Παρασκευή 21 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια ακόμη απόδειξη

Αποκαλυπτική είναι η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (ΙΡΙ), για το 2002, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα. «Σε όλον τον κόσμο, κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ως πρόφαση τον πόλεμο (εναντίον της τρομοκρατίας) για να υπερασπιστούν βραχυπρόθεσμα τα δικά τους συμφέροντα. Πολλές χώρες έχουν θεσπίσει περιοριστικούς νόμους, έχουν περιορίσει την ελεύθερη μετάδοση πληροφοριών και έχουν εξαπολύσει διώξεις εναντίον διαφωνούντων στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Αυτά καταγγέλλει η έκθεση του ΙΡΙ, το οποίο έχει έδρα τη Βιέννη και αποτελούν μια ακόμη απόδειξη του πραγματικού χαρακτήρα και περιεχομένου της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ και των απανταχού συμμάχων της, ως μιας πολύμορφης και σε όλους τους τομείς κλιμάκωσης της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους.

Αυτή είναι η αλήθεια, για την «αντιτρομοκρατική συμμαχία», τους στόχους και τις επιδιώξεις της. Μια συμμαχία, που φέρει και την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη, δίπλα σ' αυτές του Μπους, του Μπλερ, του Σρέντερ, του Σιράκ, του Πούτιν και τόσων άλλων.

Τα σύννεφα του ολέθρου

«Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ (σ.σ. εννοεί το πολεμικό τελεσίγραφο προς το Ιράκ) και τις πιέσεις που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση προς τη διεθνή κοινότητα, ελήφθη η απόφαση αναβολής της επικύρωσης. Θεωρούμε την επικύρωση πολύ σημαντική, αλλά το βήμα δεν είναι πλέον δικαιολογημένο, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής ή Δούμας και έγινε μετά την απόφαση της τελευταίας, για αναβολή επ' αόριστον της επικύρωσης της αμερικανορωσικής συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων κατά τα δύο τρίτα. Συμφωνία, η οποία επικυρώθηκε πρόσφατα από την αμερικανική Γερουσία. Και μπορεί, να είναι υπερβολική η εκτίμηση, περί Γ' Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά το σίγουρο είναι πως όλο και περισσότερα και όλο πιο μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται στον ουρανό του πλανήτη μας τα τελευταία χρόνια.

Επ' ονόματι Θ. Νάστας...

Ονομάζεται Αθανάσιος Νάστας, είναι διευθυντής στο 4ο Λύκειο Τρικάλων και χτες προχώρησε σε μια ενέργεια, για την οποία, αν ποτέ αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει και σηματοδοτεί, θα πρέπει να ντρέπεται για όλη τη ζωή του.

Ο εν λόγω ...παιδαγωγός, λοιπόν, κλείδωσε τις πόρτες του σχολείου, θέλοντας έτσι να εμποδίσει τη συμμετοχή των μαθητών στο μεγαλειώδες αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης! Κι όχι μόνον αυτό, αλλά προσπάθησε να εμποδίσει μαθητή να διαβάσει στους συμμαθητές του απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου του Λυκείου, για συμμετοχή στο συλλαλητήριο!! Για να δικαιολογήσει αυτήν την απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική στάση του, επικαλέστηκε σχετική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων.

Αραγε, το γεγονός ότι, περνώντας η αντιπολεμική διαδήλωση έξω από το 4ο Λύκειο, ακούστηκε δυνατά, από χιλιάδες στόματα, η καταγγελία της αισχρής συμπεριφοράς του, θα προβληματίσει κάπως τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό, ή έχει διαβρωθεί τόσο η συνείδησή του, που δεν υπάρχει γιατρειά;

