Σάββατο 7 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπαίνει σε δράση ο ευρωστρατός

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι μια περιοχή, που διαθέτει πλούσια κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών, κοβαλτίου, ουρανίου, πετρελαίου και άλλων ορυκτών. Και θα μπορούσε να θεωρηθεί ευλογημένη, αλλά η ιμπεριαλιστική πραγματικότητα έχει μετατρέψει την ευλογία σε κατάρα. Αναφερόμαστε στην περιοχή της Κεντρο-Δυτικής Αφρικής, όπου οι δεκαετίες εφαρμογής της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε», αλλά και οι σημερινοί, εντεινόμενοι ανταγωνισμοί των «μεγάλων δυνάμεων», έχουν οδηγήσει σ' έναν πολυετή και απάνθρωπο κυκεώνα εμφυλίων πολέμων. Μόνο στο Κογκό και μόνο στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους, από τις συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων εθνοτήτων και φυλών, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω, επειδή η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως», για την αποστολή «ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό. Η δύναμη θα αποτελείται από 1.500 άνδρες, θα εγκατασταθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας, θα βρίσκεται υπό τις διαταγές της Γαλλίας και, ουσιαστικά, αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη δυνάμεων του ευρωστρατού εκτός Ευρώπης.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε, ότι ο πρώτιστος στόχος και της νέας αυτής επέμβασης στην πολύπαθη αυτή περιοχή είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και, πρωτίστως, των γαλλικών;

Υποπτο ενδιαφέρον

Ούτως ή άλλως, η ανεργία είναι ένα τραγικό πρόβλημα, καθώς οδηγεί τους ανέργους και τις οικογένειές τους στην οικονομική ανέχεια, στη φτώχεια και, αν συνεχιστεί για καιρό, στην απόγνωση, στην απελπισία και, εν τέλει, στη δυστυχία.

Την τραγικότητα του προβλήματος της ανεργίας προβάλλουν τελευταία και τα αστικά ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να αναζητούν τις αιτίες του«κακού» και να αναδεικνύουν τις λύσεις του. Κι αυτό είναι λογικό κι αναμενόμενο, καθώς οι ιδιοκτήτες των μεγάλων εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που διαμορφώνουν και τη λεγόμενη Κοινή Γνώμη, δεν ενδιαφέρονται να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας - άλλωστε ξέρουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα - αλλά για το πώς θα εκμεταλλευτούν αυτό το «πιασιάρικο» θέμα, στην προσπάθειά τους ν' αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό και ν' αυξήσουν τα κέρδη τους.

Είναι, λοιπόν, ύποπτο το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την ανεργία και τους ανέργους και δε θα κρατήσει για πολύ...

Απλώς, εκτίθενται

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, θα βρεις το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ να βαδίζουν χεράκι χεράκι. Αντε μετά να πειστούν ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι ότι οι κορόνες που ακούστηκαν στο πρόσφατο, προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ και σχεδόν αναθεμάτιζαν την όποια συνεργασία - ακόμα και το όποιο μελλοντικό ενδεχόμενο - με το ΠΑΣΟΚ ήταν αληθινές.

Εχουμε και λέμε:

Στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής: Πρόεδρος εξελέγη ο Π. Φιλίππου, στέλεχος του ΣΥΝ, κατόπιν συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος: Στην Εκτελεστική Επιτροπή εξελέγη ο Χρ. Παλαιολόγος, πάλι κατόπιν συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ.

Στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής: Πάλι συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από την Εκτελεστική Επιτροπή και την εκλογή στελέχους του ΣΥΝ.

Τελικά, όσο κι αν προσπαθούν οι του ΣΥΝ να αποπροσανατολίσουν με λεκτικούς λεονταρισμούς και επαναστατικές διακηρύξεις, είναι τόσο μεγάλη η πολιτική εξάρτηση και τα ιδεολογικά κοινά που έχουν με το ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να κάνουν χωριστά. Το μόνο που καταφέρνουν είναι, απλά, να εκτίθενται.

«Λαϊκό ανάγνωσμα»...

