Τετάρτη 9 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το περιεχόμενο των διαφωνιών

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί κανείς να μην κατάλαβε ποιο ήταν το περιεχόμενο και η έκταση του τελευταίου κυβερνητικού «ανασχηματισμού», αλλά οι «παράπλευρες απώλειες» και η μπόλικη πίκρα χαρακτήρισαν τις αλλαγές. Πικραμένοι αποχώρησαν ο Γ. Ανωμερίτης, ο Στ. Μπένος, η Ελ. Κούρκουλα κι ο Χρ. Θεοδώρου, από τα αντίστοιχα υφυπουργεία, με τον δεύτερο, μάλιστα, να απορεί για την απομάκρυνσή του, αφού ο Κ. Σημίτης «πρόβαλλε το έργο του, σαν το πιο αποτελεσματικό της κυβέρνησης». Ολοι τους, πάντως, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την παράταξη και τον Κ. Σημίτη, βεβαιώνοντας ότι θα δώσουν τη μάχη για μια νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Ανάλογες είναι τις μέρες αυτές και οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που οι τελευταίες αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση τούς έβαλαν στο περιθώριο. Οι πλέον ...τολμηρές κάνουν λόγο για πρωθυπουργική επιχείρηση μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιό κόμμα, με συνέπεια την παραπέρα αποδυνάμωση των δεσμών του με την κεντροαριστερή - όπως λένε - παραδοσιακή βάση του. Κανένας τους, πάντως, δε διαφωνεί με τους βασικούς προσανατολισμούς της μέχρι σήμερα αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Τα σημειώνουμε, μόνο και μόνο, για να καταδειχτούν το πραγματικό περιεχόμενο και το ...βάθος των όποιων διαφωνιών υπάρχουν σήμερα στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ.

Ο μυστικοπαθής ΕΦΕΤ

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση που κράτησαν οι διοικούντες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο θέμα της μολυσμένης φέτας του Κολιού που εξήχθη στη Νορβηγία, αλλά και για τις ποσότητες που έχουν δεσμευτεί σε ψυγεία στην Ελλάδα. Και ενώ οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ γνώριζαν το γεγονός εδώ και μέρες και είχαν ενημερωθεί αρμοδίως από τις νορβηγικές αρχές, επιχείρησαν να το κρατήσουν κρυφό στη χώρα μας, θέτοντας συνειδητά σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΕΤ δυσφόρησε έντονα όταν το θέμα μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, προσπαθώντας να το υποβαθμίσει. Και ενώ προχτές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το θέμα «έπαιζε» στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση, αργά το βράδυ, όταν οι περισσότερες εφημερίδες ήταν στα... τυπογραφεία. Και πέραν τούτου, χωρίς βέβαια να έχουμε στοιχεία ότι έγινε εκ προθέσεως, αλλά απλώς το σημειώνουμε, η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έφτασε σε πολύ λίγα δημοσιογραφικά γραφεία. Ποιον εξυπηρετεί η μυστικοπάθεια του ΕΦΕΤ;

Η περιοδεία του Τζ. Μπους

«Οι ΗΠΑ πρέπει να δείχνουν στον κόσμο όχι μόνο τους μύες, αλλά και την καρδιά τους» δήλωσε ο Τζ. Μπους, λίγο πριν ξεκινήσει την πενθήμερη περιοδεία του σε πέντε χώρες της Αφρικής, με πρώτη τη Σενεγάλη, όπου έφθασε χτες. Και μπορεί, τόσο η δήλωση αυτή, όσο και τα... ψίχουλα, που φέρνει μαζί του ο Αμερικανός Πρόεδρος και θα τα προσφέρει για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του Εϊτζ, να δίνουν την εντύπωση μιας περιοδείας δημιουργίας εντυπώσεων στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. ΄Η, τουλάχιστον, δεν είναι έτσι ακριβώς.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ιδιαίτερα πλούσια σε πετρέλαιο, άλλα ορυκτά στρατηγικής σημασίας, διαμάντια κλπ., κλπ. περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. Χαρακτηριστικές αποδείξεις του γεγονότος αυτού αποτελούν οι εντεινόμενες φυλετικές και άλλες εμφύλιες συγκρούσεις στην περιοχή, η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για την παρθενική αποστολή του «ευρωστρατού» στο Κογκό και η αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβερία, όπου έφθασε προχτές το πρώτο τμήμα.

