Σάββατο 18 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ρεκόρ

Γρηγοριάδης Κώστας

Μία από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε προχτές. Η χώρα μας έρχεται έκτη στην ακρίβεια - μετά τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία - ανάμεσα στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ, στα «γενικά προϊόντα παντοπωλείου και είδη νοικοκυριού» και τέταρτη, στα ίδια προϊόντα, όταν αφαιρεθεί ο ΦΠΑ από τις τιμές. Η Ελλάδα, επίσης - πάλι σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν - είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, αφού έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας και ανεργίας στην Κοινότητα.

Μη στενοχωριέστε, όμως, δε σημειώνουμε μόνον αρνητικά ρεκόρ. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων...

Αδεια χέρια... .

«Με άδεια χέρια έφυγε ο Κ. Ανάν», έγραφαν αρκετές εφημερίδες χτες, σχολιάζοντας την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Δίκιο έχουν. Ο,τι κουβάλαγε - αμερικανικές εντολές, κλπ. - τα άφησε πίσω του, αν κρίνουμε από τις συνεντεύξεις, που έδωσαν αμέσως μετά την αναχώρησή του ο Γλ. Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς...

Τα επιτόκια

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες μέρες από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), σύμφωνα με την οποία μηδενίζονται τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου έως 1.000 ευρώ, ενώ μειώνονται αυτά των μεγαλύτερων καταθέσεων, και ορισμένες τράπεζες προχώρησαν στην αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ενώ, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, άμεσα θα ακολουθήσουν αυξήσεις και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, των πιστωτικών καρτών, κλπ.

Φαίνεται πως πήραν σοβαρά υπόψη τους τα όσα σχολιάζαμε προχτές κι έβαλαν πλώρη, για πολύ μεγαλύτερο και πολύ γρηγορότερο ξεζούμισμα των εργαζομένων...

Ο... κύριος Τ. Μίχας

Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» ο κ. Τ. Μίχας ενεργεί αρκετά πονηρά, ως συνήθως: Κάνοντας κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, ότι -- τάχα -- δεν... προβάλλει επαρκώς τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και, ακόμη περισσότερο, ότι υιοθετεί θέσεις του ΚΚΕ (άκουσον άκουσον), προσπαθεί να στηρίξει τον γνωστό (προβοκατόρικο) ισχυρισμό του ΠΑΣΟΚ, ότι το ΚΚΕ ετοιμάζει (ή και έκανε) συμφωνία συνεργασίας με τη ΝΔ! Και υποστηρίζει, μάλιστα, ότι δύσκολα μπορεί κανείς «να διακρίνει, ποιος είναι ο εκπρόσωπος της ΝΔ και ποιος του ΚΚΕ»!!

Βέβαια, δεν είναι δύσκολο να διακρίνει ο κ. Μίχας τις θέσεις της ΝΔ! Αρκεί να τις συγκρίνει με τις απόψεις του. Εύκολα, θα διαπιστώσει, ότι όσα σκέφτεται και πράττει συμφωνούν με τις βασικές θέσεις του πρώην κόμματός του, της ΝΔ! Και όχι μόνο μ' αυτές, αλλά και με τις κυβερνητικές θέσεις, που τώρα στηρίζει...

Αυτή είναι η ουσία: Παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης, αδιαφορώντας ακόμη και για το γεγονός, ότι ψεύδεται απροκάλυπτα.

Αξιος ο μισθός του...

Ζει, όποιος έχει λεφτά...

