Πέμπτη 21 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αδιευκρίνιστες συνθήκες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, λέει η ανακοίνωση της Αστυνομίας, επήλθε ο θάνατος του αλλοδαπού εργάτη σε εργοστάσιο μεταλλικών ειδών στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, που πρόσθεσε ένα ακόμα θύμα στο βωμό του κέρδους και της αναλγησίας των κυβερνώντων. Πολύ μονότονη η διατύπωση αυτή της Αστυνομίας. Τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα - και δεν είναι λίγα - κατά την επίσημη εκδοχή λαμβάνουν χώρα «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες». Μόνο που οι συνθήκες που λειτουργούν οι φάμπρικες, τα γιαπιά και τα εργοτάξια στη χώρα μας δεν είναι καθόλου αδιευκρίνιστες. Είναι πολύ γνωστές και αυστηρά καθορισμένες. Καθορίζονται από την ασυδοσία των εργοδοτών και την προσπάθειά τους για μέγιστο κέρδος. Καθορίζονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την άρνησή της να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή και αυτών των ελλιπών νόμων που η ίδια ψηφίζει. Οταν στους χώρους δουλιάς δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και κανείς δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό. Οταν οι Επιθεωρήσεις Εργασίας υποβαθμίζονται, όταν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους τρομοκρατούνται και αυτή η ισχύουσα εργατική νομοθεσία καταπατείται ασύστολα από τους εργοδότες, χωρίς να «ιδρώνει το αυτί» κανενός, τότε οι συνθήκες εργασίας, που οδηγούν στα θανατηφόρα, δεν είναι καθόλου αδιευκρίνιστες. Είναι πολύ ξεκάθαρες, αρκεί να θέλει κανείς να τις δει. Και οι ευθύνες είναι, επίσης πολύ ξεκάθαρες.

«Σφιξίματα»...

Επισκέψεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή σε Χαλκίδα, Θήβα και Λιβαδειά. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που στάλθηκε προς τα τοπικά ΜΜΕ με το πρόγραμμα του υπουργού στις τρεις πόλεις, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται και συναντήσεις του υπουργού με τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στους δύο νομούς. Γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα να πείσει και τα μέλη του για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Ομως για να επιστρατεύεται και ο «ανεξάρτητος μάνατζερ», τα πράγματα, φαίνεται, είναι πολύ άσχημα για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Δικό τους πρόβλημα θα πείτε. Ναι, αλλά το πρόβλημα το έχει ο λαός και είναι αυτός ένας σοβαρότατος λόγος να μαυριστούν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ που δημαγωγικά επαγγέλλεται τα ίδια και χειρότερα.

Τα ναυπηγεία...

Στην επικαιρότητα βρέθηκαν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, που μετά το σκανδαλώδες ξεπούλημά τους εδώ και ενάμιση χρόνο τελούν υπό τα συμφέροντα της γερμανικής πολυεθνικής εταιρίας HDW. Αφορμή στάθηκε η προγραμματική συμφωνία, που υπογράφτηκε το 1998 μεταξύ των ναυπηγείων και του ΟΣΕ για την κατασκευή, για λογαριασμό του Οργανισμού, τροχαίου υλικού, την οποία, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιήσει οι Γερμανοί.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για οικονομικά προβλήματα της HDW, που μάλιστα την έχουν φέρει στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ώστε η αμερικανικών συμφερόντων ιδιοκτήτρια τράπεζα να αναζητά αγοραστή για την εταιρία. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρίζονται συντάκτες του ρεπορτάζ, η διοίκηση της HDW προσανατολίζεται σε περικοπές εργασιακών θέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Σουηδία, όπου επίσης δραστηριοποιείται. Από τη μεριά τους οι Γερμανοί έσπευσαν χτες να διαψεύσουν τα περί χρεοκοπίας, παραδεχόμενοι, ωστόσο, ότι πράγματι βρίσκεται σε πορεία αναζήτησης αγοραστή, επειδή η εταιρία τα πάει... πολύ καλά. Οπως και να 'χει, πάντως, και ανεξάρτητα από το εάν κατά καιρούς διάφορα Μέσα δέχονται κατηγορίες για καθ' υπαγόρευση δημοσιεύματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτό που έχει διδάξει η εμπειρία είναι ότι συνήθως και τα πιο «μαύρα» σενάρια, όταν αφορούν τους εργαζόμενους, εν πολλοίς επαληθεύονται.

