Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε δεύτερη μοίρα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Γράφαμε χτες, για τις τεράστιες ευθύνες προηγούμενων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, σχετικά με την απερίγραπτα τραγική κατάσταση, που βασιλεύει στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Επανερχόμαστε σήμερα, λοιπόν, γιατί οι κυβερνώντες, όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν τις ευθύνες αυτές, αλλά και κάνουν ό,τι μπορούν για να εξωραΐσουν και ωραιοποιήσουν τη θλιβερή κατάσταση.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση του Λ. Τζιώλα, του αρμόδιου, δηλαδή, για το θέμα αυτό υφυπουργού Εργασίας. Τόσο, στην πρόσφατη συζήτηση σχετικής Επερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή, όσο και σε δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Τζιώλας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, αμφισβητώντας ακόμη και παλιότερες παραδοχές του υπουργείου Εργασίας. Και, βέβαια, όταν - σύμφωνα με τον υφυπουργό όλα είναι περίπου εντάξει - αρκεί η πρόσληψη μερικών ακόμη επιθεωρητών Εργασίας, για να αντιμετωπιστούν και τα όποια... εναπομείναντα ζητήματα.

Προφανώς, για τους κυβερνώντες, η υγεία, η ασφάλεια και, σε τελευταία ανάλυση, η ζωή των εργαζομένων βρίσκονται σε δεύτερη -τουλάχιστον- μοίρα, σε σύγκριση με τους νόμους της αγοράς, τον ανταγωνισμό και τα κέρδη των «κινητήριων» δυνάμεων της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή, των κεφαλαιοκρατών.

Στο «σφυρί»...

«Το οικόπεδον "Η ωραία Ελλάς" έχει βγει στο ξεπούλημα» γράφαμε χτες, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του υπουργού Οικονομίας στο ετήσιο συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας». Κι επειδή, κάποιοι μπορεί να πουν, ότι είμαστε υπερβολικοί, σας αναφέρουμε κι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από την τρέχουσα επικαιρότητα.

Τις μέρες αυτές, λοιπόν, στη Βουλή συζητείται ένα νομοσχέδιο, το οποίο -εκτός άλλων- ιδιωτικοποιεί την Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ ΑΕ). Ιδιωτικοποιεί, δηλαδή, την τεράστια περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αφού αυτή ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ. Με άλλα λόγια, βγαίνουν στο «σφυρί» ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, πλαζ, μαρίνες, ορεινά καταφύγια, τουριστικές εκτάσεις - φιλέτα, κλπ., κλπ., σε όλη τη χώρα. Και όχι μόνο βγαίνουν στο «σφυρί», αλλά συνοδεύονται και από «προίκα». Με το ίδιο νομοσχέδιο, τα ακίνητα της ΕΤΑ ΑΕ -άρα, οι αυριανοί ιδιοκτήτες τους- θα εξαιρούνται από τους όποιους περιορισμούς ισχύουν για την προστασία του αιγιαλού.

Ο κατάλογος του ξεπουλήματος, βέβαια, δεν τελειώνει εδώ. Το ίδιο νομοσχέδιο ιδιωτικοποιεί την εκπαίδευση των τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ περιέχει σωρεία διατάξεων -ακόμη και φωτογραφικών- οι οποίες παραδίδουν τις ακρογιαλιές (κυρίως τις ακτές του Σαρωνικού) στους μεγαλοξενοδόχους.

