Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι όψιμοι... αγωνιστές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να, που οι διάφοροι εκλεκτοί του δικομματισμού και υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες θυμήθηκαν πως υπάρχουν και οι λέξεις «αγώνας» και «διεκδίκηση». Τελευταίως, μάλιστα, τις χρησιμοποιούν στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματά τους, αλλά και στις διάφορες συνεντεύξεις και δηλώσεις τους. Εάν υπάρξει ανάγκη, δηλώνουν με περίσσεια σοβαρότητα θα αγωνιστούμε και θα διεκδικήσουμε. Το γεγονός πως δεν έχουν ποτέ συμμετάσχει σε λαϊκούς αγώνες ή όσοι απ' αυτούς συμμετείχαν κάποτε, έχουν περάσει από τότε κάποιες δεκαετίες, το προσπερνούν σφυρίζοντας αδιάφορα.

Συνήθως, επίσης, δε διευκρινίζουν για ποιο σκοπό θα αγωνιστούν. Το συγκεκριμένο ζήτημα, το αφήνουν να... αιωρείται στον αστερισμό της ασάφειας και της αοριστίας. Προφανώς, για να καλύπτονται όλα τα... γούστα και να συμπεριλαμβάνονται όλες οι... επιθυμίες των ψηφοφόρων. Πάντως, να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές των κομμάτων, στα οποία ανήκουν και στηρίζονται για την εκλογή τους, ούτε καν το διανοούνται οι άνθρωποι. Ισα ίσα, τις πολιτικές αυτές υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν. Αυτό θα κάνουν και αύριο, από τη θέση του δημάρχου ή του νομάρχη, εάν τυχόν εκλεγούν. Ας το 'χουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι και ας αποφασίσουν ανάλογα.

«Επιστημονικό» πλέον το «δούλεμα»

Μπόλικες ήταν οι συνεντεύξεις των Παπουτσή, Τζαννετάκου, Γεννηματά και Μπακογιάννη, στις κυριακάτικες εφημερίδες. Και όλοι τους μίλησαν για τους εργαζόμενους της πρωτεύουσας και τα προβλήματά τους, το κυκλοφοριακό, την έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, κλπ., κλπ. και, βέβαια, τις θέσεις και προτάσεις των προγραμμάτων τους, το... όραμά τους για την Αθήνα του αύριο. Και χτες, τα «Νέα», παρουσίασαν τις διαφημιστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει την «επικοινωνιακή» τακτική των προαναφερομένων υποψηφίων και των συνδυασμών τους. Δηλαδή, την επεξεργασία των συνθημάτων, των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, τα φυλλάδια, κλπ., κλπ. Με άλλα λόγια, όσα είπαν στις προχτεσινές εφημερίδες οι υποστηριζόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, σε Αθήνα και Πειραιά.

Πρέπει να το παραδεχτούμε, το «δούλεμα» γίνεται πλέον με «επιστημονικές» μεθόδους...

Τους δικάζουν, κιόλας...

Στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για «συκοφαντική δυσφήμιση», κάθονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδέσμου Οδηγών Υπαλλήλων Ταξί και Αγοραίων Νομού Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ», επειδή κατήγγειλαν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Νομαρχίας σχετικά με τη χορήγηση αδειών ταξί. Τη μήνυση υπέβαλε η Υπηρεσία Επικοινωνιών και Μεταφορών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όταν οι δύο συνδικαλιστές κατήγγειλαν πως ο διαγωνισμός για τη χορήγηση αδειών ταξί, που πραγματοποιήθηκε από το Δεκέμβρη του 2000 έως το Φλεβάρη του 2001, έγινε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, παρά και ενάντια στο σχετικό νόμο, για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους.

Είναι φανερό ότι η δίωξη αποτελεί ευθεία βολή κατά του δικαιώματος ενός σωματείου να προστατεύει τα δικαιώματα του κλάδου που εκπροσωπεί και η ευθύνη βαρύνει την, υπό τον Π. Σκοτινιώτη, Νομαρχιακή Αρχή που δεν μπορεί να «χωνέψει» ότι οι δύο συνδικαλιστές «σήκωσαν κεφάλι» και κατήγγειλαν τις μεθοδεύσεις της.

Ας το πάρουν υπόψη τους αυτό οι ταξιτζήδες του Βόλου - κι όλοι όσοι αναγνωρίζουν το δίκιο των συνδικαλιστών - κι ας απαντήσουν καταλλήλως και στον Π. Σκοτινιώτη, που τώρα ζητάει την ψήφο ως υποψήφιος δήμαρχος, και προς τον νέο υποψήφιο της «κεντροαριστεράς» για τη Νομαρχία Μαγνησίας...