Οχι πένθος αλλά αγώνας!

Στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Αυγούστου στην Αθήνα, αναμένεται ν' ακουστούν ξανά οι γνωστές προτάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της Αυτοδιοίκησης. Ενα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και έχει «παραλύσει» τη λειτουργία των δήμων και των νομαρχιών σ' όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι έχει αποφασίσει να «λύσει» το πρόβλημα με ληστρική εφόρμηση στις τσέπες του λαού. Προς τούτο, όπως δηλώνεται αρμοδίως, οσονούπω, έρχεται «φορολογική μεταρρύθμιση», η οποία θα προβλέπει τη λειτουργία νέων φορομπηχτικών μηχανισμών είσπραξης εσόδων από τους δήμους και τις νομαρχίες.

Με τη φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης ουδόλως διαφωνούν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ. Και πώς να διαφωνήσουν, άλλωστε, όταν τάσσονται υπέρ της πλήρους ανταποδοτικότητας στην Αυτοδιοίκηση, με βάση την οποία ό,τι παρέχεται στον πολίτη, θα το πληρώνει ο ίδιος. Οι όποιες «αντιδράσεις» μερικών εξ αυτών δεν αφορούν στην ουσία, αλλά στους τύπους. Εξυπηρετούν «αντιπολιτευτικούς» μικροκομματικούς στόχους, έχουν «λαϊκίστικο» και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα κι αποσκοπούν στη μείωση του πολιτικού κόστους που θα φορτωθούν οι αιρετοί, εμφανιζόμενοι απολύτως σύμφωνοι με την κυβερνητική απόφαση για μετατροπή των δήμων και των νομαρχιών σε... αυτοδιοικητικές εφορίες.

Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή απόφαση της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης για κήρυξη... πένθους, με την ανάρτηση μαύρων σημαιών στα δημαρχεία, ως έκφραση «πνεύματος αντίστασης» στις κυβερνητικές προθέσεις κι αποφάσεις. Είχαν προηγηθεί οι «λεονταρισμοί» περί «αγωνιστικής αντίδρασης» του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον πρωθυπουργό. Είναι, όμως, φανερό ότι αυτού του είδους οι «αντιδράσεις», αν δεν προκαλούν τον γέλωτα μέχρι δακρύων, πάντως δε φοβίζουν τους κυβερνώντες. Πολύ περισσότερο που γνωρίζουν ότι με τη σύνθεση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και γενικότερα με το συσχετισμό δύναμης υπέρ του δικομματισμού, που έχει διαμορφωθεί στους εκλεγμένους δημάρχους και νομάρχες, δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί κίνημα της Αυτοδιοίκησης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε «κίνημα αντίστασης» από την ΚΕΔΚΕ και την πλειοψηφία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, η ευθύνη για την ανάπτυξη του αγώνα κατά της κυβερνητικής απόφασης, για νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού μέσω των δήμων και των νομαρχιών, βαρύνει τους ίδιους του δημότες. Ο αγώνας μπορεί και πρέπει να οργανωθεί μέσα από τα εργατικά συνδικάτα, τους αγροτικούς και επαγγελματοβιοτεχνικούς συλλόγους, τις συνταξιουχικές οργανώσεις και τους άλλους μαζικούς φορείς, σε κάθε δήμο, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια. Και, φυσικά, σ' αυτόν θα συμμετέχουν όσοι από τους αιρετούς εξακολουθούν να νιώθουν υπηρέτες του πολίτη και όχι φοροεισπράκτορες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

... και οι εκβιασμοί

Πάντως, είναι ευκρινές ότι η διοίκηση των ναυπηγείων αξιοποιεί την ευκαιρία, για να θέσει το δικό της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ...θέμα. Ετσι, αφού λέει διάφορα μπλα-μπλα και μιλά για «συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες με στόχο την εξυγίανση της εταιρίας», προσθέτει αμέσως μετά μια φράση που ...λέει αρκετά: «Η εξυγίανση, όμως, -λέει με νόημα- πρέπει να διαφυλάττει τα συμφέροντα τόσο των ναυπηγείων όσο και των πελατών τους και για το λόγο αυτό τα Ελληνικά Ναυπηγεία έχουν υποβάλει σειρά προτάσεων - κυρίως προς τον ΟΣΕ - σχετικά με την αντιμετώπιση του επίμαχου θέματος των βαγονιών».

