Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια «ενιαία εθνική στάση»;

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον καλύτερο συνήγορο υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα «μεγάλα θέματα» έχει αναδειχτεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Από τη στήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών στην οικονομία και την κάλυψη των μέτρων - κοροϊδίας για τις αγροτικές αποζημιώσεις από την κακοκαιρία μέχρι τα εθνικά θέματα. Πάρτε για παράδειγμα την «κριτική» που (δεν) έκανε στο ταξίδι του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Διαπίστωσε ότι «επισημοποιήθηκε διάσταση απόψεων» για τον «ευρωστρατό» και «δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από αμερικανικής πλευράς» για το Κυπριακό. Πράγματα δηλαδή γνωστά από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. Επειδή ακριβώς η ηγεσία της ΝΔ δε διαφωνεί πουθενά ούτε καν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, προσπαθεί να καλύψει τη σύμπλευση ώστε να μη χρεωθεί άμεσα το πολιτικό κόστος όταν έρθουν τα διαφαινόμενα «ναυάγια», με κοινότοπες εκκλήσεις για «ενιαία εθνική στάση». «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες υποχωρήσεις, για άλλες παραχωρήσεις», είναι το προσφιλές σύνθημα του Κ. Καραμανλή. Το άσχημο γι' αυτόν είναι ότι έχει συνυπογράψει όλες τις μέχρι τώρα «υποχωρήσεις» και «παραχωρήσεις», για τον ίδιο λόγο που το έκανε η κυβέρνηση Σημίτη: Γιατί πάνω απ' όλα βάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΝΑΤΟικής λυκο-συμμαχίας. Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, για ποια «ενιαία εθνική στάση» μιλάει;

Η «ανθυγιεινή επανάσταση»...

«Επανάσταση υπόσχεται ο Αλ. Παπαδόπουλος - Μονόκλινα και σουίτες στα δημόσια νοσοκομεία». Είναι ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Νέων», με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Υγείας, όπου σημειώνονται και τα εξής: «"Εως το τέλος του 2002 θα δει τέτοια διαφορά στα δημόσια νοσοκομεία που δε θα το πιστεύει". Απαντώντας στο αρνητικό κλίμα ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος υπόσχεται μία επανάσταση. Ο κόσμος δε θα το πιστεύει, λέει χαρακτηριστικά. Με σουίτες, μονόκλινα και εντυπωσιακή "ξενοδοχειακή βελτίωση". Στόχος: Να γίνουν τα δημόσια νοσοκομεία ("Ευαγγελισμός", Τζάνειο, Σισμανόγλειο, Νίκαιας, Αλεξάνδρας κλπ.) ανταγωνιστικά απέναντι στα ιδιωτικά. Και δε διστάζει να αναζητήσει ιδιωτική χρηματοδότηση ξεφεύγοντας από τους περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού».

Το «ψητό» της όλης υπόθεσης, όμως, δε βρίσκεται στα όσα, με ιδιαίτερα φανφαρόνικο τρόπο, εξαγγέλλει ο υπουργός και προβάλλει η εφημερίδα. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι όλ' αυτά θα γίνουν και, επομένως, ένα μεγάλο μέρος του σημερινού δυναμικού των νοσοκομειακών κρεβατιών θα μετατραπεί σε μονόκλινα, δίκλινα και σουίτες, με εντυπωσιακό «ξενοδοχειακό» εξοπλισμό, όπως λέει ο υπουργός. Αν νομίζετε, ότι αυτό θα σημάνει και ουσιαστική βελτίωση στη νοσοκομειακή περίθαλψη των εργαζομένων και ασφαλισμένων, κάνετε μεγάλο λάθος.

