Τετάρτη 10 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτήρια της νεροποντής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως επίδειξη του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για το δημόσιο σύστημα υγείας εμφανίζονται τα δυο τελευταία χρόνια κάποιες παρεμβάσεις. Ομως η προχτεσινή νεροποντή αποκάλυψε ότι κυρίως γίνονται έργα βιτρίνας και απέχουν από παρεμβάσεις μακράς πνοής. Στον Ευαγγελισμό λόγου χάρη πλημμύρισαν τα υπόγεια στο παλιό κτίριο - εκεί που ήταν παλιά τα εξωτερικά ιατρεία - ενώ έβαλαν νερό οι ψευδοροφές και έσταζε μέχρι τον τέταρτο όροφο. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής δεν είχε γεννήτρια και αναγκάστηκε να κάνει εφημερία στο σκοτάδι μετά τη διακοπή του ρεύματος.

Βέβαια, ο Ευαγγελισμός φαίνεται πως τα βγάζει πέρα στα δύσκολα, κυρίως χάρη στο προσωπικό του, ιατρικό και νοσηλευτικό - παρά τις τρομακτικές ελλείψεις σε νοσηλευτές. Αλλά ας σκεφτεί κανείς τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχε διεγερθεί κάποιος ψυχικά ασθενής; Και μη μας πουν οι αρμόδιοι ότι είμαστε ευφάνταστοι, διότι υπάρχει το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στον ψυχιατρικό τομέα.

Αποδεικνύεται, έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι η ουσιαστική αναβάθμιση των νοσοκομείων δε γίνεται με έργα βιτρίνας και, βέβαια, δε χωρά στα πλαίσια των πολιτικών εμπορευματοποίησης της Υγείας και τις γενικότερες αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Φάτε φέτα...

Σαν μέγα ευεργέτημα προς τους φτωχούς και σαν σοβαρή οικονομική ενίσχυση στους τυροκόμους - κτηνοτρόφους, εμφανίζεται η απόφαση του υφυπουργού Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλη, σύμφωνα με την οποία φέτος, αντί για γάλα, θα διανεμηθούν 500 τόνοι τυριού φέτα, σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες.

Οι δικαιούχοι του «ευεργετήματος», βέβαια, θα χαρούν γι' αυτήν την απόφαση, καθώς, μάλλον, προτιμούν την ελληνική φέτα από το εβαπορέ και το εισαγόμενο γάλα που έπαιρναν. Δεν είμαστε, όμως, σίγουροι ότι θα ενισχυθούν οικονομικά οι τυροκόμοι - κτηνοτρόφοι κι όχι κάποιες συγκεκριμένες τυροκομικές επιχειρήσεις. Και, εν πάση περιπτώσει, με «ψίχουλα» δε λύνονται τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Κι, ακόμη περισσότερο, δε λύνονται τα πολλά και σοβαρά προβλήματα των άπορων και πολύτεκνων οικογενειών και των πολλαπλασιαζόμενων φτωχών, γενικότερα...

Οι εντυπώσεις και...

Χτες έγινε γνωστό εκ Βρυξελλών και μέσω Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ελληνες θα πλήρωναν για την αγορά των τροφίμων τους κάπου 44% φθηνότερα απ' όσο πληρώνουν σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι κοινοτικές ενισχύσεις και τα πριμ στην παραγωγή που δίνει η Κοινότητα στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της (ΚΑΠ). Μάλιστα γίνονται και αναφορές, στο σχετικό τηλεγράφημα, πως σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ - η οποία επικυρώνεται από άλλες πρόσφατες μελέτες των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν - όλες αυτές οι επιδοτήσεις, ενισχύσεις κλπ. κάνουν το γάλα ακριβότερο κατά 70%, το μοσχαρίσιο κρέας ακριβότερο κατά 221% και τη ζάχαρη ακριβότερη κατά 94%.

Αλήθεια, οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ δε δόθηκαν μόνο και μόνο για συμπιεστούν οι τιμές παραγωγού σε ΕΕ και παγκοσμίως, προκειμένου να έχουν φτηνή πρώτη ύλη οι βιομηχανίες και οι πολυεθνικές, με το ψευτο-επιχείρημα να έχουν φτηνά προϊόντα - τρόφιμα οι καταναλωτές; Αλήθεια, πώς πέρασε απαρατήρητο τόσα χρόνια από τους μηχανισμούς της ΕΕ ένα τέτοιο μεγάλο λάθος;.. Και τελικά πρέπει να... καταλήξει η Κομισιόν: Οι αγροτικές επιδοτήσεις φταίνε για την ακρίβεια στην αγορά ή για τις επιβαρύνσεις στη φορολογία των πολιτών της ΕΕ; 'Η μήπως επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις φταίνε για όλα, ακόμα και για την καταστροφή του περιβάλλοντος;

... οι επιπτώσεις!

Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Προτάσεις που θα επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΕΕ και της Ελλάδας. Προτείνεται, για παράδειγμα, μείωση των επιδοτήσεων κατά 20% από το 2004 μέχρι το 2010 και μεγάλες μειώσεις στις τιμές παρέμβασης σε σιτηρά, ρύζι κ.ά.

Χτες, όμως, πάλι στο ίδιο τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρεται πως αυτή την τεράστια σπατάλη θέλει να περιορίσει η Κομισιόν, αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους που διαθέτει η Κοινότητα στους Ευρωπαίους αγρότες με μια σειρά από προτάσεις. Και στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ακόμα πως πρόκειται για μια δέσμη προτάσεων, οι οποίες στοχεύουν στη μερική αναμόρφωση της ΚΑΠ, που μετά βεβαιότητας αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στις άμεσα ωφελούμενες σήμερα από τις κοινοτικές γεωργικές επιδοτήσεις χώρες - μέλη. Δηλαδή, εμφανίζονται οι αγρότες, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μόνο μείωση των τιμών των επιδοτήσεων και του εισοδήματός τους, ως προνομιούχοι!

Ολ' αυτά όμως δε γίνονται τυχαία. Γίνονται, σκοπίμως, τεχνηέντως και δολίως, ώστε να βρεθούν οι αγρότες απομονωμένοι και αντιμέτωποι, μέσω ψευδολογιών και συκοφαντιών, με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, που θίγονται από την ίδια πολιτική. Κι ως «προπέτασμα» εφαρμόζεται ξανά το «διαίρει και βασίλευε».

Kalispera!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΙΛΒΙΟ - Kalispera Kostas»! Τον εν λόγω διάλογο τον απολαύσαμε χτες στη ΝΕΤ!

Οπως παρατηρήσατε, όλο χαρούλες ήταν ο Κώστας Σημίτης, όταν μίλησε ζωντανά σε τηλεδιάσκεψη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εγκαινιάζοντας το εν λόγω σύστημα του ΟΤΕ. Δήλωσε και περήφανος για την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας...

Αραγε, χάρηκε γιατί, τελικά, λειτούργησε το «παιγνιδάκι» αυτό και δεν υπήρξε καμιά βλάβη ή γιατί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του; Απορία θα μας μείνει.

Πάντως, άσχημο συνομιλητή διάλεξε για να μας απαριθμήσει τα καλά της ανάπτυξης των επικοινωνιών. Γιατί, βέβαια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα, όταν η τεχνολογία αναπτύσσεται στην υπηρεσία των κάθε λογής διαπλεκομένων.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ της εταιρικής διαφθοράς, ανήγγειλε χτες στις ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους, μετά το σκάνδαλο της ENRON και τα υπόλοιπα που ακολούθησαν σε άλλες εταιρίες. Προφανώς, ευελπιστεί να μας πείσει ότι η «ελεύθερη οικονομία» θωρακίζεται.

Να είστε σίγουροι πως πολλοί εγχώριοι οπαδοί του φιλελευθερισμού θα προσπαθήσουν να μας πείσουν κι εδώ για κάτι τέτοια, αναφέροντας τις εξαγγελίες Μπους ως παράδειγμα.

Μήπως, όμως, δεν ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα πως τα φαινόμενα της «εταιρικής διαφθοράς» είναι σύμφυτα με τη λειτουργία της αγοράς και του αχαλίνωτου ανταγωνισμού;

Αραγε, λόγω ...ανεπάρκειας της ισχύουσας νομοθεσίας τα κάθε λογής μεγαλοσυμφέροντα καταβροχθίζουν τη δημόσια περιουσία και τις προμήθειες του Δημοσίου; Υπήρχε νομικό κενό, όταν οι «καρχαρίες» του Χρηματιστηρίου έφαγαν τα χρήματα όσων έμπλεξαν στο «ευαγές ίδρυμα» της Σοφοκλέους;

Οσους νόμους και να φτιάξουν, ορισμένα πράγματα είναι πια δύσκολο να κρυφτούν! Ασε, που πολλοί πλέον δεν μπαίνουν στον κόπο να τα κρύψουν, κατανοώντας τη ματαιότητα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενταση της κρατικής τρομοκρατίας

Μπορεί να μην είναι σίγουρο πότε και αν θα πιάσουν την ηγεσία και θα εξαρθρώσουν τη «17 Ν», αλλά, ίσως, να μην είναι αυτό το ζητούμενο της εγχώριας «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας. Γι' αυτό που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία είναι ότι, στη σκιά της καλλιεργούμενης αντιτρομοκρατικής υστερίας, προωθούνται και εξυπηρετούνται σειρά στόχων, οι οποίοι, σε τελική ανάλυση, στρέφονται ενάντια στους λαϊκούς αγώνες.