Το δημόσιο χρέος

Βέβαια, μπορεί κάποιοι να αντιτείνουν, ότι το γενικό ξεπούλημα έχει γίνει πλέον αναπόφευκτο, αφού πρέπει, ως χώρα, να μειώσουμε το τεράστιο δημόσιο χρέος. Ας παραδεχτούμε, λοιπόν, ότι πρέπει να το μειώσουμε. Ας αφήσουμε στην άκρη, επίσης, μια σειρά άλλους τρόπους, που μπορεί αυτό να γίνει ή με άλλους ρυθμούς και όχι αυτούς που επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας, κλπ. Το βασικό ζήτημα βρίσκεται στο ερώτημα, ποιος θα πληρώσει το κόστος. Θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα, μια και δεν είναι η πρώτη φορά, ή, θα το πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες»;

Η κυβέρνηση, βέβαια, κινείται στην πρώτη κατεύθυνση, είτε με τις μόνιμες πολιτικές σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, είτε με τη συρρίκνωση των λεγομένων κοινωνικών δαπανών του κράτους, είτε με την αύξηση των αντιλαϊκών φορολογικών βαρών, είτε με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν οικοδομηθεί από τον μόχθο των εργαζομένων. Κατεύθυνση, όμως, η οποία είναι -εκτός πολλών άλλων- κατάφωρα άδικη. Δεν ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι από τη δημιουργία του τεράστιου σήμερα δημόσιου χρέους. Δεκαετίες τώρα, οι εργαζόμενοι δίνουν στο καπιταλιστικό κράτος πολύ περισσότερα, απ' όσα παίρνουν απ' αυτό. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η Μέρα του Παιδιού

Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού χτες και τα στοιχεία που έδωσε η «Γιούνισεφ» στη δημοσιότητα προκαλούν απέραντη θλίψη. Περίπου 700 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη επιβιώνουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Περισσότερα από 250 εκατομμύρια ανήλικοι εργάζονται παρανόμως, ενώ 60 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Επίσης, 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν στους δρόμους, ενώ άλλα 100 εκατομμύρια, κυρίως κορίτσια, δεν πηγαίνουν σχολείο.

Δεν προκαλούν μόνο θλίψη, όμως, τα προαναφερόμενα στοιχεία. Προκαλούν, επίσης και αγανάκτηση, οργή και θυμό. Πολύ περισσότερο, γιατί η ποσότητα του παραγόμενου απ' τους λαούς παγκόσμιου πλούτου φτάνει και περισσεύει -πάλι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ- για να στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα φαινόμενα της πείνας και της εξαθλίωσης. Γιατί, κάπου ανάμεσα στους ωκεανούς των φτωχών και εξαθλιωμένων παιδιών, υπάρχουν κάποιες ελάχιστες νησίδες απροσμέτρητου πλούτου. Και υπάρχουν, ακριβώς, γιατί καταληστεύουν τους λαούς όλου του κόσμου, επειδή, με τον ένα ή άλλο τρόπο, ακόμη και με την ωμή βία των όπλων και των επεμβάσεων, καταδικάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και παιδιά, στην απέραντη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τα παράλογα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, ας σταματήσει αυτή η κωμωδία, που επιμένει να παρουσιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να ζητά εξηγήσεις, για τις κρατικές ενισχύσεις στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» -ακόμη και την επιστροφή ενός μέρους εξ αυτών- και την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίζεται τη στήριξη του εθνικού αερομεταφορέα.

Αν η κυβέρνηση Σημίτη είναι αυτή, που προσπάθησε να μην απαξιωθεί η εταιρία, τότε ισχύει το «άμα έχεις τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς»! Ξεχνάμε μήπως την έλευση της «Μπρίτις Εργουέις» που έκανε την αρπαχτή της κι έφυγε και τόσα άλλα απαξιωτικά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια;

'Η, να ξεχάσουμε, μήπως, ότι όσα λέει η ΕΕ έχουν και την υπογραφή της κυβέρνησης Σημίτη από κάτω...

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, του ποιος παίζει τον «καλό» και ποιος τον «κακό» σ' αυτό το θέατρο του παραλόγου, είναι σαφές ότι και η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική κυβέρνηση ένα πράγμα ψάχνουν από την αρχή: Πώς θα «απελευθερώσουν» την αγορά από την «Ολυμπιακή».

Σε αυτή τη μακρόχρονη υπόθεση πολλοί, πάρα πολλοί, είναι αυτοί που έχουν τεράστιες ευθύνες για όσα έχουν συμβεί. Αυτό αφορά και τους Ευρωπαίους «εταίρους», και τους κυβερνώντες και την αξιωματική αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος καταλαβαίνει.

