Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «κομματικού καπέλου»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ο στόχος (σ.σ.: του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ) δεν ήταν να βάλει ο καθένας από εμάς το κομματικό του καπέλο και να προσπαθήσει να κερδίσει πόντους». Αυτά δήλωσε χτες, σε ραδιοφωνικό σταθμό η Ντ. Μπακογιάννη της ΝΔ, δήμαρχος Αθηναίων, για τα όσα έγραψε, περί συναινετικού κλίματος του συνεδρίου, ο «Ρ», τις προηγούμενες μέρες. Και ποιος ήταν ο στόχος σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη; Μα, φυσικά, «να εξηγήσουμε στην ευρύτερη κοινή γνώμη και στο σύνολο των πολιτικών αρχηγών τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε η ΤΑ σε αυτό το αδιέξοδο». Σε απλά ελληνικά; Η Ντ. Μπακογιάννη δεν έβαλε «κομματικό καπέλο» στο συνέδριο «για το καλό της Αυτοδιοίκησης»! Και τι εννοεί ως «καλό της Αυτοδιοίκησης»; Μια ακόμη επιδρομή στις τσέπες των εργαζομένων. Στο όνομα της ανταποδοτικότητας και της σύγκλισης με την «ευρωπαϊκή πραγματικότητα». Στη δευτερολογία της μάλιστα στο συνέδριο, είπε: «Ναι, εμείς είμαστε έτοιμοι να έχουμε και τοπικές φορολογίες, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτές θα αφαιρεθούν από τις υπόλοιπες»! Η συγκεκριμένη προϋπόθεση είναι κενό γράμμα. Ολοι, άλλωστε, ξέρουμε πώς φτάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε αδρά για τα πάντα.

Αναφορικά, δε, με το «κομματικό καπέλο», αρκεί να πούμε τα εξής: Είναι θέση της ΝΔ ή όχι η σύγκλιση με την ΕΕ; Είναι. Είναι θέση της ΝΔ ή όχι η τοπική φορολογία; Είναι. Αρα για ποιο καλό της Αυτοδιοίκησης ισχυρίζεται η Ντ. Μπακογιάννη ότι συμφώνησε με τα αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ; Απλά τις απόψεις του κόμματός της εξέφρασε, που απλά «τυγχάνει» να συμφωνούν με αυτές των άλλων δύο!

Αντίσταση στους «κλέφτες» της ψήφου!

Στην κυβερνητική επιχείρηση κλοπής της ψήφου των εργαζομένων, που γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί με προεκλογικές υποσχέσεις για προσφορά νέων θέσεων εργασίας και για αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς και στις συντάξεις -- σ' αυτό το πλαίσιο ταμάτων αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ -- ετοιμάζονται ν' αντιδράσουν, αγωνιστικά οι εργαζόμενοι. Προς τούτο θα οργανωθούν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού - π.χ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, στις 7:30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου - όπου θα καταγγελθεί η κυβερνητική προεκλογική απατεωνιά και θ' αναδειχτούν τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων.

Το συνεπές εργατικό κίνημα έχει σαφώς ξεκαθαρίσει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην πέσει κανένας εργάτης θύμα των απατηλών προεκλογικών υποσχέσεων απ' όπου κι αν προέρχονται, για να μην εισπράξουν οι «εταίροι» του δικομματισμού και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους, ψήφους που δεν τους ανήκουν. Εχει, επίσης, κάνει καθαρό ότι θα δουλέψει για ν' αναπτυχθούν αγώνες για πλήρη και σταθερή δουλιά, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, του Πολιτισμού.

Τα πουλητάρια...

Ο καλός εργατοπατέρας στα δύσκολα φαίνεται. Ετσι και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, όλοι μαζί, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ έσπευσαν προχτές να δώσουν το κατάλληλο χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση. Με γαρνιτούρα από ολίγον «αγωνιστικό», συμφώνησαν επί της ουσίας με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή εξελίσσεται, έκαναν γαργάρα την προωθούμενη ρύθμιση για τζάμπα εργασία των ανέργων στο δημόσιο, παρέπεμψαν για κινητοποιήσεις κάπου στο μέλλον και «διαφοροποιήθηκαν» μεταξύ τους ως προς το ποιες «βελτιώσεις» πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση. Σα να ζουν σ' άλλον πλανήτη, δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτό το όργιο της κυβερνητικής προπαγάνδας, που παραμονές ΔΕΘ προσπαθεί να πείσει ότι η εργατική τάξη θα είναι η μεγάλη ωφελημένη από την παράταση αυτής της κυβερνητικής πολιτικής. Και να τους φτύσει η εργατική τάξη, θα ανοίξουν ομπρέλα...

