Τετάρτη 3 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Αερομεταφερόμενοι ψηφοφόροι»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά ακούγονται για «αερομεταφερόμενους ψηφοφόρους» από την αλλοδαπή, έγραφε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» και συνιστούσε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του ΚΚΕ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους προσέλθουν την Κυριακή των εκλογών να ψηφίσουν με διαβατήριο, σημειώνοντας, επίσης, την ανάγκη να καταγράφουν τα στοιχεία τους, ώστε να ακολουθήσει ο όποιος απαραίτητος έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων.

Χτες, η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκάλυψε, ότι «με άκρως "ύποπτο" έγγραφό του της περασμένης Παρασκευής, το υπουργείο Εξωτερικών ζητεί επειγόντως από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας να παράσχουν έκτακτες "διευκολύνσεις" για τη χορήγηση βίζας εισόδου στη χώρα μας, σε πρόσωπα που έχουν διπλή υπηκοότητα, αυτήν της Ελλάδας και μιας από τις χώρες που περιέχονται στον "αρνητικό κατάλογο του κανονισμού (ΕΚ) 539/2001", δηλαδή, χώρες όπως η Αλβανία, η Γεωργία, η Ουκρανία κ.ο.κ.»

Στο δημοσίευμα, σημειώνονται επίσης δυο ακόμη γεγονότα: Πρώτον, ότι η βίζα θα είναι διάρκειας 30 ημερών το πολύ και, δεύτερον, πως ο αρμόδιος διοικητικός διευθυντής, όπως και άλλοι διοικητικοί παράγοντες, αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο, το οποίο φέρει την υπογραφή του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτση.

Με άλλα λόγια, όσα σημείωνε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία...

Κλείνει το μάτι στους μεγαλοβιομήχανους

Οι εργαζόμενοι - τουλάχιστον η μεγάλη πλειοψηφία τους - ζουν μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης συνεχώς ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθώς η ανεργία τσακίζει κόκαλα, οι αντιδραστικές αλλαγές των εργασιακών σχέσεων μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, η ακρίβεια εξανεμίζει τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κλπ., κλπ. Από την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σημειώνουν μεγάλα ποσοστά αύξησης των κερδών τους, συσσωρεύοντας ακόμη περισσότερα πλούτη...

Κι όμως, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά στον καθένα, διαβάστε τι απαντά χτες στο «Εθνος» ο νυν υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης και στην ερώτηση «τι θα πρέπει να αλλάξει στη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής, εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές»: «Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, χρειαζόμαστε ένα πιο απλό και λιγότερο αβέβαιο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις».

Με άλλα λόγια, ο κ. Χριστοδουλάκης υπόσχεται ακόμη περισσότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, κλείνοντας το μάτι στους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Και μετά, μερικοί αναρωτιούνται γιατί συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ οι Μάνος - Ανδριανόπουλος...

Η... ευμάρεια φταίει

Γνωρίζετε, γιατί αυξήθηκε - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία - η ιδιωτική δαπάνη Υγείας, δηλαδή, τα χρήματα, που πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι έχουν την ανάγκη γιατρών ή νοσηλείας; Σύμφωνα, με την απάντηση, που έδωσε τις προάλλες ο Γ. Τούντας, πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥΠ) Αττικής, οι ιδιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν επειδή οι εργαζόμενοι έχουν και ξοδεύουν... Με άλλα λόγια, επειδή οι εργαζόμενοι πλούτισαν... Ναι, έτσι ακριβώς...

Και, τέλος πάντων, όπως όλοι γνωρίζουν, οι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού κάθε άλλο παρά έχουν πλουτίσει. Ισα ίσα, το αντίθετο, ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και τους ζώνουν τα φίδια, μόνο που σκέπτονται το ενδεχόμενο μιας κακιάς στιγμής ή μιας αρρώστιας και το κόστος, που αυτή συνεπάγεται. Ακόμη κι αν είχαν πλουτίσει, όμως, γιατί να πληρώνουν για τις όποιες ανάγκες Υγείας; Γιατί, πρέπει να παραγεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των όποιων ιδιωτικών επιχειρήσεων, των κάθε λογής διαγνωστηρίων, κλινικών κλπ., κλπ.; Γιατί να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου και επαρκούς δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας; Μήπως, πληρώνουν λίγους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ., κλπ.;

Οι ερωτήσεις είναι απλές, όπως και οι απαντήσεις. Στη σύγχρονη καπιταλιστική μας κοινωνία, όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: Τα πάντα γίνονται εμπόρευμα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και μοχλός κερδοφορίας των λίγων, σε βάρος των πολλών.