Ενα περίεργο, τουλάχιστον, περιστατικό

Η διέλευση ελικοπτέρων πάνω από τις εγκαταστάσεις του «Ριζοσπάστη» και της «Τυποεκδοτικής», στο Κρυονέρι Αττικής, δεν είναι ούτε σπάνιο, ούτε, πολύ περισσότερο, πρωτοφανές φαινόμενο. Τα χτεσινά περιστατικά, όμως, ήταν τουλάχιστον περίεργα και προκαλούν απορίες. Πρώτον, γιατί το συγκεκριμένο ελικόπτερο δε διήλθε, απλώς, αλλά στάθηκε ακίνητο πάνω από τις εγκαταστάσεις και έδωσε την εντύπωση -τουλάχιστον- της κατόπτευσης του χώρου. Δεύτερον, γιατί το περίεργο περιστατικό επαναλήφθηκε άλλη μια φορά μέσα σε λίγη ώρα. Τρίτον, γιατί το ελικόπτερο έφερε τα διακριτικά της Αστυνομίας. Και τέταρτον, γιατί, όταν εκπρόσωπος της «Τυποεκδοτικής» επιχείρησε να βρει απαντήσεις στις εύλογες απορίες, που είχαν στο μεταξύ δημιουργηθεί, αντιμετώπισε από τους αρμοδίους τη γνωστή τακτική από τον Αννα στον Καϊάφα. Το Γραφείο του Αττικάρχη τον παρέπεμψε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Το τελευταίο τον παρέπεμψε στην υποτίθεται αρμόδια υπηρεσία εναέριων μέσων, δίνοντάς του και το σχετικό τηλέφωνο, στο οποίο, όμως, δεν απαντούσε κανείς στις επανειλημμένες κλήσεις.

Ρωτάμε λοιπόν: Υπάρχει και ποιος είναι αρμόδιος για τις πτήσεις των ελικοπτέρων της Αστυνομίας; Και ακόμη, τι σήμαινε και σε τι επιδίωκε το χτεσινό, διπλό και περίεργο περιστατικό;

Τα «ειδικά»

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το έχουν καταλάβει, είμαστε στην περίοδο που οφείλουμε όλοι να περάσουμε από το «γενικώς» στο.... «ειδικώς»! Οσο οι ιρακινές πόλεις βομβαρδίζονται η μια μετά την άλλη και αθώοι σκοτώνονται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος...

Ως γνωστόν, σήμερα στην Ελλάδα άπαντες δηλώνουν «κατά του πολέμου».... γενικώς, από τον Σημίτη μέχρι τον Χριστόδουλο κι από τον Καραμανλή μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Μόνο που στο «ειδικώς» αρχίζει να χαλάει το πράγμα.

Και σε μια περίοδο παγκόσμιας κατακραυγής κατά του εγκλήματος που συντελείται, όπως όλοι λένε, δε δικαιούται να μένει κανείς στο «γενικώς». Ιδίως όταν «ειδικώς» αμερικανικά βομβαρδιστικά ανεφοδιάζονται από τη Σούδα και οι διευκολύνσεις παρέχονται αφειδώς. Εχουμε το δικό μας «μερίδιο» ευθύνης και αντίστασης!

Ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλείται όσες «συμβατικές συμφωνίες» θεωρεί ότι πρέπει να «σεβαστεί η Ελλάδα», γιατί τις έχει υπογράψει. Ομως όλοι αυτοί που σήμερα είναι στους δρόμους και με κάθε τρόπο διαμαρτύρονται δεν έχουν βάλει την υπογραφή τους πουθενά, όπως και ο ελληνικός λαός συνολικά.

Εν ολίγοις, καμιά πολιτική δύναμη δεν μπορεί να θεωρεί ότι «καθάρισε» με την υπόθεση «Πόλεμος στο Ιράκ» με μια εντυπωσιακή και πομπώδης δήλωση ή με κορόνες μακριά από την ουσία...


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τα αμερικανικά όπλα συνεχίζουν να βλέπουν το φως τις δημοσιότητας. Οι διατρητικές βόμβες τους, τα λεγόμενα «μικρά πυρηνικά», όχι μόνο μπορούν προκαλέσουν θανάτους αντάξιους της Χιροσίμα, αλλά να καταστρέψουν ραδιενεργά ολόκληρες περιοχές για πολλά χρόνια.

Ουδείς αμφιβάλλει άλλωστε ότι οι «σύμμαχοι» θα χρησιμοποιήσουν αυτό το οπλοστάσιό τους στο Ιράκ. Οπως και για το γεγονός, πως τις επιπτώσεις της χρήσης αυτής θα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής για δεκαετίες. Αλλωστε, τα πραγματικά αποτελέσματα ενός πολέμου μαθαίνονται πάντα μετά.

Ολα αυτά για να καταστρέψουν υποτίθεται - είναι το τραγελαφικό της υπόθεσης - τα όπλα ραδιοβιοχημικού πολέμου που διαθέτει η Βαγδάτη.

Υποκρισία = ΠΑΣΟΚ

Οι δηλώσεις είναι χτεσινές.

Χρήστος Παπουτσής: «Ο πόλεμος είναι παράνομος»!

Ο κ. Παπουτσής είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθήνας. Μόνο που ο εναέριος χώρος της Αθήνας και όλης της Ελλάδας έχει διατεθεί στα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ για να διεξάγουν τον παράνομό πόλεμό τους. Τον διέθεσε το κόμμα του κ. Παπουτσή. Το ΠΑΣΟΚ!