Μπορεί, επομένως, να προβάλλει «την καρδιά των ΗΠΑ» ο Τζ. Μπους - έστω κι αν αυτή μεταφράζεται σε... ψίχουλα φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης - αλλά στην πραγματικότητα από πίσω της κρύβονται τα «μούσκουλα» της αχόρταγης ιμπεριαλιστικής λεηλασίας.

Ποδαρικό κερδοσκοπίας

Προχτές, περίπου την ίδια ώρα, που ο νέος υφυπουργός Εμπορίου, Κ. Κουλούρης, αναλάμβανε τα καθήκοντά του και... έσειε τη γροθιά του, δηλώνοντας με τόνο και ανάλογο ύφος, πως «όποιοι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, όσοι προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος του πολίτη, θα βρουν απέναντί τους πρόσωπα, που ξέρουν να δίνουν μάχες και να τις κερδίζουν», ανακοινώνονταν οι «προτεινόμενες τιμές» πώλησης των μπουκαλιών νερού του μισού λίτρου. Πόσο είναι αυτή; Μόνο... 0.45 λεπτά ή 153 δραχμές.

Αν δε μας απατά η μνήμη μας, όμως, πέρσι, τα ίδια μπουκάλια είχαν 80 έως 100 δραχμές. Επίσης, αν δεν κάνουμε λάθος, ούτε τα μεροκάματα και οι μισθοί, ούτε τα πλαστικά, ούτε πολύ περισσότερο η... τιμή του νερού, που βάζουν οι επιχειρηματίες μέσα στα μπουκάλια, αυξήθηκαν από τότε και, μάλιστα, τόσο πολύ, που να δικαιολογείται η πώλησή τους φέτος σε διπλάσια περίπου τιμή.

Εάν σε οτιδήποτε από τα παραπάνω λαθεύουμε. Εάν, όλ' αυτά, δεν ονομάζονται άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των εργαζομένων, με την ανοχή και τις ευλογίες της κυβέρνησης, τότε θα κάνουμε την αυτοκριτική μας...

Να φαίνεται, έστω και αν δεν είναι

Μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης εκλογικής ήττας, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα μετέρχονται τις ίδιες, γνωστές από το παρελθόν, μεθόδους για την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τη χειραγώγηση των συνειδήσεων, με στόχο τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων σε πλαστά και άνευ αντικρίσματος διλήμματα. Γνωρίζοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της δυσαρέσκειας οφείλεται στην εκτεταμένη διαφθορά, που επικρατεί στη δημόσια πολιτική σφαίρα, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κήρυξε τη σταυροφορία για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου και την αποκατάσταση της χαμένης τιμής του πολιτικού κόσμου!

Θα πρέπει να εντοπίσουμε, κατ' αρχήν, δύο λαθροχειρίες του κυβερνητικού επιτελείου, πριν περάσουμε στην ουσία των προεξαγγελθεισών «πρωτοβουλιών». Με την πρώτη, επιχειρεί να αμαυρώσει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και υπαγορεύει σιωπηρά το γνωστό: «Ολοι το ίδιο είναι»... Με τη δεύτερη, διαστρέφει το γνωστό ρητό και θέλει να μας πείσει ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται τίμια, έστω και αν δεν είναι.

Δεν είναι γνωστό ακόμη το ακριβές περιεχόμενο των «πρωτοβουλιών», τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο είναι γνωστό το πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσουν. Το πλαίσιο, δηλαδή, που ορίζουν το ισχύον κοινωνικοοικονομικό σύστημα και οι ανάγκες της αναπαραγωγής του. Και μόνον αυτό αρκεί, για να διατηρεί κανείς και να ενισχύει τις αμφιβολίες του για το αποτέλεσμα των «πρωτοβουλιών». Ενα σύστημα που στηρίζεται στις αμαρτωλές διαπλοκές του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης με το πολιτικό προσωπικό και το κράτος, δε σηκώνει «κάθαρση». Επιδέχεται βελτιώσεις, όμως, σαν το «λίφτινγκ», με το οποίο ορισμένες κυρίες προσπαθούν να εξορκίσουν την πραγματικότητα του χρόνου.

Μέτρα, όπως η αυστηροποίηση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών, μπορεί να είναι γενικώς αποδεκτά, αλλά δε χάνουν τον περιορισμένο χαρακτήρα τους, αφού αφήνουν αλώβητη τη μήτρα της αναπαραγωγής ενός συστήματος, που νομιμοποιεί την αδικία εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, κατοχυρώνει τα προνόμια μιας μικρής ολιγαρχίας, διαιωνίζει την εκμετάλλευση.

