Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τεράστιοι κίνδυνοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Τους μεγάλους κινδύνους, που συνεπάγεται ο επαπειλούμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα, υπογράμμισε η ηγεσία της Συρίας στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που επισκέφθηκε προχτές τη Δαμασκό, ως προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Μια μέρα πριν δινόταν στη δημοσιότητα η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου - εκτός των άλλων - ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση της χώρας να λάβουν όλα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα, «για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας». Ανάμεσα στα θεωρούμενα από το τούρκικο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αναγκαία μέτρα συμπεριλαμβάνεται και η λήψη των απαραίτητων αποφάσεων, με βάση το άρθρο 92 του τουρκικού Συντάγματος. Τι λέει το σχετικό άρθρο; Αφορά την κήρυξη πολέμου και τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων. Και, βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ποτέ δεν εγκατέλειψαν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας τις διεκδικήσεις τους στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, την κατηγορηματική αντίθεση της ιρανικής ηγεσίας σε οποιαδήποτε αλλαγή του στάτους της περιοχής, κλπ., κλπ.

Κι όλ' αυτά, δυστυχώς, αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν από τις ενδεχόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις του πολέμου ενάντια στο Ιράκ.

Παζαρεύουν στις πλάτες των λαών

«Οι Γάλλοι θέλουν πραγματικά να έρθουν σε ρήξη με τον Πρόεδρο Μπους, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κερδίσει τις εκλογές του 2004;». «Η Γαλλία θέλει να μείνει στο περιθώριο σε περίπτωση εγκαθίδρυσης νέας, μετά τον Σαντάμ, κυβέρνησης στο Ιράκ;». «Η Γαλλία θέλει πράγματι την αποδυνάμωση του κύρους του ΟΗΕ ή τη μετατροπή του σε μία ακόμη αναξιόπιστη Κοινωνία των Εθνών;». Τα παραπάνω ερωτήματα είναι ορισμένα απ' όσα απευθύνει ο βρετανικός «Γκάρντιαν», στο χτεσινό του φύλλο, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μπλερ - Σιράκ. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τα ερωτήματα αυτά αντικατοπτρίζουν ένα μικρό μόνο μέρος των σκληρών ιμπεριαλιστικών παζαριών, που γίνονται στο παρασκήνιο, μπροστά στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιδίωξη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας να αποσπάσουν ένα δεύτερο ψήφισμα, το οποίο θα ανάβει - με τον έναν ή άλλο τρόπο - το «πράσινο» φως για τον προετοιμαζόμενο πόλεμο.

Πάντως, οι δηλώσεις του Σιράκ, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, φανερώνουν δυο πράγματα: Πρώτον, ο Γάλλος Πρόεδρος παίρνει πολύ σοβαρά υπόψη του τα προαναφερθέντα και άλλα παρόμοια ερωτήματα και, δεύτερον, τα παζάρια συνεχίζονται...

Διακυμάνσεις και βόλτες

Πρώτα ήρθε ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής (14.1.2003), που είπε πως η ζωή θα ήταν άνοστη, αν δεν είχε τις διακυμάνσεις όπως η προσμονή σε μια ουρά, το σκόνταμμα σε ένα λάκκο, η καθυστέρηση του λεωφορείου και χίλια δυο άλλα πράγματα. Προχτές ήταν η σειρά του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου να μιλήσει για τις ουρές. «Υπάρχουν, είπε, ασφαλισμένοι γέροντες που επισκέπτονται 25 φορές το μήνα τη μονάδα Υγείας. Προφανώς, δεν έχουν δουλιά να κάνουν κάποιοι και πηγαίνουν εκεί και κάνουν βόλτες!»

Ετσι, λοιπόν, βρέθηκε και η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα της κυβέρνησης για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων, ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα: Πρέπει να περιέχουν διακυμάνσεις και βόλτες.

Κάργα... εκσυγχρονισμός, δηλαδή.