Κώστας Λαλιώτης: «Ο Μπους και τα "γεράκια" του προκαλούν θύματα και ανθρώπινες τραγωδίες».

Ο κύριος αυτός είναι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρώην υπουργός. Καμώνεται τον «πολέμιο» του Μπους. Μόνο που ο Μπους απέστειλε συγχαρητήρια στον κ. Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στον πόλεμο. Μόνο που ο Μπους έχει στο πλευρό του ελληνικά πληρώματα που επανδρώνουν τα κατασκοπευτικά «Αβακς», που ανοίγουν το δρόμο στα βομβαρδιστικά του για να προκαλούν «ανθρώπινες τραγωδίες». Τα ελληνικά πληρώματα έχουν διατεθεί στο ασκέρι του Μπους από το κόμμα του Λαλιώτη. Το ΠΑΣΟΚ!

Τηλέμαχος Χυτήρης: «Η Ελλάδα δε μετέχει στον πόλεμο αυτό»!

Πρόκειται για τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό και εκτελούντα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κύριος... «δε μετέχουμε»(!) επανέλαβε χτες τα λόγια του Κ. Σημίτη, ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ γίνονται το άλλοθι για την παραχώρηση του ελληνικού εδάφους και ειδικά της βάσης της Σούδας στις ΗΠΑ, καθιστούν το ελληνικό έδαφος ορμητήριο των αμερικάνικων βομβαρδιστικών, εμπλέκουν την Ελλάδα ως συμμέτοχο και συνένοχο στον πόλεμο. Εκείνος που παραδίδει το ελληνικό έδαφος στους δολοφόνους, ο υπογράφων και ο ερμηνευτής αυτών των συμφωνιών είναι, μαζί με τη ΝΔ, και το κόμμα του κ. Χυτήρη. Το ΠΑΣΟΚ!

***

Θα μπορούσε να παρατεθεί πλήθος αντίστοιχων δηλώσεων. Δηλώσεις που έγιναν χτες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες και τις μηρύκαζε μέχρι και η τελευταία τρύπα της φλογέρας του κυβερνητικού εμπαιγμού. Ολες μα όλες αυτές οι δηλώσεις θα έκαναν ακόμα και τον Πόντιο Πιλάτο να... κοκκινίζει από ντροπή! Ολες μα όλες αυτές οι δηλώσεις, που έγιναν στοχεύοντας ευθέως το φιλότιμο και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ένα αποδεικνύουν. Οτι η υποκρισία, ο εμπαιγμός, η συνενοχή σε αυτό το έγκλημα συμπυκνώνονται σε 5 μόλις γράμματα: ΠΑΣΟΚ!

***

Οι κύριοι του... «δε μετέχουμε»(!) έχουν βαμμένα τα χέρια τους στο αίμα. Εχουν εμπλέξει την Ελλάδα, στο μέγιστο βαθμό, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, σε ένα εξωφρενικό έγκλημα. Ο,τι τους ζήτησαν οι Αμερικάνοι (και ό,τι δεν τους ζήτησαν!) το έδωσαν: Είπαν «ναι» στο ΝΑΤΟ, είπαν «ναι» για τις βάσεις, είπαν «ναι» για τον ελληνικό εναέριο χώρο, είπαν «ναι» για τα «Αβακς», είπαν «ναι» για την ελληνική φρεγάτα στον Περσικό! Χτες τους ξεφώνισε το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ! Αμέσως μετά τις Βρετανία, Ισπανία και Δανία που τάχθηκαν ευθέως με τις ΗΠΑ, η χώρα που παράσχει τις περισσότερες «διευκολύνσεις» στις ΗΠΑ είναι η... Ελλάδα! Περισσότερες και από την Πορτογαλία, που περιμάζεψε την τρόικα του πολέμου στις Αζόρες! Μέχρι και την Ακτοφυλακή της Κρήτης έχουν παραχωρήσει στους Αμερικάνους!