ΑΚΟΜΗ και χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον του Ιράκ προβλέπεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης. Μάλλον, θέλει να μας θυμίσει ποιοι έχουν σίγουρα όπλα μαζικής καταστροφής, όπως και ότι δεν τα 'χουν, μόνο για να τα βλέπουν...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε τι έχουν να πουν επ' αυτού οι φοβεροί και τρομεροί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια και θα βρεθούν όλοι παρέα; Τι άλλο πρέπει να ακούσουν για να καταλάβουν το αυτονόητο και το πού βρισκόμαστε;

Για την ελληνική κυβέρνηση ας μη συζητήσουμε καλύτερα. Η απαιτούμενη «βοήθεια» στις ΗΠΑ, σε μια ακόμα επέμβαση όπως αυτή που σχεδιάζουν ενάντια στο Ιράκ, έχει ήδη εξασφαλιστεί κι ακόμα και τώρα, που το έγκλημα φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεν πτοούνται.

«Αιμορραγία» για τη «νέα τάξη»

Μπορεί κάπως να ξαφνιάζει το γεγονός ότι 55 δισ. δρχ. (164 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κοστίζει στην Ελλάδα, μόνο για το 2002, η συμμετοχή της στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές (Κοσσυφοπέδιο, Αφγανιστάν, Περσικός κόλπος κλπ.), χωρίς εδώ να συνυπολογίζονται τα μέσα και τα οπλικά συστήματα που συνοδεύουν αυτές τις αποστολές. Ομως, το ποσόν αυτό είναι μόνον ένα μικρό μέρος της οικονομικής αιμορραγίας του ελληνικού λαού, στο βωμό της εφαρμογής των σχεδίων της «νέας τάξης». Από το 1995 και μετά, που άρχισαν οι αποστολές ελληνικών εκστρατευτικών σωμάτων στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει ξοδέψει ποσά, που αγγίζουν τα 300 δισ. δρχ. για τις αποστολές αυτές και στο μεταξύ ξοδεύει πολλαπλάσια ποσά για εξοπλισμούς, που υπηρετούν τέτοιες αποστολές και, γενικά, τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Το παραπάνω ποσόν των 300 δισ. δρχ. είναι μέρος του συνόλου, που διατίθεται για στρατιωτικές δαπάνες, οι οποίες, στο συντριπτικά μεγάλο μέρος τους, είναι προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των ΝΑΤΟικών αναγκών. Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2003, που βρίσκεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων φτάνουν το 5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι δαπανούν μόλις το 1,5%. Από αυτό το 5% του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι το 2,7% πηγαίνει για εξοπλιστικά προγράμματα και το 2,3% για λειτουργικές κλπ. ανάγκες.

Συνολικά, στον προϋπολογισμό του 2003, οι φανερές στρατιωτικές δαπάνες ξεπερνούν τα 6,7 δισ. ευρώ (περίπου 2,3 τρισ. δραχμές), ποσόν που αντιστοιχεί στο 10% του προϋπολογισμού. Και δεν τελειώνουν εδώ οι στρατιωτικές δαπάνες, οι δαπάνες για ΝΑΤΟικούς - νεοταξικούς εξοπλισμούς. Μέσα στο 2002, έγιναν παραγγελίες οπλικών συστημάτων, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ (1 τρισ. δρχ). Το ποσόν αυτό θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά το 2004 και έτσι δε συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες που αναγράφονται στον επίσημο προϋπολογισμό. Είναι υποθηκευμένες πλέον και οι μελλοντικές γενιές.

