Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάποτε και σήμερα

Γρηγοριάδης Κώστας

Περισσότερα από 32.000 αυθαίρετα βρίσκονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με εκτιμήσεις δασολόγων του υπουργείου Γεωργίας. Σε όλη την Ελλάδα, το αντίστοιχο νούμερο ξεπερνά τις 65.000. Προφανώς, η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχουν πάρει και τα στοιχεία αυτά υπόψη τους, τόσο για τη μέχρι σήμερα διαμόρφωση, όσο και για την τελική επεξεργασία του νέου δασικού νομοσχεδίου. Κι έτσι, ένα μεγάλο μέρος των προαναφερόμενων δασών και δασικών εκτάσεων, με τις νέες διατάξεις θα πάψουν τυπικά να υφίστανται ως τέτοιες. Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων επομένως θα «πέσουν» στην περίπτωση του αντίστοιχου νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ και θα πρέπει να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα, κλπ., κλπ. Με άλλα λόγια, και η επιχείρηση ψηφοθηρίας καλά κρατεί, και τα κρατικά ταμεία θα εισπράξουν ένα ακόμη σεβαστό ποσό, για να τονωθεί ακόμη περισσότερο η ανάπτυξη της κερδοφορίας των «εχόντων και κατεχόντων», εάν το κυβερνητικό έκτρωμα γίνει νόμος.

Οσο για τα δάση, αυτά είναι για να ξυλεύονται, όπως έλεγε κι ένας παππούς, αλλά αρκετές δεκαετίες πριν. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει και, μάλιστα, πολύ...

Ποιος κοροϊδεύει ποιον

Αίτημα των ...παραγωγικών τάξεων ήταν η επέκταση της περαίωσης των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993 - 1998 και σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 250 εκατομμύρια δραχμές. Αυτά αναφέρει σε προχτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, ευαίσθητο από το φύση του, έσπευσε να ικανοποιήσει αμέσως το αίτημα των ...παραγωγικών τάξεων! Και εμείς, οι καχύποπτοι, που νομίσαμε ότι στο υπουργείο σκέπτονται κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία...

Μόνο μία απορία μάς έχει μείνει από την ιστορία αυτή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των «παραγωγικών» τάξεων υπέβαλαν το συγκεκριμένο αίτημα στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φωτιάδη την προηγούμενη Τετάρτη 24/9. Την ίδια όμως μέρα, η εφημερίδα «το Βήμα» ανέφερε την είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να επεκτείνει τη φορολογική ρύθμιση και για τις επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 250 εκατ. δραχμές. Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη εφημερίδα γνώριζε από την προηγούμενη Τρίτη (τότε γράφηκε το άρθρο) τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή πριν το θέσουν οι εκπρόσωποι των ...παραγωγικών τάξεων!

Ποιος κοροϊδεύει ποιον;

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

«Περιβάλλον, αθλητισμός, περίπατος, ξεκούραση, ψυχαγωγία...». Μερικά μόνο απ' όσα η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς ενυπόγραφα διαφημίζει ότι προσφέρει στους Αθηναίους, με πινακίδα που τοποθέτησε στο Πεδίον του Aρεως. «Με έργα μετατρέπουμε το Πεδίον του Aρεως σε πεδίο ζωής...», συνεχίζει η «διαφήμιση». Αφού επέτρεψαν την ανέγερση των αυθαίρετων του Μ. Κυριακού, αφού δρομολόγησαν σχέδιο «ανάπλασης» του Πεδίου, που ξεριζώνει τα δέντρα και προωθεί την εκμετάλλευση τμημάτων του από επιχειρηματίες, τώρα μιλούν για «πεδίο ζωής». Ισως, επειδή σε κάτι τέτοιες «ευεργεσίες» της «υπερνομαρχίας Πολιτών» ελπίζουν εκείνοι οι «πολίτες», που βλέπουν κάθε δημόσιο χώρο πρασίνου σα νέα ευκαιρία, για να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Πώς αλλιώς να τα βγάλουν πέρα...