«Το είδα και μου κόπηκαν τα ήπατα. Στην ουμανιστική ταινία "John Q" του Νικ Κασαβέτη - γιου του γίγαντα Τζων Κασαβέτη - που θα προβάλλεται από 24 Μαΐου στην Αθήνα. Πενήντα εκατομμύρια ανασφάλιστοι στο έλεος του χάρου. Και άλλοι τόσοι στη Β` εθνική των ασφαλιστικών εταιρειών. Σχεδόν η μισή Γη της Επαγγελίας στον προθάλαμο των νεκροταφείων. Και η ιστορία είναι αληθινή. Δεκάχρονος χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση καρδιάς για να ζήσει. Το νοσοκομείο για να του χαρίσει τη ζωή ζητάει 250.000 δολάρια, πάνω κάτω 95 εκατομμύρια δραχμές. Ο δύστυχος πατέρας μαζεύει δεκάρα δεκάρα, αλλά το ιλιγγιώδες ποσό δεν το φτάνει. Πάνω στην απελπισία του ορμάει στο νοσοκομείο και μπροστά στα μάτια του ανελέητου καρδιοχειρουργού βάζει την κάννη στο κρόταφό του έτοιμος να θυσιαστεί και να δώσει τη δική του καρδιά στο σπλάχνο του. "Το παιδί μου θα με θάψει, όχι εγώ εκείνο!" ουρλιάζει.

Καταλάβατε αμερικανολιγούρια όλων των κομμάτων τι πά' να πει ιδιωτική ασφάλεια; No money, no life!» Του Δ. Δανίκα από τα χτεσινά «Νέα».

Τα ... χαφιέδικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΝΑΙ, αν εξαιρέσουμε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αστυνομικούς με πολιτικά, παρεισφρύει στις διαδηλώσεις, παρακολουθεί τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνεργάζεται με ανάλογες υπηρεσίες άλλων χωρών, κατά τα άλλα, ...δε διαθέτει μηχανισμούς παρακολούθησης!

Δηλαδή, αν πάρουμε στα σοβαρά τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή για το θέμα, μάλλον αξίζει να αναρωτηθούμε τι άλλο θα έκανε, αν διέθετε και τους μηχανισμούς...

Οσο για τη διαβόητη ιστορία των αστυνομικών με πολιτικά, γιατί, άραγε, έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια, ώστε να το παραδεχτούν και, μάλιστα, με δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού; Φαίνεται ότι οι εκάστοτε υπουργοί Δημόσιας Τάξης, που το διέψευδαν, είχαν τουλάχιστον την ευαισθησία να ντρέπονται.

Οσο για τα περί προστασίας της ειρηνικής διεξαγωγής των διαδηλώσεων, καλύτερα να μην τα σχολιάσουμε. Θα κολαστούμε...

ΔΕ ΛΕΜΕ, εντυπωσιακή η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης, σχετικά με τα 241 δισεκατομμύρια για έργα ενίσχυσης των μικρομεσαίων. Ομως, και οι φορολογικές δηλώσεις του 2001 κι αυτές έργο της κυβέρνησης είναι, όπως και η συνάφεια άλλωστε...

Και βέβαια, οι μικρομεσαίοι (ιδίως όσοι ανήκουν στο ...πρώτο συνθετικό της λέξης) γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο τους κοστίζουν στο τέλος αυτά τα «έργα» των οικονομικών υπουργείων. Περίπου 700 δισεκατομμυριάκια εισπράξανε για το 2000 με τις ανέλεγκτες υποθέσεις. Ας μην κοροϊδεύουν, λοιπόν.

ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ έξυπνη ενέργεια η προβολή από το υπουργείο Εσωτερικών των εκθέσεων του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες μιλούν για διαφθορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, μάλιστα, μπροστά στις δημοτικές εκλογές.

Πέραν του ότι ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ό,τι θέλει, με τις χρονικές αυτές «συμπτώσεις», ας μην ξεχνάμε ότι ιδέα της κυβέρνησης είναι ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των ΟΤΑ και η (υπο)χρηματοδότησή τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Διαχρονικές αξιώσεις

