Στο φουλ δουλεύει η βιομηχανία πλειστηριασμών και εξώσεων που έχουν στήσει τα «κοράκια» των τραπεζών και οι servicers, με τις πλάτες της κυβέρνησης. Αυτές τις μέρες εξαπολύουν νέο πογκρόμ που βάζει στο στόχαστρο πρώτες κατοικίες εργατικών - λαϊκών οικογενειών, πιθανώς πιστεύοντας ότι ο Ιούλης είναι μια καλή περίοδος για να πιάσουν «στον ύπνο» συνδικάτα και μαζικούς φορείς που σηκώνουν τείχος προστασίας. Λογάριασαν φυσικά χωρίς τον ξενοδόχο, αφού σε μια σειρά περιπτώσεις «τρώνε τα μούτρα τους», όπως με τις κινητοποιήσεις ενάντια σε έξωση στον Βύρωνα, τις μαχητικές συγκεντρώσεις για την αποτροπή πλειστηριασμού στην Καλλιθέα, τις περιφρουρήσεις του σπιτιού στην Ανω Γλυφάδα ενάντια στο ξεσπίτωμα οικογένειας με 6 μηνών μωρό και καρκινοπαθή, και σε πολλές ακόμα περιοχές. Οι κινητοποιήσεις αυτές συνεχίζουν να εκπέμπουν το ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός».
Τις ίδιες ψευδαισθήσεις περί καλοκαιρινής ευκαιρίας έχει και η κυβέρνηση, που αυτήν την περίοδο φέρνει το αντεργατικό νομοσχέδιο και τις 13 ώρες δουλειάς, αποσκοπώντας στο να μην κουνηθεί φύλλο. Γνώστη άθλια τακτική, που έχουν χρησιμοποιήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις για να προωθήσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική κατά παραγγελία του κεφαλαίου. Και σε αυτήν την περίπτωση πλανώνται πλάνην οικτρά, αφού το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα είναι «επί ποδός», έχοντας δώσει την πρώτη απάντηση και οργανώνοντας τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Αυτό το σήμα έδωσε και η μεγάλη, μαχητική σύσκεψη σωματείων της Αττικής χθες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
«Επανεξετάζουμε το μενού που δίνεται στις δομές και είναι ξενοδοχειακό», έλεγε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Θ. Πλεύρης, σε άλλη μια χυδαία προσπάθεια ενεργοποίησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Συμπλήρωνε μάλιστα προκλητικά ως «πρόβλημα» ότι «στις δομές έχουν 3 επιλογές στο μενού 4 φορές τη μέρα», για να χτυπήσει το ...χέρι στο τραπέζι ξεκαθαρίζοντας: «Το υπ. Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο - έκανα αίτηση ασύλου, τρώω, κοιμάμαι, παίρνω 75 ευρώ επίδομα και αν πάρω άσυλο θα πάρω επίδομα (...) Αυτό να σταματήσει. Αν θέλει κάποιος από αυτούς, να πάει να εργαστεί». Μάλιστα, σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση, γνωστό προπαγανδιστικό site ξεκίνησε και «έρευνα» για να δείξει πόσα ...γραμμάρια φασολάκια και πόσες σπανακόπιτες σερβίρονται στους ξεριζωμένους που μένουν σε προσφυγικές δομές, μπας και φύγει από τη μέση η όποια συζήτηση για τον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, με ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στις δομές - φυλακές που φτιάχνουν. Φυσικά ο Πλεύρης δεν πρωτοτυπεί, αφού τέτοιες αθλιότητες έχουμε ξανακούσει από προκατόχους του, που εφάρμοσαν την ίδια βάρβαρη πολιτική των Συμφώνων της ΕΕ για τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ψυχών. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αλ. Τσίπρας, όταν με τον πιο επίσημο τρόπο, από το βήμα της ΔΕΘ, έλεγε για τους μετανάστες ότι είτε «θα γυρίσουν πίσω στις χώρες τους» είτε «θα ενταχθούν στην παραγωγή». Σαν να είχε μπει ο ...«Πλεύρης» μέσα του, μάλιστα, ξεκαθάριζε ότι «δεν θα κάθονται για να παίρνουν επιδόματα». Τέτοια ομοθυμία στα πιο σάπια «επιχειρήματα», από «προοδευτικούς» και αντιδραστικούς εφαρμοστές μιας βάρβαρης πολιτικής, που όχι μόνο γεννά τα καραβάνια των προσφύγων, αλλά και «επενδύει» στη δυστυχία και στην εκμετάλλευσή τους.
1829 Συνέρχεται στο Αργος η Δ' Εθνοσυνέλευση, κατά την οποία εγκρίθηκε η πολιτική του Ι. Καποδίστρια, συγκροτήθηκε η Γερουσία και αποφασίστηκε η κοπή εθνικού νομίσματος (του «φοίνικα»).
1921 Νικά η λαϊκή επανάσταση στη Μογγολία, υπό την καθοδήγηση του Σούχε Μπατόρ και με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ρωσίας.
1937 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης Τζορτζ Γκέρσουιν.
1941 Πεθαίνει ο Βρετανός αρχαιολόγος Αρθουρ Εβανς, που ανακάλυψε την Κνωσό.
1949 Η Γιουγκοσλαβία κλείνει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης σε άρθρο του με τίτλο «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα» καταγγέλλει ανοιχτά τη στάση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.
1962 Ψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου. Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ΕΔΑ και η Ενωση Κέντρου το καταψηφίζουν, η τελευταία με τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον της.
1964 Πεθαίνει ο Μορίς Τορέζ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.
1972 Η Κούβα γίνεται πλήρες μέλος του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας (ΚΟΜΕΚΟΝ) και η πρώτη λατινοαμερικανική χώρα που εντάσσεται επισήμως στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.
1983 Τα στρατεύματα του δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Πινοσέτ, καταλαμβάνουν το Σαντιάγκο, προκειμένου να αποτρέψουν την εξέγερση που πυροδοτεί η τρίτη μέρα διαμαρτυρίας του λαού.