Μήπως η όλη ιστορία «μυρίζει» και λίγο ...πανωπροίκι; Μήπως η νέα διοίκηση είδε ότι τέτοιες μέθοδοι έχουν πέραση και άρχισε τους εκβιασμούς;

Σαν έτοιμοι από καιρό

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΥΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ αυτοκτονίας, μια στη Βαγδάτη και μια στην Ιερουσαλήμ φαίνεται πως ήταν αρκετές για να κάνουν... τα πάνω - κάτω στην ευρύτερη περιοχή. Ομως πριν ακόμα γίνει καν η καταμέτρηση των θυμάτων, κάποιοι εφαρμόζουν συγκεκριμένες τακτικές σαν να τις είχαν προαποφασίσει.

Ηδη νέες «εντολές» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διεκδικεί η Βρετανία, όπως δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της και μην έχετε καμιά αμφιβολία πως ανάλογες θα είναι οι αξιώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την παραμονή τους ως στρατός κατοχής.

Οσο για τον Σαρόν, «σαν έτοιμος από καιρό», απέκλεισε τα παλαιστινιακά εδάφη και οδηγεί τα πράγματα εκεί που πάντα ήθελε: Σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εξαφάνισης των Παλαιστινίων.

Είναι σαφές ότι οι «αστυνομικού» τύπου αναλύσεις καμιά σχέση δεν έχουν με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ, αφού η υποδομή της βίας έχει στηθεί από καιρό με κορυφαίες εκδοχές της τις δύο αμερικανικές επεμβάσεις.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ του προϋπολογισμού ξεκίνησε, όπως λέγεται, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και... άρχισαν τα όργανα! Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ανακοινώνει τις επόμενες μέρες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, περιορισμός (και) των μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο, τα πρώτα που ακούγονται.

Αυτά θα επιχειρήσουν να τα ξεχάσουμε στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης με τις σχετικές παροχολογικές φιέστες που διοργανώνουν... Θα τα ξαναθυμηθούμε όμως συντομότατα, αφού ο προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει καταρτιστεί έως το φθινόπωρο.

ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ, όπως μαθαίνουμε, οι υπουργοί Μεταφορών και Οικονομίας για την εξέλιξη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τη συμπεριφορά της γερμανικής κοινοπραξίας στην οποία παραδόθηκε το ναυπηγείο.

Εξ όσων θυμόμαστε, όμως, συμφωνούσαν πλήρως και αυτοί και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση. Οι ευθύνες για την κατάντια ανήκουν σε όλους τους και να τις χαίρονται τις εξελίξεις που δημιούργησαν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ελεύθερη» χώρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με το «Ρόιτερ», η Αμερικανίδα πορνοστάρ Μέρι Κάρεϊ, μια εκ των αντιπάλων του Α. Σβαρτζενέγκερ στην υποψηφιότητα για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, είναι πρόθυμη να βγει ραντεβού με οποιονδήποτε μπορεί να συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό για την προεκλογική της εκστρατεία. Η Κάρεϊ είπε ότι θα πρότεινε ένα ραντεβού σε οποιονδήποτε θα προσέφερε το ποσό των 5.000 δολαρίων σαν συνεισφορά στην προεκλογική της εκστρατεία... Τι να πούμε εμείς; «Ελεύθερη» χώρα, «ελεύθερες» εκλογές, «ελεύθερη» αγορά, «ελεύθερα» ήθη...

Οι άγνωστοι αριθμοί...

