Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο παγκόσμιος πλούτος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί ο παγκόσμιος πλούτος να αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι κοινωνικές ανισότητες όμως διευρύνθηκαν σε σημείο που να αποτελούν σήμερα μία από τις μείζονες αιτίες κοινωνικής και γεωπολιτικής αστάθειας σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μας, αλλά της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ για την ανάπτυξη. Κι έχει μεγαλύτερη σημασία το γεγονός αυτό, αφού ο διεθνής οργανισμός κυριαρχείται ασφυκτικά, σήμερα, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ακόμη περισσότερο, γιατί οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν: «Ανάμεσα στο 1970 και τα τέλη της δεκαετίας του '90, ο κόσμος έγινε πιο άνισος από κάθε άλλη φορά μετά το 1950».

Διαβάστε, λοιπόν, μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων, που σφραγίζουν τον σύγχρονο κόσμο: Το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη διαθέτει αθροιστικά μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 57% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δηλαδή, τα 60 εκατ. των πλουσιοτέρων κατοίκων του πλανήτη έχουν μεγαλύτερο εισόδημα αθροιστικά από τα 3,5 περίπου δισεκατομμύρια φτωχότερων. 2,8 δισ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, ενώ 1,2 δισ. διαβιούν (τρόπος του λέγειν...) με λιγότερο από ένα δολάριο. Επίσης, το 10% των πλουσιότερων Αμερικανών έχει εισόδημα που αντιστοιχεί στο 43% των φτωχότερων κατοίκων του πλανήτη.

... και οι κοινωνικές ανισότητες

Κι ένα ακόμη στοιχείο, χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής ανάπτυξης: Ανάμεσα στο 1979 και το 1997, το μέσο, πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ - πάντα σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ - αυξήθηκε κατά 38%. Τα εισοδήματα, όμως, του 1% των πλουσιοτέρων αμερικανικών οικογενειών αυξήθηκαν κατά 140%(!), ενώ τα εισοδήματα των οικογενειών μεσαίου οικονομικού επιπέδου βελτιώθηκαν μόνον κατά 9%. Η έκθεση δεν αναφέρει αν βελτιώθηκαν καθόλου τα εισοδήματα των φτωχών αμερικανικών οικογενειών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα ελάχιστα αισιόδοξα και θετικά στοιχεία της έκθεσης αποτελεί το γεγονός πως το εθνικό εισόδημα της Κίνας από το 1/21 του αντίστοιχου των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, πραγματοποίησε μια σημαντική πρόοδο και ανέβηκε στο 1/6, στην περίοδο του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα.

Τα περίεργα...

Το 'δαμε κι αυτό. Μέρες τώρα, οι αστυνομικές αρχές ξέρουν το όνομα του Κωνσταντίνου Τέλιου και τη συμμετοχή του στη «17 Ν» - πάντα, σύμφωνα με τις ομολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Μέρες τώρα, τον αναζητούν και δεν τον βρίσκουν. Τελικά, το όνομα του προαναφερομένου, όπως και το επάγγελμά του και ο τόπος καταγωγής του, βλέπουν το φως της δημοσιότητας - μέσω των διοχετευμένων στα ΜΜΕ ομολογιών - ο Κ. Τέλιος εντοπίζεται από δημοσιογράφο και του παίρνει συνέντευξη και, μετά, ο πρώτος παραδίδεται στην αστυνομία...

Η προσγείωση...

Εχουν περάσει, βέβαια, αρκετά χρόνια, αλλά πιθανά να θυμάστε τις διάφορες δήθεν βαθυστόχαστες και δήθεν μαρξιστικές αναζητήσεις και αναλύσεις, που ξεδιπλώνονταν κάθε φορά που η «17Ν» έστελνε τις διαβόητες προκηρύξεις της στα ΜΜΕ και κάποιες εφημερίδες «συναγωνίζονταν» για την αποκλειστικότητά τους, παρέχοντας μπόλικες σελίδες για τη δημοσίευση τόσο αυτών, όσο και της γενικότερης φιλολογίας.

