Για τους συνταξιούχους; Το «ψηφιακό κράτος» δεν εδέησε να δώσει τις συντάξεις νωρίτερα, καταδικάζοντάς τους να κάνουν Πάσχα χωρίς ευρώ στην τσέπη. Κι αυτό γιατί - σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη - θα τιναζόταν στον αέρα όλο το σύστημα πληρωμών. Για τους ανέργους και τους δικαιούχους επιδομάτων; Το ίδιο «ψηφιακό κράτος», με τις «προπληρωμένες κάρτες», τους απαγορεύει να ξοδεύουν όπως θέλουν ακόμα και τα ψίχουλα που τους δίνει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έζησαν και το απόλυτο μπουρδούκλωμα, αφού άλλοι έβρισκαν άδειες τις προπληρωμένες κάρτες, σε άλλους οι τράπεζες δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και άλλοι έβλεπαν ολόκληρα τα ποσά να γίνονται «ψηφιακά κουπόνια». Από την άλλη, όσο το κράτος έδειχνε τα δόντια της «αποτελεσματικότητας» σε ανέργους και συνταξιούχους, φρόντιζε σε χρόνο dt να μειώσει τα λιμενικά τέλη έως και 50% πριν την 1η Μάη, ουσιαστικά κάνοντας δώρο 35 εκατ. ευρώ στους πλοιοκτήτες. Ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας καμάρωνε για την επιτυχή και «άμεση εκτέλεση του μέτρου». Να τη λοιπόν η άψογη λειτουργία ενός κράτους εχθρικού για τον λαό, ακριβώς επειδή είναι αποτελεσματικό και άμεσο για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.
Παραλήρημα από όλο τον «προοδευτικό» κόσμο για τον Πάπα Φραγκίσκο που πέθανε. Ο «Πάπας των φτωχών» - όπως ονομάστηκε - αφήνει τα εγκόσμια με ύμνους για τις θέσεις του υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, ενάντια στην «κοινωνική ανισότητα» και για την «υπεράσπιση της ειρήνης». Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο συγκεκριμένος ήταν επιλογή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μια εποχή που πληττόταν από την αποκάλυψη σκανδάλων παιδεραστίας, υπεξαιρέσεων και διαπλοκής. Πρωταγωνιστές σε αυτά ήταν πρωτοκλασάτοι καρδινάλιοι, εν γνώσει του προηγούμενου Πάπα, του επονομαζόμενου «Ροτβάιλερ», ο οποίος παραιτήθηκε άρον άρον υπό το βάρος των αποκαλύψεων, σε ηλικία 85 ετών. Ο Φραγκίσκος, που τον διαδέχτηκε, διακήρυξε την «κάθαρση», τον «εκσυγχρονισμό» και τελικά το ...rebranding της κραταιάς Εκκλησίας, με τη στήριξη οικονομικών, θρησκευτικών και γεωπολιτικών κέντρων. Σημειωτέον, το Βατικανό δεν είναι μόνο η έδρα του καθολικισμού αλλά και ένα πανίσχυρο κέντρο αποφάσεων, με παγκόσμια επιρροή στις εξελίξεις. Η εκλογή του Φραγκίσκου, με το «ανθρώπινο» προφίλ που του φιλοτέχνησαν, αποτέλεσε το τέλειο άλλοθι για τα αίσχη της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας, αλλά και ένα από τα πολλά πλυντήρια για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, που συνεχίζονται ακάθεκτα, με τη στήριξη και την ανοχή όλων των - πολιτικών και θρησκευτικών - θεσμών του.