Και, τέλος, για να 'χουμε καλό ρώτημα: «Τώρα, μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία, κατάλαβε ο κ. Σημίτης ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει στο πολιτικό σύστημα και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και το κόμμα του;». Ετσι, για να μετράμε και τις πραγματικές προθέσεις των αρχιτεκτόνων αυτής της νέας εξυγιαντικής σταυροφορίας...


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αρχισαν τα ... όργανα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΛΥΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ τον εκλογικό νόμο τελευταία και μπόλικη η σχετική αρθρογραφία στις εφημερίδες. Θα το έχετε παρατηρήσει, βέβαια, και καθένας καταλαβαίνει το γιατί. «Αναλογικότερο» και «δικαιότερο» είναι τα επίθετα που αποδίδουν οι φίλα προσκείμενοι αρθρογράφοι στις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Δε θέλουμε να κακολογήσουμε τις σχετικές πρωθυπουργικές προθέσεις, αλλά δεν πιστεύουμε ότι τα επίθετα αυτά τις χαρακτηρίζουν. Μάλλον, προς το αντίθετο κοιτάζουν...

Πέρα απ' αυτό, όμως, τι σημαίνει το «αναλογικότερο», που συνεχώς κοπανάνε; Πάντως, όχι ...αναλογικό. Πρέπει, μάλλον, να μας εξηγήσουν οι εν λόγω κύριοι με ποιον τρόπο ακριβώς μετράνε την παραχάραξη της θέλησης του Ελληνα ψηφοφόρου και μάλιστα εκ των προτέρων.

Οσο για τα περίφημα «μέτρα διαφάνειας» που μας υπόσχεται ο Κώστας Σημίτης, άπαντες γνωρίζουν ότι αφορούν μόνο τις ...εντυπώσεις και όχι την ουσία του πράγματος. Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τη διαπλοκή και η διαπλοκή σύμφυτη με τις πολιτικές εξυπηρέτησης των μεγάλων συμφερόντων. Δηλαδή, με το καπιταλιστικό σύστημα. Πρόκειται για την απλούστερη και πιο λογική αλληλουχία.

ΠΕΡΙΠΟΥ 10% η επίσημη ανεργία, στο 3,8% ο καταμετρημένος επίσημος πληθωρισμός. Ακόμα και οι ίδιοι δεν μπορούν, δηλαδή, να στηρίξουν με αριθμούς την πολιτική τους. Κι όταν αδυνατεί να κάνει κάτι τέτοιο η κυβέρνηση του «καθηγητή Σημίτη», φανταστείτε τι γίνεται στο πεδίο της πραγματικότητας.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ... στάθηκε άτυχη η «κεντροαριστερά». Η παρθενική παρουσία του Νίκου Μπίστη στη Βουλή συνέπεσε με την τοποθέτησή του στο πλάι του Κώστα Σκανδαλίδη, για το σχετικό με τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο νομοσχέδιο. Ενα από τα πλέον αντιδραστικότερα νομοσχέδια, δηλαδή...

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ξεχνώντας να μας πει, όμως, ότι ουδεμία σχέση έχει με την ...εργασία και την ...ασφάλιση, μια και θα είναι ανύπαρκτα σ' αυτές τις «νέες» μορφές απασχόλησης.

Μας έδωσαν, λοιπόν, αμφότεροι μια ...καλή παράσταση κι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του μέλλοντος, που μας ετοιμάζουν οι «κεντροαριστεροί» κάθε είδους και απόχρωσης.

