Τρίτη 13 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η υποκρισία ... «δευτέρα φύσις»

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό θα πει θράσος! Το να βάφεις τα χέρια σου με αίμα, να βάζεις την υπογραφή σου για εγκλήματα ενάντια σε άλλους λαούς και από πάνω να καυχιέσαι... Για τον Γ. Παπανδρέου βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα, όταν η υποκρισία και το ψέμα είναι «δευτέρα φύσις». Να τι είπε, λοιπόν, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο (ΝΕΤ): «...πήραμε πρωτοβουλίες και αναδείξαμε την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης στη Βαλκανική Χερσόνησο. Εμείς ήμασταν και είμαστε πρώτοι στα ανθρωπιστικά. Μπήκαμε πρώτοι στο Κόσσοβο, οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου. Είμαστε εμείς πρώτοι, που πήραμε πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός και η δικιά μας πρόταση ήταν εκείνη που πήρε και ο Μπρέζνιεφ και πήγε στον Μιλόσεβιτς για να φτιάξει το κείμενο το Συμβούλιο Ασφαλείας - 1294 - το οποίο είναι η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο και για τη Γιουγκοσλαβία. Και βεβαίως καταφέραμε να συμβάλουμε σε μια ευρωπαϊκή προοπτική για τα Βαλκάνια».

Εμείς τι να πούμε; Η προεκλογική εκστρατεία μόλις άρχισε και τα μάτια μας έχουν να δουν και τ' αυτιά μας ν ' ακούσουν πολύ περισσότερα. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίων και εργαζομένων, που διαδήλωναν την εποχή εκείνη, ενάντια στον άδικο και εγκληματικό πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της συμμετοχής της κυβέρνησης Σημίτη.

Πολύ μπέρδεμα...

Και πέρα απ' τα - όπως φαίνεται - ατέλειωτα αποθέματα... Παπανδρεϊκής υποκρισίας και μετατροπής του μαύρου σε άσπρου, να σημειώσουμε ακόμη και τα εξής: Ο Μπρέζνιεφ ήταν πρόεδρος της ΕΣΣΔ, μέχρι το 1982, ενώ η κρίση και η απαρχή της διάσπασης της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ξεδιπλώθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οσο για το αναφερόμενο 1294 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά στην Αγγόλα και δεν έχει καμιά σχέση με τη Γιουγκοσλαβία...

Το λιγότερο, τα 'χει μπερδέψει πολύ τα πράγματα ο κ. Παπανδρέου και, μάλιστα, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου είναι και ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος του κυβερνώντος κόμματος...

«Συμμετοχική» προεκλογική πασαρέλα

Σε προεκλογική πασαρέλα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης την εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο (10.1.2004) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για την κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ).

Βουλευτές και υπουργοί που άλλες φορές είναι απρόσιτοι και οι πραγματικοί ανάπηροι μόνο μέχρι την είσοδο των γραφείων τους μπορούν να φτάσουν, τούτη τη φορά ξεχείλισαν από κάλπικη ευαισθησία για τα άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό -εκεί δηλαδή που τα οδήγησε η πολιτική τους! Διάβηκαν από εκεί δέκα πρώην και νυν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ - απ' το «δεξιό» Κοντογιαννόπουλο ως τον «κεντροαριστερό» Μπίστη συμπεριλαμβανομένων των Παπαντωνίου και Ευθυμίου και πάει λέγοντας... Κι επειδή ο κατάλογος ήταν μακρύς δεν περίσσευε χρόνος για να πάρουν το λόγο οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ετσι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του Κόμματος, αναγκάστηκε να καταγγείλει αυτή την αγοραία προεκλογική φιέστα και αποχώρησε.

Εχουμε δηλαδή το πρόπλασμα των... συμμετοχικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα, κάποιοι απ' τους νυν και υποψήφιους βουλευτές το έδειξαν με πιο παραστατικό τρόπο: Γέμισαν τα τραπεζάκια με προσκλήσεις και μπιλιετάκια που καλούσαν στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις...

Ατιμα ψηφαλάκια πώς τους κάνετε όλους κοινωνικά ευαίσθητους..!

