Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ανάγκη του αντιμονοπωλιακού αγώνα

Γρηγοριάδης Κώστας

Με αλαλαγμούς χαράς, διθυράμβους και ουρανομήκεις κραυγές άγριου θριάμβου και ικανοποίησης υποδέχτηκε η εγχώρια πλουτοκρατία και τα φερέφωνά της την «ιστορική» απόφαση για τη συγχώνευση Εθνικής και Alpha Bank. Ασφαλώς έχουν τους λόγους τους, που είναι και πολλοί και σημαντικοί. Ομως οι εργαζόμενοι, εκτός από τους τσανακογλείφτες και αυτούς που έχουν ταυτίσει και συνδέσει την τύχη τους με τα αφεντικά, δεν έχουν κανένα λόγο να συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς ή να συμμετέχουν σ' αυτούς. Το ακριβώς αντίθετο. Γιατί πρόκειται για κίνηση που δείχνει ότι ο καπιταλισμός γίνεται πιο επιθετικός και ληστρικός, που δείχνει ότι ισχυροποιείται (εκ πρώτης όψεως) ο ταξικός εχθρός τους, γιατί δείχνει την κυριαρχία 2-3 μεγιστάνων του χρηματιστικού κεφαλαίου, γιατί θα πληρώσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα την ανάγκη του «κολοσσού» για αύξηση των υπερκερδών, κ.ο.κ. Οσο για τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τάχα δεν υφίσταται κίνδυνος μονοπωλιακών καταστάσεων είναι αστείες και υποκριτικές. Αντίθετα, εκείνο που προέχει είναι η ανάδειξη και ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού προσανατολισμού των αγώνων των εργαζομένων και η επιτάχυνση της συγκρότησης του Μετώπου τους.

Τα ακατάλληλα...

Αφελής(;) ο Σ. ΜΠΑ. της «Ελευθεροτυπίας»; Ενοχλήθηκε, επειδή σε συνέντευξη, που έδωσε στη ΝΕΤ ο διευθυντής της «Ε» Σ. Φυντανίδης, υπήρχε η ένδειξη «Κατάλληλο- Απαραίτητη η γονική συναίνεση». Ενώ, στις εκπομπές της Στεφανίδου («ΤΕΜΠΟ») μπαίνει η ένδειξη «Κατάλληλο για όλους»! Κακώς, φυσικά, λέμε κι εμείς. Αλλά μήπως θα πρέπει να σκεφτεί και ο Σ. ΜΠΑ. εάν πάνω από τον τίτλο (καθημερινώς) της «Ελευθεροτυπίας», θα έπρεπε να υπάρχει η ένδειξη «Ακατάλληλη για νέους κάτω των 15 χρόνων»; (Τουλάχιστον). Γιατί; Γιατί η εφημερίδα τους - δυστυχώς - διαφημίζει τσόντες και χιλιάδες ροζ τηλέφωνα!.. `Η, μήπως, έχουμε άδικο Σ. ΜΠΑ.;

Θριαμβευτική υποδοχή στη Γιάννα

«Μετά βαΐων και κλάδων» υποδέχτηκαν στη Μαγνησία την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, που πήγε εκεί για να πάρει μέρος στην επίσημη έναρξη του προγράμματος εθελοντισμού για την ολυμπιακή πόλη του Βόλου. Οργανωτές της θριαμβευτικής υποδοχής ο Νομάρχης Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτης και οι δήμαρχοι Βόλου και Νέας Ιωνίας, οι οποίοι, μιλώντας στη «φιέστα» που στήθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο Νέας Ιωνίας, διαγωνίστηκαν ποιος θα πει τα καλύτερα λόγια για τη Γιάννα και για τον «εθελοντισμό».

Βεβαίως, ο καθένας απ' αυτούς τους «πονηρούς πολιτευτές» θέλει να έχει μια φωτογραφία με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» - θα τη χρησιμοποιήσει στην προεκλογική περίοδο - ενώ και τον «εθελοντισμό» θα τον χρειαστούν, καθώς, μέσω αυτού θα εκδηλώνεται από τώρα και πέρα το «μεγάλο ρουσφέτι».

Αν σκεφτεί κανείς ότι απέχουμε κοντά στα τρία χρόνια από την Ολυμπιάδα, μπορεί να φανταστεί τι έχουν να δουν ακόμα τα μάτια μας και ν' ακούσουν τ' αυτιά μας...