Στις πρώτες προτεραιότητες της εκστρατείας είναι η πλήρης αντιτρομοκρατική θεσμική θωράκιση, η οποία θα λύνει τα χέρια των διωκτικών αρχών, ώστε να μπορούν ανενόχλητα να τσακίζουν κάθε αντίσταση στο καθεστώς της «νέας τάξης». Ο νέος τρομονόμος, στο πλαίσιο «συμμόρφωσης» με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λάακεν, σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Μ' αυτόν θα διευρύνεται ο ορισμός της τρομοκρατίας, ώστε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να περιλαμβάνει και τις διαδηλώσεις ή καταλήψεις, που έχουν σκοπό την «αποσταθεροποίηση ή τον εκφοβισμό» ή την πρόκληση «μαζικών καταστροφών» σε κυβερνητικές ή δημόσιες εγκαταστάσεις, κ.ο.κ. Με το μανδύα της νομιμότητας, «καθαρίζουν» ακόμα και με στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα, τα οποία ποδοπατούνται βάναυσα, στο όνομα του «υπέρτατου αγαθού της ασφάλειας»! Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποδεχτεί ως κάτι φυσιολογικό το να παραιτηθεί από τα δημοκρατικά δικαιώματά του για να κερδίσει την «ασφάλεια» και «ησυχία» του!

Η εφαρμογή του τρομονόμου, σε συνδυασμό με το αρραγές τρομο-μέτωπο του δικομματισμού και ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, έχει στην πραγματικότητα στόχο να δρα αποτρεπτικά για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παραλυτικά σε κάθε σκέψη αντίστασης στο εμφανιζόμενο ως παντοδύναμο «αστυνομικό κράτος». Ιδιαίτερη και συστηματική φροντίδα στο πλαίσιο αυτό καταβάλλεται, ώστε να εθιστεί ο ελληνικός λαός με την ιδέα ότι οι διωκτικές αρχές πρέπει να είναι στο απυρόβλητο, να βρίσκονται εκτός κριτικής και να χαίρουν γενικής ασυλίας, ακόμα και εμπιστοσύνης! Ηταν χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Σας πληροφορώ ότι δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν πρέπει (!) να γνωρίζω τι ακριβώς γίνεται σε επιχειρησιακό πεδίο. Σας το λέω αυτό, για όλες τις περιπτώσεις», είπε ανερυθρίαστα ο Χρ. Πρωτόπαππας, όταν ρωτήθηκε για τις έρευνες των διωκτικών αρχών. Η χτεσινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης πρωθυπουργικής δήλωσης «να αφήσουμε την Αστυνομία απερίσπαστη στο έργο της και, βεβαίως, να της έχουμε εμπιστοσύνη»(!).

Δεν είναι ο ελληνικός λαός, που εμπόδισε τις αρχές να συλλάβουν τους δολοφόνους της «17 Ν» εδώ και 27 χρόνια. Αντίθετα. Φαίνεται, όμως, ότι η «17 Ν» θα χρησιμοποιηθεί «μέχρι τέλους» για την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, της μόνης τρομοκρατίας που γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ακροδεξιός συνεργάτης της CIA...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η στήλη έχει αναφερθεί και παλιότερα σε καταγγελίες, κυρίως της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Επιστημόνων, ότι πίσω από τη μυστηριώδη υπόθεση των φακέλων με άνθρακα, κρύβεται ένας Αμερικανός επιστήμονας. Είχε σημειώσει, μάλιστα, την καταγγελία της δρ. Μπάρμπαρα Ρόζεμπεργκ, διευθύντριας της ομάδας εργασίας για τα βιολογικά και χημικά όπλα της προαναφερόμενης ένωσης, η οποία είχε δηλώσει δημόσια ότι το FBI γνωρίζει από καιρό την πραγματική ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν προχωρεί στη σύλληψή του, γιατί «η αλήθεια είναι πολύ περισσότερο "τοξική" για τις αμερικανικές αρχές από τον ίδιο τον άνθρακα».