Αληθινή είδηση

Δεν μπορεί. Ολο και κάποιοι από τους δημοσιογράφους, που δουλεύουν στα μεγάλα κανάλια ή στις ημερήσιες εφημερίδες, πηγαίνοντας στη δουλιά τους από το κέντρο της Αθήνας, θα «τρακάρισαν» πάνω στη μεγάλη προχτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Φαίνεται, όμως, ότι όταν έφτασαν στις δουλιές τους ...κάτι έγινε και το «ξέχασαν» όλοι εντελώς. Αχνα δεν ακούστηκε από κανέναν και λέξη δε βρήκε κανείς, να γράψει. Δεν περιέχει κανένα παράπονο η παρατήρηση. Απλά, θα μπορούσαν κάποια φορά ίσως να μην είναι τόσο πολύ προβλέψιμοι και να μας αιφνιδιάσουν, λέγοντας και καμιά αληθινή είδηση...

Το δάσος και το κέρδος

Ο,τι και να σκαρφιστεί ακόμα η κυβέρνηση, δε θα μπορέσει να κρύψει τις χρόνιες προθέσεις της να διαπράξει ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των δασών, δηλαδή σε βάρος μιας βασικής πηγής ζωής. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις η αξία της ζωής γίνεται ασήμαντη μπρος στους νόμους του κέρδους, έτσι συμβαίνει και τώρα σε βάρος της ζωής των δασών. Και, ως γνωστόν, τους νόμους του αδυσώπητου κέρδους υπηρετούν και εξυπηρετούν με την πολιτική τους, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Πάντως, ως πρόσχημα τίθεται εντόνως τελευταίως το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 24, που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το οποίο «ορίζει» πως τα δάση και οι δασικές εκτάσεις εντάσσονται ολοκληρωτικά στην οικονομία της αγοράς. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση με ένα νέο δασονόμο να αλλάξει μέχρι και τους ορισμούς του δάσους και της δασικής έκτασης, ενώ η ΝΔ κάνει κάτι ανώδυνους για την οικονομία της αγοράς ψευτοαφορισμούς...

Αλλά, από ό,τι συμπεραίνεται, ακόμα και ο ορισμός του δάσους, που υπάρχει στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001, φαίνεται πως ξεπεράστηκε από τις απαιτήσεις της οικονομίας της αγοράς. Κι έρχεται η κυβέρνηση να δώσει το δικό της ορισμό για το δάσος ή τη δασική έκταση. «Να φέρει δασοπονικά είδη, αποκλειομένων των φρυγάνων. Να έχει έκταση τουλάχιστον τριών στρεμμάτων. Τα δασοπονικά είδη να καλύπτουν τουλάχιστον το 25% της έκτασης». Από αυτό και μόνο δημιουργείται μέγα πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα.

Επί του πρακτέου, δημιουργείται θέμα αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων, που αφορά πολλά εκατομμύρια στρέμματα. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και 18.000.0000 στρέμματα! Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως: Μέχρι τώρα, μέρος των φρυγάνων θεωρούνταν δασικές εκτάσεις. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα περιορισμός για δασοκαλυμμένες εκτάσεις κάτω των τριών στρεμμάτων, ώστε να μη θεωρούνται δάση. Αυξάνεται το όριο δασοκάλυψης στο 25% αντί του 15%, για να θεωρείται μια έκταση δάσος ή δασική. Επιπλέον, από τις ανακοινώσεις - κατευθύνσεις της κυβέρνησης, φαίνεται πως σχεδιάζεται να χαθεί το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου για πολλά εκατομμύρια στρέμματα δασικών χορτολιβαδικών εκτάσεων και να αποχαρακτηριστούν πολλές χιλιάδες στρέμματα, που είχαν τελεσιδίκως χαρακτηριστεί δασικά.