Οι «ξεφτιλισμένοι»

Τώρα που και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι λαοί των ΗΠΑ και της Ευρώπης τάσσονται κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, θεωρώντας, εκτός των άλλων, ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι η τρομοκρατία, τι έχουν να πουν όλοι εκείνοι - πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, τύπου Γ. Λιάνη, της ΝΔ, τύπου Ντόρας Μπακογιάννη και του ΣΥΝ, τύπου Δαμανάκη και Κουναλάκη, και δημοσιογράφοι τύπου Πρετεντέρη, Λομβέρδου, Τζανετάκου - που δήλωναν από τηλοψίας, σε θυμωμένο και συνάμα κοροϊδευτικό τόνο, ότι «μόνο οι Πακιστανοί και οι Ελληνες εναντιώνονται στον δίκαιο πόλεμο του Μπους και της πολιτισμένης Δύσης κατά της τρομοκρατίας»;

Βεβαίως, δεν περιμένουμε από τους, κάθε λογής, «αμερικανόδουλους» να κάνουν, δημοσίως, την αυτοκριτική τους, παραδεχόμενοι ότι έσφαλαν στις εκτιμήσεις τους και, παρασυρόμενοι από τα «φιλοαμερικανικά» αισθήματά τους, επιχείρησαν να προσβάλλουν τον ελληνικό λαό - δεν έχουν «τσίπα» - ούτε ότι, από δω και πέρα, θα είναι πιο προσεκτικοί στα λεγόμενά τους, διότι όταν κάποιος βρίσκεται «εν διατεταγμένη αποστολή», δεν ντρέπεται και δε φοβάται τον εξευτελισμό.

Αντίσταση στην απαξίωση της παιδείας

Βήμα βήμα προχωρά η επιχείρηση απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας που έχει φέρει πια τους φορείς στο σημείο να κινητοποιούνται για τη διεκδίκηση του αυτονόητου: Σχολεία με εκπαιδευτικούς και με βιβλία. Φέτος, η σχολική χρονιά διανύει το δεύτερο μήνα της με τα προβλήματα που έχουν σχέση με ελλείψεις προσωπικού και βιβλίων περισσότερο οξυμένα από τις προηγούμενες και δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικές μέρες, δεν υπήρχε δημόσιο σχολείο σε όλη τη χώρα που να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Είναι η εικόνα της δημόσιας παιδείας που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, της προσπάθειας επιβολής της «μεταρρύθμισης» η οποία από την αρχή χαρακτηρίστηκε ως αντιεκπαιδευτική και καθημερινά αυτό επιβεβαιώνεται.

Κι ενώ η αγανάκτηση των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στην κατάσταση έχει διογκωθεί, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πολιτική της, δεν έχει δώσει μια ικανοποιητική απάντηση. Θεωρεί ότι οι δαπάνες για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι αρκετές, στέλνει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΕ να αναζητήσουν τα βιβλία στο ίντερνετ ενώ αποδίδει στο νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών (το οποίο το ίδιο εισήγαγε), τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα προσπαθεί να δικαιολογήσει τα παραπάνω αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για πολιτικές επιλογές. Αποκορύφωμα ήταν η χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Παιδείας σε Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ ότι τα προβλήματα «απορρέουν από την ανάπτυξη και τη βελτίωση που κάνουμε στον χώρο της εκπαίδευσης», δίνοντας ένα ολότελα καινούριο περιεχόμενο στις λέξεις «ανάπτυξη» και «βελτίωση». Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας εξάντλησε το άγχος του για τις χαμένες διδακτικές ώρες στο να εκδώσει εγκύκλιο που περιόριζε το γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία σε τρεις ώρες.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο της παιδείας έχει αιτία και υπεύθυνο. Το βάρος της ευθύνης συμπίπτει με τις πολιτικές επιλογές που προωθούνται για το χώρο της παιδείας. Η επίθεση ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας είναι όπως φαίνεται συνεχής και τα προβλήματα υποδομής και στελέχωσης των σχολείων είναι εκδηλώσεις αυτής ακριβώς της επίθεσης. Ερχονται να προσθέσουν λειτουργικά προβλήματα σε μία παιδεία που είναι ήδη πληγωμένη από τη «μεταρρύθμιση», με χιλιάδες μαθητές εκτός λυκείου, με ένα λύκειο προθάλαμο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τις επιχειρήσεις πρόθυμες να βάλουν χέρι στο περιεχόμενο της μόρφωσης, με εκπαιδευτικούς υπό «αξιολόγηση».