«Ανθυγιεινά» νταλαβέρια

«Λεφτά για ξόδεμα... ως τις 7 Μάρτη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Εμπρός» του νομού Λέσβου και αναφέρεται στα προγράμματα τηλεϊατρικής και λογισμικού, που επιχειρεί να επιβάλει «με χίλιες μύριες πιέσεις στα περιφερειακά νοσοκομεία» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) του Βορείου Αιγαίου, Σπ. Κόντος.

Τα προγράμματα, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που προωθεί ο πρόεδρος του ΠεΣΥΠ, είναι «προγράμματα software που είχαν τοποθετηθεί στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο επί Προεδρίας του Σπ. Κόντου στο Β' ΠεΣΥΠ Αττικής» αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει: «Η τοποθέτηση των συστημάτων πληροφορικής στο νοσοκομείο Μυτιλήνης συνάντησε την αντίδραση διοικητικών στελεχών του Ιδρύματος που δεν μπορούν να καταλάβουν πως η εφαρμογή, την τελευταία διετία, συστήματος πληροφορικής κόστους περίπου 90.000 ευρώ μπορεί να ξεπερνιέται έτσι απλά και να αχρηστεύεται».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δείχνει -εκτός των άλλων- ότι στα πλαίσια των αντιλαϊκών πολιτικών η διαβόητη περιφερειοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγεί σε ακόμη περισσότερα... ανθυγιεινά νταλαβέρια.

ΣΥΝπόρευση με ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Η κάθοδος σε κοινό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του Συνασπισμού με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών και στην Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο Φάρμακο, και μάλιστα μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεν μπορεί να μην προβληματίσει τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο τους αριστερούς.

Το συγκεκριμένο γεγονός, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Η συνεργασία των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των τριών κομμάτων καταλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων από την κορυφή της ΓΣΕΕ, μέχρι κάτω στα πρωτοβάθμια σωματεία. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις αλληλο-υποστήριξης, στις αρχαιρεσίες συνδικάτων, προκειμένου να χτυπηθούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί στα συνδικάτα.

Ολα αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν μια γενικότερη κοινή στρατηγική και τακτική αυτών των δυνάμεων, στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι μόνο. Μαρτυρούν το κοινό υπόβαθρο που ενώνει αυτές τις δυνάμεις. Κοινή βάση είναι το Μάαστριχτ, η ενσωμάτωση, η αποδοχή της ΟΝΕ, η γραμμή της «σύγκλισης», αλλά μέσα στην ΕΕ, η κοινή αντίληψή τους για τον «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο και οι τρεις παρατάξεις έχουν αναδείξει σε αυθύπαρκτη αξία.

Αποδεικνύει, επίσης, ότι οι δυνάμεις του ΣΥΝ, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην πιο σημαντική, δηλαδή, οργάνωση της εργατικής τάξης, ουσιαστικά συμπορεύονται με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Και εδώ, για κάθε εργάτη, για κάθε αριστερό προκύπτουν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: Ενάντια σε ποιους οι δυνάμεις του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συγκροτούν κοινό ψηφοδέλτιο; Ποιους αντιμάχονται; Ποιους αντιπαλεύουν; Ποιον εξυπηρετεί τελικά ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο; Η απάντηση είναι προφανής.

Και, βέβαια, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν κρύβουν ούτε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, ούτε ότι οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, είναι ο βασικός τους αντίπαλος. Η ηγεσία του ΣΥΝ όμως, η οποία δήθεν κόπτεται για την «ενότητα», τι έχει να πει;

Αυτοί, που, μπροστά στις εκλογές, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, για τη διασπασμένη αριστερά, αυτοί που κατηγορούν το ΚΚΕ αλλά και το ΠΑΜΕ για το δήθεν απομονωτισμό τους, πώς γίνεται να είναι συν-οδοιπόροι με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ; Και τελικά πόσο συνεπείς είναι όταν στα προεκλογικά μπαλκόνια στηλιτεύουν το δικομματισμό και στην πράξη συμπράττουν και συνεργάζονται ανοιχτά με τις παρατάξεις των δύο αυτών κομμάτων;