Η κυκλοφορία και πώληση του βιβλίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και κατ' αρχήν μόνο στις ΗΠΑ. Αργότερα, θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες. Τις μέρες αυτές, πάντως, διαφημίζεται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Ζωντανή ιστορία» και συγγραφέας η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον. Στις 562 σελίδες του, υποτίθεται πως αφηγείται τα οκτώ χρόνια ζωής της στον Λευκό Οίκο, αλλά το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του - όπως καταλάβαμε απ' όσα σχετικά διαβάσαμε - αναφέρεται στη γνωστή υπόθεση Λεβίνσκι και τις σχετικές οικογενειακές στιγμές των Κλίντον. Αν προσθέσετε σ' αυτά και το μελετημένα δακρύβρεχτο τρόπο γραφής, έχετε την κλασική αμερικανική συνταγή, για ένα αυριανό μπεστ σέλερ. Προφανώς, αυτά πήρε υπόψη του και ο εκδοτικός οίκος, που έδωσε προκαταβολή στην κ. Κλίντον 2,85 εκατ. δολάρια, ενώ η συνολική συμφωνία φτάνει στο ύψος των 10 εκατ.δολαρίων.

Πάντως, μη νομίζετε πως μόνο για τα χρήματα η πρώην πρώτη κυρία κάνει «λαϊκό ανάγνωσμα» τις απιστίες του συζύγου της. Η κ. Κλίντον φιλοδοξεί, επίσης, να είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα στις μεθεπόμενες αμερικανικές εκλογές και ο θόρυβος γύρω απ' το όνομά της προσθέτει πόντους στην εκστρατεία της.

Τα ... προταγμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει την τάση να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο, αλλά στην περίπτωση της συμφωνίας για την έκδοση προσώπων (Ευρωπαίων ή μη πολιτών) προς τις ΗΠΑ μάλλον το παράκανε! Μέχρι και ως συμφωνία «ενίσχυσης» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρουσίασε αυτήν που ψήφισαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ!

Το να επικαλείται ο Χρήστος Πρωτόπαππας «περιθώρια», που αφήνει η συμφωνία για την «εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας», μόνον ανησυχία μπορεί να προκαλεί και μόνον ως ομολογία, του τι πραγματικά συμβαίνει μπορεί να εκληφθεί. Αλλωστε, πότε η κυβέρνηση αυτή έχει φέρει «εθνική» αντίρρηση στις επιδιώξεις των ΗΠΑ;

Μήπως προτάχθηκε η «εθνική κυριαρχία», όταν ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η συμφωνία παραμονής των αμερικανικών βάσεων, υπό το καθεστώς, μάλιστα, της γνωστής ετεροδικίας;

Μήπως, προτάχθηκαν τα «εθνικά σύνορα» της Ελλάδας στο Αιγαίο, όταν αποφασίστηκε η κυριαρχία του από τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία; Μήπως προτάχθηκε το Σύνταγμα της Ελλάδας, όταν περνούσαν από τη χώρα τα στρατεύματα των ΗΠΑ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία;

`Η, μήπως, δεν έγιναν τα ίδια και με τον πρόσφατο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ;

Αφήνουμε δε, που και αυτές οι περίφημες «διμερείς συμφωνίες», που έχουμε υπογράψει με τις ΗΠΑ, «μπάζουν» από παντού. `Η, μήπως, γνωρίζουμε τι είδους είναι και μέχρι πού φτάνουν οι «συνεργασίες» των μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας και ΗΠΑ, προκειμένου να «παταχθεί η τρομοκρατία», όπως λένε;

ΤΙ ΕΓΙΝΕ; Πώς και καθυστερούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομίας να μας πουν ότι το σχεδόν 10% που κέρδισε το Χρηματιστήριο αυτή τη βδομάδα «καθρεφτίζει» την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας; Γιατί τέτοια οκνηρία;

Λέτε ακόμα και αυτοί να κατάλαβαν ότι ο κόσμος πια «δεν τσιμπάει» σε κάτι τέτοια και δεν μπορεί να αντιληφθεί την οικονομία των «λουκέτων» και των μαζικών απολύσεων ως «ανάπτυξη»;


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ασφάλεια του κεφαλαίου είναι ανασφάλεια του λαού

Την ...ασφάλεια του πολίτη έχει βάλει για τα καλά στο μάτι η κυβέρνηση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πασχίζει, όσο μπορεί, για νέους θεσμούς αστυνόμευσης που θα καταπολεμήσουν - δήθεν - το έγκλημα. Εχει ενισχύσει, δε, τόσο πολύ τον αριθμό των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, που το σύνολό τους κοντεύει να ξεπεράσει τα 70.000 άτομα! Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη το θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς».