Με αφορμή τη χτεσινή κηδεία του 41χρονου εικονολήπτη του «Ρόιτερ» Μ. Ντάνα, που παρακολούθησαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, αξίζει να θυμηθούμε πως είναι ο 18ος δημοσιογράφος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, που σκοτώνεται «κατά λάθος» από τους κατακτητές του Ιράκ. Οι δημοσιογράφοι είναι επώνυμοι και «εύκολα μετρήσιμοι». Φανταστείτε για τι αριθμούς θα πρέπει να μιλάμε, όταν πρόκειται για ανώνυμους αθώους πολίτες... Τη στιγμή μάλιστα που έχουμε δει στην πράξη πως οι κατακτητές δε διστάζουν να πυροβολούν αμάχους για «ψύλλου πήδημα...». Υστερα ψάχνουν να βρουν (αν ψάχνουν) γιατί ο λαός του Ιράκ δεν τους υποδέχεται σαν απελευθερωτές αλλά βρίσκει τρόπους να οργανώνει την πολύμορφη αντίστασή του...

Τα ναρκωτικά στη Θεσσαλία

Εκρηκτικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το πρόβλημα των ναρκωτικών στη Θεσσαλία, αν λάβουμε υπόψη το πλήθος των «κρουσμάτων» που έρχονται στη δημοσιότητα, μέσω των αστυνομικών δελτίων, ενώ υπάρχουν κι άλλα πολλά που παραμένουν άγνωστα. Προχτές βράδυ από την Ασφάλεια Λάρισας συνελήφθησαν τέσσερα νέα άτομα, ηλικίας από 17 μέχρι 23 ετών, να κάνουν από κοινού χρήση ηρωίνης μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ στο Βόλο συνελήφθησαν άλλοι τρεις νέοι - δυο άνδρες 38 ετών και μια 21χρονη κοπέλα - στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 700 δόσεις κοκαΐνης, καθώς και χασίς.

Πολλά και διάφορα τα αίτια που οδηγούν πολλούς νέους στα ναρκωτικά - μεγάλο ρόλο παίζει η υποβάθμιση αξιών και ιδανικών που κρατούσαν τη νεολαία μακριά από τον «Ιστό της Αράχνης» - αλλά δεν μπορεί να μην πάρει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι η ένταση του προβλήματος, τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλία σχετίζεται και με την όξυνση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ως απόρροια της διόγκωσης της ανεργίας των εργαζομένων και του μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Μεγάλες οι ζημιές...

Το σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών καλλιεργειών υπέστησαν, φέτος, μεγάλες ζημιές λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Ο παγετός του περασμένου Απρίλη «έκαψε» τα οπωροφόρα δέντρα, τα ελαιόδεντρα και τα κηπευτικά, ενώ η συνεχής εναλλαγή βροχοπτώσεων και καύσωνα, το καλοκαίρι, προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στα αμπέλια, στα σιτηρά, στα καπνά, στη βιομηχανική ντομάτα, στα τεύτλα, στο βαμβάκι κι άλλες καλλιέργειες. Πολλοί αγρότες - όπως, π.χ. οι παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών, οι καλλιεργητές πατάτας κ.ά. - έπαθαν πρόσθετη ζημιά, αφού δεν κατάφεραν να πουλήσουν το σύνολο της παραγωγής τους, είτε επειδή έγιναν αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από γειτονικές χώρες, είτε γιατί σταμάτησαν οι εξαγωγές.

... αλλά, αποζημιώσεις γιοκ

Κι ενώ ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς η παραγωγή, φέτος, είναι υποβαθμισμένη και μικρή, με αποτέλεσμα να σμικρύνει κι άλλο το, ήδη, συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα, η κυβέρνηση «αγρόν ηγόραζεν». Το υπουργείο Γεωργίας, εφαρμόζοντας τη γνωστή τακτική των καθυστερήσεων στις εκτιμήσεις των ζημιών και του «πετάγματος» στις ελληνικές καλένδες του αιτήματος για δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, παίζει με την αγωνία και τον πόνο των ξωμάχων. Βεβαίως - προεκλογική περίοδος γαρ - κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ περιφέρονται, δίκην γυρολόγων και προς άγραν ψήφων, στην ελληνική ύπαιθρο υποσχόμενοι ότι «οσονούπω θα δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις». Βλέπετε «το τάμα δε χαλάει σπίτια». Στο χέρι των αγροτών είναι να τους απαντήσουν καταλλήλως σαν έρθει η ώρα της κάλπης...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καθεστώς δουλείας

