Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενδιαφέρον για τη φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η φτώχεια παραμένει ένα επείγον και τεράστιο πρόβλημα του πλανήτη μας, που απαιτεί δράση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» κι «εμείς θα είμαστε όλοι μαζί στο Γιοχάνεσμπουργκ για να προσφέρουμε την πλήρη υποστήριξή μας σε τούτη τη σημαντική μάχη», τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε ανακοινωθέν του που εξέδωσε από το Κρόφορντ του Τέξας, όπου περνά τις διακοπές του με αφορμή τη Σύνοδο για τη Γη που θα γίνει τέλη Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μια τέτοια δήλωση από τον κύριο εκπρόσωπο της μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας, μόνο σαν σύντομο ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί. Γιατί ποιοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη φτώχεια στον πλανήτη; Ποιοι προκειμένου να ξεζουμίσουν τους λαούς δε διστάζουν ακόμα και να τους δολοφονούν, να τους εκβιάζουν, να τους επιβάλλουν τη θέλησή τους με το πιστόλι στον κρόταφο; Τι έκαναν στα Βαλκάνια; Τι έκαναν στο Αφγανιστάν; Πόσα παιδιά δολοφονούν καθημερινά στο Ιράκ; Τι σχέδια έχουν για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής; Τι στάση κράτησαν στην προηγούμενη Σύνοδο στο Ρίο και σε άλλες με ανάλογο περιεχόμενο;

Ολη τους η ύπαρξη και η πρακτική αποδείχνει πως όταν δηλώνουν ενδιαφέρον για τους φτωχούς λαούς, είναι για να τους κάνουν φτωχότερους.

Ενεργούμενα...

Στις πλέον αντιδραστικές και εν πολλοίς ξεπερασμένες θεωρίες καταφεύγει ο νέος διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας, στην προσπάθειά του να προτείνει... λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Από τη μία, λέει λοιπόν, πρέπει να συγκρατηθούν οι μισθοί επειδή ο πληθωρισμός οφείλεται στις μεγάλες αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια και από την άλλη, λέει πάλι ο ίδιος, πρέπει να αυξηθούν τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας... Απλά και αποκαλυπτικά ενεργούμενα του κεφαλαίου.

Κούφιες προσπάθειες

Με χαρτοβασίλεια ανακοινώσεων για τη δημιουργία εντυπώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες να αντιμετωπίσει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, εν όψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ. Ετσι, τις τελευταίες δύο μέρες από το υπουργείο Γεωργίας ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκε ο κατάλογος με τα ονόματα 966 αγροτών, που θα ενταχτούν στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης, ότι παρατείνεται μέχρι τις 6 Σεπτέμβρη η υποβολή αιτήσεων από νέους αγρότες, προκειμένου να ενταχτούν στα αντίστοιχα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης - κοροϊδία μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Και, τέλος, ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΑ ότι υπογράφτηκαν προχτές οι επιταγές, που αφορούν αποζημιώσεις λόγω παγετών του Γενάρη. Φιλότιμες, πλην όμως κούφιες, προσπάθειες.

Με τα λόγια...

Φωτιά... πήραν οι τιμές των διαφόρων προϊόντων στην αγορά. Από τα οπωρολαχανικά, μέχρι τα δίδακτρα των σχολείων και τα ΙΧ αυτοκίνητα. Τα βλέπουν όλα αυτά στην κυβέρνηση και επειδή εδώ που τα λέμε ανησυχούν κι αυτοί (όχι για το εισόδημά μας, αλλά μπας και ξεφύγουν οι δείκτες) κάνουν δεήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επειδή, όμως, οι προσευχές στην «ελεύθερη αγορά» να κάνει το θαύμα της δεν πιάνουν, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε γελοία καραγκιοζιλίκια. Ετσι, ο υπουργός Οικονομίας διατύπωσε ακόμα και την προτροπή στους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα των εταιριών που κάνουν ανατιμήσεις!

Ωραίο το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο, αφού οι ανατιμήσεις δεν αφορούν μεμονωμένα προϊόντα, αλλά αγκαλιάζουν το σύνολο των ειδών λαϊκής κατανάλωσης...

Στη ΔΕΘ

Σαν ...έτοιμοι από καιρό επέστρεψαν από τις διακοπές τους τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στις συναντήσεις και τις συσκέψεις που γίνονται αυτές τις μέρες δε διακυβεύεται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ζητούμενο είναι οι τελευταίες «πινελιές» και το ...περιτύλιγμα, με το οποίο θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς.