Για μια χούφτα δολάρια...

Τελικά φαίνεται ότι η Παιδεία έχει χίλιους δυο τρόπους για να γίνει πιο φτηνή και άλλους τόσους, βέβαια, για να γίνει ακόμα πιο υποβαθμισμένη. Στις ΗΠΑ, όπου κατά κανόνα η εκπαίδευση υπολογίζεται σε δολάρια και μόνο, το νέο που σκαρφίστηκαν ήταν να μειώσουν κατά μία μέρα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων, σε 100 περίπου εκπαιδευτικές περιφέρειες (αγροτικές κατά κανόνα) προκειμένου να εξοικονομήσουν λεφτά από τα έξοδα μετακίνησης και θέρμανσης, όπως και από προσλήψεις αναπληρωτών.

Η είδηση αντιγράφεται από την ιστοσελίδα του CNN στην οποία φιλοξενούνται και γεμάτες ενθουσιασμό δηλώσεις υπευθύνων, που λένε στους μαθητές, ότι με μία μέρα μάθημα λιγότερο, θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για άλλες ασχολίες και για να δουλέψουν(!).

Αναφέρουμε το γεγονός, για να το έχει υπόψη της και η δική μας κυβέρνηση... Ενόψει «αξιολόγησης» των σχολείων και με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, αλλά και στα πλαίσια του «εξορθολογισμού των δαπανών», θα μπορούσε να δει ανάλογα μέτρα και στη δική μας χώρα. Στο κάτω κάτω, λιγότερο έξυπνοι είμαστε εμείς από τους Αμερικάνους... Αλλωστε, αφού τα φροντιστήρια δουλεύουν, τόσο τις καθημερινές όσο και τα περισσότερα Σαββατο-κύριακα, μπορεί να γίνει κάποιο σκόντο στη λειτουργία των σχολείων...

Τα ελεύθερα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ, ταμειακές μηχανές στις λαϊκές θέλει τώρα ο Χριστοδουλάκης κι όπου να 'ναι θα ζητήσει να ψωνίζουμε την ντομάτα και τη μελιτζάνα με πιστωτικές κάρτες. Μήπως, πρέπει να προωθήσει και συστήματα δόσεων, γιατί τις τιμές δεν τις βλέπουμε -έτσι ή αλλιώς- να πέφτουν..;

Φαίνεται αστείο, αλλά, σε μια χώρα που οι δανειακές οφειλές στις τράπεζες έχουν ξεπεράσει το σύνολο του προϋπολογισμού, τίποτε δεν είναι αδύνατον και όλα να τα περιμένεις.

Πάντως, το σίγουρο είναι, πως η φορολογική πολιτική των κυβερνώντων συνίσταται στο να ξεζουμιστούν οι κάθε λογής μικρομεσαίοι, την ώρα που οι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και τα κάθε λογής «διαπλεκόμενα» απολαμβάνουν έναν φορολογικό παράδεισο.

Οσο για το θέμα των τιμών των προϊόντων (γενικώς), σε αντίθεση με το θέμα της φορολογίας, ουδεμία παρέμβαση μπορεί και πρέπει να υπάρξει και η αγορά είναι παντελώς ...ελεύθερη.

Εξίσου «ελεύθεροι» είμαστε κι εμείς που μπορούμε να επιλέξουμε ό,τι θέλουμε: `Η να ψωνίζουμε ακριβά ή να μην ψωνίζουμε καθόλου.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας δηλώνει ότι αντιλήφθηκε το υπουργείο Εργασίας και μάλιστα ο Δ. Ρέππας θα προτείνει μέτρα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης.


Mega Channel

Φανταστείτε, δηλαδή, τι στην πραγματικότητα συμβαίνει, για να κάνουν αυτοί τέτοιες δηλώσεις!! Αλλωστε, τα γνωρίζουν πολύ καλά αυτά τα πράγματα από τις καταγγελίες των συνδικάτων και είναι μάλλον ειρωνικό να μας λένε ότι τώρα διαπίστωσαν το πρόβλημα.

Εχουν σκεφτεί μήπως το ενδεχόμενο, η προώθηση της μερικής απασχόλησης και η «απελευθέρωση» της εργατικής νομοθεσίας, που δημιούργησαν τα τελευταία νομοσχέδιά τους, να επιτείνουν το πρόβλημα;

Οι εργαζόμενοι, πάντως, έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους ...αυτόκλητους προστάτες και είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψουν αυτά τα παραμύθια.