Σήμερα, οι ίδιες εφημερίδες απορούν με τον απολίτικο χαρακτήρα και περιεχόμενο των ομολογιών, των φερομένων ως μελών της «17Ν», ακόμη και αυτών που παραδέχονται σωρεία δολοφονιών, ληστειών και άλλων εγκλημάτων και ψάχνουν να βρουν απαντήσεις. Θα τους συμβουλεύαμε, στα πλαίσια των αναζητήσεών τους, να ξανακοιτάξουν και τα όσα γράφανε, πριν από δυο-δυόμισι δεκαετίες. Ισως, η σύγκρισή τους με τη σημερινή πραγματικότητα να βοηθήσει στη δημιουργία του απαραίτητου για την αναζήτηση της αλήθειας εγκεφαλικού σοκ.

Πάντα «πρώτο»

Το βίντεο από τη ληστεία του ΟΤΕ, τον περασμένο Απρίλη, η οποία έγινε από την «17Ν» - όπως αποκαλύπτεται τώρα - δεν προσέφερε το παραμικρό στην ενημέρωση, αλλά αποτέλεσε, βέβαια, το πρώτο θέμα σε αρκετά προχτεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Τα περισσότερα κανάλια, μάλιστα, ισχυρίζονταν, ότι το προβάλλουν κατ' αποκλειστικότητα... «Πρωταγωνιστής» και σ' αυτή την ιστορία, το «ΣΤΑΡ», το οποίο «πρώτο» μεταδίδει τις συλλήψεις, «πρώτο» τα ονόματα των συλληφθέντων, «πρώτο» τα κάθε λογής σενάρια, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, «πρώτο» μεταδίδει όσα η αστυνομία και τα διάφορα άλλα κέντρα διοχετεύουν..!

Τα ... οικοπεδικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΗΝ ...ΤΙΜΗ της Νέας Δημοκρατίας έσωσε χτες ο βουλευτής της Αναστάσης Παπαληγούρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την εκποίηση οικοπέδου του Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων στην αμερικανική Πρεσβεία. Εσπευσε και δήλωσε το «ναι» της ΝΔ σε σχετική «φωτογραφική» και σκανδαλώδη τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Βλέπετε, πιο πριν, ο Σωτήρης Κούβελας κάτι πήγε να ψελλίσει περί «μειωμένης τιμής του οικοπέδου», όμως, αμέσως μετά, ήρθε ο Αν. Παπαληγούρας και ξεκαθάρισε τα πράγματα. Πάλι καλά... Γιατί, φαντάζεστε να είχε ακουστεί κάτι τέτοιο ...μέχρι την Ουάσιγκτον;

Το θέμα είναι, πάντως, ότι οι Αμερικάνοι το ...τσίμπησαν το οικόπεδο και τώρα θα το κάνουν ό,τι θέλουν, με όλη την ισχύουσα νομοθεσία να έχει τροποποιηθεί για χατίρι τους. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτούς που έχουν μετατρέψει ολόκληρη την Ελλάδα σε αμερικανικό οικόπεδο;

Το μόνο ...θετικό που αναδείχτηκε από την όλη ιστορία είναι πως η Βάσω Παπανδρέου - στης οποίας το ιστορικό, βέβαια, θα καταγραφεί το εν λόγω σκάνδαλο - κάνει για ...κτηματομεσίτης. Τα συγχαρητήριά μας και εις ανώτερα.

Πάντως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι «κακή μοίρα» έχει σημαδέψει τη συγκεκριμένη περιοχή, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Σήμερα οι Αμερικάνοι, χτες η παραχώρηση έκτασης στον Λαμπράκη για να φτιάξει πάρκιν στο Μέγαρο Μουσικής. Ετσι, να μην ξεχνιόμαστε!

ΔΗΛΑΔΗ, τι εννοούσε ακριβώς ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, όταν έλεγε ότι αν κάποιος ύποπτος τρομοκρατίας καταφύγει στην Ιταλία τότε «θα βρεθεί στο Γκουαντανάμο» (σ.σ. φυλακές της ΣΙΑ); Εμείς νομίζαμε ότι η μόνη ανάμειξη ξένων υπηρεσιών σ' αυτήν την υπόθεση ήταν η βοήθειά τους προς τις ελληνικές αρχές για ...συναδελφικούς λόγους.

Γιατί, αν έχει κάποιο ενδιαφέρον η ΣΙΑ και όποια άλλη ξένη υπηρεσία για την όλη ιστορία, καλό θα ήταν να ξέραμε κι εμείς από πού πηγάζει και ποιοι είναι οι λόγοι που το συντηρούν. Οπότε, αν το ξέρουν οι κυβερνώντες, ας μας το πουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός και αν εννοούσε ότι στην Ιταλία και, τέλος πάντων, σε όλες τις χώρες του κόσμου, πλην Ελλάδας, κάνει κουμάντο η ΣΙΑ...