Δυστυχώς, από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα και ανακοινωθέντα της κυβέρνησης, γίνεται ολοφάνερο πως επιχειρείται να ανοίξει μια μεγάλη «φάμπρικα», αποχαρακτηρισμού των δασών, νομιμοποίησης των καταπατήσεων και ασύδοτης οικοπεδοποίησης, ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος δημόσιων δασικών εκτάσεων, ακόμα κι αν έχουν χαρακτηριστεί ως αναδασωτέες, καθώς και νομιμοποίησης της ασύδοτης δράσης διαφόρων οικοδομικών συνεταιρισμών. Από κοντά έρχεται, σαν κερασάκι, η διευθέτηση χρόνιων ιδιοκτησιακών προβλημάτων, που - σκοπίμως - ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες.

Ο,τι όμως και να κάνει τελικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορέσει να κρύψει την πολιτική ξεπουλήματος του «πρασίνου» στα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα, με βάση και τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Ούτε πρόκειται να πείσει κανέναν πως ό,τι γίνεται δεν έχει ως παράπλευρο σκοπό να «ενισχυθεί» η ρουσφετολογία και να επιτευχθούν ψηφοθηρικά οφέλη, μια και πλησιάζουν εκλογές.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Η «βαριά βιομηχανία» της κυβέρνησης

Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού σήμερα και η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων στελεχών της, όπως άλλωστε και οι ελληνικοί τουριστικοί φορείς, έσπευσαν να αποδεχτούν θερμά τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού ότι ο τουρισμός συμβάλλει ακόμη και στην καταπολέμηση της ...φτώχειας. Αναμενόμενες οι υπερβολές, μέχρι κάποιου σημείου βεβαίως, καθώς στην Ελλάδα είναι παντοδύναμο το ρητό «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει». Ομως, η αμετροέπεια δε σταματά εδώ. Η κυβέρνηση ειδικότερα, μέσω του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, αρμόδιου για θέματα τουρισμού, εκτιμά ότι πρόκειται για «τη βαριά βιομηχανία» της χώρας. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε η μόνη περίπτωση, που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαστρεβλώνουν έννοιες και αυθαιρετούν. Το αν «πιάνουν» οι αυθαιρεσίες τους, είναι ένα άλλο θέμα.

Πταισματοδίκης καλεί πανεπιστημιακούς...

Ενώ είναι σε εξέλιξη απεργία των πανεπιστημιακών, μια πταισματοδίκης από το Βόλο άρχισε δικαστική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχετικά με το ποιοι καθηγητές συμμετείχαν στην περσινή απεργία του κλάδου! Η πταισματοδίκης ζήτησε από τις γραμματείς των πανεπιστημιακών τμημάτων να της δώσουν λίστα με τα ονόματα των απεργών καθηγητών, προκειμένου - όπως ειπώθηκε - να διερευνηθεί, αν τους έγινε παρακράτηση μισθών για τη συμμετοχή τους στην περσινή απεργία.

Το γεγονός ότι η δικαστική έρευνα γίνεται εν μέσω της απεργιακής κινητοποίησης και με αντικείμενο ένα θέμα που θεωρείται λήξαν - οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνουν ότι έγινε η παρακράτηση μισθών για την περσινή απεργία - δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι η πταισματοδίκης δεν ενήργησε αφ' εαυτής και τυχαίως, αλλά κατόπιν «άνωθεν εντολών» και βάσει σχεδίου.

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται και η Δικαιοσύνη για την τρομοκράτηση απεργών και γενικότερα αγωνιζόμενων πολιτών. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια η χώρα είχε γεμίσει από «αγροτοδικεία» και «μαθητοδικεία», ενώ δεν είναι τυχαίο ότι όλες, σχεδόν, οι απεργίες, που φτάνουν στα δικαστήρια, βγαίνουν «παράνομες».