«Βόλτα» στο γραφείο του διοικητή

«Και πού ήθελε ο Νεκτάριος να πάνε οι συνταξιούχοι; Στη Λυρική Σκηνή - αν όχι στα ιατρεία;», αναρωτήθηκε αναγνώστης για τις δηλώσεις του διοικητή του Ιδρύματος.

«Μήπως πρέπει να περάσουν και καμιά "βόλτα" απ' το γραφείο του διοικητή για να του εξηγήσουν πώς είναι η ουρά;» αναρωτήθηκε ο ίδιος αναγνώστης.

Δε φαίνεται να έχει και άδικο.

Τα προεδρικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ έκτακτης συνόδου κορυφής συζητά - λένε - η Ελληνική Προεδρία και κάνει ...«διερευνητικές επαφές» με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα, πάντως, τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη κάνουν «διερευνητικές πτήσεις» πάνω από το Ιράκ και στρατιωτικές μονάδες «διερευνητικές περιπολίες» στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ και Ιορδανίας - Ιράκ.

Κι όχι μόνο στα σύνορα, αλλά μπαίνουν και κάμποσες δεκάδες χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος, φέρνοντας σε πέρας μυστικές αποστολές, όπως έχουν γράψει βρετανικές και άλλες εφημερίδες.

Αλλωστε, όλα δείχνουν ότι σήμερα στο Συμβούλιο Ασφάλειας ακόμα και η καλύτερη δυνατή εξέλιξη θα φέρει τον πόλεμο ένα βήμα πιο κοντά. Εναν πόλεμο προαποφασισμένο, για τον οποίο κάποιοι στους διεθνείς οργανισμούς απλώς και μόνο ψάχνουν τις κατάλληλες προφάσεις.

Τι θα κάνει, άραγε, η ελληνική πλευρά σε αυτή την ιστορία; Πιο μυστήριο από ποτέ. Και μόνο η συζήτηση του ενδεχόμενου μεταφοράς «Πάτριοτ» στην Τουρκία είναι ενδεικτικό της κατάστασης. Φαίνεται ότι το ...ΝΑΤΟ «μας φέρνει πιο κοντά». Πόσο κοντά όμως;

ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ Γιάννας Αγγελοπούλου και κυβέρνησης συνεχίζει να διέρχεται μια μικρή κρίση! Την εμπιστευόμαστε μεν - λένε οι κυβερνώντες - πλην όμως θα την ελέγχουμε μέσω των οργάνων της πολιτείας, γιατί ...ποιος ξέρει τι γίνεται!

Μετά θέλουν εμείς να τους εμπιστευτούμε για την ορθή διαχείριση των Ολυμπιακών Προϋπολογισμών και για τη μετα-ολυμπιακή αξία των έργων που θα γίνουν και για τη διαχείριση άλλων δημόσιων πόρων. Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους, φυσικά.

Αλλά ...φανταστείτε πού έχει φτάσει η κατάσταση, για να «σφάζονται» πια σε επίπεδο κορυφής. Πρέπει να έχουν γίνει μεγάλες στραβοτιμονιές από εδώ και από εκεί και πολλοί «κάλοι» να πατήθηκαν.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ (για μια φορά ακόμα) η κόντρα στο εσωτερικό της εκκλησίας. Εκβιαστές, εκδότες, που πήγαιναν σε ταξίδια και ο γνωστός χαμός. Τελικά, τι γίνεται εκεί μέσα δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Αβατο... όνομα και πράγμα.