Τα νέα κόλπα

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρουσιάζεται λίγο πολύ ως το νέο «συμβόλαιο με το λαό». Κάποιοι άλλοι μιλούν για ένα νέο όραμα, που θα οδηγήσει στην ανατροπή του σημερινού κλίματος, στην επανασυσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στο ΠΑΣΟΚ και σε μια νέα εκλογική νίκη. Αναφερόμαστε στη λεγόμενη «Χάρτα της Πραγματικής Σύγκλισης», την οποία θα παρουσιάσει ο Κ. Σημίτης στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα διοχετεύει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο βασικός στόχος της Χάρτας θα είναι ο εξής: Να φτάσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, έως το 2010, στο 90% του μέσου όρου του ΑΕΠ της ΕΕ. Ας πούμε, λοιπόν, ότι αυτό έγινε, παρά τις υπάρχουσες, σοβαρές και βάσιμες, επιφυλάξεις. Γιατί, όμως, θα σημαίνει και την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων; Ποιος δε γνωρίζει ότι με μέσους όρους δε λύνονται τα κοινωνικά προβλήματα; Ποιος δε βλέπει, άραγε, πως και φέτος - όπως και τα τελευταία χρόνια - οι ρυθμοί ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ είναι πολλαπλάσιοι του μέσου κοινοτικού όρου, αλλά το γεγονός αυτό δεν οδηγεί, ούτε σε ουσιαστική μείωση της ανεργίας, ούτε σε πραγματική και ουσιαστική βελτίωση των λαϊκών εισοδημάτων, ούτε σε καλύτερη Παιδεία, Υγεία, κλπ., αλλά μόνο σε ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση κερδών και πλούτου από την ολιγαρχία;

Ας αφήσουν τα κόλπα, λοιπόν, οι διάφοροι «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης. Από ψεύτικες υποσχέσεις, έχει χορτάσει ο κόσμος...

Οι προκλητικοί μισθοί και...

Τους μισθούς εκατομμυρίων δραχμών το μήνα, με τους οποίους αμείβονται τα στελέχη της «Αθήνα 2004» έκανε και χτες πρωτοσέλιδό της θέμα η «Αυριανή», για δεύτερη μέρα. Και το σημειώνουμε, για τους εξής λόγους: Πρώτον, οι πράγματι υπέρογκοι αυτοί μισθοί δεν ήταν ποτέ κρυφοί. Ο «Ριζοσπάστης», για παράδειγμα, έχει καταγγείλει το γεγονός από την πρώτη στιγμή. Δεύτερον, το καθεστώς αυτό δεν αποτελεί τη συνέπεια των αποφάσεων της όποιας Γιάννας ή κάποιου υπουργού, αλλά της κυβερνητικής πολιτικής, της αναγόρευσης των νόμων της αγοράς και των λεγομένων ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σε βασικά θεμέλιά της. Μια πολιτική, η οποία μεταφράζεται στην πράξη σε πολλά για τους λίγους και λίγα για τους πολλούς. Τρίτον, ανάλογες απολαβές εκατομμυρίων δραχμών το μήνα εισπράττουν οι διάφοροι διοικητές κλπ. των ΔΕΚΟ, των διαφόρων οργανισμών του δημοσίου, που έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες, των πολλών και διαφόρων θυγατρικών εταιριών των παραπάνω κλπ., κλπ., όπως και οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής ηγεσίας, που συμμετέχουν σε διάφορα ΔΣ των προαναφερόμενων οργανισμών και εταιριών, σε διάφορες επιτροπές, τόσο στην Αθήνα, όσο και στις Βρυξέλλες κλπ. Μια ολόκληρη στρατιά, δηλαδή. Τέταρτον, το ίδιο ακριβώς θα γίνεται - με άλλα πρόσωπα - και στο ενδεχόμενο που στις επόμενες εκλογές αναδειχτεί κυβέρνηση η ΝΔ. Πέμπτον, τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στις άλλες χώρες της ΕΕ - όπως και στις ΗΠΑ - είτε κυβερνούν «σύντροφοι» του Κ. Σημίτη, είτε ομοϊδεάτες του Κ. Καραμανλή.

... μια ακόμη πλευρά του ζητήματος

Περιττό, βέβαια, να σημειώσουμε, ότι όλα τα παραπάνω ...διαφεύγουν της «Αυριανής» - πλην της καταγγελίας των υπέρογκων και προκλητικών μισθών. Οπως της «διαφεύγει» και η συντελούμενη αλλοτρίωση και χειραγώγηση των συνειδήσεων μέσω των διαδικασιών αυτών, κυρίως σ' εκείνους τους κρίκους, οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν χρέος να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να οργανώνουν και να καθοδηγούν την πάλη και τους αγώνες τους.