Στο ... δρόμο του Μπερλουσκόνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε γνωρίζουμε ποιος ...αντέγραψε ποιον, αλλά - σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία - η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει τη ρύθμιση των αυθαιρέτων στη γειτονική χώρα. Και οι ομοιότητες δε σταματούν εδώ. Οπως έχει γίνει και στη χώρα μας, έτσι και στην Ιταλία, έχουν γίνει αλλεπάλληλες νομιμοποιήσεις. Η τελευταία έγινε το 1994. Επίσης, ίδιοι είναι και οι στόχοι των δυο πρωτοβουλιών. Η ενίσχυση της εκλογικής επιρροής της ιταλικής κυβέρνησης και η εισροή ενός σεβαστού ποσού ευρώ στα κρατικά ταμεία είναι οι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας, υπογραμμίζουν Ιταλοί σχολιαστές. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, οι αυθαίρετες κατοικίες στην Ιταλία ανέρχονται στις 360.000 και εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο ιταλικό κράτος 2 - 3 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΣΥΕ

Η στήλη έχει αρκετές φορές σχολιάσει διάφορες ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), κυρίως, στην κατεύθυνση ότι τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών της βρίσκονται μακριά απ' την πραγματικότητα και υποτάσσονται στην εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιδιώξεων. Το θυμίζουμε, γιατί οι εργαζόμενοι στην ΕΣΥΕ πραγματοποίησαν προχτές τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας. Στη σχετική ανακοίνωσή τους, μάλιστα, σημειώνουν -πέρα από τα μισθολογικά και θεσμικά τους αιτήματα- και τα εξής: Δεν υπάρχει αντιδικία μεταξύ εργαζομένων στην ΕΣΥΕ και της κοινωνίας, αλλά μεταξύ εργαζομένων και της κυβέρνησης, μεταξύ στατιστικής δεοντολογίας και κυβερνητικής σκοπιμότητας.

Τα σχόλια περιττεύουν...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά βαμβακοπαραγωγών...

Στο χειρότερο εχθρό των 90.000 Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών εξελίσσεται, πλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες παίρνονται αποφάσεις και μέτρα που στρέφονται εναντίον τους. Τα προηγούμενα χρόνια, η εφαρμογή των κανονισμών για το βαμβάκι που ψηφίζονταν από τις κυβερνήσεις - μέλη της ΕΕ και επέβαλαν περιορισμούς στην καλλιέργεια, ποσοστώσεις στην παραγωγή και βαριά πρόστιμα συνυπευθυνότητας, είχε ως αποτέλεσμα να μένουν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού χωρίς επιδότηση και να μειώνεται η τιμή του προϊόντος.

Φέτος, η ΕΕ εκδηλώνει τη νέα επίθεση μέσω της αναθεώρησης της ΚΑΠ, που για το βαμβάκι θα προβλέπει:

  • Αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, που οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων.
  • Νέα μείωση, κατά 11%, της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας, η οποία τα τελευταία 8 χρόνια έχει περικοπεί κατά 800.000 στρέμματα και αν εφαρμοστεί η αναθεώρηση, η περικοπή θα φτάσει το 1.000.000 στρέμματα.

Ολα αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει μεγάλη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας, που ασχολούνται με το βαμβάκι.

... και υπέρ των ΗΠΑ

Η ΕΕ προωθεί τη μείωση της παραγωγής βαμβακιού στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι ελλειμματική και εισάγει πάνω από 700.000 τόνους, με αποτέλεσμα να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Κι αναρωτιέται κανείς: Γιατί η ΕΕ «κυνηγάει» τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, μην επιτρέποντάς τους να παράγουν όσο μπορούν και δεν ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ, που επιδοτούν αδρά τους δικούς τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να είναι η δεύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - παράγει το 20,1% της παγκόσμιας παραγωγής - και η πρώτη σε εξαγωγές βαμβακιού, καθώς εξάγει 1,8 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχεί στο 30% του παγκόσμιου εμπορίου;

Η απάντηση των «ευρωνενέκων» ότι αυτό δε γίνεται επειδή δεν το «επιτρέπει» ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, τον οποίο καθορίζουν, εν πολλοίς, οι ΗΠΑ, δε λέει τίποτα για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, που δεν καταλαβαίνουν γιατί η ΕΕ δεν τους επιτρέπει να παράγουν για να βελτιώσουν το εισόδημά τους. `Η, μάλλον, κάτι καταλαβαίνουν και γι' αυτό ο αγώνας των αγροτών, τα τελευταία χρόνια, στρέφεται κατά της πολιτικής της ΕΕ...