Αυτοί είναι! Πέντε γράμματα: ΠΑΣΟΚ...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συνένοχοι στο έγκλημα

Πρώτον, λέει χοντρά ψέματα. Δεύτερον, τα λέει συνειδητά. Τρίτον, τα πετάει κατάμουτρα στον ελληνικό λαό και, μάλιστα, από το βήμα του Κοινοβουλίου. Αναφερόμαστε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος - απαντώντας στις έντονες παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ - δήλωσε χτες στη Βουλή τα εξής: Η Ελλάδα δε συμμετέχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στον πόλεμο, με τον οποίο, άλλωστε, έχει δηλώσει δημόσια τη διαφωνία της. Κι όλ' αυτά, όταν όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι η βάση της Σούδας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών εισβολέων. Οταν έχουν διατεθεί στους τελευταίους και τα αεροδρόμια της Ανδραβίδας και του Αραξου. Οταν ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πολεμικά αεροπλάνα, τύπου «ΑΒΑΚΣ», με ελληνικά πληρώματα, βρίσκονται στην Τουρκία και συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Οταν..., Οταν...

Προφανώς, ο κ. Παπαντωνίου δε γνωρίζει τη λέξη ντροπή. Ούτε τις λέξεις διπροσωπία, διγλωσσία, υποκρισία και κάθε άλλη παρόμοια του πλούσιου ελληνικού λεξιλογίου. Ας έχει καθαρό, όμως, τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του υπουργοί και λοιπά μέλη της κυβέρνησης Σημίτη ότι είναι συνένοχοι στο απάνθρωπο έγκλημα. Εχουν ήδη βάψει τα χέρια τους με αίμα και αυτό δεν κρύβεται, ό,τι κι αν κάνουν.

Τα προσχήματα

Και επειδή ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τα όσα προσχηματικά είπε ο Κ. Σημίτης, τις προάλλες, περί υποχρεώσεων της χώρας μας, που απορρέουν από συμφωνίες και συνθήκες, επαναλαμβάνουμε κι εμείς τα σχετικά αποσπάσματα από το προοίμιο της συμφωνίας για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και αυτή της Σούδας.

«Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν το σεβασμό τους προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων διεθνών συνθηκών (...) και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι (...)

»Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύσσουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση της ειρήνης και τη δέσμευσή τους να σέβονται την αρχή της αποχής από ενέργειες οι οποίες απειλούν την ειρήνη (...)

»Η Ελλάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην αρχή ότι οι διεθνείς διαφορές θα επιλύονται με ειρηνικά μέσα (...) τα οποία είναι σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Και δεν περιέχονται μόνον αυτά στη συμφωνία για τις βάσεις. Υπάρχει και το άρθρο 8, που λέει τα εξής: «Καμία διάταξη της Συμφωνίας αυτής δεν αίρει το εγγενές δικαίωμα της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να λαμβάνει αμέσως όλα τα κατάλληλα περιοριστικά μέτρα (...) σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»!

Διαδηλώνει για 657 μέρες και συνεχίζει

«Σταματήστε να σκοτώνετε τα παιδιά μου, 24ωρη πολιορκία, 654η μέρα, θα μείνω εδώ όσο κι αν χρειαστεί»... Αυτά έγραφε, προχθές, το πανό του Βρετανού φιλειρηνιστή Μπράιαν Χάου, που διαδηλώνει καθημερινά, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο Μπράιαν Χάου ξεκίνησε τη διαμαρτυρία του τον Ιούνη του 2001. Το πανό του τότε έλεγε «σταματήστε το φονικό εμπάργκο» και δε σταμάτησε ούτε στιγμή, αλλάζοντας κάθε μέρα και το αναγραφόμενο σύνθημα. Τις προάλλες, το πανό έγραφε: «Αυτοί οι άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται χριστιανοί δολοφονούν τα παιδιά ενός άλλου πολιτισμού. Ο κ. Αδόλφος Χίτλερ ήταν πιο ευγενής»...

Διάλεξε τη μέρα...

Παρασκευή 21 Μάρτη σήμερα. Μέρα αντίστασης του λαού στην ιμπεριαλιστική επίθεση στο Ιράκ. Μέρα απεργίας και καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μέρα κλεισίματος των καταστημάτων και των βιοτεχνιών. Αυτή τη μέρα, λοιπόν, διάλεξε το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία», για την πανηγυρική επαναλειτουργία του, ύστερα από ενάμιση χρόνο διακοπής, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου. Τίποτα από όλα αυτά δε στάθηκε ικανό ώστε η διεύθυνση του ξενοδοχείου να αναβάλει την επίσημη επαναλειτουργία του για λίγες μέρες. Ας ανοίξει λοιπόν τις πύλες του. Αλλά, με το συμπάθιο, να μην περιμένει να τις περάσουμε, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα έκανε κάτι τέτοιο. Γιατί αυτή την Παρασκευή και τις επόμενες μέρες, ο λαός, όλοι εκείνοι που ζούνε από τον ιδρώτα τους και όχι με τον ιδρώτα των άλλων, θα βρίσκεται αλλού. Στους δρόμους, ενάντια στον πόλεμο, κόντρα στους ιμπεριαλιστές και τους φονιάδες των λαών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία με όρους πολέμου