Το σκηνικό είναι τόσο γνωστό που έχει καταντήσει μονότονο και κουραστικό. Αρχικά, οι κυβερνώντες διαδίδουν διάφορες ψευδολογίες για επερχόμενες «παροχές». Δημιουργούν έτσι το κατάλληλο, για τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, κλίμα και τον απαιτούμενο αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και μετά έρχονται και λανσάρουν τα νέα «πακέτα» λιτότητας, που τα βαφτίζουν «πολιτικές στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων». Αυτή τη φορά, βέβαια, το κακό έχει παραγίνει. Κάτι οι επικείμενες εκλογές, κάτι η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια ενεργοποίησαν τους...«παροχολογικούς» μηχανισμούς περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Στο τραπέζι της παραπληροφόρησης έπεσαν «μεγάλες εισοδηματικές αυξήσεις», «σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις», «τεράστιες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα», «ατελείωτα κονδύλια» για την αντιμετώπιση της ανεργίας και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Το διά ταύτα βέβαια είναι ένα ...μηδέν εις το πηλίκον!

Και ακόμα χειρότερα. Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός προχτές, με αφορμή τη φετινή ΔΕΘ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Με πρόσχημα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη διεθνή κρίση στις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού και την πορεία της υποτιθέμενης πραγματικής σύγκλισης, έκανε σαφές ότι απαιτούνται «επίπονες προσπάθειες, σκληρή και συστηματική δουλιά από όλους, επιμονή και σταθερότητα στις επιλογές». Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούν οι επιχειρηματίες με τις συνεχείς ανατιμήσεις και τη δυσμενή εξέλιξη που υπάρχει με τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες, το παζλ -για τον προσδιορισμό των παραμέτρων της κυβερνητικής πολιτικής- έχει συμπληρωθεί:

  • Εισοδηματική πολιτική στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα, αφού για την κυβέρνηση μοναδικό όπλο χειραγώγησης του πληθωρισμού είναι η καθήλωση των μισθών.
  • Μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αφού έτσι θα εξασφαλιστούν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματιών.
  • Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με παράλληλη αύξηση της φοροεπιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση δεν έχουν πια πέραση. Οι εργαζόμενοι της χώρας, σε πόλεις και χωριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τη νέα κοροϊδία. Ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι. Ούτε οι αγρότες που δίνουν κυριολεκτικά μάχη για να υπάρχουν και αύριο, κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Ούτε οι ΕΒΕ, ούτε οι νεολαίοι. Γι' αυτό και όλοι μαζί συντονίζουν τη δράση τους, και ετοιμάζονται να υποδεχτούν με το δικό τους τρόπο τον Σημίτη και την κυβερνητική κουστωδία του στη ΔΕΘ. Με αγωνιστικά συλλαλητήρια, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Οι... κίνδυνοι για την οικονομία

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ τα απλά μέλη του ΠΑΣΟΚ (δε μιλάμε για τα «στελέχη») πως όταν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδωτικοποιήσεις του Μητσοτάκη (1990-1993 αν θυμούνται) αποτέλεσαν κίνδυνο για την οικονομία;

Δεν το λέμε εμείς, ο υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, το είπε χθες στη Βουλή. Με την αρνητική - λέει - εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στην κοινωνία για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπήρξε ο κίνδυνος για πισωγύρισμα της οικονομίας!

Αλλα εντάξει, στη συνέχεια μας ήρθε ο εκσυγχρονισμός, οπότε συνεχίσαμε να πηγαίνουμε προς τα μπροστά όπως διαπιστώνουμε από τη σύγχρονη καθημερινότητα.

Ισως κάποιος να πει ότι έχουν περάσει χρόνια από το 1990, φαίνεται όμως ότι για ορισμένα πράγματα όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η αλήθεια. Αλλωστε το θέμα «ιδιωτικοποιήσεις» παραμένει επίκαιρο μια και η κυβέρνηση ως γνωστόν τις έχει «κορώνα στο κεφάλι της».

ΚΑΘΟΛΟΥ πειστική η εξήγηση ότι για το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά φταίνε κάποιοι κακοί «επιχειρηματίες» και κυρίως μικρομεσαίοι που προβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Δε μας έλεγαν ότι ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών και ενίσχυση της ποιότητας των αγαθών;

Αλλα είναι φυσικά γνωστή τακτική των οικονομικών υπουργείων η «ανάγνωση» των φαινομένων όπως μας βολεύει κάθε φορά. Δυστυχώς όμως οι ευθύνες τους για την επικρατούσα κατάσταση είναι δεδομένες και δε θα μπορέσουν να τις αποφύγουν.

Πάντως μην αμφιβάλλετε πως κίνητρο τους για όποια μέτρα πάρουν είναι η «βελτίωση» του δείκτη του πληθωρισμού και τίποτε άλλο. Το πάλαι ποτέ «καλάθι της νοικοκυράς», το έχουν από καιρό αποκηρύξει ως κριτήριο.