Στα πλαίσια της προεκλογικής διαμάχης της με τη ΝΔ, η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει πόντους, δείχνοντας έργο στο θέμα της «ασφάλειας του πολίτη». Μιας κατασκευής που θεωρεί πως ο πολίτης είναι ασφαλής σήμερα αν ενταθεί η αστυνόμευση, δήθεν καταπολεμώντας το έγκλημα. Ομως, αυτό που προκαλεί ανασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο είναι ο κίνδυνος της ανεργίας, το χτύπημα των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, το ότι ζει σε υποβαθμισμένες γειτονιές, σε πόλεις-ζούγκλες, ενώ τα παιδιά του εκπαιδεύονται σε υποβαθμισμένα δημόσια σχολεία. Επίσης, κανένα από τα δύο κόμματα δεν κάνει λόγο με ποιες πολιτικές και μέσα, σε ποιο σύστημα γεννιέται το έγκλημα. Είναι η πολιτική που στέλνει χιλιάδες νέους στην ανεργία, η καλλιέργεια της λογικής του εύκολου κέρδους και της οσφυοκαμψίας, η πολιτική που υποβαθμίζει συνέχεια τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων, η πολιτική που πουλά ναρκωτικά στη νεολαία για να μεταβάλει τους νέους σε κοινωνικά «ζόμπι», τα οποία πρέπει να ξεχάσουν ότι έχουν οράματα και ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Σήμερα υπάρχει μόνον η ασφάλεια του κεφαλαίου, που με τους διαχειριστές του κράτους του θωρακίζεται με μέτρα αστυνομοκρατικά.

Ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς», κατά την κυβέρνηση, θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες προς την κατεύθυνση της ενεργού συμμετοχής τους στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Δηλαδή, μας λένε, οι πολίτες, «μαντρωμένοι» σε ανάλογου τύπου αστικούς κρατικούς «θεσμούς», θα ...αγωνίζονται ως σύμμαχοι του κράτους ενάντια στα αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζει και οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της εγκληματικότητας!

Πίσω από τη μάσκα της συνεργασίας με τον πολίτη που φορά ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες πάντα στέκονταν και θα στέκονται στην απέναντι όχθη, αντιμέτωπες με όσους αγωνίζονται για τα καθημερινά προβλήματα και μια άλλη κοινωνία. Ο θεσμός προσπαθεί να εξωραΐσει αυτήν την εικόνα. Επιδιώκει να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες για την άνοδο της εγκληματικότητας και να καταστήσει συνυπεύθυνους τους πολίτες για την αντιμετώπισή της. Αλλά πάνω απ' όλα επιδιώκει τη διείσδυση και πρόσβαση της Αστυνομίας στις «τοπικές κοινωνίες» και τη «συνεργασία» με τους πολίτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Υπάρχει, λοιπόν, η ασφάλεια του κεφαλαίου, που συνεπάγεται την ανασφάλεια των εργαζομένων, του λαού. Η ασφάλεια του κεφαλαίου απαιτεί μεγαλύτερο και ισχυρότερο αστυνομικό κράτος και ο «αστυνομικός της γειτονιάς» - μαζί με τα άλλα - είναι ένα μέτρο που υπηρετεί αυτήν την ανάγκη. Η ασφάλεια του λαού βρίσκεται στους αγώνες και στο Λαϊκό Μέτωπο.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Οι σύγχρονες μπίζνες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Ουάσιγκτον και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, μετέδωσαν προχθές τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στις ανακοινώσεις, που έγιναν, μετά τη συνάντηση του διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων Πολ Μπρέμερ και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο. Με άλλα λόγια, τα βρίσκουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και οι άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη μοιρασιά της λείας του πολέμου και αρχίζει η μεταπολεμική καταλήστευση του πολύπαθου ιρακινού λαού και της χώρας του.