Και για να μην αδικούμε την «Αυριανή», το ίδιο συμβαίνει με την ολότητα των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι όποιες καταγγελίες τους - αν και όταν γίνονται, για προκλητικά φαινόμενα όπως το προαναφερόμενο - στέκονται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός. Ακόμη και όταν επιχειρούν μια βαθύτερη διερεύνηση του φαινομένου, αποφεύγουν συστηματικά να το συνδυάσουν με την ουσία των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών. Συνήθως κάνουν το ακριβώς αντίθετο, επιχειρώντας να «φορτώσουν» τις αιτίες αποκλειστικά και μόνο σε κάποια πρόσωπα ή σε κάποιους λαθεμένους χειρισμούς και αποφάσεις. Κι έτσι, τα χρόνια και οι δεκαετίες περνάνε, τα πρόσωπα έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι πολιτικές και πρακτικές, που γεννούν πλούτο για τους λίγους, φτώχεια και προβλήματα για τους πολλούς, παραμένουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για μόνιμη και σταθερή δουλιά

Με δύο χτεσινές ανακοινώσεις η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι «καθαρίζει» με την ανεργία που παράγει το ίδιο το σύστημα και που παρά τα δεκάδες κατά καιρούς γιατροσόφια όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά μετά από κάθε πρόσκαιρη «μείωση» ανακάμπτει με πιο θηριώδη τρόπο. Στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών διακήρυξε ότι με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει αποφασιστικά την ανεργία. Την ίδια ώρα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε ότι «συνεχίζεται και το 2003 η σημαντική μείωση της ανεργίας».

Οι καπιταλιστές γνωρίζουν πως όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία στο υπάρχουν σύστημα, αλλά αντίθετα είναι αναγκαία για τη μακροβιότητά τους η ύπαρξη του εφεδρικού στρατού των ανέργων. Στις ΗΠΑ ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης έφερε - κοντά στη ραγδαία μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που ήταν ο κύριος στόχος - για μια πενταετία και μειωμένα ποσοστά ανεργίας. Σήμερα το θηρίο ξαναεμφανίζεται, χωρίς όμως περιθώρια να αντιμετωπιστεί από ανάλογο πρόγραμμα. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1994 υπόσχονταν 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας με την εφαρμογή της «Λευκής Βίβλου» και σήμερα καταγράφουν κοντά στα 30 εκατομμύρια ανέργους, με κυρίαρχο το στοιχείο της μακροχρόνιας ανεργίας.

Τότε γιατί τολμούν οι πολιτικοί υπάλληλοι των καπιταλιστών και ξεστομίζουν τέτοια ψέματα περί αντιμετώπισης της ανεργίας; Γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλιά τους. Ενα από τα σταθερά κριτήρια για την ταξινόμηση των πολιτικών κομμάτων είναι και οι θέσεις που διατυπώνουν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Από τη σκοπιά των αναγκών του εργάτη ένα ήταν, είναι και θα παραμένει το αίτημα: Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Ο,τι λιγότερο, υπακούει στις ανάγκες του καπιταλιστή. Οποια πολιτική δεν υποστηρίζει αποκλειστικά και μόνο το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, είναι μια καραμπινάτη δεξιά πολιτική, που μόνο στόχο έχει να υπηρετήσει τον καπιταλισμό στο ξεπέρασμα διαφόρων προβλημάτων του. Απ' αυτή τη σκοπιά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ που προωθεί και νομοθετικά τη μερική απασχόληση, τη ΝΔ που ασκεί κριτική μόνο γιατί αυτό γίνεται προεκλογικά, και το ΣΥΝ που βλέπει σαν πρόβλημα όχι τη μερική απασχόληση, αλλά ότι αυτή δεν προωθείται με όρους Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή ενταγμένη στην περίφημη «κοινωνική οικονομία», δεν υπάρχει καμία διαφορά. Και οι τρεις παίζουν ταμπούρλο στην πλάτη των θυμάτων ενός συστήματος που υπερασπίζουν με μοιρασμένους ρόλους.

Οι άνεργοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, οι υπό απόλυση, αλλά και αυτοί που τυχαίνει να έχουν σήμερα δουλιά, δε δικαιούνται να επιτρέπουν στον εαυτό τους άλλες αυταπάτες. Κάθε εργατική οικογένεια γνωρίζει τι είναι αυτό που γεμίζει το τσουκάλι καθημερινά. Με το ρουσφέτι και την αυταπάτη για ένα διάλειμμα στη μιζέρια δεν υπάρχει προκοπή. Οι κομμουνιστές καλούν ευθέως και καθαρά στη συγκρότηση ενός μετώπου που θα ανοίγει άλλο δρόμο. Αυτόν που πράγματι ταιριάζει σ' αυτούς που παράγουν τα πάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