Ψήφος με νόημα και βάρος

Καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας επαναφέρουν τα γνωστά από το παρελθόν διλήμματα και προσθέτουν νέα για να παραπλανήσουν και να εκβιάσουν τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους.

«

Στείλτε μήνυμα» είναι το σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να «διαβάσει» το αποτέλεσμα των εκλογών ως πρόκριμα για τις εθνικές, βουλευτικές εκλογές. Επιχειρεί, λοιπόν, να οικειοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αν θέλετε την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, λέει η ΝΔ, ο ασφαλέστερος τρόπος για την εκφράσετε είναι η υπερψήφιση των συνδυασμών της.

Από την άλλη πλευρά η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, θέλοντας να αποφύγει το πικρό ποτήρι μιας εκλογικής - πολιτικής ήττας, ξαναζεσταίνει την παλιά σούπα περί «προοδευτικής πλειοψηφίας». Θέλει να αναβιώσει το «φόβο της Δεξιάς» για να καλέσει στην υπερψήφιση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ, είτε στο πρώτο, είτε στο δεύτερο γύρο και από τους ψηφοφόρους των «άλλων δημοκρατικών δυνάμεων».

Βεβαίως, εκτός από τις επιμέρους επιδιώξεις των δύο «μεγάλων» κομμάτων, υπάρχει και ένας κοινός, προφανής, στόχος. Ο στόχος αυτός αφορά στον εγκλωβισμό του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού στο μαντρί του δικομματισμού. Στη διατήρηση και την ενίσχυση της πολιτικής που από κοινού υποστηρίζουν με τη μία ή την άλλη εκδοχή.

Οι εκλογές αυτές δίνουν, εκτός των άλλων, τη δυνατότητα σε ευρύτατες μάζες να απελευθερωθούν από τα δεσμά του εκβιασμού και της δικομματικής απάτης. Οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία έχουν την ευκαιρία να καταστήσουν σαφές ότι δεν επιλέγουν μεταξύ του ενός ή του άλλου διαχειριστή της πολιτικής την οποία καταδικάζουν. Οτι δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς.

Μπορούν να δώσουν νόημα και βάρος στην ψήφο τους, ενισχύοντας τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Ετσι εκφράζουν με τον πιο καθαρό και ανόθευτο τρόπο την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και ταυτοχρόνως κλείνουν την πόρτα σ' όλους τους επίδοξους διαχειριστές της, είτε αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, είτε τα «κεντροδεξιά» και «κεντροαριστερά» σενάρια.

Με κριτήριο τα ίδια τους τα προβλήματα από τη λιτότητα και την ανεργία μέχρι τα μικρά και μεγάλα τοπικά προβλήματα, από την ανάγκη υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων μέχρι την αντίθεση στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν, θα στείλουν το μήνυμά τους. Ενα μήνυμα που δε θα επιτρέψει ούτε στον ένα ούτε στον άλλο συνεταίρο του δικομματισμού να πανηγυρίζουν στις 13 και τις 20 Οκτώβρη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Προνομιακές σχέσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι του ΠΑΣΟΚ καταλογίζουν ιδιαίτερες και προνομιακές σχέσεις της τάδε εταιρίας δημοσκοπήσεων με τη ΝΔ. Οι δεύτεροι καταλογίζουν αντίστοιχες σχέσεις δυο άλλων εταιριών δημοσκοπήσεων, με την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις συγκεκριμένες ακριβώς σχέσεις του ενός και του άλλου και με ποια ή ποιες εταιρίες, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, για την ουσία αμφοτέρων των καταγγελιών. Οπως και για το ρόλο των γκάλοπ...

«Με λένε Φώφη... »