Την ίδια περίπου στιγμή, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, ανακοίνωνε στον υπουργό Αμυνας, ότι ελληνικές εταιρίες μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Σύμφωνα, με τις σχετικές πληροφορίες, ο κ. Μίλερ δεν παρέλειψε, να σημειώσει, ότι το δικαίωμα αυτό θα δοθεί από τις ΗΠΑ με το σταγονόμετρο στις χώρες της Ευρώπης (ανάλογα με τη στάση τους στον πόλεμο) και επανέφερε το αίτημα για την αποστολή και συμμετοχή ελληνικής δύναμης στο στρατό κατοχής του Ιράκ.

Ετσι γίνονται οι σύγχρονες μπίζνες...

Η ελληνική μοιρασιά

Πάντως, μη νομίζετε ότι η συμμετοχή του Κ. Λαλιώτη στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και οι τότε ανάλογες τοποθετήσεις του Κ. Σημίτη, εμποδίζουν στο παραμικρό την κυβέρνηση να συμμετάσχει και αυτή στη μοιρασιά της λείας του πολέμου. Κάθε άλλο...

Αλλωστε, αρκετές μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες έχουν δηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους, ιδιαίτερα για τη μετά το 2004 χρονική περίοδο, όταν θα έχει τελειώσει το φαγοπότι των Ολυμπιακών έργων. Εκτός απ' αυτές, άμεσο και έντονο ενδιαφέρον έχουν, επίσης, ο όμιλος Βαρδινογιάννη και άλλοι πλοιοκτήτες, οι οποίοι συνεργάζονται ήδη με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ στην πώληση και μεταφορά καυσίμων.

Με άλλα λόγια, βολεύεται διπλά η κυβέρνηση. Και θα μοιράσει άλλο ένα «πακέτο προσφορών» στους γνωστούς και μη εξαιρετέους «φορείς της ανάπτυξης», και ορισμένοι εξ αυτών θα πρέπει να προσέχουν τη στάση τους για να έχουν τις «ευλογίες» της. Για παράδειγμα και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, η ενδεχόμενη συμμετοχή του ομίλου Βαρδινογιάννη δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη στάση του προαναφερομένου έναντι της κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, στην υπόθεση του «γάμου» ΕΛ.ΠΕ - «ΠΕΤΡΟΛΑ»...

«Γράψτε τα... »

Αγανακτισμένος κι ακόμη παραπάνω ήταν ο αναγνώστης, που μας πήρε χτες τηλέφωνο. Αυτοί είναι κλέφτες, αρχιλήσταρχοι, μας ρουφάνε το αίμα, φώναζε. Πήγα στην τράπεζα, για να στείλω την απαιτούμενη προκαταβολή για τις λίγες μέρες του «κοινωνικού τουρισμού» και για έμβασμα δέκα (10) ευρώ, μου πήραν άλλα δύο κι εβδομήντα πέντε (2,75) προμήθεια. Πέρσι έδινα μόνον 500 δραχμές. Σχεδόν το διπλασίασαν...

Είπε κι άλλα πολλά. Για το εξευτελιστικό ποσόν της σύνταξης, που παίρνει. Για τον απροσμέτρητο πλούτο, που 'φτιαξαν τα χέρια του και πότισε ο ιδρώτας του, στις αρκετές δεκαετίες που δούλευε. Για τις σημερινές, πολύ δύσκολες συνθήκες της ζωής του. Και κατέληξε: Γράψτε τα όλα. Οχι για μένα. Ούτε για όποιον άλλο συνταξιούχο. Εμείς, λίγο - πολύ, τα φάγαμε τα ψωμιά μας. Για σας, τους νεότερους και τα παιδιά σας. Αν δεν απαλλαγείτε από την εξουσία και την καταλήστευση όλων αυτών των αρχικλεφτών, θα περάσετε ακόμη πιο μαύρες μέρες, όταν θα 'ρθετε στη δική μας θέση.

Τα γράφουμε, σύντροφε. Οπως ακριβώς τα 'πες.