Απαράδεκτο περιστατικό

Συμβαίνουν κι αυτά! Και είμαστε σίγουροι πως στην πορεία προς τις εκλογές πολλοί θα θελήσουν να μιμηθούν τους υπεύθυνους της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» και να επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την επαφή των κομμουνιστών με τους εργαζόμενους. Αναφερόμαστε στο απαράδεκτο από κάθε πλευρά περιστατικό που συνέβη χτες, όταν δεν επιτράπηκε η είσοδος σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που σκόπευε να περιοδεύσει σε εργασιακό χώρο, με τη σαθρή δικαιολογία πως δε βρέθηκε ο διευθυντής για να δώσει την έγκρισή του. Σημειώνουμε πως η εταιρία είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως. Την Παρασκευή, μάλιστα, η γραμματέας του διευθυντή τηλεφώνησε για να ενημερώσει ότι έως εκείνη τη στιγμή δεν είχε βρεθεί ο προϊστάμενός της για να εγκρίνει την πραγματοποίηση της περιοδείας. Αφαντος ο διευθυντής. Κι όπως προείπαμε, ας μη σπεύσει κανείς να τον μιμηθεί. Με τέτοιες μεθόδους δε θα καταφέρουν απολύτως τίποτα και, ιδιαίτερα, δε θα καταφέρουν να εμποδίσουν την επαφή του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους.

Τα επικοινωνιακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΠΟΡΕΙ να μιλούν στο ΠΑΣΟΚ για ...έκτακτο συνέδριο, όμως μάλλον ο Γιωργάκης Παπανδρέου θα καταγραφεί ως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ που δε βγήκε με το «έκτακτο συνέδριο» αλλά με τα «έκτακτα δελτία» ειδήσεων.

Ισως κάποιος πρέπει να επισημάνει στους αρμόδιους των τηλεοπτικών σταθμών ότι δε συνιστά «έκτακτη επικαιρότητα» οποιαδήποτε κίνηση του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η οποιαδήποτε μετακίνησή του.

Οσο για τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, είναι προφανές ότι η κατάστασή τους δεν ...παίρνει γιατρειά, μια και βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο. Είναι φυσικό, βέβαια, οι νέες γενιές να αναζητούν το νέο και γενικότερα το μέλλον. Οταν όμως επιδιώκουν να αναβιώσουν το παρελθόν, και μάλιστα αυτό του ...παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, τότε σίγουρα πρόκειται για ομαδική παράκρουση.

Μπορούμε λοιπόν να κλείσουμε την ...κουρτίνα του οίκτου σε όσα αστεία είδαμε χτες από την υποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στα γραφεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ (Παρεμπιπτόντως, όμως, στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απέφυγε να κάνει αναφορά).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ προεκλογικό αγώνα ζήτησε χτες ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Μόνον που για να είναι πολιτισμένος πρέπει να είναι και ...πολιτικός.

Οταν όμως στη θέση της πολιτικής αντιπαράθεσης τοποθετείς καταγγελίες παντός τύπου περί διαφθοράς χωρίς να αγγίζεις την ουσία του προβλήματος, τότε μόνο σε πολιτικές και κατ' επέκταση πολιτισμένες εκλογές δεν μπορεί να αποβλέπεις.

Ιδίως μάλιστα όταν την ίδια στιγμή τα «επικοινωνιακά επιτελεία» της Ρηγίλλης απεργάζονται την απάντηση στα κολπάκια του ΠΑΣΟΚ με υποδοχές του Αβραμόπουλου και άλλα τέτοια.

Μόνον ο Σαμαράς δε φαίνεται ότι θα μπορέσει τελικά να περάσει προεκλογικά την πόρτα της Ρηγίλλης. Βλέπετε, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όχι πολιτική αλλά ...οικογενειακή συμφωνία. Και η ...γνωστή και μη εξαιρετέα οικογένεια της Ρηγίλλης «βγάζει σπυράκια» και μόνο στην ιδέα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπάρχει κυματοθραύστης

Η Αννα Διαμαντοπούλου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και κοινοτική επίτροπος, δήλωσε ότι με τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία τους οι κυβερνώντες ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα του εκσυγχρονισμού. Και γιατί όχι, αφού στην περίοδο Σημίτη κατάφεραν να προχωρήσουν σε μια σειρά από τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Ξεπούλησαν δημόσιο πλούτο, ελαστικοποίησαν τις σχέσεις εργασίες, ξεκλήρισαν τη μικρομεσαία αγροτιά, αναδιένειμαν τον πλούτο για άλλη μια φορά υπέρ των ολίγων, σκόρπισαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ανέβασαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και δημιούργησαν στρατιές ανέργων ή έστω ημιαπασχολήσιμων.