Η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία, που η μεταρρύθμιση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναδεικνύει τελικά το μέγεθος της ανάγκης επαγρύπνησης για το ζήτημα της παιδείας, για το δικαίωμα στη μόρφωση που χτυπιέται ολόπλευρα. Αναδεικνύει το μονόδρομο της συντονισμένης αντίστασης και διεκδίκησης, μαζί με την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων, μιας άλλης παιδείας που θα συμβαδίζει με τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό το μέτωπο παιδείας χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο και οι συντονισμένες κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών δείχνουν το δρόμο.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ

Οι επιπτώσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ δηλώνει ο Χρήστος Πρωτόπαππας (ως κυβερνητικός εκπρόσωπος) ότι θα έχει η συγχώνευση της Εθνικής με την Αλφα Μπανκ στην ελληνική οικονομία. Οπως και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ήδη μιλάνε οι τράπεζες για μειώσεις προσωπικού.

Θυμηθείτε, όμως, ότι ο τώρα κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει υπάρξει και πρόεδρος της ΟΤΟΕ, οπότε μόνον άγνοια δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς για τον τραπεζικό χώρο και τις επιπτώσεις τέτοιων κινήσεων. Αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, τα ίδια έλεγε και τότε.

Αλλά για να δείτε τι εκπληκτικό τραπεζικό χώρο έχουμε να δρα στην Ελλάδα, τώρα κάνουμε και εξαγωγές απολύσεων στο εξωτερικό! Η (τύποις) ελληνική Νόβαμπανκ προτίθεται να εξαγοράσει την τουρκική Σαΐτμπανκ, προαναγγέλλοντας ότι θα απολύσει όλο της το προσωπικό.

Οσο γι' αυτά που λένε οι κυβερνώντες περί ωφέλειας προς τον πολίτη, που θα επιφέρουν οι συγχωνεύσεις, τα είδαμε και πριν τις εξελίξεις. Είδαμε, δηλαδή, και την τακτική των τραπεζών (πανωτόκια, πλειστηριασμοί), αλλά και τις τρομερές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που δεν έκανε απολύτως τίποτε.

ΜΠΟΡΕΙ κανείς να εξηγήσει το φαινόμενο η ανακάλυψη ενός φακέλου, που πιθανόν έχει άνθρακα, να ισοδυναμεί με το θάνατο 50 αμάχων στη «ζυγαριά» της παγκόσμιας ειδησεογραφίας; Γιατί οι δυο αυτές ειδήσεις εκτιμάται (και από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ) ότι έχουν το ίδιο «ειδικό βάρος»;

Με δημοσιογραφικά κριτήρια δεν εξηγείται. Εύκολα, όμως, αναλύεται αν δει κανείς την επικοινωνιακή πολιτική των Αμερικανών και πώς αυτή αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Εδώ στην Ελλάδα κάποιοι «τσιμπάνε» και κάποιοι θέλουν και «τσιμπάνε».