Δεν έλειψαν ούτε τις μέρες του Πάσχα οι μηχανικές βλάβες σε πλοία, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες. Συγκεκριμένα, πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Βόλου για Σκιάθο και Σκόπελο με 418 επιβαίνοντες, έπαθε μηχανική βλάβη εν πλω και επέστρεψε στο λιμάνι με μειωμένη ταχύτητα. Αντίστοιχα, βλάβη υπέστη επιβατηγό οχηματαγωγό, με το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψουν 628 επιβάτες από τον Πειραιά προς νησιά του Αργοσαρωνικού. Αν όλα αυτά συμβαίνουν πριν μπει ο Μάης, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο φουλ της τουριστικής σεζόν, που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Ταυτόχρονα με τις τιμές - φωτιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αναμένεται νέο ρεκόρ στις βλάβες, με τα κακοσυντηρημένα και υπέργηρα πλοία να «αλωνίζουν» νυχθημερόν το Αιγαίο και τους εφοπλιστές να λογαριάζουν ως κόστος την ασφάλεια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη με τη στήριξη του κράτους και όλων των κυβερνήσεων. Μάλιστα, αν στην πασχαλινή εικόνα προστεθούν και οι εκατοντάδες επιβάτες που παραλίγο να μείνουν αμανάτι στη Σύρο, αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει σε λίγες βδομάδες που οι μηχανές θα δουλεύουν στο φουλ και οι ναυτεργάτες δεν θα προλαβαίνουν ούτε τον καταπέλτη να σηκώνουν από λιμάνι σε λιμάνι.
1821 Η μάχη της Αλαμάνας, όπου τραυματίστηκε ο Αθανάσιος Διάκος, συνελήφθη από τους Τούρκους και μεταφέρθηκε στη Λαμία, όπου θανατώθηκε με μαρτυρικό τρόπο.
1827 Πεθαίνει χτυπημένος από εγγλέζικο βόλι ο Αρχιστράτηγος της Επαναστάτης του '21 Γεώργιος Καραϊσκάκης.
1882 Αρχίζουν οι εργασίες διάνοιξης του Ισθμού της Κορίνθου.
1889 Γεννιέται ο λογοτέχνης Βασίλης Ρώτας.
1999 Σε μια εκδήλωση ύψιστης δολοφονικής παράνοιας, λίγες μόνο ώρες από τον επίσημο γιορτασμό στην Ουάσιγκτον των 50 χρόνων του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι, και ενώ η στρατιωτική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας διανύει την τριακοστή μέρα, βομβαρδίζουν το κτίριο της σερβικής τηλεόρασης: 30 οι νεκροί.
1870 Γεννιέται ο Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, ο Λένιν.
1912 Η «Πράβδα», το επίσημο όργανο του κόμματος των Μπολσεβίκων, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη (μετέπειτα Λένινγκραντ).
1915 Η πρώτη μαζική επίθεση με χημικά αέρια στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εξαπέλυσαν οι Γερμανοί κατά τη δεύτερη μάχη του Υπρ, σκοτώνοντας πάνω από 6.000 στρατιώτες από τη Γαλλία και τις αποικίες σε 10 μόλις λεπτά. Πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που τυφλώθηκαν.
1963 Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Την Πορεία οργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Κίνηση Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό «Μπέρτραντ Ράσελ» και άλλοι φορείς. Η Πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Τελικά την πραγματοποίησαν μόνο οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Ανδρέας Μαμμωνάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Γούτης, Γιούλια Λιναρδάτου, Βασίλης Παπασταφίδας και Τεύκρος Ανθίας. Πλησιάζοντας στο Πικέρμι, ο Λαμπράκης μάζεψε λίγα λουλούδια για να τα τοποθετήσει στο μνημείο που είχε στηθεί προς τιμήν των απαγχονισμένων από τους Γερμανούς. Λίγο παρακάτω συνελήφθησαν όλοι εκτός από τον Λαμπράκη και την Λιναρδάτου. Στην Παλλήνη τέλος συνελήφθη και ο Λαμπράκης.
1965 Το Πρωτοδικείο Αθηνών ανατρέπει για 3η φορά μέσα σε 5 μήνες την Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ορίζοντας νέα, με ακόμα πιο ενισχυμένη την παρουσία της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειντο στην Ενωση Κέντρου, η οποία βρισκόταν στην εξουσία από τον Φλεβάρη του 1964).
1967 Οι ενδοαστικές αντιθέσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη όλη την προηγούμενη περίοδο κορυφώνονται στη δικτατορική αστική «λύση» της χούντας.