Τα στοιχεία του ΟΗΕ...

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, όσο κι αδιαμφισβήτητα. Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνει μεγαλύτερο πλούτο από το φτωχότερο 57%! Το 10% - περίπου 25 εκατομμύρια - των πλουσιότερων Αμερικανών έχει εισόδημα μεγαλύτερο από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Η συγκέντρωση της απόλυτης χλιδής σε όλο και λιγότερα χέρια συμβαδίζει με την εξάπλωση της απόλυτης ένδειας.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη στάθηκε η αφορμή για να καταλάβει μια θέση στη χτεσινή επικαιρότητα το θέμα των συνεχώς διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων. Γεγονός που ακόμα και ο ΟΗΕ, που τελεί υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αναγκάζεται να παραδεχτεί, συμπεραίνοντας πως: Αν και ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν σε σημείο που να αποτελούν σήμερα μία από τις μείζονες αιτίες κοινωνικής και γεωπολιτικής αστάθειας σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη.

Κανείς δεν αντιλέγει. Το προαναφερθέν συμπέρασμα στηρίζεται σε γεγονότα, που, όπως και να το κάνουμε, «είναι πεισματάρικα πράγματα». Μόνον που ο ΟΗΕ σταματά εκεί. Αυτά που δε λέει η έκθεσή του, είναι και τα σημαντικότερα. Δε μας λέει ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη και τη συνεχή όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η έκθεση του ΟΗΕ και αρκετοί εξ όσων, με βάση τα στοιχεία της, έχυσαν χτες κροκοδείλια δάκρυα για τους πεινασμένους του πλανήτη, δεν άρθρωσαν λέξη για το σύστημα, για τον ιμπεριαλισμό, που όσο κυριαρχεί θα αναπαράγει κάθε χρόνο εκθέσεις σαν τη φετινή, που θα καταγράφουν ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρων λαών και χωρών, παράλληλα με την προκλητική συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

Στην κυριαρχία των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, στην ακόρεστη δίψα τους για κέρδη, που δεν ικανοποιείται παρά μόνο μέσω της ληστρικής εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, βρίσκεται η αιτία των «θλιβερών», όπως χαρακτηρίστηκαν, συμπερασμάτων εκθέσεων σαν την προχτεσινή του ΟΗΕ. Και μόνον όταν αυτή πάψει να υφίσταται, τότε μόνον οι λαοί μπορούν να προσδοκούν σε ένα καλύτερο αύριο.

Η έκθεση για την ανάπτυξη και κάθε άλλη παρόμοια προσφέρεται για συμπεράσματα, μόνο που αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν και να επανέλθουν στην επόμενη έκθεση, αλλά πρέπει να αποτελέσουν οδηγό δράσης. Εχουν αξία, στο βαθμό που συμβάλλουν να αποτυπωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις πως αυτό το σύστημα δεν παίρνει διορθώσεις και μπαλώματα. Οι πεινασμένοι δε θα χορτάσουν την πείνα τους, όσοι φόροι Τόμπιν κι αν επιβληθούν, όσες διαθέσεις φιλανθρωπίας κι αν επιδείξουν οι ισχυροί του κόσμου. Τα λαϊκά συμφέροντα για να εκπληρωθούν απαιτούν λαϊκή συσπείρωση και πάλη σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Απαιτούν να κλειδωθεί ο ιμπεριαλισμός οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τα «τρομοκρατικά παιγνίδια»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν υπάρχουν στοιχεία, που να συνδέουν το ΠΑΚ ή το ΠΑΣΟΚ με την οργάνωση «17 Νοέμβρη», δήλωσε τις προάλλες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν για να ενημερώσει τους προϊσταμένους του, σχετικά με τις εξελίξεις στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα». Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωνε ότι ο Τόμας Νάιλς (πρώην πρέσβης στην Αθήνα, που ισχυρίζεται συχνά - πυκνά το αντίθετο) δεν εκφράζει τις θέσεις της κυβέρνησης Μπους, ενώ ο Τ. Μίλερ, σε ομιλία του στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του προκατόχου του.