Η πρόσφατη αξίωση της διοίκησης του ΣΕΒ για την καθολική ανατροπή και της έννοιας του 8ωρου, το οποίο χαρακτηρίζουν ως ξεπερασμένο μοντέλο, και η «πρότασή» της για τη γενικευμένη εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δεν πρέπει να ξενίζει κανένα. Οι αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, είναι διαχρονικές. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος και η ένταση με τον οποίο τίθενται. Ουδεμία, αμφιβολία υπάρχει, πως, μέρα - νύχτα, οι μεγαλοβιομήχανοι και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Και ο σημαντικότερος παράγοντας αύξησης των κερδών τους, είναι η μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο, έχει πολλούς περισσότερους λόγους για να επιτεθεί στους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, αφού η κυβερνητική πολιτική ενισχύει αποφασιστικά αυτή την επίθεση, αλλά και απέκτησε ως συμμάχους, τις πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Απ' αυτή λοιπόν τη θέση, και με αυτές τις επιπλέον δυνατότητες, επιδιώκει να «σαρώσει» την εργατική τάξη. Ετσι λοιπόν, το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτεί σήμερα τη μαζική επέλαση κατά των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλάζουν όμως και τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί. Αν μέχρι πέρυσι αξίωνε θυσίες, για την επιτυχή είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, που μαζί με την κυβέρνηση, την καθιέρωσαν ως εθνικό στόχο, τώρα, που «επιτεύχθηκε», έκριναν σκόπιμο, διότι έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους και αυξάνουν τα κέρδη, να ανακηρύξουν ως νέο εθνικό στόχο την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας. Αυτός ο στόχος, που δεν έχει τέλος, θα επιτευχθεί μέσα από τη συμπίεση του κόστους, που γι' αυτούς σημαίνει το «φτήναιμα του εργάτη». Ετσι, μαζί με όλες τις άλλες αξιώσεις, προκρίνουν και την κατάργηση του 8ωρου, με το επιχείρημα ότι «ανήκει σε άλλες εποχές», καθώς και ότι αλλάζουν τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων. Είπε την περασμένη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα. Γιατί να μην τους δίνεται η δυνατότητα να δουλεύουν όσες ώρες θέλουν.

Οταν λοιπόν, η διοίκηση του ΣΕΒ, εμφανίζεται να... ανησυχεί για τους εργαζομένους, τότε είναι που οι εργαζόμενοι όχι απλώς θα πρέπει να ανησυχούν, αλλά άμεσα και αποφασιστικά να περάσουν στην αντεπίθεση. Ηδη, εξαιτίας της φιλοεργοδοτικής στάσης των πλειοψηφιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοντεύουν να βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει το 8ωρο, ως σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο και σε κανένα βιομήχανο να μην το πιάνει στο στόμα του. Διότι, για την κατάκτησή του, έχει χυθεί πολύ αίμα, ώστε να το ειρωνεύεται ο ΣΕΒ. Και παρά, το γεγονός ότι οι πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει γίνει σύμμαχος του ΣΕΒ, για τους εργαζόμενους, υπάρχει ο ταξικός πόλος που μέσω αυτού, θα παλέψουν. Με το ΠΑΜΕ.


Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Στόχος καταγγελιών και πάλι η ΕΣΥΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι η πρώτη φορά, που γίνονται καταγγελίες, σχετικά με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Θυμίζουμε, ότι στο παρελθόν έχουν δημοσιοποιηθεί σοβαρές και βάσιμες κατηγορίες, τόσο για τα στοιχεία της επίσημης ανεργίας, όσο και για τον τιμάριθμο. Τούτη τη φορά, οι καταγγελίες έχουν σχέση με τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής του πληθυσμού - γεγονός το οποίο τους δίνει αντικειμενικά και σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις - και έγιναν από τους εργαζόμενους στην ΕΣΥΕ. Συγκεκριμένα, οι τελευταίοι κατάγγειλαν, ότι ο διευθυντής της ΕΣΥΕ απαγόρευσε με εντολή του, να διεξαχθεί επαρκής και αποτελεσματικός έλεγχος των στοιχείων της απογραφής από το αρμόδιο τμήμα της υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου επεξεργασίας των στοιχείων, τόνισαν οι εργαζόμενοι της ΕΣΥΕ, το γεγονός, ότι δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία της απογραφής είχαν μόνο ο διευθυντής, οι διευθύντριες Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας και Πληροφορικής, καθώς και τρία άτομα της ιδιωτικής εταιρίας που είχε αναλάβει την απογραφή, ενώ δεν είχε αυτό το δικαίωμα η γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών, όπως και η αρμόδια υπηρεσία ελέγχου. Και όλ' αυτά έγιναν με εντολή του διευθυντή της ΕΣΥΕ.