Πάντως, ό,τι κι αν κάνουν δεν πείθεται ο Ελληνας πολίτης ότι οι Αμερικανοί είναι οι αμυνόμενοι και οι Αφγανοί οι επιτιθέμενοι. Πώς να το κάνουμε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πραγματικοί στόχοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαδίζουμε ήδη στο κλείσιμο τεσσάρων βδομάδων άγριων βομβαρδισμών του Αφγανιστάν. Χιλιάδες τόνοι πυραύλων και βομβών κάθε είδους και τύπου έχουν ήδη χτυπήσει την πολύπαθη αυτή χώρα και το βασανισμένο λαό της. Ανεξακρίβωτος είναι ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, αλλά σίγουρα μεγάλος και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθημερινά, είτε από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, είτε από τις απάνθρωπες συνθήκες της αναγκαστικής προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Είκοσι επτά μέρες έχουν περάσει από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του άδικου και ιμπεριαλιστικού αυτού πολέμου. Και ο καθένας καταλαβαίνει, πλέον, ότι οι πραγματικοί στόχοι των ΗΠΑ και των βασικών εταίρων τους στην «αντιτρομοκρατική» λυκοσυμμαχία δεν είναι οι όποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ταλιμπάν και ο μπιν Λάντεν. Οι πραγματικοί τους στόχοι είναι ο έλεγχος του Αφγανιστάν και η μετατροπή του σ' ένα ακόμη προτεκτοράτο της «νέας τάξης». Η επίδειξη δύναμης και η παραπέρα ενίσχυση του ηγεμονικού τους ρόλου. Η κατοχύρωση στην πράξη της χρήσης της στρατιωτικής τους ισχύος και, μάλιστα, ως νέας και θεμελιακής αρχής του διεθνούς «δικαίου». Ο εκφοβισμός των λαών και όσων αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική πολιτική τους. Η επιβολή ενός κλίματος «τρομοψύχωσης» σε όλο τον πλανήτη, όπως και της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας, ως αδήριτης ανάγκης, μαζί με όσα αυτή συνεπάγεται για τις δημοκρατικές και εργασιακές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών.

Επίκαιρα λενινιστικά «τσιτάτα»

Επειδή κάποιοι, ίσως όχι αβάσιμα, χαρακτηρίζουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών ως τη σημαντικότερη από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους, είναι μάλλον χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένες αλήθειες που παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρες παρ' όλο που διατυπώθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Β.Ι. Λένιν στο μνημειώδες έργο του «Ιμπεριαλισμός, ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού». Οι τράπεζες σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, έγραφε ο Λένιν, δυναμώνουν και επιταχύνουν το προτσές συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και δημιουργίας μονοπωλίων. Οι μεγάλες τράπεζες, σημείωνε σε άλλο σημείο, δεν κατραβροχθίζουν τις μικρές αλλά τις υποτάσσουν στο δικό τους καρτέλ - κοντσέρν. Και αλλού: «Αυτή η μετατροπή των πολυάριθμων μετριοφρόνων μεσολαβητών σε μια χούφτα μονοπωλητές, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μετεξέλιξης του καπιταλισμού σε καπιταλιστικό ιμπεριαλιασμό». Αλλού: «Το χρηματιστικό κεφάλαιο βγάζει τεράστια και διαρκώς αυξανόμενα κέρδη από την ίδρυση εταιριών, από έκδοση χρεογράφων, από κρατικά δάνεια κλπ., σταθεροποιώντας την κυριαρχία της χρηματιστικής ολιγαρχίας, επιβάλλοντας σ' όλη την κοινωνία ένα φόρο υποτέλειας προς τους μονοπωλητές». Και τέλος: «Το μονοπώλιο, μια και έχει δημιουργηθεί και διαχειρίζεται δισεκατομμύρια, διεισδύει με απόλυτη αναγκαιότητα σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, ανεξάρτητα από πολιτική συγκρότηση και από οποιεσδήποτε άλλες "λεπτομέρειες"»...

Η... απόδειξη

Επειδή συχνά πυκνά αναφέρονται οι αντιδράσεις των χρηματιστηριακών αγορών, ως απόδειξη του θετικού ή αρνητικού περιεχομένου και των μελλοντικών αποτελεσμάτων διαφόρων οικονομικών γεγονότων, αναφέρουμε μια είδηση των ημερών: «Ζημιές 558 εκατομμυρίων ευρώ εμφάνισε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός "Αλκατέλ". Η διοίκηση της εταιρίας προανήγγειλε 10.000 απολύσεις για το 2002 και οι επενδυτές έσπευσαν να επιβραβεύσουν με άνοδο της μετοχής της κατά 5%».

Το γεγονός είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η όποια θετική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών και των «επενδυτών» προϋποθέτει αύξηση των υπερκερδών. Και η τελευταία γίνεται μόνον -ιδιαίτερα σε περιόδους επικείμενης ύφεσης, σαν τη σημερινή - με την ενίσχυση της υπερεκμετάλλευσης και του ξεζουμίσματος των εργαζομένων, τις απολύσεις, το «πάγωμα» ή και τη μείωση των μισθών τους κλπ., κλπ.