Προφανώς αυτά δεν αρκούν στο μεγάλο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκφραστές, τόσο στις Βρυξέλλες (Διευθυντήριο) όσο και εδώ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Ο,τι αγρός έμεινε πρέπει να μεταβιβαστεί στα χέρια των «τσιφλικάδων», αρχές του 21ου αιώνα. Οι επιδοτήσεις παραγωγής θα μειωθούν μέχρι κατάργησης, ντιρεκτίβα που πλήττει κύρια τα εναπομείναντα φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ετοιμάζεται για τα 67,5. Ολο το βάρος της Ασφάλισης θα αναληφθεί από τον μισοεργαζόμενο. Και η λειψή και μίζερη δημόσια Παιδεία, αφού έφτασε σε τούτο το χάλι με προσχεδιασμένους χειρισμούς, αφού πλέον είναι εύκολο να συκοφαντηθεί και να ισοπεδωθεί η αξία της, ήρθε η ώρα να υποστεί άλλο ένα πλήγμα: Την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η επαναπροσέγγιση αυτού του τελευταίου θέματος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έδωσε άλλη μια ευκαιρία στη ΝΔ να την κατηγορήσει για καπηλεία ιδεών. Να δείξει ο δικομματισμός πόσο κοντά είναι σε όλα τα μέτωπα. Να επαναβεβαιώσει ότι όπου κι αν αλληλοκατηγορούνται, είναι απλά σε επίπεδο διαχείρισης και όχι στην ουσία της πολιτικής, που παραμένει ίδια. Η Ρηγίλλης δεν αμφισβητεί τον «εκσυγχρονισμό» και τα «κύματά» του. Απλά τα προωθεί με άλλο περιτύλιγμα.

Και οι εργαζόμενοι; Πού στέκονται σε αυτό το ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων; Αρκετά δε θαλασσοπνίγονται τόσα χρόνια από δαύτους; Τι ωφελήθηκε η τσέπη τους; Σε τι βελτιώθηκε η ζωή τους; Πού τους οδήγησαν η υπομονή, οι φρούδες ελπίδες, ακόμα ακόμα και η προσμονή ενός ρουσφετολογικού βολέματος; Πλέον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Η ενίσχυση του δικομματισμού στις επερχόμενες εκλογές τού δίνει νέα πνοή να προχωρήσει σε ακόμα σκληρότερα μέτρα. Κι όμως, απέναντί του πρέπει να βρει γερό τον κυματοθραύστη, ώστε να αποκρουστεί η νέα αντιλαϊκή επίθεση. Το ΚΚΕ παραμένει εκεί, συνεπής δύναμη, στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Η υπερψήφισή του στις 7 του Μάρτη αποτελεί μονόδρομο, για όποιον σκέφτεται με σοβαρότητα και λογική την προκοπή του ίδιου και του τόπου του.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

«Αποσημιτοποίηση»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο κάποιοι «εναπομείναντες σημιτικοί» - ανάμεσά τους και οι υφυπουργοί Οικονομίας Γ. Φαρμάκης, Υγείας - Πρόνοιας Εκ. Νασιώκας και ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση - υποδέχτηκαν χτες τον πρωθυπουργό κατά την άφιξή του στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας. Παρά το γεγονός ότι η πρωθυπουργική επίσκεψη γίνεται κατά την προεκλογική περίοδο, δεν παραβρέθηκαν όλοι οι νυν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στους νομούς της Θεσσαλίας, αλλά ούτε και πολλοί τοπικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, όπως το έκαναν σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και μη προεκλογικές. Λίγοι, γενικότερα, στην υποδοχή, ελάχιστοι αυτοί που φώναξαν το σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό», μικρό το ενδιαφέρον για το λόγο που εκφώνησε ο Κ. Σημίτης, σε αντίθεση μ' κείνο που επέδειξαν πολλοί από τους καλεσμένους για τον πλούσιο μπουφέ που πρόσφερε ο ΟΣΕ.