Εχουν κάποιες, ουσιαστικές και πειστικές εξηγήσεις, για τις καταγγελίες αυτές, ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΣΥΕ και η κυβέρνηση;

Γλώσσα Σημίτη λανθάνουσα...

«Αυτή η κυβέρνηση έχει προωθήσει πολύ την αστυνομία, έεεε... τη δημοκρατία», συμπλήρωσε διορθώνοντας το... λάθος του χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Σημίτης, κάνοντας ένα από τα γνωστά και συχνά σαρδάμ, που μας έχει συνηθίσει. Βλέπετε, γλώσσα λανθάνουσα...

Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία

«Τα διδακτικά βιβλία δεν είναι, δεν επιτρέπεται πια να είναι, εργαλεία εξυπηρέτησης της εκάστοτε εξωτερικής ή εσωτερικής πολιτικής, αλλά αποτέλεσμα επιστημονικών εργασιών και διδακτικής επάρκειας. Αυτό ισχύει για όλες τις επιστήμες, χωρίς καμιά εξαίρεση. Η Ιστορία έχει πάψει εδώ και χρόνια να αποτελεί εθνικιστική απλά ρητορεία-μυθοπλασία και απαιτεί τον ίδιο σεβασμό με όλες τις επιστήμες από όλους και ιδιαίτερα από θεσμούς, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ο υπουργός Παιδείας μιας χώρας». Αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου, η Γενική Συνέλευση του οποίου άσκησε ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική στην πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, να διαγράψει από το βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου μια εκτίμηση για τον ρόλο και τη δράση της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Και σημειώνουμε την ανακοίνωση αυτή, για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί αρκετά βιβλία και, ιδιαίτερα, αυτά της Ιστορίας περιέχουν μπόλικες αντιεπιστημονικές θέσεις και απόψεις. Και δεύτερον, γιατί η πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου είναι αξιοσημείωτη και θετική και πρέπει να βρει ανάλογη συνέχεια.

Η ... διαγραφή της ιστορίας

Με την ευκαιρία, σας θυμίζουμε το περιεχόμενο της επίμαχης διατύπωσης του βιβλίου Ιστορίας της Γ' Λυκείου, την οποία διέγραψε ο υπουργός Παιδείας, με σκοπό να αντικατασταθεί στην πορεία από άλλη: «Την εποχή που ο τρίτος κόσμος συγκλονιζόταν από ριζοσπαστικά αντιαποικιακά κινήματα, που έδιναν προτεραιότητα όχι μόνο στην εθνική απελευθέρωση, αλλά και στην κοινωνική πρόοδο, στην Κύπρο η ΕΟΚΑ του στρατηγού Γρίβα πρόβαλε έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό». Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, τη διατύπωση, με την οποία θα αντικατασταθεί, αλλά, απολύτως δικαιολογημένα, η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου σημειώνει, ότι η διαγραφείσα διατύπωση «ανταποκρίνεται στις πιο έγκυρες μελέτες και σύγχρονες επιστημονικές αναλύσεις της συγκεκριμένης περιόδου».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χαφιεδισμός με εντολή Σημίτη!

Η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή δεν μπορεί να αφήνει απαθή κανέναν. Οχι μόνον ομολόγησε ο Κ. Σημίτης πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό παρακολούθησης - μέσω χαφιέδων της Ασφάλειας, που τελούν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» - των λαϊκών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, αλλά έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι αυτή η όξυνση του αυταρχισμού και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς συνιστά απόδειξη της δημοκρατικότητας της κυβέρνησής του! Αυτή η πρωθυπουργική στάση, που ισοδυναμεί με πολιτική νομιμοποίηση του χαφιεδισμού και με παροχή πλήρους πολιτικής κάλυψης της δράσης των κάθε λογής προβοκατόρων, που παρεισφρύουν με πολιτικά στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων, είναι πασίδηλο ότι δηλώνει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για κλιμάκωση των αντιδραστικών προκλήσεων κατά του λαού και των δικαιωμάτων του.