Αλλωστε το «καλάθι» έγινε καροτσάκι σούπερ μάρκετ κι εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες μια και οι μεγάλες αλυσίδες που έχουν εγκαθιδρυθεί παντού δε «σηκώνουν πολλά - πολλά» στην τιμολογιακή πολιτική τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Παροχή το αυτονόητο;

Ηταν να μην επιστρέψουν από τις διακοπές τους διάφοροι κραγμένοι κυβερνητικοί κονδυλοφόροι. Επέστρεψαν όμως κι άρχισε το πανηγύρι. Χτες, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε για μια ριζοσπαστική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι δε θα περιμένουν να συμπληρώσουν 10 μήνες στη δουλιά για να δικαιούνται άδεια. Από τον πρώτο μήνα στη δουλιά θα παίρνουν όση άδεια τους αντιστοιχεί. Κανείς δε διαφωνεί με μια τέτοια ρύθμιση. Μόνο που αυτό που πλασάρεται ως παροχή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αναγκαστική νομοθετική προσαρμογή και του καθεστώτος των αδειών στο καθεστώς των πλήρως ελαστικοποιημένων σχέσεων εργασίας. Οταν όλο και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων αλλάζει διαρκώς αφεντικό και δουλεύει πότε 4, πότε 5 και πότε έξι μήνες, κάτι έπρεπε να γίνει και με τη δικαιούμενη άδεια. Αυτό ακριβώς πρόκειται να ρυθμιστεί κι αυτό διαφημίζει ως παροχή ο ειδικός επί της κυβερνητικής προπαγάνδας υπουργός εργασίας μέσα από τα παπαγαλάκια του.

Ηλεκτρονικά «διαβατήρια»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα νέα διαβατήρια που παραλαμβάνουν αυτή τη βδομάδα οι Βιρμανοί θα έχουν την εξής καινοτομία: πέρα από την απλή αναγραφή του ονοματεπωνύμου, τα λοιπά στοιχεία του κατόχου θα είναι «αόρατα» στον ίδιο, αλλά ορατά στις... υπηρεσίες ασφαλείας αεροδρομίων, τελωνείων κλπ. της χώρας τους - που παρεμπιπτόντως εδώ και χρόνια διοικείται από ένα στυγερό στρατιωτικό δικτατορικό καθεστώς... Τα στοιχεία θα είναι «αόρατα» επειδή θα είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό μικροεπεξεργαστή και θα περιλαμβάνουν τη φωτογραφία του κατόχου, τα γνωστά στοιχεία ταυτότητας (ημερομηνία και τόπος γέννησης, έγγαμος/άγαμος, δακτυλικά αποτυπώματα, θρήσκευμα κλπ.) αλλά και άλλες πιο ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες...

... σε ανατολή και δύση

Αλλωστε, το «επιχείρημα» που χρησιμοποίησαν οι αρχές του Ραγκούν για τη θέσπιση των καινούριων, ηλεκτρονικών διαβατηρίων -πέρα απ' το χιλιοειπωμένο, τετριμμένο πρόσχημα» του εκσυγχρονισμού..-ήταν η αποτροπή διαφυγής ντόπιων επίδοξων «λαθρομεταναστών» σε τρίτες χώρες, και δη όσων θα «ήθελαν» να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη και να αναζητήσουν άσυλο κάπου αλλού για πολιτικούς, ιδεολογικούς και άλλους λόγους... Αλλες χώρες, είτε στο δυτικό, είτε στο ανατολικό ημισφαίριο του πλανήτη που δεν κυβερνιούνται από ένα «ανοιχτά» στρατιωτικό καθεστώς, επεκτείνουν τη χρήση του ηλεκτρονικού φακελώματος των πολιτών με πιο «σικ» προσχήματα: «περισσότερη ασφάλεια», διεθνής τρομοκρατία, καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος κ.λπ. Θα τους το επιτρέψουμε;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αυταρχικός κατήφορος

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τα - αλλεπάλληλα - κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Πριν λίγες μέρες ένας 20χρονος κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε βάναυσα και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ από αστυνομικούς μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, μετά την προσαγωγή του σε αυτό για τροχαία παράβαση. Λίγο μετά ένας ακόμη πολίτης και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, κατήγγειλε πως αστυνομικοί του Τμήματος στις Μπενίτσες Κέρκυρας τον χτύπησαν και του έσπασαν το ξύλινο, τεχνητό, χέρι του!

Η αγριότητα και στις δύο περιπτώσεις είναι ασύλληπτη. Πλην όμως, τα περιστατικά αυτά δεν είναι ούτε τυχαία ούτε μεμονωμένα. Είναι τόσες πολλές οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, που αρκούν ώστε να μιλήσει κανείς πλέον με βεβαιότητα για ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία που υποδαυλίζεται από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις, που ενίοτε φτάνουν έως και τις «τυχαίες» εκπυρσοκροτήσεις περιστρόφων.