Και ενώ δαπανώνται αυτά τα αστρονομικά ποσά για εξοπλισμούς και, γενικά, για στρατιωτικές δαπάνες, θα μπορούσε κάποιος να περιμένει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο «ισχυρή», καθώς εξοπλίζεται μέχρι το λαιμό. Ομως, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Γίνεται πιο ανίσχυρη και πιο ευάλωτη, γιατί οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί, στο μεγαλύτερο μέρος τους, προορίζονται - από τη φύση των όπλων αυτών - όχι για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας, αλλά για αποστολές της «νέας τάξης», για εξοπλισμό δυνάμεων ταχείας επέμβασης, όπου τα ιμπεριαλιστικά κέντρα κρίνουν απαραίτητο.

Ετσι, η χώρα δένεται πιο ασφυκτικά στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Οι δαπάνες αυτές και τα όπλα που αγοράζονται την εμπλέκουν ακόμα πιο ενεργά στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης». Γι' αυτό η πάλη του ελληνικού λαού για βελτίωση της ζωής του, που συνδέεται με την ανατροπή της πολιτικής την οποία υπαγορεύουν τα ντόπια και τα πολυεθνικά μονοπώλια, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, κατά του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Αντιφάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η Κύπρος ζει ιστορικές στιγμές. Χρειάζεται σύνεση, αποφασιστικότητα και εθνική συνεννόηση, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική της ένταξης στην ΕΕ και να βγει το Κυπριακό από τις σημερινές συνθήκες διαμελισμού που παγιώνουν διχοτομικά τετελεσμένα». Αυτά δήλωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στην Κύπρο, όπως διαβάζουμε στη χτεσινή πρώτη σελίδα της «Αυγής». Και την ίδια στιγμή, στην ίδια πρώτη σελίδα, ο βασικός τίτλος της εφημερίδας σημείωνε: «Πίεση για λύση στην Κύπρο μαζί με την ένταξη στην ΕΕ - Προς δίδυμη συμφωνία στην Κοπεγχάγη - Ο γγ του ΟΗΕ ζητεί επειγόντως συμφωνία Κληρίδη- Ντενκτάς εντός της εβδομάδας. Ενταξη της Κύπρου με "ουρά" διαπραγματεύσεων έως τον Απρίλιο. Ο Μπους διαβεβαιώνει τον Ερντογάν ότι θα κάνει το παν για το χρονοδιάγραμμα».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ακόμη και η «Αυγή» παραδέχεται, ότι η διαδικασία της ένταξης χρησιμοποιείται ως μοχλός ενός ωμού εκβιασμού για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» από τους Κυπρίους. Για την αποδοχή, δηλαδή, της νομιμοποίησης των διχοτομικών τετελεσμένων και τη δημιουργία ενός κρατικού μορφώματος, που όχι μόνον αναπαράγει σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση τα όσα χώριζαν τις δυο κοινότητες, αλλά δεν είναι και πρακτικά βιώσιμο, όπως ομολογούν οι πάντες σχεδόν. Ολ' αυτά, όμως, είναι δευτερεύοντα για την ηγεσία του ΣΥΝ. Ο «ευρω-μονόδρομος» να 'ναι καλά...

Θέλουν μ' ένα σμπάρο...

Πολλά λέγονται κι ακόμη περισσότερα ψιθυρίζονται τελευταία, τόσο για τη στροφή της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης συνεχώς λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης, όσο και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2003. Αν νομίζετε, πάντως, ότι θα γίνει λιγότερο αντιλαϊκή η πολιτική των κυβερνώντων, έστω και κάτω από την επίδραση των προαναφερομένων παραγόντων, πέφτετε έξω. Το πολύ, να... βελτιωθούν τα «επικοινωνιακά» κόλπα της παρουσίασης και εφαρμογής της και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο ρουσφετολογικός της χαρακτήρας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον Κ. Σημίτη, η οποία συζήτησε τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο. Σύμφωνα, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η σύσκεψη κατέληξε στην πρόσληψη 30.000 έως 35.000 πολιτών στο Δημόσιο, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, μέσα στο 2003, με συμβάσεις ολίγων και έως το πολύ 24 μηνών, ενώ ανατέθηκε στον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης η προετοιμασία της απαιτούμενης νομοθετικής ρύθμισης εντός 15μέρου. Οι προαναφερόμενες θέσεις μερικής απασχόλησης θα καλύψουν τον πλέον του 8ώρου χρόνο λειτουργίας υπηρεσιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία, αρχαιολογικούς χώρους, εφορίες και δήμους και το ετήσιο κόστος θα ανέλθει στα 176 εκατ. ευρώ (60 δισ. δρχ.)