«Υπάρχει τρία χρόνια, τώρα, στην πολιτική σκηνή ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Θυμάστε καμιά δήλωσή της; Κάποια ενέργεια ή πρωτοβουλία που ν' άξιζε τον κόπο; Κάτι τέλος πάντων - έστω και κακεντρεχές, κακόβουλο ή ένα ανέκδοτο, βρε αδελφέ - που να είναι συνδεδεμένο με τ' όνομά της; Μην κουράζεστε: Δεν υπάρχει τίποτε άξιο λόγου, που να έχει εκπορευτεί από την ίδια. Απελπιστικά ουδέτερη ως παρουσία, δραματικά απούσα από την πολιτική σκηνή. Αν δεν είχε το βάρος του επωνύμου, πιθανώς να ξεχνούσε και η ίδια ότι μετέχει ενεργώς στην πολιτική. Ομως, απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό είναι το μεγάλο όπλο της κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Η περίπτωση του αντιπάλου της προβάλλει κάπως χειρότερη: Πληθωρικός, ικανός και συγκροτημένος, ο Γιάννης Τζαννετάκος, προσγειώθηκε στην αυλή του Κώστα Καραμανλή, αφού στροβιλίστηκε επί μακρόν στον εκσυγχρονιστικό ουρανό του κ. Σημίτη. Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι τα οξύαιχμα, ηθικοπλαστικά γραπτά του: Αν τα ξαναδιαβάσει, δε θα βρει στην κάλπη ούτε τη δική του ψήφο.

Μία και μόνη η επιτυχία της: Μπήκε στην πολιτική με το επώνυμό της. Και "θριαμβεύει" με το μικρό της όνομα...».

Του Γιάννη Τριάντη από τον «Τύπο των ήλων» της Παρασκευής. Το δημοσιεύουμε, έστω και καθυστερημένα, γιατί αποτελεί τον πλέον σύντομο και εύστοχο απολογισμό των δυο εκλεκτών του δικομματισμού στην υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά.

Και μια ακόμη άποψη

«... Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ βρήκε τη λύση (και το μέτρον πάσης ανάλυσης) για όλα τα προβλήματα στο πρόσωπο της κυρίας Φώφης Γεννηματά!

Το αντίστοιχον του "Τίποτα", που υπήρξε για τη Δεξιά ο κ. Αβραμόπουλος, προβάλλει τώρα η κυρία Φώφη Γεννηματά, ήγουν το "Τίποτα" του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως ο κ. Αβραμόπουλος διερχόμενος από δω διερχόμενος από κει, κατέληξε απερχόμενος - ένα φθαρμένο πλέον "Τίποτα", ενώ αντιθέτως η κυρία Φώφη Γεννηματά παραμένει ακόμα ένα άφθαρτο "Τίποτα".

Η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό σώμα επιδεικνύει μια προτίμηση σ' αυτά τα "τίποτα" - όσο λιγότερο ενοχλείς (Γιωργάκης), όσο λιγότερο δυσάρεστος γίνεσαι (Γιωργάκης), όσον πιο πιασάρικα ομιλείς (Γιωργάκης), όσον περισσότερο με τα εύκολα ασχολείσαι αντί να κατατρίβεσαι με τα δύσκολα (Γιωργάκης), άλλο τόσον πιο δημοφιλής καθίστασαι (Φώφη).

Εκτός κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι (διόλου απίθανον), οπότε η άφθαρτη Φώφη, η δημοφιλής Φώφη, η λύση για πάσαν δυσπραγίαν Φώφη, αντί για υπερνομάρχης (θέση άλλωστε άνευ προσόντων και ειδικότητας) πάει για Πρωθυπουργός!!!

Αφού το ποσοστό Φώφης θα είναι το μέτρον της ευδόκιμης παρουσίας ΠΑΣΟΚ στις ante portas Δημοτικές Εκλογές, γιατί να μην εξετάσει το ΠΑΣΟΚ στα σοβαρά την εύθυμη αυτή προοπτική (να πάει η κυρία Φώφη για Πρωθυπουργός);

Τα ίδια προβλήματα που έλυσε και ο κ. Σημίτης θα λύσει, σχεδόν κανένα!..». Του Στάθη από τον χτεσινό «Ναυτίλο» του.

Αναπόφευκτες συγκρίσεις

«Μεταξύ Μπους και Γκορμπατσόφ χίλιες φορές ο Μπους. Η πολιτική ταυτότητα του ανεγκέφαλου μικρού Αδόλφου από το Τέξας είναι κρυστάλλινη σαν τα νερά της Φλώρινας. Ενώ η δημοκρατική περεστρόικα του εκσυγχρονιστή Γκορμπατσόφ είναι παρόμοια με εκείνη του Πόντιου Πιλάτου. Εστειλε την ανθρωπότητα στο εκτελεστικό απόσπασμα κι εκείνος, σαν καλός καθολικός επί Κατοχής, κάνει τον σταυρό του παρακολουθώντας την εξαέρωση εκατομμυρίων Εβραίων. Το θέλουμε δεν το θέλουμε, μας αρέσει δε μας αρέσει - προσωπικώς δε μ' αρέσει - οι τελευταίες εξελίξεις και πολύ περισσότερο αυτά που θα δουν τα μάτια μας, επιβεβαιώνουν θριαμβευτικά τις πιο σκληροπυρηνικές απόψεις. Η ισορροπία του τρόμου εξασφάλιζε το μίνιμουμ, το ελάχιστο, το τόσα δα της ανθρώπινης επιβίωσης. Η κατεδάφιση του τείχους, ενθάρρυνε και απελευθέρωσε τις πιο ακραίες, κανιβαλικές, ιμπεριαλιστικές ορέξεις. Το ξέρω. Είναι μελαγχολικό, είναι κυνικό, είναι εφιαλτικό. Αλλά στον θεό σας, πέστε μου. Αν ήμασταν Ιράκ - που τίποτα δεν αποκλείει να γίνουμε - ποιον θα καταριόμασταν, τον Γκορμπατσόφ ή τον Στάλιν;».

