεν ειρήνη, την ασφάλεια και το αμετάθετο των συνόρων, που εξασφαλίζει κλπ., κλπ..

Μετά το Κοσσυφοπέδιο, ποιος έχει σειρά; Το Μαυροβούνιο, το οποίο και με την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι ενθαρρύνεται να προχωρήσει στο δρόμο της απόσχισης; Και μετά; Ποιος ξέρει...

Το σίγουρο είναι πως όσο υπάρχει Σύμφωνο Σταθερότητας και ηγεσίες χωρών, που κινούνται στις επεμβατικές και διχαστικές κατευθύνσεις του, οι αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια - μαζί με ό,τι αυτές συνεπάγονται- θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Κανένας δεν τις παίρνει στα σοβαρά

Καλά, δεν έχει κουραστεί;.. Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, είτε με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, είτε με κάποια ανάλογη ευκαιρία, εξαγγέλλει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για τον επόμενο χρόνο και μόνον αυτό δε γίνεται. Για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας μιλάμε, ο οποίος και πάλι χθες - με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου προγράμματος «σύγκλισης» 2000 - 2002 - εξάγγειλε και πάλι πραγματικές αυξήσεις στους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους.

Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος τα διάφορα στοιχεία, που τεκμηριώνουν τη συνέχιση της σκληρής, μονόπλευρης λιτότητας, το γεγονός πως πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα «σύγκλισης» φτάνει και περισσεύει για να καταλάβουν οι εργαζόμενοι περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Ας μην πασχίζει ο Γ. Παπαντωνίου. Κανένας δεν παίρνει στα σοβαρά τις υποσχέσεις του...

Η καταδίκη της ΝΔ

Οταν η ηγεσία επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα με επιχειρήματα, σαν τα παρακάτω, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τρίβει τα χέρια του. «Ο Κ. Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που υποδέχτηκε τον Πρόεδρο Κλίντον, αυτός άκουσε τα εύσημα και φυσικά εκμεταλλεύτηκε τον επικοινωνιακό θόρυβο από αυτό το ταξίδι». Κι όμως, αυτή ήταν η σοβαρή εξήγηση που έδινε χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ για να δικαιολογήσει την αρνητική για το κόμμα του τελευταία δημοσκόπηση. Τότε τι μπορεί να περιμένει η ΝΔ αφού και τότε, έκανε ό,τι μπορούσε για να διαγκωνιστεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε υποτέλεια και αμερικανοδουλεία. Και γενικότερα, αφού σε όλα συμπλέει και έρχεται δεύτερη, τότε εύλογα έχει επιλέξει την καταδίκη της και στις εκλογές.

«Μαθητοφύλακες»

Αναδημοσιεύουμε σχόλιο, με τίτλο «μαθητοφύλακες», από την «Ελευθερία» της Λάρισας, που δείχνει πώς «λειτουργούν» τα σχολεία της χώρας, επί «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

«Τρεις αστυνομικοί, με στολή, στην είσοδο του Α` Γυμνασίου, ένα περιπολικό απ' έξω και δύο αυτοκίνητα της Ασφαλείας πιο πέρα. Φρούριο... Και έλεγχος στους μαθητές, που έτυχε να πάνε κάνα τέταρτο νωρίτερα στο σχολείο.

Διαμαρτυρήθηκε χθες το πρωί Λαρισαία μητέρα, που αντελήφθη το σκηνικό. Και τι της σύστησε ένας "μυστικός"; "Αμα δε σ' αρέσει, να φύγεις απ' αυτή την πόλη" (Μήπως είναι ώρα να επιστρέψει εκείνος στη δική του;).

Δύσκολα τα πράγματα στα σχολεία, αλλά μη φτάσουμε και σε ακραίες καταστάσεις. Να απαγορευτεί, δηλαδή, η κυκλοφορία των μαθητών σε παρέες άνω των τριών!..».

«Χέρι χέρι» στη νέα τάξη

Αναγνωρίζετε τους κυρίους στη φωτογραφία, που προχωρούν πιασμένοι χέρι χέρι; Αν όχι, σας πληροφορούμε ότι είναι ο Α. Τσοχατζόπουλος και ο ομόλογός του, της ΠΓΔΜ, στη διάρκεια επιθεώρησης τιμητικού αγήματος προχτές στα Σκόπια.

Πραγματικά, πριν μερικά χρόνια μια τέτοια φωτογραφία θα ήταν αδιανόητη. Τότε, σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ έδινε μάχη για το «όνομα που είναι η ψυχή μας». Φυσικά ούτε τώρα η κυβέρνηση Σημίτη έχει δώσει λύση στο θέμα αυτό, αφήνοντας την εκκρεμότητα να διαιωνίζεται. Επιλέγει, όμως, την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, στη βάση πάντα των επιταγών της νέας τάξης. Το χέρι χέρι λοιπόν του Α. Τσοχατζόπουλου με τον Ν. Κλιούσεφ απλώς συμβολίζει την κοινή πορεία δύο προτεκτοράτων των ΗΠΑ.

Τι από τα δύο;

«Το '93 η ανεργία από 3% ανέβηκε στο 10% και έκτοτε έχει μείνει στάσιμη».

Ποιος το είπε αυτό και γιατί;

Θα φανεί ίσως παράξενο, αλλά είναι αληθινό. Η παραπάνω θέση - εκτίμηση, για την ανεργία που σε όλη τη δεκαετία του '90 καλπάζει στα ύψη και διαμορφώνεται συνεχώς και σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, ανήκει στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη. Και τη διατύπωσε δημόσια στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές στους Ελληνες και ξένους ανταποκριτές, παρουσία στελεχών της κυβέρνησης και επίλεκτων στελεχών κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Με τη θέση αυτή, στην ουσία ο κύριος πρωθυπουργός, επιχειρώντας να εξωραΐσει τόσο την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Μάαστριχτ, μας είπε λίγο ως πολύ πως η ανεργία αυξανόταν μέχρι τον Οκτώβρη του 1993, που τη χώρα κυβερνούσε η ΝΔ, ενώ μετά το '93 που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ η ανεργία παρέμεινε στάσιμη...

Πρόκειται στην ουσία για μια αυθαίρετη άποψη, που προκαλεί τους πάνω από 500.000 ανέργους και την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών (καθώς σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας άνεργος).

Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ότι ο Κ. Σημίτης πιάστηκε αδιάβαστος και δεν ξέρει τι γίνεται με την ανεργία, είτε είπε συνειδητά, και μάλιστα δημόσια, ένα χονδροειδέστατο ψέμα.

Ας διαλέξει ο ίδιος τι από τα δύο συνέβη.

Ζήτω, που καήκαμε!

Ακόμα ένας

«θρίαμβος»,

άλλη μια τέτοια

«νίκη»

κι όχι Αιγαίο

μοναχά

σε μας

δεν θα ανήκει,

αλλά να χάσουμε

μπορεί

και

τη Θεσσαλονίκη!

Ακόμα ένας

«θρίαμβος»,

άλλη μια τέτοια

πράξη

κι ο χάρτης

όλος, σίγουρα,

της χώρας μας

θ' αλλάξει

και θ' αποκτήσει

τη μορφή,

που θέλει

η «Νέα Τάξη»!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