Φαίνεται ότι η «αποσημιτοποίηση» του ΠΑΣΟΚ άρχισε γρήγορα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς κι εκτός από λίγους, που φαίνονται αποφασισμένοι να «θυσιαστούν» στο πλάι του παλιού αρχηγού, όλοι οι άλλοι, που μέχρι πριν λίγο καιρό «έπιναν νερό» στο όνομα του «μεγάλου εκσυγχρονιστή» και «ισχυρού χαρτιού» του κυβερνώντος κόμματος, τώρα κάνουν, ότι... δεν τον γνωρίζουν. Αφήνουμε στη δική σας κρίση το νόημα, το περιεχόμενο και το βάθος των... αλλαγών αυτών.

Οι «μεταλλαγμένοι» του ΣΥΝ...

Πριν από λίγες μέρες η Οργάνωση Λάρισας του ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταλόγιζε στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Πατάκη, την πρόθεση να συκοφαντήσει τον ΣΥΝ, επειδή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατήγγειλε ότι αυτό το κόμμα - όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκαν υπέρ της καλλιέργειας και της εμπορίας στην ΕΕ και στη χώρα μας των «μεταλλαγμένων» προϊόντων. Στον Γ. Πατάκη απάντησε, προχτές και ο Α. Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΣΥΝ - η δήλωσή του δημοσιεύτηκε τον Τύπο της Λάρισας - επιβεβαιώνοντας, όμως, τις καταγγελίες του!

Μετά απ' όλα αυτά, ο Γ. Πατάκης έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Η απάντηση του κ. Αλαβάνου επιβεβαιώνει όλα όσα ανέφερα για τη θέση και τη στάση του ΣΥΝ στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα "μεταλλαγμένα", τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσα στις 23/12/2003, όσο και στην απάντησή μου στην ανακοίνωση της Τοπικής Οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΝ, στις 29/12/2003.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αλαβάνος διαψεύδει την Τοπική Οργάνωση του ΣΥΝ, η οποία στην ανακοίνωση - καταγγελία σε βάρος μου που εξέδωσε ισχυριζόταν ψευδώς ότι στο Ευρωκοινοβούλιο δεν είχαν συζητηθεί όσα εγώ είχα αναφέρει αλλά κι ότι ο ΣΥΝ δεν είχε ψηφίσει υπέρ της καλλιέργειας και εμπορίας των "μεταλλαγμένων", όπως είχα καταγγείλει. Υποστήριζαν, μάλιστα, οι συντάκτες εκείνης της ανακοίνωσης ότι είτε δεν είχα αντιληφθεί τι συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, ή εν γνώσει μου έλεγα ψέματα για να συκοφαντήσω τον ΣΥΝ.

Αποδεικνύεται τώρα ότι είναι οι αρμόδιοι της Τοπικής Οργάνωσης του ΣΥΝ που είτε δε γνώριζαν τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο και βιάστηκαν να με καταγγείλουν, ή γνώριζαν κι ανέφεραν όσα ανέφεραν για να συκοφαντήσουν εμένα και το κόμμα μου».

... και οι σταθεροί του ΚΚΕ

Και ο Γ. Πατάκης συνεχίζει στην ανακοίνωσή του: «Ο κ. Αλαβάνος, λοιπόν, παραδέχεται δημοσίως ότι στις 18/12/2003 ο ΣΥΝ - όπως και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ - ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του ψηφίσματος που αναφερόταν στη "συνύπαρξη γενετικώς τροποποιημένων, συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών".

Το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν ευρωβουλευτές της Ενωτικής Αριστεράς, καθώς και Πράσινοι, Σοσιαλιστές και Χριστιανοδημοκράτες δε νομίζω ότι αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του ΣΥΝ, όπως επιχειρεί να το εμφανίσει ο κ. Αλαβάνος. Αλλωστε, ο καθένας ευθύνεται και κρίνεται για τις θέσεις και τις πράξεις του.