Το δικαίωμα της υγείας

Στις 28.7.2000 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους άξονες της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ και την ίδια μέρα ο - τότε - υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, παρουσίασε τους άξονες του σχεδίου για την «υγεία του πολίτη». Την ίδια μέρα το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για το πιο σκληρό νεοφιλελεύθερο αμερικανικό μοντέλο Υγείας, ενώ η ΝΔ έσπευσε να προσφέρει τη συνδρομή της, θεωρώντας πως οι άξονες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Την επομένη μέρα (29.7.2000) ο «Ρ» είχε κεντρικό τίτλο «Εμπορικό Σύστημα Υγείας» (κατά παράφραση του Εθνικού Συστήματος Υγείας) και στην πρώτη του σελίδα σημείωνε: «Η κυβέρνηση, αφού απαξίωσε με την πολιτική της το δημόσιο σύστημα Υγείας, εμφανίζεται τώρα ως σωτήρας της "υγείας του πολίτη", ενώ, στην πραγματικότητα, στρώνει διάπλατα το δρόμο στους καραδοκούντες επιχειρηματίες, δημιουργώντας το θεσμικό πλαίσιο για την παράδοσή της στους "νόμους της αγοράς"».

Σε εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων ψηφίστηκαν τέσσερις νόμοι - για τον εκσυγχρονισμό του, για το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος που εντάσσει την Πρόνοια στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας - στην ουσία, δηλαδή, τη διαλύει.

Παρά τις «επαναστατικές» διακηρύξεις για εξομοίωση των υπηρεσιών Υγείας με εκείνες της Ευρώπης η κατάσταση παρέμεινε η ίδια και ενισχύθηκαν τα στοιχεία της εμπορευματοποίησης: Οι ουρές παρέμειναν οι ίδιες ή και μεγάλωσαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στο ΙΚΑ. Τα εμπόδια στην πρόσβαση μεγάλωσαν για τους ασθενείς στην ώρα της ανάγκης. Καταργήθηκε πλέον και η κατ' επίφαση δωρεάν παροχή υπηρεσιών καθώς καθιερώθηκε το απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο στα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς πληρώνουν «χαράτσια».

Η ιδιωτική δαπάνη Υγείας εκτινάχτηκε στο 45% και οι φτωχοί πια αποκλείονται απ' τις υπηρεσίες Υγείας. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας επεκτείνεται και γιγαντώνεται και η κυβέρνηση ευλογεί την «αναπτυξιακή» της διάσταση.

Τα νοσοκομεία βουτήχτηκαν ξανά στα χρέη, ενώ αν εφαρμοστούν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί για την αποπληρωμή των χρεών προς τις εταιρίες δε θα είναι μακριά η μέρα που κάποια απ' αυτά θα τα πάρουν οι τράπεζες. Με γοργούς ρυθμούς εκχωρούνται ο ένας μετά τον άλλο οι τομείς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα νοσοκομεία βιώνουν τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στις 13.2.2003 - τριάντα ακριβώς μήνες μετά - συνέρχεται και πάλι το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει τα θέματα της Υγείας, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα στοιχεία που διαρρέουν, πάντως, προοιωνίζονται τη γενίκευση των μέτρων, που θα ολοκληρώνουν το Εμπορικό Σύστημα Υγείας.

Ο λαός αυτής της χώρας δικαιούται ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, στο επίπεδο των σύγχρονων αναγκών του. Και αυτό το δικαίωμα μπορεί να το κατακτήσει με τη σύγκρουσή του με την κυρίαρχη πολιτική, μέσα από μέτωπα ταξικών δυναμικών αγώνων και τη δημιουργία του δικού του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, που μπορεί να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Θυμήθηκε τις... καλές του μέρες