Τρεις σακούλες με σκουπίδια που μάζεψαν από το Πεδίον του Αρεως, ήταν το δώρο προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ από τους κατοίκους της Αττικής και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την προστασία ελεύθερων χώρων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η κ. υπουργός δεν μπόρεσε να τους δεχτεί γιατί είχε συνάντηση στο Ζάππειο με οικολογικούς φορείς λιγότερο «φωνακλάδες» από τους διαδηλωτές. Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης ήταν πως, όταν οι αστυνομικοί ζήτησαν να απομακρυνθούν τα απορρίμματα, οι διαδηλωτές διαπίστωσαν πως, έξω από το υπουργείο ...Καταστροφής του Περιβάλλοντος, δεν υπήρχε ούτε ένας κάδος απορριμμάτων..!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εχθροί της Κούβας οι εχθροί των λαών

Στις 25 του Ιούνη ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα υπογράψει στην Ουάσιγκτον τη συμφωνία για την έκδοση Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία -όπως είχε γράψει ο «Ριζοσπάστης» την Πέμπτη 20 του Μάη - κατάργησης των θεμελιωδών δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, αφού θα αρκεί μια απλή αίτηση για να εκδοθεί στις ΗΠΑ οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, εναντίον του οποίου θα υπάρχει, απλή έστω, υποψία για εγκληματική πράξη, έτσι όπως θα την εννοεί η Ουάσιγκτον.

Την ώρα, λοιπόν, που οι Ευρωπαίοι «εταίροι» αποφασίζουν την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, των Συνταγμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, των εθνικών νόμων, ακόμη και των νομικών ηθών που ίσχυαν επί αιώνες, θέλουν να εμφανιστούν προστάτες των «ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην επαναστατική Κούβα...

Η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, εξέδωσε προχτές βράδυ μια καθ' όλα απαράδεκτη δήλωση. Απαράδεκτη ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς το ύφος. Πρόκειται για μνημείο ωμής και προκλητικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα εσωτερικά της Κούβας, με πρόσχημα την απελευθέρωση των νομίμως καταδικασμένων Κουβανών πρακτόρων των ΗΠΑ.

Ομως, και στη μία περίπτωση (συμφωνία έκδοσης στις ΗΠΑ) και στην άλλη (επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας) υπάρχει ένας προφανέστατος κοινός παρονομαστής, ο οποίος χαρακτηρίζει την ΕΕ ως προς τη φύση, το χαρακτήρα και την πολιτική της: Η υποταγή στα κελεύσματα των υπερατλαντικών «αφεντικών» και η συνενοχή στην εγκληματική «αντιτρομοκρατική σταυροφορία».

Χωρίς περιστροφές η δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας, που εκφράζει τις κυβερνήσεις των είκοσι πέντε κρατών-μελών της ΕΕ, είναι το προανάκρουσμα μιας εκτεταμένης και πολύμορφης ιμπεριαλιστικής επίθεσης κατά της σοσιαλιστικής Κούβας. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης περιλαμβάνονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, όταν κριθεί ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο «κλίμα».

Η σοσιαλιστική Κούβα αποτελεί, κατά την άποψη των ιμπεριαλιστών, παράδειγμα προς αποφυγήν για τους λαούς, που η διεθνής πλουτοκρατία τούς θέλει υποταγμένους με τσακισμένα το ηθικό και τη συνείδηση. Γι' αυτό θέλουν να «εξαφανιστεί».

Και για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία περί των προθέσεων της ΕΕ αξίζει μόνον η αναφορά στην απόφαση «να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε εορτασμούς εθνικών επετείων» στα κράτη-μέλη...! Ετσι, κυνικά, ομολογείται η οργάνωση της ανατροπής της κουβανικής επανάστασης, προς ...δόξαν των αρχών της «δημοκρατίας» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι δικτατορία των μονοπωλίων.

Σ' αυτές τις συνθήκες απαιτείται η υπεράσπιση της Κούβας απ' όλους τους εργαζόμενους. Οι εχθροί της Κούβας είναι εχθροί των λαών. Απαιτείται όμως και ξεκάθαρη τοποθέτηση, χωρίς πολύπλοκες διατυπώσεις και «ήξεις-αφήξεις», όλων των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στο νέο σχεδιαζόμενο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Τάλε κουάλε

Και οι δύο ίδιοι είναι

δες καλά, κόσμε και κρίνε

δες καλά και γνώση βάλε

και οι δυο τάλε κουάλε!

* * *

Και οι δυο διαόλου ράτσα

και ας έχουν άλλη φάτσα,

άλλα μάτια, άλλα φρύδια,

μα η πολιτική τους ίδια!

* * *

Και οι δυο, πάρτο χαμπάρι,

κουβαλούν πείνα και βάρη

η γραμμή τους δε διαφέρει

κι αν κανείς σε καταφέρει

πάει κάηκες από... χέρι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