Το σχέδιο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει στους εργοδότες τζάμπα εργάτες, στέλνοντας τους ανέργους να δουλεύουν με «κίνητρο» την ασφαλιστική κάλυψη, δεν είναι απλώς μια πρόκληση. Είναι σκέτη διαστροφή. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης. Καταρχήν, και μόνο η ιδέα να εργάζεται ο άνεργος εισπράττοντας μόνο το επίδομα ανεργίας, είναι προσβολή στους χιλιάδες ανέργους και σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Το επίδομα ανεργίας είναι συνεισφορά των εργαζόμενων - και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης - προς τα μέλη της τάξης τους που έχουν πέσει θύματα αυτής της ανίατης νόσου του καπιταλισμού, που λέγεται ανεργία. Είναι ένδειξη αλληλεγγύης εργάτη προς εργάτη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της κοινωνίας προς τους ανέργους.

Γι' αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό την αλληλεγγύη και υποχρέωση αυτή, να την οικειοποιείται ο καπιταλιστής και να εξασφαλίζει επί της ουσίας αμισθί εργατικά χέρια. Δηλαδή, στην κυριολεξία δούλους. Η ασφαλιστική κάλυψη που θα δίνουν οι επιχειρήσεις όταν πρόκειται για μερική απασχόληση, είτε η καταβολή της διαφοράς μεταξύ του επιδόματος και του ισχύοντος κατώτερου μισθού (όταν πρόκειται για πλήρη απασχόληση) -σύμφωνα με τις δύο εκδοχές της πρότασης - σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα μπορεί να βάζει στη δούλεψή του εργατικά χέρια για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ!

Είναι πρόκληση γιατί με τις εισφορές των εργαζομένων προς τον ΟΑΕΔ, η τάξη των καπιταλιστών θα εξασφαλίζει απολύτως δωρεάν εργατικά χέρια. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο καπιταλιστής πληρώνει στον εργάτη μόνο τον αναγκαίο χρόνο και ιδιοποιείται τον πρόσθετο χρόνο εργασίας του (υπεραξία). Τώρα το ΠΑΣΟΚ, με τη συγκεκριμένη πρόταση, υποχρεώνει την κοινωνία, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να πληρώνουν τον «αναγκαίο χρόνο», αφού μισθός θα είναι το επίδομα ανεργίας και να δίνει στο κεφάλαιο τη δυνατότητα να μετατρέπει όλο το χρόνο εργασίας του ανέργου σε υπεραξία.

Είναι ταυτόχρονα και μια βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, η σκανδαλώδης ρύθμιση της κυβέρνησης δημιουργεί προϋποθέσεις και προσφέρει «κίνητρο» προς τους βιομηχάνους για χιλιάδες απολύσεις, αφού οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αντικαθιστούν τους μισθωτούς εργάτες με ανέργους που δε θα πληρώνουν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης. Ολα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι παρά την αύξηση του ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται. Ετσι η είσοδος των ανέργων στην παραγωγή, αναγκαστικά θα οδηγήσει στην εκδίωξη απ' αυτή ενός μέρους του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού. Πρόκειται καθαρά για μέτρο ανακύκλωσης του εργατικού δυναμικού, αλλά πλέον με όρους καθεστώτος δουλείας. Το μόνο που θα πετύχει, είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης συνολικά της εργατικής τάξης και η κατακόρυφη άνοδος των καπιταλιστικών κερδών.

Εάν μέχρι τώρα η στρατιά των ανέργων ήταν για τους καπιταλιστές ένας κλασικός μοχλός πίεσης προς τους εργάτες, μοχλός εκβιασμού που αξιοποιούνταν απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις, οι άνεργοι που μπαίνουν αμισθί στην παραγωγή, είναι ο πολιορκητικός κριός που θα διαλύσει κάθε γραμμή άμυνας. Γι' αυτό και τα συνδικάτα πρέπει να την απορρίψουν ασυζητητί και να οργανώσουν την αντίδρασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