Το βάρβαρο στρατιωτικό χτύπημα που εξαπέλυσε χτες το πρωί ο ιμπεριαλισμός εναντίον του λαού στο Ιράκ έχει χαρακτηριστικά εναρκτήριου λακτίσματος για μια συνολικότερη - ακόμα πιο άγρια - επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου ενάντια στο σύνολο των κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως αυτός καταγράφεται ως αποτέλεσμα της εργασίας. Το στρατιωτικό χτύπημα χτες στο Ιράκ, αύριο στη Β. Κορέα, μεθαύριο κάπου άλλου, βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τα όλο και περισσότερα χτυπήματα που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα από τις ίδιες δυνάμεις που κινούν και τη στρατιωτική μηχανή.

Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε χτες στις Βρυξέλλες και που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της είχε κεντρικό θέμα την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή την προώθηση μέτρων για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όσο κι αν μοιάζει να σκιάζεται από τις υπό εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην πραγματικότητα προσομοιώνει με ένα από τα Κέντρα Επιχειρήσεων του συνολικότερου πολέμου. Το κεφάλαιο με ενιαίο τρόπο, με τους πολιτικούς του εκπροσώπους γύρω από το ίδιο τραπέζι, αναζητά - συναποφασίζει τη διαδικασία αντιμετώπισης της εργατικής τάξης έτσι που αυτή να είναι καλύτερα εκμεταλλεύσιμη.

Η παροχή διευκολύνσεων στη στρατιωτική μηχανή απ' όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου - και αυτές που δηλώνουν ότι «διαφωνούν» και δε συμμετέχουν δήθεν στον πόλεμο - είναι αποκαλυπτικό του ενιαίου συνασπισμού που συγκροτούν όλοι αυτοί όταν πρόκειται να υπερασπίσουν αυτό που για την αστική τάξη είναι τα άγια των αγίων: Τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αν οι «αντιρρήσεις» στον πόλεμο εκφράζουν τα διαφορετικά συμφέροντα ως προς την υπό διεκδίκηση λεία, η χωρίς αντιρρήσεις παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων διδάσκει την εργατική τάξη και για το ενιαίο του εχθρού και για τις δυνάμεις που η ίδια πρέπει να συγκεντρώνει ώστε να τα βγάλει πέρα σ' αυτόν τον πόλεμο.

Απ' αυτή τη σκοπιά είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι η σημερινή πανελλαδική απεργία που προκηρύχτηκε από το ΠΑΜΕ σαν πανεργατική, με ειδικά αιτήματα το 7ωρο και τις αυξήσεις στους μισθούς, έχει πάρει ήδη χαρακτηριστικά παλλαϊκής κινητοποίησης που καλείται να εκφράσει ένα συνολικότερο αντιιμπεριαλιστικό πνεύμα - αφορμή ο πόλεμος. Αυτή η απεργία αντιμετωπίζεται με άγρια πολεμική τόσο από τους ίδιους τους εκπροσώπους του κεφαλαίου όσο και από τους υπαλλήλους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να μην κηρυχτεί για σήμερα απεργία από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις και μεγάλες δευτεροβάθμιες.

Με αυτά τα δεδομένα η σημερινή απεργιακή μάχη αφορά το σύνολο των δυνάμεων που τα συμφέροντά τους συγκρούονται με αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Η πλατεία Κοτζιά όπου έχει οριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 είναι ο τόπος που πρέπει να «βουλιάξει» από τη συσσωρευμένη οργή του λαού.

«Οχι» στον πόλεμο

Λίγο ο ήλιος

πριν να βγει,

στις τέσσερις και κάτι

οι δολοφόνοι τη σφαγή

άρχισαν στη Βαγδάτη

και από εχτές απλώνεται

εκεί πλέον η φρίκη

καθώς σπέρνουν

το θάνατο

οι λυσσασμένοι λύκοι.

***

«Οχι» ο κόσμος,

ο ντουνιάς

στον πόλεμο ας φωνάξει

και «κάτω»

ο μέγας ο φονιάς

κι όλη η «νέα τάξη»,

«όχι» στους νεοβάρβαρους,

στο αίμα, στην οδύνη,

κάτω οι σφάχτες των λαών,

κάτω αυτά τα κτήνη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