Αυτά, για όσους θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν, ότι η θετική ανταπόκριση των χρηματιστηρίων στη συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Αλφα, αποδείχνει πόσο ωφέλιμη είναι η τελευταία για τους εργαζόμενους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επί ποδός κατά του πολέμου

Ο συναγερμός σήμανε. Στον απόηχο του πολεμικού προσκλητήριου των ιμπεριαλιστών, της πανστρατιάς που κήρυξαν με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στον απόηχο των πολεμικών κραυγών για πόλεμο διαρκείας, στον απόηχο των αμερικανικών βομβαρδισμών κατά του ερειπωμένου Αφγανιστάν, με πρόσχημα την εξόντωση του Λάντεν και της παρέας του, που επί τόσα χρόνια οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες εξέθρεφαν. Στον απόηχο λοιπόν όλων αυτών, ηχεί ένας άλλος συναγερμός που πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, να λειτουργήσει ανατρεπτικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να σημάνει σαν κάλεσμα γενικής επιστράτευσης των δυνάμεων της ειρήνης, της ζωής, της προκοπής των λαών χωρίς δυνάστες και καταπιεστές.

Αυτό το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό προσκλητήριο καλεί στο παλλαϊκό - αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Αθήνας που θα πλημμυρίσει την Πλατεία Συντάγματος την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα. Καθημερινά πληθαίνουν οι φορείς και οι προσωπικότητες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και όχι μόνο δηλώνουν συμμετοχή, αλλά και δραστηριοποιούνται για την επιτυχία αυτής της υπόθεσης. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσεται είναι ότι στην Οργανωτική Επιτροπή του συλλαλητηρίου της Πέμπτης συμμετέχουν το φιλειρηνικό κίνημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ένα πλήθος μαζικών φορέων, που καθένας με τη σειρά του εκφράζει την αγωνία του ελληνικού λαού, αλλά και τη διάθεσή του να παλέψει γι' αυτή την τόσο δική του υπόθεση.

Είναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα, υπόθεση του ελληνικού λαού, όπως και κάθε άλλου λαού, η κατάσταση που διαμορφώνεται παγκόσμια μετά τις 11 Σεπτέμβρη και ο άδικος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν. Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου διευρύνονται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και δημιουργούν καταστάσεις, που αγγίζουν όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας. Εξάλλου, οι πραγματικοί στόχοι που υπηρετεί αυτή η παγκόσμια ιμπεριαλιστική εκστρατεία βρίσκονται στην προσπάθεια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, για στρατιωτική, οικονομική και πολιτική κυριαρχία στις στρατηγικής σημασίας περιοχές του πλανήτη μας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων τους είναι αδίστακτοι. Στο στόχαστρό τους είναι όλοι οι λαοί, τα δικαιώματά τους και οι ελευθερίες τους.

Ο ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες αυτής της κατάστασης, είτε ως συμμετοχή της χώρας μας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγουν ή σχεδιάζουν να κάνουν οι Αμερικανοί, είτε τις συνέπειες του περιορισμού των δικαιωμάτων του με αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρόσχημα την τρομοκρατία. Στις συνέπειες αυτές περιλαμβάνονται: η αύξηση των πολεμικών δαπανών σε συνδυασμό με τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, μια γενικευμένη προσπάθεια αξιοποίησης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου, με περικοπές στους μισθούς, ένταση των μαζικών απολύσεων, περιορισμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με την καλλιέργεια κλίματος τρομο-λαγνείας. Για όλα αυτά, λοιπόν, δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη και εντείνουμε την κινητοποίηση για την παραπέρα ανάπτυξη αυτού του κινήματος.

Νέα δεσμά

Κοινωνία

δίχως τάξη

δεν μπορεί,

βρε, να υπάρξει,

«κιχ» λοιπόν

για το «ζωνάρι»,

για την «κούρα»

και τα βάρη,

γιατί θα 'χει πια

στειλιάρι!

*

Κοινωνία

έτσι χύμα

δεν μπορεί

να κάνει βήμα,

γι' αυτό τέρμα

αγώνες, πάλη

και μυαλό

όποιος δε βάλει

θα του σπάσω

το κεφάλι!

*

Κοινωνία

για να υπάρχει

πρέπει ο βούρδουλας

να άρχει,

το πιστεύω,

και συντόμως

επιβάλλεται

ο τρόμος,

το καμτσίκι

κι ο αστυνόμος!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