Γιατί τα σημειώνουμε όλ' αυτά; Πρώτον, γιατί υπάρχει μια κρίσιμη διασύνδεση μεταξύ του πρώην και του νυν πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οταν ο Τόμας Νάιλς υπηρετούσε στη χώρα μας, ο Τ. Μίλερ ήταν βασικό στέλεχος της πρεσβείας και υπεύθυνος για τα ζητήματα τρομοκρατίας. Μας είναι, δηλαδή, πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι τα όποια συμπεράσματα του πρώην πρέσβη δεν έχουν σχέση με τον νυν και την τότε δράση του. Δεύτερον και το κυριότερο, για να τονίσουμε ότι τα προαναφερόμενα δε φανερώνουν μόνον τα όσα «τρομοκρατικά παιγνίδια» παίζουν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και οι μυστικές τους υπηρεσίες, αλλά και τα «σχέδια», που έχουν και για το μέλλον.

... των Αμερικανών

Κι αν νομίζετε ότι οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις είναι υπερβολικές και αβάσιμες, σας παραπέμπουμε στο παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο είδε προχτές το φως της δημοσιότητας, όχι σε όποια να 'ναι αμερικανική εφημερίδα, αλλά στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, σημειώνει η εφημερίδα, η αστυνομία συνέλαβε έναν τρομοκράτη, ο οποίος, όμως, αφέθηκε ελεύθερος. Αμερικανός πράκτορας, ο οποίος εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία, είπε ότι, το 1978, οι αρχές ασφαλείας κατάφεραν να συλλάβουν έναν ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες, του οποίου είχαν βρει το πορτοφόλι σε μία υπό ανέγερση οικοδομή. Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος με άνωθεν εντολή, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Οπως καταλαβαίνετε, το «παιγνίδι» δε θα μείνει εδώ. Θα έχει και συνέχεια. Αλλωστε, το ζήτημα της λεγόμενης εγχώριας τρομοκρατίας, το γνωρίζουν - για ευνόητους λόγους - πολύ καλά οι Αμερικανοί. Λες και είναι το σπίτι τους και, βέβαια, έχουν πάμπολλους «άσους» στα μανίκια τους...

Το «κράτος - στρατηγείο»...

Εντονα καιρικά φαινόμενα πρόβλεψε έγκαιρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τη χρονική περίοδο έως και την Κυριακή και το «κράτος - στρατηγείο» τέθηκε σε συναγερμό, σύμφωνα με όσα είπαν οι αρμόδιοι. Τι έκανε; Εστειλε επείγουσες εγκυκλίους προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και, κυρίως, προς τους δήμους, για να πραγματοποιηθεί αμέσως έλεγχος φρεατίων και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπου εκτελούνται έργα, ιδιαίτερα σε «κρίσιμες περιοχές». Με άλλα λόγια, «αποκέντρωσε» το πρόβλημα στις Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες, βέβαια, κάθε άλλο παρά διαθέτουν το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό και τις αναγκαίες υποδομές για να ανταποκριθούν. Περισσότερο «προσγειωμένη» και «πρακτική» η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέτρεψε τους πολίτες στη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας...

Με άλλα λόγια, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»... 'Η, αλλιώς, ας ελπίζουμε να μην είναι τόσο έντονα τα καιρικά φαινόμενα...

Ευτυχώς...

Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» γνωρίζουν ότι δε συνηθίζουμε να βλογάμε τα γένια μας. Ορισμένες φορές, όμως, χρειάζεται να σημειώνονται κάποια γεγονότα. Και τα λέμε αυτά, γιατί, αν δεν υπήρχε ο «Ριζοσπάστης», ο ελληνικός λαός δε θα πληροφορούνταν, ουσιαστικά, για τίποτα άλλο αυτές τις μέρες, παρά μόνο για την υπόθεση της «εξάρθρωσης της "17 Ν"».

Μην μπαίνοντας στον πειρασμό της «τρομοκρατικής υστερίας», ο «Ρ» πρόβαλε την περίοδο αυτή, ως πρωτοσέλιδα θέματά του, μια σειρά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας και προβλήματα, εξίσου - αν όχι περισσότερο - σημαντικά μ' αυτό της τρομοκρατίας.