... του υπουργού Υγείας

Και τούτο, για τους εξής τουλάχιστον λόγους: Πρώτον, επειδή η χρήση των βελτιωμένων «ξενοδοχειακά» θέσεων θα απαιτεί σαφώς μεγαλύτερα νοσήλια, που θα κληθούν να τα καταβάλλουν είτε ο εργαζόμενος από την τσέπη του, είτε ο ασφαλιστικός του φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, όπως ομολογεί και ο Αλ. Παπαδόπουλος στην προαναφερόμενη συνέντευξη. Δεύτερον, επειδή θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των «φτηνών» νοσοκομειακών κρεβατιών και, επομένως, η δυνατότητα νοσοκομειακών παροχών στους μη έχοντες να πληρώσουν τις ακριβές θέσεις. Τρίτον, γιατί το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ένα ακόμη, σοβαρό βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης ειδικότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα όποια προωθούμενα από την κυβέρνηση προγράμματα «ξενοδοχειακής» βελτίωσης των νοσοκομείων δε στοχεύουν στην αναβάθμιση των νοσοκομειακών παροχών προς τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους. Αλλοι, ριζικά διαφορετικοί, είναι οι στόχοι της κυβέρνησης. Ξεκινούν από τη μεταβίβαση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του νοσοκομειακού κόστους απ' ευθείας στους εργαζομένους και τους ασφαλισμένους και φθάνουν μέχρι το ξεπούλημα - με τον ένα ή άλλο τρόπο - των νοσοκομειακών μονάδων στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Τα τρομοκρατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΝΤΑΞΕΙ, αρκετά γελάσαμε με τις λίστες του Γρυλλάκη (είναι προφανές, πως παρότι δεν έχει αξιοπιστία έχει ένα ιδιότυπο χιούμορ), αλλά σίγουρα έχει και σοβαρές πτυχές αυτή η υπόθεση της πολύμορφης τρομο-φιλολογίας.

Μόνο τα μισά από τα σενάρια για «αναπροσαρμογές και διορθώσεις» στην ισχύουσα νομοθεσία «περί τρομοκρατίας» να αληθεύουν, δεν πάμε καθόλου, μα καθόλου καλά. Και να φανταστείτε, ότι μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής ο τελευταίος «τρομονόμος».

ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ ο εφιάλτης των 1.500 μηχανισμών παρακολούθησης μέσω κάμερας και άλλων συναφών συστημάτων στην Αθήνα να τεθεί σε πλήρη ισχύ, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση θα βρεθούμε.

Τι ανθρώπινα, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα! Τα πάντα οδεύουν στον κάλαθο των αχρήστων υπό την απειλή κάποιων φοβερών και τρομερών τρομοκρατών, των οποίων, όμως, η όποια δράση ωχριά μπροστά σε αυτό που διαφαίνεται.

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ πιστεύουν τους κυβερνώντες, ότι τίποτε δεν έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την επίσκεψη Σημίτη, εκτός από μερικές συναντήσεις διακρατικού περιεχομένου και πρωτοκόλλου, έτσι για να είμαστε σε δουλιά.

Προφανώς και κάτι άλλο έγινε, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί όλη αυτή η ιστορία που έχει ξεκινήσει και δε φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ, πάντα με την πρόφαση των Ολυμπιακών Αγώνων και του εθνικού συμφέροντος.

Εκτός πια και ο πρωθυπουργός πήγε να κάνει τηλεοπτικές «μπίζνες» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι με τόσες κάμερες που σκέφτεται να βάλει στην Αθήνα, μην απορήσετε, ξαφνικά, να βρεθούμε όλοι σε κάποιο τηλεπαιγνίδι που θα προβάλλει αμερικανικό δίκτυο.

Αν τα γνωστά σε όλους κατασκευάσματα του «Αντέννα» και του «Μέγκα» (το τέως και το προετοιμαζόμενο), με ανθρώπους που ζουν υπό καθημερινή παρακολούθηση, θεωρούνται επιτυχημένες επιχειρήσεις, πόσο θα είναι περισσότερο πετυχημένη μια ανάλογη, που θα αφορά σε μια τηλεοπτικά παρακολουθούμενη ολόκληρη πόλη. Μόνο για χρηματικό βραβείο δε μας είπαν τίποτε!


Γρηγοριάδης Κώστας

Τρομο-λαγνείας συνέχεια...

Οπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, ο κ. Σημίτης γύρισε από τις ΗΠΑ με την ακόλουθη ρητή εντολή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ράμσφελντ: «Επιτέλους, κάντε και καμία σύλληψη για την τρομοκρατία»... Είχαν προηγηθεί το CBS και η «Ουάσιγκτον Τάιμς», που παρουσίασαν την Ελλάδα σαν «σπόνσορα» της τρομοκρατίας...

Για το τι συμβαίνει στη χώρα μας μετά από τέτοιου είδους συστάσεις και δημοσιεύματα υπάρχει ήδη η σχετική πείρα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι μετά την επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοίδη στις ΗΠΑ (τότε που ο αρχηγός της CIA, Τ. Τένετ, τον υποδέχτηκε με τη μνημειώδη φράση «... το στανιό μου, κάνε κάτι με την τρομοκρατία»!), το αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να εισέλθει στον αστερισμό του «τρομονόμου» και στο καθεστώς των «αστυνομικο-δικαστικών» συμφωνιών με τις ΗΠΑ...