... και η διέξοδος

Στον αντίποδα του εργατοπατερισμού, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των δημοσίων υπαλλήλων, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, πρότειναν να διεκδικηθεί το αυτονόητο: Τουλάχιστον 1.100 ευρώ κατώτερος μισθός. Ζήτησαν να υπάρξει άμεσα, μέσα στο Σεπτέμβρη, αγωνιστική κινητοποίηση. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι από αυτόν το συρφετό που διοικεί την ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν, η αγωνιστική πρόταση απευθύνθηκε κατευθείαν στους ίδιους τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Που επιβάλλεται να αρχίσουν να ζυγίζουν τα πράγματα, να πάψουν να 'χουν αυταπάτες ότι «κάτι θα τσιμπήσουμε κι εμείς», να συστρατευτούν με τα αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, αρχίζοντας την ανατροπή απ' αυτούς ακριβώς που τους κάθονται στο σβέρκο. Το γεγονός ότι σ' ορισμένους από τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ έχει γίνει δευτέρα φύσις ο τίτλος «Ανωτάτη Διοίκησις Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων» (ΑΔΕΔΥ), δε σημαίνει πως οι είλωτες του δημοσίου - και είναι πάρα πολλοί αυτοί - είναι υποχρεωμένοι να τους ανέχονται στο σβέρκο...

«Μετεξέλιξη» με αντιλαϊκό πρόσωπο

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όχι μόνο δεν έδωσε λύσεις στα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των δήμων - για τα οποία άλλωστε συγκλήθηκε - αλλά με τις αποφάσεις του έδωσε μια ακόμη ώθηση σ' εκείνη την πολιτική που αλλάζει τη φυσιογνωμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και δημιουργεί αυτά τα οικονομικά προβλήματα.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ στην αρχή και του ΠΑΣΟΚ μετά, σφίγγουν τη θηλιά γύρω από την Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι μόνο το εξευτελιστικό 2,7% του κρατικού προϋπολογισμού που αποδίδεται στους δήμους, αλλά κυρίως η παράνομη παρακράτηση τεράστιων ποσών από τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτσι όπως τους καθορίζει ο νόμος 1828/89. Το χρέος αυτό του κράτους φτάνει σήμερα στο αστρονομικό ποσό των τριών τρισεκατομμυρίων δραχμών! Κοντά σε αυτά είναι η επιβάρυνση από μια σειρά αρμοδιότητες που φορτώθηκαν στους δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση, η μη τήρηση των δεσμεύσεων για το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ) που υποτίθεται ήταν η προίκα του προγράμματος «Καποδίστριας» κ.ά.

Ολα αυτά δεν είναι τυχαία. Εντάσσονται στην πολιτική της «ανταγωνιστικότητας» και της «σύγκλισης», της μείωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της συνεχούς περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής, της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της αύξησης της προσωρινής μερικής απασχόλησης, της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών κλπ. Και όλα αυτά για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή εξυπηρετείται και με τις αλλαγές που προωθούνται στη διοικητική δομή της χώρας. Με βάση αυτές, ήδη η ΤΑ έχει μετατραπεί σε γραφείο υπηρέτησης των ιδιωτών επιχειρηματιών, διαχειρίζεται κοινωνικές υπηρεσίες (πολιτισμό, παιδεία, αθλητισμό, κοινωνική μέριμνα, παιδικούς σταθμούς κλπ.) με βάση το κέρδος, λειτουργεί με τη λογική της ανταποδοτικότητας και όχι με βάση τις ανάγκες των δημοτών, μετατρέπεται σε «τοπική εφορία» και χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό όλες τις μορφές της μερικής απασχόλησης. Ενώ τώρα προωθείται με γοργούς ρυθμούς η μετατροπή της και σε μηχανισμό καταστολής.

Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όχι μόνο δεν ασχολήθηκε με τα παραπάνω, αλλά περιορίστηκε μόνο στο οικονομικό. Και μάλιστα για να αποδεχτεί τελικά τα ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Η σύγκλιση που επιτεύχθηκε σε επίπεδο ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) εδράζεται στο γεγονός ότι - ανεξάρτητα από αντιθέσεις σε επιμέρους ζητήματα - αυτές οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν μ' αυτήν την πολιτική. Ενώ οι εντελώς αρνητικοί συσχετισμοί σε επίπεδο αιρετών - συνέδρων, δεν άφηναν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Οι μόνοι χαμένοι από αυτήν την κατάσταση είναι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι. Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, είναι ένα ακόμη βάρος στις πλάτες τους. Μόνη διέξοδος είναι η δράση, η αντίσταση, η διεκδίκηση. Αλλά, για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, απαιτούνται θετικές για το λαό ανατροπές στη γενική πολιτική κατεύθυνση και στο συσχετισμό δυνάμεων.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Πρόστιμα για... αφελείς

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το οικονομικό επιτελείο όταν έλεγαν ότι θα ελέγξουν πώς χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια που αντλήθηκαν την περίοδο 1998-2002 από το Χρηματιστήριο; Οτι, δηλαδή, θα ρίξουν πρόστιμα μερικών χιλιάδων ευρώ σε κάποιες εταιρίες για... τυπικές παραλείψεις δημοσιοποίησης εταιρικών στοιχείων;

Γιατί, βέβαια, μόνον αυτό έκανε η (γνωστών διαθέσεων) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ανακοινώνοντας πρόστιμα 87 χιλιάδων ευρώ συνολικά σε 5 εταιρίες. Γιατί, άραγε, δεν μπήκε στον κόπο να μας ανακοινώσει και τα χρηματιστηριακά κέρδη αυτών των εταιριών την αμαρτωλή εκείνη περίοδο;

Ενας πραγματικός έλεγχος αυτών των κολοσσιαίων κεφαλαίων είναι προφανές ότι θα αποδείκνυε όχι μόνο το πού πήγαν τα χρήματα αφελών και μη μικρο-«επενδυτών», αλλά και το πώς εννοούν αυτοί που σχεδιάζουν την οικονομία την έννοια της «ανάπτυξης».

Δεν είναι, λοιπόν, δυνατό να συζητηθούν τέτοια πράγματα σε τέτοιους καιρούς. Για όποιον δεν το κατάλαβε, βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και φυσικά τα «σκαμπανεβάσματα» της Σοφοκλέους αναμένεται να μη μείνουν αναξιοποίητα.

ΝΑΙ, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ της κατάστασης στο Ιράκ κάτω από το πρίσμα θρησκευτικών αντιθέσεων θα ήταν μια λύση για τις ΗΠΑ. Τα φέρετρα στρατιωτών που μεταφέρονται κάθε τόσο από τη Βαγδάτη στις ανατολικές πολιτείες, όπως και να 'χει, δημιουργούν αδιέξοδα, ιδίως όταν οι Ιρακινοί επιμένουν να μην ανέχονται την κατοχή.

Οσο για τη διεθνή κατάσταση, οι Ευρωπαίοι... πρώην σύμμαχοι επιμένουν να θέλουν μερίδιο στη λεία, οπότε ίσως αποβούν «ασύμφοροι» για συμφωνίες παρουσίας διεθνούς δύναμης στη χώρα.

Ενα θρησκευτικό «διαίρει και βασίλευε», λοιπόν, θα ήταν ό,τι πρέπει, ακόμα κι αν γι' αυτό χρειαστεί να αξιοποιηθούν πολύνεκρες επιθέσεις όπως η χτεσινή. Αλλωστε, το «πείραμα» στη Μέση Ανατολή έχει πετύχει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το μερίδιο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν χτες αναφέρει ότι πρέπει «να δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη ένας ηγετικός ρόλος στο Ιράκ...». Στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρει ότι η Γερμανία, η οποία αντιτάχθηκε στον πόλεμο κατά του Ιράκ, υποστηρίζει μία διαδικασία στην οποία ηγετικό ρόλο θα έχουν τα Ηνωμένα Εθνη όπως έχει συμβεί και στην περίπτωση του Αφγανιστάν. Με άλλα λόγια, «παίξτε μας και εμάς ρε παιδιά, μην είσαστε τόσο παρτα-όλες...».

Μας «δουλεύουν» άγρια...