Η κατάσταση αυτή στα Σώματα Ασφαλείας παράγεται αναμφίβολα από το συνολικό αυταρχικό κατήφορο στον οποίο κατρακυλά ασταμάτητα εδώ και χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ευθύνη τής ανήκει αποκλειστικά. Πολύ περισσότερο γιατί με την πολιτική της προσανατολίζει αντιδημοκρατικά τα Σώματα Ασφαλείας, θέλοντάς τα αποκλειστικά σε ρόλο καταστολής και τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος. Το τελευταίο διάστημα το κλίμα αυταρχισμού και καταστολής έχει ενταθεί παραπέρα με την «αντιτρομοκρατική» υστερία, στα πλαίσια της οποίας ξένες μυστικές υπηρεσίες αλωνίζουν σαν σε ξέφραγο αμπέλι, η αστυνομοκρατία κορυφώνεται, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξαγνιστούν, σχεδόν να καθαγιαστούν, οι δυνάμεις καταστολής και να πειστεί ο ελληνικός λαός να ανέχεται σιωπηρά τη δράση τους που «ειρήσθω εν παρόδω» μπορεί να έχει ως στόχο οποιονδήποτε από μας.

Η κυβέρνηση ευθύνεται επιπροσθέτως και για το γεγονός ότι όσες φορές στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, όχι μόνο δεν απέδωσε ευθύνες στους υπαίτιους, αλλά απεναντίας τους κάλυψε. Πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες έσπευσε να απλώσει ασπίδα προστασίας σε προβοκάτορες ασφαλίτες που πιάστηκαν στα πράσα να παρακολουθούν συνελεύσεις, συνδικαλιστικές δραστηριότητες, διαδηλώσεις ή στους παλικαράδες που ξέσπασαν τη δολοφονική τους μανία στους διαδηλωτές ναυτεργάτες. Και είναι φυσικό επόμενο, όπως άλλωστε επισήμαναν και βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή προχτές, όταν ο λαός αντιμετωπίζεται σαν εχθρός να καλλιεργείται και μέσα στα Σώματα Ασφαλείας η αντίληψη ότι κάθε πολίτης είναι ύποπτος και ένοχος και άρα νομιμοποιούνται να του συμπεριφέρονται με τον χειρότερο τρόπο.

Με αφορμή τα δύο τελευταία κρούσματα αποκαλύπτεται πως η «ασφάλεια του πολίτη», στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση οικοδόμησε ένα αντιδημοκρατικό - αυταρχικό οπλοστάσιο, με κορύφωση τον τρομονόμο, ήταν απλώς και μόνο ένα πρόσχημα. Απέναντι στη διογκούμενη αστυνομική αυθαιρεσία και στην κυβερνητική πολιτική που την προκαλεί και την ενισχύει, ο λαός δεν έχει παρά να αντιτάξει την οργανωμένη αντίδραση και αντίστασή του. Η λαϊκή συσπείρωση και πάλη είναι μονόδρομος που ο λαός πρέπει να πορευτεί ως το τέλος, ως την ανατροπή της αντιλαϊκής, αυταρχικής πολιτικής.

Προβλέψιμο το κόλπο

Οτι η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα είναι γνωστό. Οταν όμως η προβαλλόμενη μισή αλήθεια κρύβει την πολύ χειρότερη άλλη μισή, τότε δεν πρόκειται απλά για ψέμα. Ετσι, η προβολή της προωθούμενης θετικής ρύθμισης για τις άδειες των εργαζομένων δε συνοδεύεται από μία αναφορά έστω για το τι άλλο θα περιέχει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις στο οποίο θα περιέχεται αυτή η ρύθμιση. Και δε γίνεται τέτοια αναφορά γιατί πολύ απλά, όπως ήδη έχουν προαναγγείλει οι βιομήχανοι, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να περιέχει όλες τις αξιώσεις τους για μια πλήρως ελαστικοποιημένη αγορά εργασίας. Τέτοιες ρυθμίσεις, βέβαια, δεν είναι για να διαφημίζονται. Η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι ήδη δοκιμασμένη. Ο,τι αντιδραστικό έχει προωθήσει στα εργασιακά το εμφανίζει ως προϊόν κοινωνικού διαλόγου. Ετσι, στο επόμενο διάστημα αναμένονται «ρεπορτάζ» για τις ανελαστικότητες στην αγορά εργασίας που δε βοηθάνε την ανταγωνιστικότητα και μετά απ' αυτά θα ακολουθήσει η προβολή των λύσεων που ζητούν οι βιομήχανοι ως αιτήματα όμως της ΓΣΕΕ!

Το κόλπο έχει επαναληφθεί τόσες φορές που είναι προβλέψιμο και στις λεπτομέρειές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