Σημειωτέον ότι και τότε είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, με κορυφαία την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατέτασσε την Ελλάδα δεύτερη στον κατάλογο των χωρών που ευδοκιμεί η τρομοκρατία...

***

Αραγε τώρα τι θα ακολουθήσει;...

  • Κάποιοι ήδη αναφέρονται σε «σκέψεις» περί επιβολής και δεύτερου «τρομονόμου», του «τρομονόμου Νο 2».
  • Πληροφορίες μιλούν για «επιθυμία» των ξένων υπηρεσιών (FBI, Σκότλαντ Γιαρντ) να διευρυνθούν και νομοθετικά τα όρια δράσης τους στην Ελλάδα, ώστε να «διευκολύνονται» ακόμα σε θέματα όπως η μεταγωγή «υπόπτων» για εκδίκαση υποθέσεων «τρομοκρατίας» και εκτός Ελλάδας...

Την ίδια ώρα ο επεμβατικός ρόλος των ξένων μυστικών υπηρεσιών στα εσωτερικά πράγματα της χώρας αναβαθμίζεται και πλασάρεται σαν κάτι το «λογικό», το «αναμενόμενο» και «ευεξήγητο». Ηδη γίνεται λόγος για απόλυτη «κηδεμονία» των ελληνικών αρχών από το αμερικανο-βρετανικό κλιμάκιο που εδρεύει στην Ελλάδα. Και τούτο όταν είναι γνωστό από την αντίστοιχη εμπειρία της Ευρώπης ότι αυτό το είδος της τρομοκρατίας, που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, ήταν πάντα συνδεδεμένο με τη δράση ξένων μυστικών υπηρεσιών, πρακτόρων, προβοκατόρων...

***

Παράλληλα, το κλίμα τρομο-λαγνείας καλλιεργείται έντονα και ενορχηστρωμένα. Από σοβαρούς και μη... Από έγκυρους και λιγότερο έγκυρους... Κυβερνητικοί, ΠΑΣΟΚοι και νεοδημοκράτες, Γρυλλάκηδες, Κακαουνάκηδες, ΜΜΕ, όλοι μαζί ένα κουβάρι, όπου ο καθένας με τον τρόπο του συμμετέχει στο «παιχνίδι».

Σε τι οδηγεί όμως το «παιχνίδι», που ξεκινάει από «προαναγγελίες συλλήψεων» και φτάνει μέχρι την ανακύκλωση γελοιοτήτων; Κάποιοι απαντούν «πουθενά». Λάθος. Εχει ήδη οδηγήσει στο να στρώνεται το έδαφος,

α) ώστε να προετοιμάζεται να εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας 1.200 κρυφές κάμερες (!) για την παρακολούθηση των πολιτών!

β) ώστε - ελέω και Ολυμπιάδας - να περάσουν μέτρα κομμένα και ραμμένα στη λογική του «Μεγάλου Αδελφού», του «Μπιγκ Μπράδερ» που όλα τα βλέπει και όλα τα φακελώνει!

***

Η τρομοκρατολογία και τρομοφοβία αποτελούν γνώριμο προθάλαμο ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας και βιαιότερης φαλκίδευσης κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Στοχεύει σε ομηρία και αυταρχικοποίηση της πολιτικής ζωής, ώστε να ακυρωθούν λαϊκές διεργασίες με ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Αλλωστε, πέραν των άλλων, ας συγκρατήσουμε πως όταν συκοφαντείται η αντιδικτατορική δράση του ελληνικού λαού, εμφανιζόμενη σαν «πυρήνας από τον οποίο ξεπήδησε η "17 Ν"» δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ισα ίσα. Μοιάζει πολύ με την τακτική των ΗΠΑ, που βαφτίζουν «τρομοκράτες» τους διαδηλωτές κατά της αμερικανικής πρεσβείας...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Αμερικανοί αποφασίζουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι ζητούν οι ΗΠΑ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»; Αντιγράφουμε από τα «Νέα του Σαββάτου»: «1. Ανακρίσεις εκ νέου ατόμων που έχουν δικαστεί για τρομοκρατία και είτε αθωώθηκαν είτε καταδικάστηκαν για ασήμαντα αδικήματα (σ.σ. πάλι δηλαδή οι "συνήθεις ύποπτοι" και τα "κλεφτρόνια των Εξαρχείων"). 2. Υποβολή σε τεστ DNA των ιδίων αυτών ατόμων, περίπου 15, το οποίο θα γίνει στα αμερικανικά εργαστήρια (σ.σ. τα "πορίσματα" κανείς δεν αμφισβητεί...). 3. Νομική αναψηλάφηση παλαιότερων φακέλων με την επίκληση "νέων στοιχείων". 4. Ελεγχο της Δικαιοσύνης, ώστε να εκδικάζονται υποθέσεις τρομοκρατίας από δικαστές που αποδεδειγμένα δε φοβούνται απειλές (σ.σ. μήπως θα τους εισάγουν κατευθείαν από τις ΗΠΑ;). 5. Ενεργό συμμετοχή των Αμερικανών πρακτόρων που είναι στην Ελλάδα στις έρευνες και ανακρίσεις υπόπτων (σ.σ. πόσο πιο "ενεργό";). 6. Πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών σε όλο το υλικό παρακολουθήσεων, ακόμα και αν αυτό έχει χαρακτήρα απόρρητου».