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε χτες ότι θα είχε παραιτηθεί εάν είχε επαληθευτεί το ρεπορτάζ του BBC το οποίο κατηγορούσε την κυβέρνησή του ότι διόγκωσε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τα απαγορευμένα όπλα που κατείχε το Ιράκ. «Πρόκειται για μια κατηγορία που μας βαραίνει... εάν ήταν αληθινή θα σήμαινε την παραίτηση μου» δήλωσε χαρακτηριστικά. Εντάξει, «τον πιστέψαμε». Να πιστέψουμε επίσης πως δεν έχει επαληθευτεί το ρεπορτάζ του ΒΒC και ότι δεν έβαλε ανθρώπους να φορτώσουν με παραμύθια τα στοιχεία. Τώρα, που αφού δολοφόνησαν αθώους και κατέστρεψαν τον υλικό πλούτο του Ιράκ και αποδείχνεται πρακτικά πως ούτε «σκόνη» από απαγορευμένα όπλα δεν μπόρεσαν να αποκαλύψουν, γιατί δεν παραιτείται; Ακόμα και «γκάφα» να έκανε θα έπρεπε να στηθεί σε δικαστήριο για εγκληματίας πολέμου. Ομως η εποχή της «αθωότητας» έχει περάσει από καιρό και τίποτα απ' όλα αυτά δεν πιστεύουμε. Το δίκιο ή το άδικο το ρυθμίζουν οι ιμπεριαλιστικοί συσχετισμοί, που σ' αυτή τη φάση αθωώνουν εγκληματίες σαν τον Μπλερ οι οποίοι έχουν το θράσος να μας «δουλεύουν» κι από πάνω...

Διαφημίσεις από τη CIA

Η CIA βγήκε παγανιά για στρατολογίες. Πολλά τα καθήκοντα βλέπετε, όταν οι ΗΠΑ θέλουν να τρομοκρατούν ολόκληρο τον κόσμο και έχει πέσει φόρτος εργασίας... Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Χόλιγουντ Ριπόρτερ», η ηλικίας 31 χρόνων ηθοποιός Τζένιφερ Γκάρνερ που παίζει το ρόλο μιας πράκτορα στην τηλεοπτική σειρά «Alias», θα δανείσει τη φωνή της στη CIA για τη δημιουργία ενός διαφημιστικού βίντεο που θα αναφέρεται στα καθήκοντα αλλά και στις ικανότητες των προς στρατολόγηση πρακτόρων της υπηρεσίας. «Δεν πρόκειται για εμπορική διαφήμιση αλλά για βίντεο στρατολόγησης» τόνισε η Γκάρνερ!!! Ευτυχώς που μας το διευκρίνισε, γιατί μπορεί να πιστεύαμε πως πρόκειται για «εμπορική»...

Οι νοσταλγοί του Φράνκο...

Η ισπανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί ίδρυμα «προστασίας της κληρονομιάς του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο (1939-1975)» (!) σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου. Η κυβέρνηση επιδοτούσε για χρόνια το «Εθνικό Ιδρυμα Φρανσίσκο Φράνκο» και μάλιστα εφέτος του χορήγησε υπό μορφή δωρεάς 27.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσει τα αρχεία του με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η υπουργός Πολιτισμού Πιλάρ ντελ Καστίγιο εξάλλου είχε και το θράσος να δηλώσει ότι το ίδρυμα «υπερασπίζεται μία αναντίρρητη ερμηνεία της ιστορίας»... Επικεφαλής του ιδρύματος είναι βεβαίως η κόρη του στρατηγού Φράνκο και στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο εξυμνούνται τα «επιτεύγματα» του δικτάτορα. Το ίδρυμα έχει επίσης δεχτεί επικρίσεις επειδή έχει απαγορεύσει σε ιστορικούς την πρόσβαση στα περίπου 30.000 έγραφα που διατηρεί στα αρχεία του. Αυτοί είναι οι «δημοκράτες» του Χοσέ Μαρία Αθνάρ που κόπτονται για την «ελευθερία» των Ιρακινών...