Οχι, δεν πρόκειται για λάθος. Πρόκειται για απόδειξη της υποκρισίας τους. Αυτοί που για τις ανάγκες του προεκλογικού ντεκόρ, σκιαμαχούν με το δικομματισμό, μέσα στο κίνημα, εκεί που κρίνεται το μεροκάματο του εργάτη, έχουν γίνει οι καλύτεροι υπηρέτες του. Οι άνθρωποι που τόσο εύκολα μιλάνε για την «ενότητα της αριστεράς», τόσο εύκολα ξεπουλάνε και τις αξίες της αριστεράς και την υπόθεση της ενότητας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΌΠΟΥΛΟΣ

Τα ... πολωτικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ των εκλογών και το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το ύστατο και ισχυρότερο όπλο του: Το φόβο για τα «δικά μας» διορισμένα παιδιά. Εξ ου και η ανάδειξη σε μείζον θέμα των δηλώσεων της Τζοβάνας Φραγκούλη και του Βύρωνα Πολύδωρα, περί «εξαφάνισης» των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ από το Δημόσιο.

Τώρα, γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θεωρούν ότι μπορούν να συνδιαλέγονται και να συγκρούονται για το Δημόσιο, σαν να είναι το ...μαγαζάκι τους, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που μας ταλαιπωρεί επί δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν υπάρχει πιο αστείο πράγμα να ακούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ (όπως η Αννα Διαμαντοπούλου) να τάσσονται κατά των ρουσφετολογικών διορισμών! Κατά της ...επιστήμης τους, δηλαδή.

Να τους θυμίσουμε (μόνο) πρόσφατο δημοσίευμα του «Ρ» με έγγραφα «πράσινου» δημάρχου από την Εύβοια, τα οποία ζητούσαν από πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης συγκεκριμένους διορισμούς και ρουσφέτια;

Πάντως, υπάρχουν και τα σημεία εκείνα που αφορούν στο δημόσιο τομέα και τα δυο κόμματα συμφωνούν απολύτως: Π.χ., η εισοδηματική πολιτική της πείνας και οι αυταρχικοί μηχανισμοί.

Αφήνουμε το θέμα της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, που είναι πάγιος στόχος και βαθύς πόθος τους. (Αλλωστε με τις ...μεταγραφές Μάνου και Ανδριανόπουλου το ΠΑΣΟΚ προσέλαβε και «ειδικούς» στο θέμα).

ΠΑΝΤΩΣ, για να μην αφήσουμε τη ΝΔ ...παραπονεμένη, να σταθούμε και στη συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλτερ». Τι θ' αλλάξει, εάν η ΝΔ εκλεγεί στην κυβέρνηση, τον ρωτά ο δημοσιογράφος. Και η απάντηση του Κ. Καραμανλή: Να εφαρμοστεί η νέα οικονομική πολιτική, με κύριο να γίνουν πολύ περισσότερες επενδύσεις... Κι αμέσως μετά, αράδιασε τις υποσχέσεις του προς το μεγάλο κεφάλαιο. Νέα προνόμια, διευκολύνσεις, κλπ., κλπ.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Με άλλα λόγια, όλα όσα κάνει και η σημερινή κυβέρνηση. Και αυτή είναι η ...νέα οικονομική πολιτική. Εχασαν οι λέξεις το νόημά τους....

Το Κυπριακό και ο Γ. Παπανδρέου

Γρηγοριάδης Κώστας

Θυμάστε τι απάντησε ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, εάν συμφωνεί με το σχέδιο Ανάν και, ιδιαίτερα, με την «πρόνοια» να κλείνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτός νομίζει, τα όποια σημεία υπάρχει διαφωνία των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων; Ισως, όχι και γι' αυτό θα σας το θυμίσουμε. Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να πει εάν συμφωνεί ή όχι και έσπευσε να κρυφτεί πίσω από τη... «συμμετοχική δημοκρατία». Μα θα γίνουν δημοψηφίσματα, είπε. Η απόφαση του κυπριακού λαού αποτελεί και την καλύτερη δικλείδα ασφάλειας.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, διαβάζοντας την προχτεσινή ωμή και εκβιαστική δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος - ούτε λίγο ούτε πολύ - απείλησε ανοιχτά τον Κυπριακό λαό, σε περίπτωση, που ο τελευταίος δεν αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν.