... και εκτελούν!

Πώς θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν τα παραπάνω; Αντιγράφουμε από το «Κυριακάτικο Βήμα»: «Ηδη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης συγκατένευσε ώστε να συσταθεί Ειδικό Συντονιστικό Κέντρο, με έδρα την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ως απόρροια της συμφωνίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ»! (σ.σ.: Επί «αμερικανικού εδάφους», δηλαδή, θα λύνονται οι «τρομοκρατικές» υποθέσεις που αφορούν τη χώρα μας). «Το Κέντρο αυτό, στο οποίο μετέχουν στελέχη του FBI, της CIA και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, δεν καθοδηγεί απλώς τις επιχειρήσεις για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά αξιολογεί όλα ανεξαιρέτως τα ευρήματα των διωκτικών αρχών, επανεξετάζει φακέλους, επεξεργάζεται προγράμματα προστασίας μαρτύρων, κ.ά.».

Αν πιστέψουμε την εφημερίδα, «η κηδεμονία των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ στις έρευνες για την τρομοκρατία έχει αρχίσει να προκαλεί και παρενέργειες. Ηδη στελέχη του FBI αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν μονομερείς διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων τα οποία κατά την εκτίμησή τους ενέχονται σε τρομοκρατικές πράξεις και να ζητήσουν την έκδοσή τους στις ΗΠΑ»!

Αν έτσι έχουν τα πράγματα (και μάλλον έτσι είναι), οι κυβερνώντες επιχειρούν - εκτός των άλλων - να «θολώσουν το τοπίο» και να κάνουν «παιχνίδι» με τις ανεκδιήγητες «λίστες Γρυλλάκη»...

Πολλαπλά επιζήμια συμμετοχή

Το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» έχουν πάμπολλες φορές σημειώσει και υπογραμμίσει, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ επιδεινώνει και περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα όποια προβλήματα με την Τουρκία. Εκτίμηση, η οποία έχει επιβεβαιωθεί, επίσης, πάμπολλες φορές. Τελευταία ήταν αυτή με την έκδοση των αμερικανικών χαρτών, που καταργούν τα σύνορα στο Αιγαίο. Σύντομα οι χάρτες αυτοί θα ενσωματωθούν στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, διογκώνοντας παραπέρα τα σχετικά προβλήματα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ εντείνει τις πιέσεις της, τον τελευταίο καιρό και απαιτεί «να τελειώνουν οι εκκρεμότητες που παρουσιάζονται στον επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου». Και όχι μόνον πιέζει, αλλά και εκβιάζει, προβάλλοντας ως εναλλακτική λύση την κατάργηση ή την υποβάθμιση των δύο νατοϊκών στρατηγείων, στη Λάρισα και στο Εσκί Σεχίρ. Στο ενδεχόμενο αυτό - είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση - ο επιχειρησιακός έλεγχος ολόκληρου του Αιγαίου αναλαμβάνεται απευθείας από το στρατηγείο της Νάπολης, ο διοικητής του οποίου τον αναθέτει, κατά περίπτωση, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και η «νατοποίηση» των όποιων προβλημάτων της χώρας, μόνον σε επιζήμιους δρόμους και κινδύνους οδηγούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγώνας για πραγματική ζωή