Οι... αβανταδόροι

Με τις... ευλογίες «πράσινων» και «γαλάζιων» συνδικαλιστών στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), κυβέρνηση και διοίκηση της ΥΠΑ, χρόνια τώρα καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν - ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες - στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, με αποσπάσεις εργαζομένων από την Αθήνα. Η κυβέρνηση, που στα λόγια «κόπτεται» για την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, αρνείται να προχωρήσει στη μια και μοναδική οριστική λύση του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από την πρόσληψη μόνιμου και μάλιστα εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτεί το αεροπορικό έργο. Και βέβαια η κυβέρνηση έχει το λόγο της να αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα με αυτόν τον τρόπο, αφού προωθεί τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ. Το θέμα είναι τι κάνει η συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου. Και όχι μόνο δεν κάνει απολύτως τίποτα, αλλά αντίθετα βρίσκει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιοποιήσει το πρόβλημα ρουσφετολογικά. Δεδομένου ότι πολλοί υπάλληλοι, ακόμα και συνδικαλιστές, διαγκωνίζονται ποιος θα μετακινηθεί στην περιφέρεια, συνδυάζοντας θερινές διακοπές και εκτός έδρας αποζημίωση!

Και όταν μια συνδικαλιστική ηγεσία έχει να... λύσει τέτοια ζητήματα, είναι φυσικό να θεωρεί... επουσιώδες το επικείμενο ξεπούλημα της ΥΠΑ! Ούτε λόγος να γίνεται δηλαδή για πλάτες στην κυβερνητική πολιτική.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξίματα και διαπιστευτήρια

Το «τάξιμο» αποτελούσε ανέκαθεν έναν καλό προεκλογικό άσο στο μανίκι των εκάστοτε διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας. Η περίοδος που διανύουμε έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τους μήνες πριν τις εκλογές να καλλιεργείται και να συντηρείται πάση θυσία ένα κλίμα παροχολογίας, που επίσης κατά κανόνα ευτελίζεται σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδων πάνω στις λαϊκές ανάγκες που η πολιτική τους αφήνει ανικανοποίητες. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. Οι υποσχέσεις που αφειδώς μοιράστηκαν στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ, ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Ωστόσο, ο εμπαιγμός καλά κρατεί. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ξανά κάποια ψίχουλα που ισοδυναμούν με σταγόνα στον ωκεανό της «χασούρας» που είχαν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα όλη την προηγούμενη τετραετία και ακόμη πιο πριν.

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη «χάρτα» του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα θα είναι περισσότερο αναιμική απ' όσο υποπτεύεται και ο πλέον επιφυλακτικός. Αλλωστε, μόλις προχτές ο Κ. Σημίτης φρόντισε να δώσει δείγματα γραφής σχετικά. Στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ξεκάθαρος όσο και κυνικός μεταφέροντας σχεδόν αυτολεξεί τις επιταγές που μια μέρα νωρίτερα του είχε θέσει ο ΣΕΒ. Δήλωσε, πως δεν πρόκειται να ενδώσει στις απαιτήσεις των λαϊκών στρωμάτων και ότι δε θα παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Αλλωστε η πολιτική των αναδιαρθρώσεων είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια και για το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήδη «διέταξε»: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση αυτοσυγκράτηση στις υποσχέσεις ενόψει εκλογών»!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, δηλώνει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της παροχολογίας γιατί θέλει να είναι ειλικρινές και να μπορεί να κοιτά στα μάτια τον λαό! Ο λόγος βέβαια δεν είναι αυτός. Η ΝΔ ξέρει πως ο λαός μπούχτισε από υποσχέσεις, θέλει να οικειοποιηθεί την οργή του και να καρπωθεί τη δυσαρέσκειά του. Ετσι, παρουσιάζει την εικόνα του κόμματος που δεν υπόσχεται αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα... πράξει! Ξέρει όμως κι αυτός, αυτό που ξέρει και ο κ. Σημίτης. Για τον απλό λόγο ότι η πολιτική τους είναι ίδια, ίδιοι και οι λόγοι που τους δεσμεύουν και τους περιορίζουν. Οι επιθυμίες του ΣΕΒ είναι νόμος και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο - με διαφορετική ίσως τακτική - κατευθύνονται στον ίδιο στόχο. Να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, αφού έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους και τις εγγυήσεις πως θα συνεχίσουν την πολιτική που συμφέρει την πλουτοκρατία. Ο ίδιος ο λαός μπορεί να παρεμβάλλει εμπόδια στην αντιλαϊκή τους πορεία. Με τη συσπείρωση και την πάλη του. Δίνοντας μαζικό μαχητικό «παρών» στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Δίνοντας το «παρών» σε όλα τα μετερίζια της ταξικής πάλης. Και πηγαίνοντας στην κάλπη με την απόφαση να καταδικάσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