Και η μεν κυπριακή ηγεσία αντέδρασε - απολύτως δικαιολογημένα - στις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Γουέστον. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δε βρήκε ούτε κουβέντα να πει, παρότι χτες -μια μέρα μετά την προαναφερόμενη δήλωση - ο Τ. Γουέστον βρίσκονταν στην Αθήνα, για σχετικές συναντήσεις και επαφές...

Οι συνδαιτυμόνες...

«Υστερα από δεκατρία χρόνια επέστρεψαν στη "Λοκάντα". Τα μέλη της ΚΕ και της Επιτροπής Πόλης Αθήνας και Πειραιά, που το 1991, στο πλαίσιο του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, είχαν συνειδητοποιήσει την ανάγκη συντονισμού δράσης για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στο ίδιο κέντρο και αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της αριστεράς. Συμφώνησαν για την ανάγκη να ενισχυθεί ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ηταν οι περισσότεροι εκεί, προχθές, έλειπαν μερικοί...».

Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή» και τα σημειώνουμε γιατί είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Η επιχειρηθείσα το 1991 διάλυση του ΚΚΕ ονομάζεται «ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος». Η τότε διασπαστική και ανέντιμη - τουλάχιστον - δραστηριότητα των Ανδρουλάκηδων και Σία, ομού με άλλες δυνάμεις του ενιαίου τότε Συνασπισμού, ονομάζεται «συνειδητοποίηση της ανάγκης συντονισμού δράσης». Δε λογαριάζουν, ούτε καν, πως όλα τα προηγούμενα οδήγησαν στη διάλυση του ενιαίου τότε Συνασπισμού...

Βέβαια, δε γνωρίζουμε πόσοι από δαύτους «έλειπαν» προχτές (όπως γράφει η «Αυγή») ούτε πόσοι από τους συνδαιτυμόνες της «Λοκάντα» θα απομείνουν στο μέλλον, μια και αρκετοί έχουν ήδη πάει στο ΠΑΣΟΚ. Δικό τους το πρόβλημα αλλά εν πάση περιπτώσει ας σταματήσουν να καμώνονται, ότι αυτό που τους κόφτει είναι η ενότητα της... «αριστεράς και των αριστερών».

Ζητάνε ακόμη περισσότερα

Ενα κατεβατό από «διευκολύνσεις» περιλαμβάνει το «Εθνικό Σχέδιο για την προώθηση των εξαγωγών» που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Οι μεγαλοεξαγωγείς που το 2003 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κατέγραψαν ρεκόρ εξαγωγών - ακολουθούμενο από τα αντίστοιχα κέρδη βέβαια - γνωστοποιούν τις αξιώσεις τους που στο όνομα, όπως πάντα άλλωστε, της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της διασφάλισης της παραπέρα αύξησης των κερδών τους, τις βαφτίζουν «διευκολύνσεις».

Και μη νομίζετε πως δεν ξέρουν τι κάνουν. Πολύ καλά ξέρουν. Πέρα, απ' όσα έχουν ήδη εξασφαλίσει, από τη δεδομένη στοχοπροσήλωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, ζητάνε κι ακόμη περισσότερα. Το θέμα είναι εάν θα τους διευκολύνουν με την ψήφο τους και οι εργαζόμενοι. Και έχουν κάθε λόγο να μην το κάνουν.

Μαχητικά παρόντες

Το κλειστό γυμναστήριο της Αγκυρας, όπου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το συνέδριο του ΚΚ Τουρκίας, ήταν περικυκλωμένο από μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, οχήματα της Πυροσβεστικής, ακόμη και ασθενοφόρα. Οι αντιπρόσωποι, μέλη και φίλοι του Κόμματος, που ήθελαν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, για το πανηγυρικό κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, ήταν υποχρεωμένοι, όχι μόνο να περάσουν από τον ασφυκτικό κλοιό των δυνάμεων καταστολής, αλλά και να υποβληθούν σε αυστηρό σωματικό έλεγχο.

Κι όλ' αυτά για την... προστασία τους. Ναι, έτσι ακριβώς. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα προαναφερόμενα μέτρα είναι απαραίτητα και αναγκαία, ώστε να αποφεύγονται οι τρομοκρατικές ενέργειες και να προστατεύονται οι πολίτες..!

Πάντως, παρ' όλη την αστυνομο-τρομοκρατία το κλειστό γυμναστήριο πλημμύρισε κόσμο. Χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέοι σε ηλικία, κυρίως εργάτες και εργάτριες, φοιτητές και σπουδαστές, δήλωσαν μαχητικά παρόντες και γέμισαν ασφυκτικά τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ως το τελευταίο λεπτό...