Ν' αναφέρουμε μόνο μερικά:

  • Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ.
  • Τα εγκληματικά σχέδια κατά των λαών, που απεργάζεται ο Τζ. Μπους, σύμφωνα με το σχέδιο περί «Εθνικής Προστασίας».
  • Τα απανωτά θανατηφόρα «εργατικά ατυχήματα» στο Ολυμπιακό Χωριό και τις εγκληματικές συνθήκες δουλιάς.
  • Η «λαίλαπα» των χρεοκοπιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Η παράδοση 17 στρεμμάτων από την κυβέρνηση στην αμερικανική πρεσβεία, στο κέντρο της Αθήνας, με «φωτογραφική» τροπολογία.
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ώρα της αλήθειας

Τη λαϊκή παροιμία «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», θυμίζει η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους αγρότες. Ούτε ένας χρόνος δεν πέρασε από τότε (Δεκέμβρης 2001), που ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, το επιτελείο του υπουργείου Γεωργίας και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, έλεγαν ψέματα στους αγρότες (που είχαν ξανακατεβεί με τα τρακτέρ στους δρόμους), τάζοντάς τους 50 δραχμές ενίσχυση για το βαμβάκι, ζητώντας να σταματήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Η προχτεσινή απόφαση του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που περιορίζει σε μόλις 8,50 ως 12,50 δραχμές το κιλό την ενίσχυση για το βαμβάκι που θα δοθεί στους βαμβακοπαραγωγούς και θέτει εκτός επιδότησης άλλους 145.000 τόνους, είναι αποκαλυπτική και ταυτόχρονα διδακτική.

Αποκαλυπτική, γιατί δείχνει την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μοιράζει κάλπικες υποσχέσεις - δηλαδή, λέει συνειδητά ψέματα - προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, όπως, για παράδειγμα, η εφαρμογή της αντιαγροτικής της πολιτικής της ΕΕ με το μικρότερο πολιτικό κόστος. Σ' αυτό συνηγορούν και οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ήταν και παραπλανητικές (έλεγε, δηλαδή, ψέματα) και αντιφατικές με στοιχεία υποτέλειας. Φορώντας τη «φιλοαγροτική» του μάσκα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι, δήθεν, «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στέκεται πάντα στο πλευρό του Ελληνα αγρότη» (!) ξεχνώντας πως οι υπουργοί του συμφώνησαν και ψήφισαν τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που οδηγούν στο σφαγιασμό των επιδοτήσεων και στο βαμβάκι και σε άλλα γεωργικά προΪόντα.

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να πείσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «φιλοαγροτική», ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως εξουσιοδότησε τον υπουργό Γεωργίας «να ζητήσει άδεια» από την Κομισιόν, ώστε να δοθούν στους βαμβακοπαραγωγούς πρόσθετες ενισχύσεις από τον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό. Με τη δήλωση αυτή, που είναι εκ του πονηρού (λόγω των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτώβρη), ο πρωθυπουργός ομολόγησε δημόσια την υποτέλειά του απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Γιατί, όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει πως θα ζητήσει την «άδεια» από τις Βρυξέλλες για να εφαρμόσει το Α ή το Β μέτρο, δεν κάνει τίποτ' άλλο, παρά να ομολογεί την υποτέλειά του. Και την ώρα που ζητούσε την άδεια από τα αφεντικά του στις Βρυξέλλες, για να δώσει εθνική οικονομική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς, την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάφτιζε «δημαγωγούς» και «ανεύθυνους» τους αγρότες και τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της στήριξης της αγροτικής παραγωγής και με εθνικές επιδοτήσεις.

Η στάση της κυβέρνησης - αλλά και της ηγεσίας της ΝΔ, που στα λόγια δηλώνει υπέρμαχος των αγροτών, αλλά θέλει και την πιστή εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ - προσφέρει πολύ χρήσιμα και διδακτικά συμπεράσματα. Οι αγρότες, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία τους (από τις οδυνηρές συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής), καθώς και την πρόγευση που έχουν πάρει από τις δηλώσεις για τις επιδιώξεις των ισχυρών με τη σχεδιαζόμενη «ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ», ξέρουν πως, αν έχουν κάτι να κερδίσουν, αυτό θα το κερδίσουν «με το σπαθί τους». Δηλαδή, με την ανάπτυξη και το συντονισμό της αγωνιστικής τους δράσης, για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί με τους εργάτες και τους εργαζόμενους των αστικών κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