Ο κ. Σημίτης χτες δεν ήταν ειλικρινής. Ηταν απλώς κυνικός. Σε αντίθεση με τους υφισταμένους του, που σε αντίστοιχες περιπτώσεις ισχυρίζονταν ότι οι εντεταλμένοι ασφαλίτες βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις είτε «τυχαία», είτε «κατά λάθος», είτε γιατί «κάπου αλλού πήγαιναν και χάθηκαν»... εκείνος υπήρξε απροσχημάτιστα κυνικός: Οχι, οι ασφαλίτες είναι εκεί γιατί εμείς τους στέλνουμε (!) δήλωσε με θράσος ο «κεντροαριστερός» Σημίτης.

Η στάση αυτή του πρωθυπουργού προϊδεάζει για τα χειρότερα. Αλλωστε, η όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, η ενίσχυση της λαϊκής δυσαρέσκειας και συνακόλουθα η όξυνση της ταξικής πάλης είναι προφανές ότι θα «αντιμετωπιστεί» από την κυβέρνηση με την ακόμα μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού, αφού ακριβώς είναι η αντιλαϊκή πολιτική που πηγαίνει χέρι - χέρι με την αυταρχικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Αλλωστε, το γενικότερο κλίμα που καλλιεργεί η υποταγή της κυβερνητικής πρακτικής στη λογική των «τρομονόμων» και της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο θερμοκήπιο παραγωγής καταστολής για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο που η ισπανική προεδρία της ΕΕ προωθεί σχέδια - με τα οποία η κυβέρνηση δήλωσε χτες τη συμφωνία της - για τη σύσταση μιας «ΚΥΠ» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Ομως, η χτεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή επιβεβαίωσε κάτι ακόμα: Οτι ο αυταρχισμός δεν μπορεί παρά να είναι ευθέως ανάλογος με την έξαρση του αντικομμουνισμού. Και ο αντικομμουνισμός που επέδειξε ο κ. Σημίτης υπήρξε ακατέργαστος και πρωτόγονος. Αλλωστε, η γκαιμπελική του προσπάθεια να συνδέσει (!) το ΚΚΕ με τα φαινόμενα της ανόδου της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ειδικά σε μια στιγμή που οι «επικοινωνιολόγοι» του Μαξίμου φαίνεται να ποντάρουν πολλά στον ...Λεπέν (!) και μέσω των «φίλων» τους κάνουν τα πάντα για να ενισχύσουν τέτοιες φασιστικές φωνές στην Ελλάδα, είναι μια συμπεριφορά, που, όχι μόνον προβληματίζει, αλλά και ισοδυναμεί με «ένδειξη» για το τι μπορεί να μεθοδεύουν οι νεοφιλελευθερίσκοι του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια να διατηρήσουν την κυβερνητική «κουτάλα».

«Κρίση»

Χρόνια δόγμα μας

και ρήση

το «ανήκομεν

στη Δύση»

και ιδού

η προκοπή μας

και ιδού τώρα το «φέσι»

το Αιγαίο και η Κύπρος

παν για κόψιμο

στη μέση!

* * *

«Γιες» κι «ουί»

χρόνια και χρόνια

και ιδού τώρα

τα πιόνια

λεν πως είμαστε

σε φάση

«που φωτιά μπορεί

να πιάσει»

κι ας το ξέρει

αυτό η βάση!

* * *

Ε, αφέντες υπηρέτες,

ε, πανάθλιοι ηγέτες,

το «ανήκομεν

στη Δύση»

φέρνει πάντα

κάθε κρίση

κι ο λαός

άμα ξυπνήσει

ίσια όλους

θα σας φτύσει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