Τώρα, οι σχετικές αποκαλύψεις γίνονται περισσότερο συγκεκριμένες και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς», της περασμένης Κυριακής, ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για τις επιθέσεις με άνθρακα είναι ο Στίβεν Χάτφιλ, ειδικός επιστήμονας, συνεργάτης της CIA και του Πενταγώνου σε θέματα βιολογικού πολέμου. Η εφημερίδα, πέρα από διάφορα άλλα αποδεικτικά στοιχεία, σημειώνει, ακόμη, ότι ο Στίβεν Χάτφιλ ξεκίνησε τις ανάλογες δραστηριότητές του, τη δεκαετία του 1970, όταν εργαζόταν, ως διπλός πράκτορας, συνεργαζόμενος ταυτόχρονα με τον αμερικανικό στρατό και με το ρατσιστικό καθεστώς της Ροδεσίας (Ζιμπάμπουε). Αναφέρει, επίσης, ότι στη διάρκεια των σπουδών του είχε διασυνδέσεις με παραστρατιωτική, ναζιστική οργάνωση, ενώ αργότερα, όταν δούλευε και για το καθεστώς της Ροδεσίας, κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, διασπορά άνθρακα, που έπληξε 10.000 κατοίκους της αφρικανικής αυτής χώρας.

... πίσω από τον άνθρακα

Χρειάζεται, μήπως, κατόπιν όλων των παραπάνω, να θυμίσουμε τα όσα λέγονταν και γράφονταν, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόταν στο φόρτε της η καλλιέργεια της «τρομοψύχωσης», ακόμη περισσότερο, όταν η τελευταία... αναβαθμίστηκε και με τις μύριες όσες αναλύσεις και δημοσιεύματα, σχετικά με τη «βιολογική τρομοκρατία»; Χρειάζεται, μήπως, να θυμίσουμε, ότι η ηγεσία των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει την Κούβα και άλλες χώρες, ως ύποπτες «βιοτρομοκρατίας» και τις έχει εντάξει στη σχετική λίστα στόχων της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας; Μάλλον όχι. Οι πάντες τα θυμούνται και τα γνωρίζουν.

Αναφέρουμε μόνον, τα όσα σημειώνει σχετικά ο Ν. Κριστόφ, αναλυτής των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», όπως τα αναδημοσιεύει η χτεσινή «Καθημερινή»: «Αν ο κύριος Ζ (δηλαδή ο Χάτφιλ) ήταν Αραβας, θα βρισκόταν ήδη στη φυλακή, αλλά μια και είναι βέρος Αμερικανός, συνδεδεμένος με το υπουργείο Αμυνας, τη CIA και τα προγράμματα αντιμετώπισης του βιολογικού πολέμου, παραμένει ελεύθερος»...

Διόδια και στους επαρχιακούς δρόμους;

Ερευνα για το κατά πόσο «συμφέρει» στο κράτος (ή και σε ιδιώτες) να μπουν διόδια στους δρόμους που συνδέουν τις θεσσαλικές πόλεις μεταξύ τους, φαίνεται ότι διενεργεί το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Με τη συνδρομή της Τροχαίας που σταματάει τα διερχόμενα αυτοκίνητα, πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ότι δουλεύουν για λογαριασμό έρευνας του ΥΠΕΧΩΔΕ, υποβάλλουν ερωτήματα στους οδηγούς σχετικά με τη συχνότητα διέλευσής τους, αλλά και για το πού διαμένουν, πού εργάζονται και άλλα. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε στο δρόμο Λάρισας - Κοζάνης, ένα από τα ερωτήματα προς τους οδηγούς ήταν, αν θα συμφωνούσαν να πληρώνουν 50 λεπτά του ευρώ για να έχουν ένα δρόμο με καλύτερες προδιαγραφές!

Είναι γνωστό ότι αυτή η κυβέρνηση χαρατσώνει συνεχώς το λαό, επιχειρώντας να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι»! Στα πλαίσια αυτά, πράγματι, θα μπορούσε να τοποθετήσει διόδια, όχι μόνο στους δρόμους που συνδέουν τις επαρχιακές πόλεις, αλλά και στους δρόμους που συνδέουν τις συνοικίες των επαρχιακών πόλεων!

Για να μην το κάνει, χρειάζονται λαϊκές αντιδράσεις!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πραγματική θεομηνία

Η ξαφνική νεροποντή, που έπληξε προχτές την Αττική, ήταν αρκετή για να προκαλέσει το θάνατο ενός ανθρώπου, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, την καταστροφή περιουσιών αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών, την ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, που έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και δημόσιες συγκοινωνίες. Μια ολόκληρη πόλη, η πρωτεύουσα της, κατά τα άλλα, «ισχυρής Ελλάδας», όπως αρέσκεται να διατυμπανίζει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πνίγηκε - στην κυριολεξία - στα νερά και στο χάος...