... πολλά τρυγόνια μαζί

Οπως καταλαβαίνετε, με το προαναφερόμενο μέτρο η κυβέρνηση επιχειρεί μ' ένα σμπάρο να χτυπήσει πολλά τρυγόνια μαζί.

Πρώτον, θέλει να δώσει την εντύπωση ότι καταπολεμά την ανεργία, ενώ στην πραγματικότητα μετατρέπει το δημόσιο τομέα σε βασικό μοχλό προώθησης και εφαρμογής της μερικής απασχόλησης, στα πλαίσια των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Δεύτερον, ανοίγει ένα ακόμη πεδίο ρουσφετολογίας, το πραγματικό εύρος του οποίου θα γίνει πιο συγκεκριμένο, όταν γίνει γνωστή η προετοιμαζόμενη νομοθετική ρύθμιση και, πάντως, είναι πολλαπλάσιο του αριθμού των όσων τελικά προσληφθούν. Τρίτον, θέλει να μπαλώσει τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο των δημοσίων κοινωνικών υπηρεσιών.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί να προσληφθούν εργαζόμενοι, με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και, μάλιστα, με συμβάσεις μερικών μηνών, όταν οι ανάγκες είναι πολλές και πάγιες, καλά κάνετε. Είναι το πρώτο βήμα, για να μην πέσετε θύματα της πολύμορφης πλύσης εγκεφάλου, που σίγουρα θα συνοδεύσει την όλη επιχείρηση.

Οι εγγυητές...

Την ανάγκη θέσπισης ποινών για παραβιάσεις, που αφορούν στα χημικά προϊόντα και θα στηρίζονται στην αρχή, ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις για την έλλειψη παρενεργειών των προϊόντων τους, πριν τα διαθέσουν στην αγορά, υπογράμμισαν στην προχτεσινή σύνοδό τους οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, μαζί και η κ. Β. Παπανδρέου. Αυτά μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Και μεις αναρωτιόμαστε: Αν οι παρενέργειες κάποιων χημικών προϊόντων εμφανιστούν μετά από 3, 5 ή 10 χρόνια, τι γίνεται; Κι από ποιους θα ζητηθούν ευθύνες, αν οι παρενέργειες αυτές αποβούν θανάσιμες για κάποιους ανθρώπους;

Με δυο λόγια, μπορεί να βασίζεται η δημόσια υγεία και ασφάλεια, στις όποιες εγγυήσεις θα παρέχουν οι πολυεθνικές - παραγωγοί των όποιων προϊόντων, όταν οι πάντες γνωρίζουν, ότι αυτές έχουν πρώτιστο -αν όχι μοναδικό- στόχο τους τη μεγιστοποίηση των κερδών τους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εικονομαχία»

Η ελευθερία της συνείδησης συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα. Το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει, χωρίς εκβιασμούς και καταναγκασμούς, σε τι θα πιστεύει. Η ελευθερία της συνείδησης, όμως, αποτελεί φράση κενή περιεχομένου, εφόσον δεν προηγείται η εκπλήρωση μιας προϋπόθεσης: Πρέπει η γνώση να έχει αποβάλει το πέπλο κάθε προκατάληψης και κάθε δεισιδαιμονίας, ώστε η απόφαση που θα λάβεις να είναι πραγματικά «ελεύθερη».