Η «γοητεία» της λείας

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Eυρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν θα προτείνει την 1η Οκτώβρη στους συναδέλφους του, να εγκρίνουν την εκταμίευση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αντιμετώπιση τάχα των άμεσων αναγκών ανοικοδόμησης του Ιράκ... Με κάθε τρόπο, δηλαδή, να δηλώνουν παρουσία στην κατοχή, μπας και μείνουν έξω από τη λεία... Και ύστερα, σου λένε κάποιοι «αντίπαλο δέος»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για τους «80» του «Σαμίνα»

Ακριβώς τρία χρόνια «έκλεισαν» χτες από τη νύχτα, που το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» βούλιαξε σε χρόνο ρεκόρ, για να γεμίσει τη θάλασσα της Πάρου πτώματα, να ξεκληρίσει οικογένειες, να τυλίξει στο πένθος ολόκληρα νησιά και να συγκλονίσει απ' άκρη σε άκρη το πανελλήνιο. Ο απολογισμός της τραγωδίας, ανατριχιαστικός. Ακριβώς 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ταξίδεψαν στο θάνατο. Ο νους των επιζώντων σημαδεύτηκε για την υπόλοιπη ζωή τους από τις «μαύρες» μνήμες.

Το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» δεν ήταν μια απλή τραγωδία. Τα στοιχεία που αναδύθηκαν εδώ και τρία χρόνια, από το βουλιαγμένο κουφάρι, κραυγάζουν ότι ήταν καθαρά ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Βοούν ότι οι 80 άνθρωποι έρχονται να προστεθούν στη μακάβρια και ατέλειωτη λίστα που έχει ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο, του οποίου ο σκληρός πυρήνας είναι οι εφοπλιστές. Και το εφοπλιστικό κεφάλαιο σκοτώνει. Δεν υπάρχει θάλασσα και ωκεανός, που στον πάτο του να μην έχει πτώματα, θύματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ομως, οι εφοπλιστές δε σκοτώνουν μόνοι τους. Ο άδικος χαμός των 80 ανθρώπων ήρθε να ξεγυμνώσει τους συνενόχους τους. Ηρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ηρθε να αποκαλύψει περίτρανα ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, όπως ακριβώς και οι ομογάλακτοί τους της ΝΔ, είναι τόσο γερά δεμένοι με το εφοπλιστικό, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, που το μόνο που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα είναι να χαρακτηρίσουν ανοιχτά ως ενόχους τα 80 θύματα. Την επομένη, αν όχι την ίδια ώρα, που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης δεσμευόταν ότι: «Το μαχαίρι θα φτάσει ως το κόκαλο», ότι: «Οι ευθύνες θα αποδοθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται», συναποφάσιζε με τους εφοπλιστές τη σύνταξη ενός νομοθετικού εκτρώματος, του νόμου 2932, για να τους παραχωρήσει και άλλα προνόμια, να τους παραδώσει πλήρως τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αλλά και την υπόθεση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ανάγλυφη είναι η σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πάνω στα μέχρι σήμερα πορίσματα και πραγματογνωμοσύνες, που βγάζουν «αθώες περιστερές» την πλοιοκτήτρια εταιρία και τους «αρμόδιους» του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Δίκη ακόμα δεν έχει γίνει, ενώ ο εισαγγελέας Πατατούκας, που κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου να παραπεμφθούν στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρίας και επιθεωρητές για κακούργημα, είδε να του επιστρέφουν την πρόταση πίσω λόγω ...δικονομικών προβλημάτων.

Χτες τελέστηκε το τρίτο μνημόσυνο για τους 80 νεκρούς. Ομως, πιότερη αξία ίσως έχει, το μνημόσυνο να αφορά στους τρόπους που η οργή θα γίνει οργάνωση και αγώνας, τέτοιος που να οδηγεί στην αναγκαία ανατροπή αυτού του συρφετού. Που να επιβάλει το δημόσιο Εθνικό Οργανισμό Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για θαλάσσιες συγκοινωνίες ασφαλείς, φτηνές, απρόσκοπτες, στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού. Είναι καθήκον μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