Ηταν, λοιπόν, θεομηνία και απρόβλεπτο «ακραίο καιρικό φαινόμενο», όπως υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη; Εμείς θα αντιστρέψουμε το ερώτημα: Εστω κι αν πρόκειται για «ακραία καιρικά φαινόμενα», όλα αυτά δικαιολογούν τις τεράστιες επιπτώσεις και απαράδεκτες καταστάσεις, τις οποίες όλοι ζήσαμε εκείνες και τις επόμενες ώρες;

Ας μας πουν, δηλαδή, οι κυβερνώντες με ευθύνη ποιων, αν όχι όσων κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες, παραβιάζεται διαρκώς η φύση, ξεφυτρώνουν αυθαίρετα, σκεπάζονται ποτάμια, εξαφανίζονται χείμαρροι, καίγονται - ως απόρροια της αντιδασικής πολιτικής - τα δάση της Αττικής, και τσιμεντοποιούνται οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, εν ονόματι της νέας «Μεγάλης» Ολυμπιακής Ιδέας; Ας μας πουν ποιος ευθύνεται και αν είναι δικαιολογημένο, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, να μπάζουν νερά και να παθαίνουν εμπλοκή, έργα που χρυσοπληρώθηκαν ακόμη και με «πανωπροίκια» δεκάδων δισ. δρχ., όπως το μετρό; Να παθαίνει μπλακ άουτ η ΔΕΗ και να μένουν στο σκοτάδι ολόκληρες συνοικίες για ώρες;

Ας μας πουν, όταν οι ίδιοι παραδέχονται πως στην Αττική έχουν μπαζωθεί ρέματα μήκους 550 χιλιομέτρων και ότι έχει αναπτυχθεί άναρχη δόμηση χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, πόσες δεκαετίες ακόμη χρειάζονται, για να εκτελεστούν τα αναγκαία έργα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση και ποιος ευθύνεται, αν όχι οι ίδιοι, που δεν έχουν ολοκληρωθεί; Ας μας πουν ποιος ευθύνεται για την πλήρη ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας στα κατασκευαζόμενα έργα, όπως αυτά του Κηφισού, που έγιναν αιτία να πλημμυρίσουν ολόκληροι δήμοι, να παρασυρθούν δεκάδες αυτοκίνητα, να σημειωθεί ο θάνατος ενός ανθρώπου, να προκληθούν σκηνές φρίκης, απόγνωσης και απελπισίας; Είναι, άραγε, λογικές επιπτώσεις αυτές και για οποιεσδήποτε - ομαλές ή ανώμαλες - καιρικές συνθήκες; Ασφαλώς, όχι.

Δυστυχώς για όλους εκείνους που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όλα τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι το ξαφνικό καλοκαιριάτικο «μπουρίνι» έπληξε κυρίως την Ολυμπιακή «βιτρίνα», που εδώ και καιρό προσπαθεί να εμπεδώσει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση, μέσω των πολυδιαφημισμένων μεγάλων έργων. Εργων, που, όπως τελικά αποδείχτηκε, αντί να διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου - που τα έχει ακριβοπληρώσει - τη μετατρέπουν σε κόλαση, ενώ «φουσκώνουν» τις τσέπες των μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοτραπεζιτών. Η «θεομηνία» απέδειξε ότι το κράτος, που οικοδόμησαν εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις, βασίζεται στην αδιαφορία και περιφρόνηση των πραγματικών αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι ένα κράτος - φονιάς. Και οι πολιτικές που το συντηρούν είναι η πραγματική θεομηνία.

Αθήνα

Πώς σε κάναν

πόλη έτσι

οι αρχόντοι σου

οι λέτσοι,

ξεψυχάς

σαν κάνει ζέστα,

σαν χιονίζει,

άστα, χ...,

κι όταν βρέχει,

βρε Αθήνα,

κολυμπάς

σαν πάπια, χήνα!

***

Κυβερνήτες

και δημάρχοι

όλοι ήταν

να σου λάχει,

όλοι κάναν

δήθεν «έργα»

ε, ν' αρπάξω

μια βέργα

και να ρίχνω

στο κεφάλι

για το μαύρο σου

το χάλι!

***

Πώς σε κάνανε

Αθήνα

οι ταγοί σου

οι λυμεώνες,

πλημμυρίζεις

Γιούλη μήνα

και μου θες,

μωρέ, κι αγώνες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