2025 The Associated Press. All |
Δεν έχει τέλος η ισραηλινή βαρβαρότητα στη Γάζα: Βομβαρδισμοί, λιμός, εκτοπισμοί, εκκαθαρίσεις |
Για τα όσα προβλέπει ο «εθνικός σχεδιασμός για τα ύδατα», θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες. Και, μπορεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τα γνωστά περί «ζημιογόνας δραστηριότητας», «χαμηλής εισπραξιμότητας» και «υποανάκτησης κόστους - επενδύσεων», να μη χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το περιεχόμενό του, όμως παραπάνω από αποκαλυπτική ήταν η αποστροφή που εντοπίσαμε στον χτεσινό οικονομικό Τύπο. Τι έλεγε; «Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός για συγχωνεύσεις, με βασικούς πυλώνες τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχει προκαλέσει σήμερα θετική αντίδραση στο χρηματιστήριο, με τις μετοχές των δύο εταιρειών ύδρευσης να κερδίζουν περίπου 12%»! Με δυο λόγια βάλτε τώρα που «γυρνάει» για το νερό εμπόρευμα... Οσο για το κατά πόσο το σχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της λειψυδρίας και τα υπόλοιπα αποτελέσματα της δικής τους πολιτικής, η απάντηση είναι απλή: όσο αντιμετώπισε το ακριβό ρεύμα η πολιτική της «απελευθέρωσης», του «χρηματιστηρίου ενέργειας» και «το μοντέλο ΔΕΗ» για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση. Τα μαρτυράει άλλωστε και το ταμπλό του χρηματιστηρίου: οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων... πετάνε, την ώρα που ο λαός μετράει τα ψιλά για να πληρώσει τους λογαριασμούς και ζει με το τσεκούρι των αποκοπών ρεύματος.
Σε εξέλιξη είναι το δεύτερο κύμα καύσωνα, με το υπουργείο Εργασίας να βγάζει κάθε μέρα οδηγίες «κοροϊδία», βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Από την άλλη, τα Συνδικάτα εδώ και τόσες μέρες δίνουν μάχη στα εργοτάξια για να σταματήσουν εργασίες, στους δήμους και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, ώστε να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, με τους εργοδότες να φτάνουν στο σημείο να φέρνουν την αστυνομία σε εργαζόμενους που διεκδικούν κλιματισμό! Ε, μετά από τόσες μέρες μέχρι και η ηγεσία της ΓΣΕΕ ξύπνησε από τον λήθαργο. Και τι ζητάει; Ζητάει από τους εργοδότες να ...εφαρμόσουν τις οδηγίες του υπουργείου! Τις οδηγίες, δηλαδή, που τις ζυγές μέρες έχουν μέσα την Αττική και τις μονές τη βγάζουν, λες και ο καύσωνας είναι ...δακτύλιος. Που τις μισές εργασίες τις θεωρούν «κρίσιμες» και τις έχουν στις εξαιρέσεις για να μην γκρινιάζουν οι εργοδότες. Για ακόμα μια φορά οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, σαν καλό πλυντήριο έρχονται να ξεπλύνουν τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους, της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που θυσιάζουν την υγεία και την ασφάλεια, τη ζωή των εργατών για τα κέρδη τους.
Να καπηλευτεί το σοβιετικό παρελθόν της χώρας επιδιώκει η κυβέρνηση Πούτιν στη Ρωσία καθώς η όξυνση του πολέμου και γενικά της αναμέτρησης με τον ευρωατλαντικό άξονα επιβάλλει την «εθνική συστράτευση» του λαού στις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Πριν κάποιες βδομάδες, σε σταθμό του Μετρό της Μόσχας τοποθετήθηκε αντίγραφο αγάλματος του Στάλιν που είχε απομακρυνθεί την προηγούμενη δεκαετία. Στα τέλη του Απριλίου - λίγες ημέρες πριν τις εκδηλώσεις για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στις οποίες η ηγεσία της καπιταλιστικής Ρωσίας επέδειξε τα οπλικά της συστήματα σε εχθρούς και φίλους - το αεροδρόμιο του Βόλγκογκραντ μετονομάστηκε σε αεροδρόμιο Στάλινγκραντ, μετά την υπογραφή και προεδρικού διατάγματος. Η ρωσική αστική τάξη, από τη μία βυθίζει τον λαό σε ατέλειωτες στερήσεις και κινδύνους, από την άλλη δείχνει ...σεβασμό για το «ένδοξο παρελθόν της χώρας», παίρνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη σύγκριση των δύο ιστορικών περιόδων και το γεγονός ότι όπως αποδεικνύεται, αναβιώνει η «νοσταλγία» για την περίοδο της ΕΣΣΔ. Πρόσφατα, δημοσκόπηση του Κέντρου Levada, κατέγραψε τον Στάλιν πρώτο σε ερώτηση για την «πιο εξέχουσα προσωπικότητα όλων των εποχών», με ποσοστό 42%, αυξημένο κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 1991. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η νοσταλγία δεν έχει σβήσει, παρά τους τόνους λάσπης και χυδαίου αντικομμουνισμού που ξεβράστηκε όλα τα χρόνια μετά τις ανατροπές, παρά το ότι οι νεότερες γενιές δεν εζησαν άμεσα τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
1783 Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.
1879 Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ.
1929 Δημοσιεύεται έκκληση της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας για την ενίσχυση του ελληνικού λαού στην πάλη του κατά του Ιδιώνυμου.
1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιώνυμου: Επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. Επί κυβέρνησης Κ. Τσαλδάρη δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους οι 785 καταδικάστηκαν συνολικά σε 570 χρόνια φυλακής και 436 χρόνια εξορίας. Στο Καλπάκι στάλθηκαν 54 φαντάροι. Βασανίστηκαν επίσης 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305, απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128, ενώ έγιναν και 138 επιδρομές σε γραφεία σωματείων, τυπογραφεία, κ.λπ.
1943 Οντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και τη μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ. Την επόμενη μέρα ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.
1944 Στις 23 και 24 Ιούλη δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα, και τους απωθούν. Στις 24/7, 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου, επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού και απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση προτίμησαν να πέσουν νεκροί. Την επομένη, πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στην κηδεία των ηρώων της οδού Μπιζανίου. Ο κόσμος, που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε, στάθηκε γονατιστός και έψαλε το πένθιμο εμβατήριο.
1953 Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκαν ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά την προσπάθεια των Αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.
1968 Η Βρετανία αποφασίζει την εγκατάσταση δύο σμηνών βομβαρδιστικών «Βουλκάν», με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων, στην Κύπρο.