Και βεβαίως, θεωρώ τιμή για τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το γεγονός ότι είμαστε οι μόνοι Ελληνες ευρωβουλευτές που ψηφίσαμε κατά του συγκεκριμένου ψηφίσματος, μένοντας σταθεροί στη θέση του Κόμματος μας, που τάσσεται εναντίον της καλλιέργειας, της εμπορίας και της κατανάλωσης "μεταλλαγμένων", όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σ' όλη την Ελλάδα, σ' όλη την Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκό συμφέρον η ενίσχυση του ΚΚΕ

Ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ κατατέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού πολύ πριν φανούν στον άμεσο χρονικό ορίζοντα οι εκλογές. Αν και είναι ήδη γνωστός σε έναν πλατύ κύκλο ανθρώπων, κανένα μέλος, κανένας φίλος του Κόμματος δεν παραιτείται από την επιδίωξη, πολύ περισσότερο τώρα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, να φτάσει ακόμη πλατύτερα στο λαό, να αποτελέσει την πυξίδα των λαϊκών συνειδήσεων μπροστά στην κάλπη, αλλά και για να βρουν το δρόμο προς τους λαϊκούς αγώνες που έπονται. Ο στόχος μας μπροστά στις εκλογές διπλός: Χτύπημα του δικομματισμού και ενίσχυση του ΚΚΕ.

Εχει ωστόσο αξία να ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά πως ο στόχος αυτός δεν αφορά μόνο στο ΚΚΕ. Η επίτευξή του δεν έχει να κάνει, πολύ περισσότερο, με κανενός είδους «κομματικούς εγωισμούς». Αφορά πρώτα και κύρια τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Είναι δεδομένο πως την επομένη των εκλογών, ό,τι κι αν βγάλει η κάλπη, οι κομμουνιστές θα βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα λαϊκά συμφέροντα. Αν η κάλπη βγάλει ενισχυμένο το δικομματισμό οι κομμουνιστές θα χάσουν όσα ακριβώς θα χάσει ολόκληρος ο λαός, όντας οι ίδιοι κομμάτι του αναπόσπαστο. Και θα είναι πολλά αυτά, θα είναι μεγάλη η χασούρα αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δε δεχτούν σ' αυτές τις εκλογές ηχηρό το λαϊκό ράπισμα.

Αν η κάλπη αναδείξει ένα ενισχυμένο ΚΚΕ, και μπορεί να το αναδείξει, τότε η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για όλους μας. Καλύτερη για το λαό και το λαϊκό κίνημα. Η δύναμη στο ΚΚΕ θα είναι δύναμη απόκρουσης των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται. Θα μεταφραστεί σε ανάταση των αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Θα εμπνεύσει ξανά την ελπίδα για το αύριο, την τόσο απαραίτητη σήμερα για να «σκιστούν» τα σκοτάδια της σήψης, του οχαδερφισμού, της μοιρολατρίας, που σκιάζουν την κοινωνία ολόκληρη και θα συνεχίζουν να τη σκιάζουν όσο δε χτυπιέται αποφασιστικά η μήτρα τους, η πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και στηρίζει με νύχια και με δόντια η ΝΔ.

Η επόμενη μέρα αν βρει και τους δύο πιο αδύναμους, αν βρει το ΚΚΕ πιο ενισχυμένο, είναι βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει καλύτερες μέρες. Αυτή την ίδια στιγμή θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα για να λυθούν τα «χειρόφρενα» που κρατούν σε αδράνεια, σε ακινησία ένα μεγάλο μέρος του λαού που παρότι δυσανασχετεί και οργίζεται δεν πιστεύει στη δύναμή του και καταπίνει την οργή του. Και με την ψήφο μας μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτή τη δύναμη, να ξυπνήσουμε το γίγαντα που κοιμάται. Η ώρα της κάλπης είναι κρίσιμη. Απ' όλους εμάς εξαρτάται αν απ' αυτή τη στιγμή και μετά θα έχει κάτι αλλάξει, θα έχει γεννηθεί κάτι το ελπιδοφόρο. Ας πάρουμε αυτή την απόφαση τώρα, ας πάρουμε την εκδίκησή μας για το παρελθόν και ας αρχίσουμε να οικοδομούμε ένα καλύτερο αύριο.

Απάτες

Οποιον κι αν έχουν αρχηγό

οι δύο οι μεγάλοι,

ποτέ χαΐρι δε θα δει

μ' αυτούς η βιοπάλη,

όποιον κι αν βάζουνε

μπροστά

μην προσδοκάτε κάτι,

η αλλαγή στα πρόσωπα

κόλπο είναι κι απάτη.

* * *

Οποιον κι αν έχουν

αρχηγό τον τάδε ή το δείνα

αλλάζει μόνο, φουκαρά,

η μόστρα, η βιτρίνα

και παραμέσα, πιο βαθιά,

μένουν τα βάρη,

η «ζώνη»

για σένα

κι όποιον άλλονε

ολημερίς ιδρώνει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