Η ακρίβεια - ακόμα και μέσα στις «εκπτώσεις» - τσακίζει. Τουλάχιστον αυτούς - και είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας - που πασχίζουν να τα φέρουν βόλτα με το μεροκάματο. Για τους άνεργους και τους συνταξιούχους, δε γίνεται κουβέντα. Εχουν ξεχάσει προ πολλού τι σημαίνει ζωή, έστω στα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα νέα παιδιά - όταν βρίσκουν δουλιά, μαθαίνουν από νωρίς τι σημαίνει ζωή - πατίνι. Για τον αγροτικό πληθυσμό να 'ναι καλά ο κήπος και τα κατοικίδια για όσους εξ αυτών κατορθώνουν ακόμα να μένουν στα χωριά τους. Σε πείσμα των επίσημων κυβερνητικών ανακοινώσεων, που ισχυρίζονται ότι οι αγρότες περνάνε «ζωή και κότα» και δεν έχουν άλλο στο μυαλό τους από το πώς θα κλέψουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Το ξημέρωμα κιόλας της «εντός ευρώ εποχής» επιφύλαξε αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις σε όλους όσοι έχουν την ατυχία να μην είναι ανίψια κάποιου Λάτση. Τα κάθε λογής επιδόματα κατάρτισης - απασχολησιμότητας - αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και άλλα ανάλογα έχουν - επίσης - δείξει πλέον τα όριά τους. Τα ψίχουλα, όσο κι αν τα μοιράσεις, ψίχουλα μένουν. Την ίδια ώρα, αυτό που λέμε «επίπεδο ζωής», ως σύνολο ενεργειών απαραίτητων στον άνθρωπο για να ζει σε αντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες του, φθίνει. Η φτώχεια μπορεί να μην έχει για αρκετούς τα χαρακτηριστικά του '50 και του '60 - αν και για πάρα πολλούς έχει και τέτοια χαρακτηριστικά - είναι όμως φτώχεια, όταν πρέπει με το μεροκάματο να πληρώσεις το νοίκι, το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, να βάλεις την καθημερινή κατσαρόλα, να στείλεις τα παιδιά σχολείο, να φροντίσεις προληπτικά για την υγεία τους, να τα εξοπλίσεις και με εφόδια αναγκαία στη ζωή, που, όμως, δεν παρέχονται στο όποιο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης παραμένει ως τέτοιο - δημόσιο. Κι αν είσαι τόσο ...τυχερός που να πλακώσουν και αρρώστιες, τότε σπας την τηλεόραση κάθε που εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας να διαφημίσει το έργο του υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Τα χειρότερα είναι μπροστά και για την Κοινωνική Ασφάλιση. Το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει το σχετικό διάλογο με τη ΓΣΕΕ. Μ' αυτούς, δηλαδή, που ακόμα και για τα κατώτερα μεροκάματα αντιγράφουν κείμενα των βιομηχάνων. Η κατάσταση είναι χειρότερη απ' όσο μπορεί να περιγραφεί. Η εργατική τάξη, τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα ζουν υπό καθεστώς οικονομικού τρόμου. Και διέξοδο από αυτήν την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να βρει ατομικά.

Απ' αυτήν την άποψη, οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζουν οι αγρότες για τις 28 του Γενάρη και οι εργατοϋπάλληλοι για τις 31 του ίδιου μήνα δεν είναι μόνον ελπιδοφόρες, είναι τόσο ζωτικά αναγκαίες, που κάθε αγωνιστής αξίζει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την καλύτερη οργάνωσή τους, για την επιτυχία τους. Στις γειτονιές, στους χώρους δουλιάς, στα χωριά, παντού, ας απλώσουμε, όχι μόνο ένα μήνυμα αντίστασης, αλλά την ίδια την απαίτηση του εργαζόμενου λαού να ζήσει αντίστοιχα με τον τεράστιο πλούτο που παράγει καθημερινά και τον οποίο μια χούφτα κεφαλαιοκρατών και μόνον αυτή καρπώνεται.

15 Γενάρη

Δεκαπέντε

μέρες μόνο

αριθμεί

ο νέος χρόνος

και επείστηκα

του τέως

ο μπαγάσας

είναι «κλώνος»,

αφού, να,

πριν περπατήσει

μ' έχει ήδη

γονατίσει!

*

Δεκαπέντε

μέρες μόνο,

μισό βήμα έχει κάνει

κι οι τιμές

σ' όλα τα είδη

πήγαν ήδη στο ταβάνι

ε, αυτός

Μάρτη, Απρίλη

απ' τις τράκες

θα με στείλει!

*

Δεκαπέντε

μέρες μόνο,

μόλις που 'κανε

ένα βήμα,

άλλα πρόσμενα,

μα κρίμα,

μια ζωή κουτός

και θύμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