***

Στις σημερινές συνθήκες, το πρόβλημα της ελευθερίας της συνείδησης αποτυπώνεται με περίτρανο τρόπο στις μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές ζώνες, όπου καφετζούδες, αστρολόγοι και χαρτορίχτες κυκλοφορούν ανάμεσά μας σαν τα φαντάσματα και, το χειρότερο από όλα, έχουν και πελατεία... Θα υποστήριζε κανείς ότι αυτή η πελατεία συνιστά ένα κοινό με «ελεύθερη συνείδηση»;

Το ερώτημα - με αφορμή τις «θαυματουργές» εικόνες - επανέρχεται: Τι είδους «ελευθερία» είναι αυτή, που ανάγει το μυστικισμό σε «πίστη» και πόσο «ελεύθερη πίστη» είναι αυτή που σε οδηγεί να στοιβάζεσαι σε ουρές, να ποδοπατάς και να ποδοπατιέσαι, για να φτάσεις στη «θεία εικόνα», που, κάθε φορά, οι επιτήδειοι έχουν βάλει παραδίπλα της το παγκάρι;...

***

Κατά τη γνώμη μας, το πρόβλημα της ελευθερίας της συνείδησης δε θα λυθεί, όπως και δε λύθηκε ποτέ, με την αντιπαράθεση ανάμεσα στον θρησκευόμενο με τον μη θρησκευόμενο. Οι εικόνες των ανθρώπων, που στριμώχνονται έξω από τη Μητρόπολη για να φτάσουν στην εικόνα της Παναγίας, δε θα μειωθούν, αν επιτεθείς με ασέβεια στις απόψεις τους.

Ομως, μιας και οι ίδιοι οι παπάδες μας άρχισαν να τσακώνονται για τα παγκάρια και τις εικόνες, είναι μια ευκαιρία να δούμε πίσω από αυτόν τον κουρνιαχτό. Η δική μας πρόταση, ειδικά προς αυτούς τους ανθρώπους που πίσω από το «πίστευε και μη ερεύνα» τους κατευθύνουν στο «πλήρωσε να δεις το θαύμα», είναι να σκεφτούν τα παρακάτω λόγια: «Οι πηγές της θρησκείας δε θα βρεθούν στον ουρανό, αλλά εδώ στη Γη. Μόλις αυτή η διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, της οποίας η θρησκεία είναι αντανάκλαση, διαλυθεί, η τελευταία θα πεθάνει από φυσικό θάνατο», έλεγε ο Μαρξ.

***

Η πραγματικότητα, για την οποία μίλαγε ο Μαρξ, παραμένει διαστρεβλωμένη. Ειδικά στις μέρες μας, τα κοινωνικά και πολιτικά πισωγυρίσματα κάνουν τον άνθρωπο όλο και πιο αδύναμο, θυμίζοντας την «αδυναμία του άγριου, που στην πάλη του με τη φύση γεννάει την πίστη στους θεούς, στους διαβόλους, στα θαύματα», όπως σημείωνε ο Λένιν.

Ας σκεφτούμε, λοιπόν. Αλλά, πριν σκεφτούμε, ας απαιτήσουμε η διάδοση των προλήψεων να αντικατασταθεί με τη διδαχή της γνώσης. Και τότε το ερώτημα δε θα είναι να μετρήσουμε, αν έχουν δίκιο οι σύγχρονοι εικονομάχοι ή οι εικονολάτρες, αλλά το πώς θα απελευθερωθεί η κοινωνία από το σκοταδισμό και των δυο.

Κύπρος

- Στου ΟΗΕ το σχέδιο

πιέζομαι να στέρξω,

αλλιώς, μου λεν,

απ' την ΕΟΚ

θα με αφήσουν έξω,

με άλλα λόγια μ' έβαλαν

στα δυο στενά, στην πρέσα

κι όποια

κι αν πάρω απόφαση

χ..., που λένε, μέσα!

* * *

- Δύσκολο όντως δίλημμα

κι έχω μεγάλο ζόρι,

μονά, ζυγά κερδίζουνε

του κόσμου οι εμπόροι

κι εγώ χαμένη σίγουρα

σ' αυτό τ' αλισβερίσι,

όπου κι η Ελλάς,

η μάνα μου,

με έχει ξεπουλήσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