Ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης χαρακτηρίζονται οι Ελληνες σε έρευνες της ΕΕ. Το εύρημα αυτό μοιάζει αντιφατικό με την εικόνα της οικονομίας που ...ακμάζει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι. Κι ας προσπαθούν τα επιτελεία με διάφορες ερμηνείες να πείσουν ότι αρκούν μερικές «διορθωτικές» κινήσεις και το κλίμα θα αλλάξει για τον λαό. Μια τέτοια συζήτηση έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο London School of Economics, όπου στέλεχος ελληνικής τράπεζας υποστήριξε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια εδράζεται στην αποτυχία του κράτους να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αγαθά όπως η Υγεία και η Παιδεία, όπου οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών είναι από τις μεγαλύτερες. Ομως η αβάσταχτη καθημερινότητα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, είτε εκφράζεται στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις, είτε στην πανάκριβη Ενέργεια, είτε στο κόστος της Υγείας και της Παιδείας, είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής οικονομίας που ευημερεί, με τον δείκτη των κερδών στα ύψη για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα αδιέξοδα που αναπαράγει για τον λαό το καπιταλιστικό σύστημα, σε ανάπτυξη και κρίση, και τα οποία καμία κυβέρνηση, κανένα μέτρο και κανένα «μοντέλο διαχείρισης» δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνει η δυσαρέσκεια. Διέξοδο μπορεί να δώσει μόνο η πάλη του λαού για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον ελεύθερο χρόνο, σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό κέρδος, την εκμετάλλευση, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Μόνο σ' αυτόν τον δρόμο μπορεί να σκάσει το χειλάκι των εργαζομένων και του λαού, να ανοίξει δρόμος αισιοδοξίας και ελπίδας.
Ακτινογραφώντας το πρωτογενές πλεόνασμα - μαμούθ που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα (4,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 616 εκατ.), αναφέρεται ως αιτία η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 11,7% συγκριτικά με τον στόχο. Η αύξηση αποδίδεται στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και μέρους του φόρου εισοδήματος, στην καλύτερη απόδοση φόρων, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, και στην είσπραξη φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, η οποία συνεχίζεται. Αυτό που σκόπιμα προσπερνιέται από τους αριθμούς είναι ποιανού την τσέπη βαραίνουν όλες αυτές οι υπεραποδόσεις των φόρων. Την απάντηση τη βιώνει καθημερινά ο λαός, αποτυπώνεται όμως και στατιστικά: Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ, η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές των μισθωτών στην Ελλάδα ανήλθε το 2024 στο 37,3% του μέσου ακαθάριστου μισθού για εργαζόμενους με δύο παιδιά και στο 39,3% για εργαζόμενους χωρίς παιδιά. Στον αντίποδα, τα μερίσματα των μετόχων φορολογούνται με μόλις 5%, ενώ τα κέρδη - με τη μορφή μερισμάτων ή άλλων ωφελημάτων εκ των μεριδίων ή μετοχών, ή με τη μορφή πρόσθετης αξίας από την εκποίηση μεριδίων ή μετοχών σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία - απαλλάσσονται από κάθε φόρο! Και αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά από τα φορολογικά προνόμια τα οποία απολαμβάνει το κεφάλαιο, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που τα θερίζει η φοροληστεία του κράτους.
1825 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.
1832 Με τη Συνθήκη του Λονδίνου η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, με βασιλιά τον Οθωνα και «εγγυήτριες δυνάμεις» την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
1892 Γεννιέται ο Γιουγκοσλάβος κομμουνιστής ηγέτης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (από το 1939 μέχρι τον θάνατό του το 1980) και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (από το 1953 μέχρι το 1980).
1913 Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει το αίτημα χορήγησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ).
1915 Γερμανικό υποβρύχιο βυθίζει το βρετανικό υπερωκεάνιο «Λουζιτάνια», με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι 1.195 από τους συνολικά 1.959 επιβάτες και πλήρωμα του πλοίου.
1918 Η Βουλγαρία εντάσσεται στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων.
1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ, οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Ολοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι με ποινές φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.
1939 Στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν την Αλβανία.
1953 Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), σημερινή ΕΥΠ.
1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, η οποία κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ-Μινχ κατά των στρατευμάτων του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Οι απώλειες του γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες.
1960 Χιλιάδες Γάλλοι αγρότες πραγματοποιούν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις σε 18 πόλεις της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.
1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «Πεσινέ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δισ. δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει μέχρι τότε στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ήταν και μία από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική Ιστορία.
1986 Η Ελλάδα παραλύει, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).
2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.