Τις... καλύτερες μέρες του στο πάλαι ποτέ υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θυμήθηκε χτες ο Γ. Παπαντωνίου. Οταν σε πείσμα της κραυγάζουσας πραγματικότητας, ισχυριζόταν με δηλώσεις του τα ακριβώς αντίθετα και επιχειρούσε, με μόνο όπλο το γνωστό χαμόγελο, να πείσει τους εργαζόμενους, ότι όλα όσα βλέπουν γύρω τους και ζουν είναι ψεύτικα. Χτες, λοιπόν, δήλωσε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας το εξής: Η κυβέρνηση θα παράσχει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, εάν υπάρξει σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και όλ' αυτά, που γίνονται τον τελευταίο καιρό, τι είναι και πώς λέγονται; Τι είναι η μετατροπή της Σούδας σε πολεμικό ορμητήριο; Πώς ονομάζεται η παροχή κάθε λογής επίγειων, θαλάσσιων και εναέριων διευκολύνσεων; Πώς λέγεται η συμμετοχή ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο και στην ανατολική Μεσόγειο; Πώς ονομάζεται, τέλος πάντων, η διαδικασία - για την οποία επανειλημμένα έχει γραφτεί στον Τύπο - υποβολής σχετικών αιτημάτων από την αμερικανική πλευρά, τα οποία σπεύδει να ικανοποιήσει αμέσως η κυβέρνηση; `Η, μήπως, ο κ. Παπαντωνίου εννοεί, ότι η κυβέρνηση θα παράσχει διευκολύνσεις πραγματοποίησης του πολέμου, εάν υπάρξει και νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ οι σημερινές είναι απλά και μόνο διευκολύνσεις για την προετοιμασία του και δε λογαριάζονται..;

Προφανώς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πιστεύει ότι απευθύνεται σε κάφρους...

Αποκαλυπτική σιωπή

Ο ένας, ο Πέδρο Σόλμπες, είναι ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Κοινοτικός επίτροπος της ΕΕ. Ο άλλος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, είναι ο «δικός» μας αντίστοιχος υπεύθυνος υπουργός Οικονομίας και προεδρεύων το εξάμηνο αυτό στο Εκοφίν. Προχτές, λοιπόν, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο πρώτος έθεσε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές την απαίτηση της Κομισιόν προς τις χώρες - μέλη, να προχωρήσουν σε παραπέρα μεταρρυθμίσεις των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ζητάμε από τα κράτη - μέλη να κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις, είπε ο κ. Σόλμπες και συμπλήρωσε: Για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους - μέλους.

Αν αναρωτιέστε τι είπε ο παρακαθήμενος κ. Χριστοδουλάκης, σας πληροφορούμε ότι προτίμησε να μην ασχοληθεί με το θέμα. Δεν είπε τίποτε. Αύριο, μεθαύριο, με την πρώτη ευκαιρία και όταν δε θα είναι εδώ ο Κοινοτικός επίτροπος, θα κάνει καμιά καθησυχαστική δήλωση και καθάρισε...

Υποσχέσεις για κατανάλωση

Σε δηλώσεις προς ...κατανάλωση επιδόθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης, όπου παρευρέθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι η απάντηση στην ανασφάλεια που επικρατεί και στο χώρο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, εξαιτίας των εξελίξεων στο Ιράκ, είναι το «μήνυμα δράσης, πρωτοβουλίας, συμμετοχής στην ανάπτυξη», το οποίο, μάλιστα, «υπόσχεται» η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Mια πολιτική, που, έτσι κι αλλιώς, έχει θέσει εκ προοιμίου στο περιθώριο τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων αυτής της χώρας. Με άλλα λόγια, «από την πόλη έρχομαι...».

Τα αίτια της τραγωδίας

Οι δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ, οι πλημμελείς έλεγχοι ασφαλείας, οι οικονομικές ατασθαλίες - ακόμη και υψηλά ισταμένων προσώπων - όπως και οι κάθε λογής ανταγωνισμοί μέσα στην υπηρεσία, αποτελούν τα βασικά αίτια της τελευταίας τραγωδίας του διαστημικού λεωφορείου «Κολούμπια». Δεν το λέμε εμείς. Η εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς» το γράφει και το μεταφέρουμε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτοβουλία ελπιδοφόρας προοπτικής

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Ιράκ και οι αρχιτέκτονες του πολέμου υπόσχονται να ρίξουν δεκαπλάσιες βόμβες απ' αυτές που έριξαν στον Περσικό το 1991. Στις σημερινές αρνητικές για τους λαούς συνθήκες, η μόνη ελπίδα και δυνατότητα ανακοπής της επίθεσης των ιμπεριαλιστών, για αντιστροφή της κατάστασης, είναι η πάλη των λαών. Με αυτήν την έννοια, είναι ελπιδοφόρες οι κινητοποιήσεις, που γίνονται σε όλο τον πλανήτη κατά του πολέμου και των κυβερνήσεων που τον στηρίζουν.

Αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική έρχεται να ενισχύσει η κοινή ανακοίνωση 42 κομμουνιστικών, εργατικών και αριστερών κομμάτων, απ' όλο τον κόσμο, που δημοσιεύτηκε χτες στο «Ριζοσπάστη», με γενικό τίτλο «Στοπ στον επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράκ!».

Στην ανακοίνωση, γίνεται επιστημονική ανάλυση και προσδιορισμός των πραγματικών αιτίων αυτού του πολέμου, (έλεγχος πετρελαίων και αγορών), χωρίς περιστροφές επισημαίνονται οι δυνάμεις, (μονοπώλια), που ωθούν σ' αυτόν και αναδεικνύονται οι στόχοι ενός κινήματος, που μπορεί να πρέπει να τον αποτρέψει.

Η πρωτοβουλία των 42 κομμάτων εκδηλώνεται σε μια στιγμή, που σ' ολόκληρο τον κόσμο φουντώνουν οι πάσης φύσεως κινητοποιήσεις κατά του πολέμου. Δίνει πραγματικό περιεχόμενο και προοπτική στο γενικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο», πίσω απ' το οποίο προσπαθούν να κρυφτούν και ορισμένες δυνάμεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά εναντίον του πολέμου είναι. Οπως και κάποιοι εγχώριοι απολογητές της Νέας Τάξης (βλέπε Κ. Λαλιώτης), οι οποίοι δηλώνουν ότι παίρνουν τώρα μέρος στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εμπλέκεται ήδη στην προετοιμασία του με πολεμικά πλοία στην περιοχή, με τη βάση της Σούδας σε πλήρη ενεργοποίηση, για τους δικούς τους λόγους.

«

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ΗΠΑ και Βρετανία κλιμακώνουν τις προετοιμασίες, για να εξαπολύσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον οποίο ήδη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στηρίξει στη Σύνοδο της Πράγας. Το εκτεταμένο πολεμικό δυναμικό των βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη ενεργοποιείται, με σκοπό τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ενώ, τα κόμματα που τη συνυπογράφουν καλούν τους εργαζόμενους, τους λαούς των χωρών τους, «να σταματήσουμε τον επιθετικό πόλεμο στο Ιράκ. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για απόπειρες των μεγάλων δυνάμεων να εκβιάσουν τον ΟΗΕ. Πρέπει να αντιταχτούμε σε κάθε είδους ευρωπαϊκή υποστήριξη στον πόλεμο ή συμμετοχή σε αυτόν. Απαιτούμε να μη διαθέσουν οι χώρες μας στις ΗΠΑ στρατιωτικές ή άλλες διευκολύνσεις, για να πραγματοποιήσουν τους επιθετικούς σκοπούς τους».

Η ανακοίνωση των 42 κομμάτων δίνει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός παλλαϊκού κινήματος και στη χώρα μας με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά κατά του πολέμου, ενός αγωνιστικού κινήματος, που θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις αποφάσεις για την εμπλοκή της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις και να μη διευκολύνει καθ' οιονδήποτε τρόπο τις επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ, πολύ περισσότερο με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων.

Ως πότε;

Αψυχα άπειρα κορμιά

έχει στο χώμα θάψει

αλλά δε λέει ο φονιάς

τους σκοτωμούς

να πάψει,

ψάχνει για νέα θύματα

με μανιασμένο βλέμμα,

θέλει να δει

κι άλλους νεκρούς

κι άλλο να τρέξει αίμα!

* * *

Χώρες και χώρες έκανε

αποκαΐδια, στάχτη,

«φτάνει» του λέει

όλη η Γη, «φτάνει,

φονιά και σφάχτη»,

μα το μαχαίρι του αυτός

ξανά το ακονίζει,

μ' αίμα και τρόμο,

δυστυχώς,

χρόνια τον Κόσμο ορίζει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