Σταθμό και μάλιστα σημαντικό στη μάχη των εκλογών της 7ης Μάρτη, που με αυταπάρνηση δίνουν χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, αποτελεί η σημερινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματός μας στο Πεδίον του Αρεως. Κορύφωση της προεκλογικής δράσης και συγχρόνως εφαλτήριο για την αξιοποίηση και της τελευταίας δυνατότητας που απομένει έως και την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. Από τη συγκέντρωση δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ούσα η κορυφαία πολιτική παρέμβαση του Κόμματός μας πριν τις εκλογές, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έκφραση στην πράξη της πλατιάς συσπείρωσης και συστράτευσης αγωνιστών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων με το ΚΚΕ.

Η προσπάθεια για την επιτυχία της συγκέντρωσης συνδέεται άρρηκτα με την προσπάθεια να κερδηθούν περισσότερες συνειδήσεις από την πολιτική πρόταση του Κόμματός μας. Με την προσπάθεια να απεγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις από τη μέγκενη του δικομματισμού, της κυρίαρχης πολιτικής, να στείλουν μήνυμα χειραφέτησης, μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης. Κι αυτή είναι μια προσπάθεια που δε σταματά τώρα. Απεναντίας, είναι μια προσπάθεια που εντείνεται ως την Κυριακή και συνεχίζεται πιο αποφασιστικά και μετά τις εκλογές. Συνεχίζουμε τη μάχη μας. Αξιοποιούμε κάθε περιθώριο. Με την αισιοδοξία που πηγάζει από την απήχηση των θέσεων του Κόμματός μας, από το κλίμα αποδοχής που συναντάμε όλο αυτό το διάστημα, από την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το Κόμμα μας όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Για να εκφραστούν αυτές οι υπαρκτές διαθέσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε με το δυναμισμό που χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές και όσους στρατεύονται για τα μεγάλα και τα σπουδαία, σε κάθε μάχη που δίνουν. Αυτή την ώρα δε χωρά καμία αναβολή, κανένας εφησυχασμός, πολλά μπορούν να κριθούν και τώρα. Δεν υπάρχει τίποτα που να είναι περιττό. Ξαναβρίσκουμε τους ανθρώπους με τους οποίους συζητήσαμε, αγωνιστήκαμε μαζί, βρεθήκαμε σε κοινούς χώρους δράσης και με ακόμα περισσότερους. Τους καταθέτουμε ξανά την πολιτική μας πρόταση. Τους μιλάμε και πάλι για την ανάγκη σ' αυτές τις εκλογές ο δικομματισμός να υποστεί ένα γερό πλήγμα που θα είναι τόσο πιο ισχυρό, όσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ από την εκλογική αναμέτρηση. Τους υπενθυμίζουμε ξανά τα κριτήρια που πρέπει να πρυτανεύσουν την ώρα της ψήφου.

Στην τελική ευθεία τα δίνουμε όλα μα όλα. Με τη σκέψη πως χτίζουμε σήμερα για ένα καλύτερο αύριο και με τη δέσμευση πως και την επαύριο των εκλογών θα είμαστε πάλι εδώ, με τη δύναμη που ο λαός θα μας έχει δώσει, για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, το δικό του αγώνα. Γιατί έχουμε αγώνες αύριο. Σκληρούς, ταξικούς αγώνες. Και η αποτελεσματικότητά τους για τα λαϊκά εργατικά συμφέροντα θα κριθεί εν πολλοίς απ' αυτό που θα βγάλει η κάλπη της Κυριακής, για το οποίο έχουμε όλοι ευθύνη και κυρίως χρέος να το παλέψουμε ως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Μπράβο σου!

Κοσμάκη... βιομήχανε,

κοσμάκη... πλουτοκράτη,

κοσμάκη που 'ναι η τσέπη σου

από ευρώ... γεμάτη

ψήφισε έναν απ' τους δυο,

γιατί έτσι σου... συμφέρει,

ψήφισε ίδια κι όμοια

με το Βαρδή ξεφτέρι!

***

Κοσμάκη, με τις... βίλες σου

τις «κάντιλακ», τις «πόρσε»

σ' αυτούς

που 'ναι της... τάξης σου

την ψήφο ίσια δώσε,

από τους δυο μην πας μακριά

ούτε και ένα βήμα,

ψήφισε ίδια κι όμοια

με το Σωκράτη θύμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