Αλλά αντάλλαγμα για ποιο πράγμα, αλήθεια, είναι και τα νέα «συμβόλαια» και «ντιλ» που κλείνει η κυβέρνηση; Δεν άφησε τίποτα στη φαντασία η αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ Σεκερίνσκα, η οποία σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» είπε: «Εχετε προσφέρει υποστήριξη στην Ουκρανία με διάφορους τρόπους, και για την εκπαίδευση πιλότων F-16, και ξέρουμε ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στις δυνάμεις σας, ειδικά τώρα που προχωρούν σε νέο, πρόσθετο εκσυγχρονισμό». Με δυο λόγια, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην ...σαφέστατα αφενός ότι τα περιβόητα «αναβαθμισμένα» F-16 και τα υπόλοιπα πολυδιαφημισμένα αεροσκάφη προορίζονται όχι για την υπεράσπιση των συνόρων αλλά για τις ΝΑΤΟικές αποστολές στην περιοχή (δρομολογείται μεταστάθμευση ελληνικών F -16 σε Ρουμανία και Βουλγαρία για επιχειρήσεις στα FIR Βουκουρεστίου και Σόφιας, που εφάπτονται με το FIR της Κριμαίας...), αφετέρου ότι μετά την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται ακόμα και να στείλει «παλιότερα» F-16 στην Ουκρανία! Αυτά ενώ στο τραπέζι έχουν βρεθεί και σχέδια για αποστολή ελληνικών «Patriot» στην Ουκρανία, σενάριο που κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει η κυβέρνηση και το οποίο προφανώς αποκτά νέο «περιεχόμενο» μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την αποστολή τους μέσω χωρών της ΕΕ, απόφαση την οποία η Σεκερίνσκα χαρακτήρισε «ορόσημο». Με δυο λόγια, επιβεβαιώνεται ότι οι μπίζνες της αστικής τάξης και η εμπλοκή στα βρώμικα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι «σιαμαίες», και ότι ο λαός με την πάλη του πρέπει να τις βάλει στο στόχαστρο.
Οπως ήταν αναμενόμενο, διάφοροι «αναστηλωτές» των χρεοκοπημένων αυταπατών από την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015 επιχειρούν να βρουν στηρίγματα στα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Οπως τότε, βέβαια, έτσι και σήμερα την ξινισμένη τους σούπα τους τη χαλάει το ΚΚΕ, κάτι που ομολογούν και οι ίδιοι, με την εμμονική τους προσπάθεια να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του Κόμματος. Κάπως έτσι, επανήλθε χθες η ΕΦΣΥΝ, προσπαθώντας να ...βολέψει τις εμμονές της στα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, με βάση και τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ στο συμβούλιο του 2015. Ενώ λοιπόν σε προηγούμενο φύλλο η ΕΦΣΥΝ κατηγορούσε το Κόμμα ότι «στήριξε την παραμονή στο ευρώ» και «βοήθησε το "ΝΑΙ"» στο δημοψήφισμα, χθες έγραφε ότι το Κόμμα δεν είδε τη «δυνατότητα συγκέντρωσης δυνάμεων στην κατεύθυνση της αλλαγής νομίσματος». Κατανοούμε πόσο δυσκολεύονται οι «αναστηλωτές» να χωνέψουν ότι το ΚΚΕ πήγε κόντρα στο ρεύμα, ότι δεν έκανε πίσω απέναντι στη λογική των «κρίκων» και των «μεταβατικών προγραμμάτων», που διόλου τυχαία οι δυνάμεις οι οποίες τα πρόβαλαν άνοιξαν δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο «κρίκος» που τότε διαφήμιζαν ήταν η καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής, στόχος που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι καμία σχέση δεν έχει με τη συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου και του κράτους του. Επειδή λοιπόν φαίνεται ότι είναι δυσκολοχώνευτη η θέση του Κόμματος, ας την ξαναδιαβάσουν όπως διατυπώθηκε και τότε, εστιάζοντας στην αμφισβήτηση της ΕΕ και στην πραγματική «συνολική αντιπαράθεση, σύγκρουση και ρήξη που συνιστά μια συγκροτημένη πρόταση αποδέσμευσης, κοινωνικοποίησης, διαγραφής του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία και κεντρικό σχεδιασμό, δηλαδή μια πρόταση για μια άλλη κοινωνία, μια άλλη οικονομία».
Ηταν πάλι τέλη Ιούλη, το 2023, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έφερνε το νομοσχέδιο του νέου μισθολογίου, με το οποίο κατοχύρωνε τις απώλειες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο όλα τα προηγούμενα έτη και έδινε κάτι αυξήσεις - ψίχουλα, που δεν κάλυπταν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική μείωση των μισθών. Μάλιστα, με το γνωστό της θράσος το ονομάτιζε «ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας», αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα. Φυσικά δεν της βγήκε, αφού σωματεία και εργαζόμενοι αντέδρασαν και αποκάλυψαν την κοροϊδία. Φέτος, μέσα Ιούλη πάλι, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στις επιτροπές και στη συνέχεια για ψήφιση το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με στόχο να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» μέσα στους χώρους δουλειάς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Αντίστοιχα, τελευταία βδομάδα του μήνα, με κλειστά τα πανεπιστήμια, φαίνεται ότι θα φέρει το νομοσχέδιο - σκούπα για τα πανεπιστήμια, ενώ ερωτηματικό παραμένει το για πότε έρχεται και το νομοσχέδιο τερατούργημα για τη 13ωρη δουλειά. Η κυβέρνηση λοιπόν, κατά την πάγια τακτική της, όπως και των προκατόχων της, σπεύδει για ψήφιση αντιλαϊκών νομοσχεδίων σαν τον κλέφτη, μέσα στον κατακαλόκαιρο, μπας και τη σκαπουλάρει από τις αντιδράσεις. Οι εργαζόμενοι όμως σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι φοιτητές και η νεολαία έχουν δώσει τις πρώτες απαντήσεις τους και είναι σε θέσεις μάχης. Οπότε θα προτείναμε τη γνωστή ...γλαρόσουπα στην κυβέρνηση και στα παπαγαλάκια της.
1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόι.
1936 Υπογράφεται συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.
1943 Μετά την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί τον λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων». Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.
1958 Ο Γραμματέας της Νεολαίας ΕΔΑ, Νίκος Σολωμός, εξορίζεται στον Αη Στράτη.
1974 Στην Κύπρο ο «πρόεδρος» Σαμψών, τον οποίο εγκατέστησε η χούντα, κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι Τούρκοι αποβιβάζουν άρματα μάχης στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν 80 αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα.
1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου, που αφορούσε τη συγκρότηση ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
1919 Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας.
1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.
1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. Την άλλη μέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Την τρίτη μέρα η απεργία των καπνεργατών γενικεύεται. Οι επαγγελματίες της πόλης κηρύσσουν και εκείνοι 24ωρη απεργία, σε ένδειξη συμπαράστασης. Το ίδιο και οι λιμενεργάτες. Η πόλη στρατοκρατείται. Εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται στο μεταξύ σε όλη την Ελλάδα. Κατόπιν αυτών, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφτηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.
1940 Εγκαθιδρύεται η εργατική εξουσία στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Εσθονία.
1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.
1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μία μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.