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη Αλατος».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μετράει κάθε ώρα και στιγμή

Ποτέ δεν ήταν περίπατος η εκλογική διαδικασία για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Ηταν πάντα μια δύσκολη μάχη που δίνεται στο γήπεδο του αντιπάλου και με τους κανόνες του αντιπάλου. Και καθώς ποτέ - και σωστά - το βάρος της δικής μας καθημερινής δράσης δεν έπεφτε στην οικοδόμηση εκλογικών μηχανισμών που δουλεύουν όλη την τετραετία με στόχο το μάντρωμα, τον εκβιασμό, την ποδηγέτηση του πληθυσμού, έτσι που την κρίσιμη στιγμή να ψηφίζει ό,τι από καιρό του έχουν υποβάλει, αυτή η μάχη δινόταν πάντα με δυσμενείς όρους για τις πραγματικές λαϊκές δυνάμεις.

Απ' αυτή τη σκοπιά και η ειδική «μάχη του ψηφοδελτίου» - όπως έχει καταγραφεί να λέγεται η διαδικασία αυτών των τελευταίων ημερών μέχρι τις εκλογές - έχει την ξεχωριστή σημασία της. Μάλιστα για μας πρέπει - και μπορεί - να αποτελεί και προνομιακό πεδίο δράσης. Και γιατί δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε με όρους ποιοτικούς και για τα πρόσωπα. Αλλά πολύ περισσότερο γιατί η διεξαγωγή της μας επιβάλλει να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο σε ευθεία αντιπαράθεση με το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της ιδεολογικής ποδηγέτησης και, συγκρουόμενοι με αυτό, να επιδιώξουμε να αναδείξουμε στις συνειδήσεις την αλήθεια για τη βαρβαρότητα που επιδιώκει να νομιμοποιηθεί και εκλογικά.

Αυτό που για τους αστούς έχει να κάνει με ψηφοθηρία, για μας είναι ένας ακόμα τρόπος να μιλήσουμε, όχι για τον υποψήφιο που παριστάνει το «σωτήρα», αλλά για τον ψηφοφόρο που έχει προβλήματα. Ζητώντας την ψήφο του ζητάμε να πάρει θέση αυτός καθαυτός ως συνείδηση που δεν ανέχεται πλέον την κοροϊδία. Που δεν εκχωρεί σε «σωτήρες» το αύριό του. Που απαντά περήφανα στους εκβιασμούς. Κουβεντιάζουμε μαζί του όχι για το πρόβλημα, αυτό το ξέρει πριν από μας, μα για την αιτία και την πραγματική διέξοδο. Είναι αυτό που μας ξεχωρίζει. Κι είναι αυτό που κάνει κι αυτή τη μάχη από αφορμή για να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο, να είναι ταυτόχρονα και μια μάχη που μπορεί να έχει και άμεσα αποτελέσματα.

Κάθε ένας που κερδίζεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, σ' αυτή τη φάση ως στήριξη και με ψήφο στους αγωνιστικούς συνδυασμούς, είναι η πόρτα που θα χτυπήσουμε κι αύριο για το συλλαλητήριο, είναι ο σύντροφος στη δουλιά που θα οργανωθεί στο σωματείο, είναι ο αυριανός κομμουνιστής που θα 'ρθει για να δώσει και οργανωμένα τη συνέχεια της μάχης. Δεν είναι ένα πέρασμα από πόρτα σε πόρτα η μάχη του ψηφοδελτίου. Είναι αντιπαράθεση και μάλιστα κρίσιμη. Κι απ' αυτή τη σκοπιά κάθε ώρα και στιγμή της μετράει αποτέλεσμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