Η Οδηγία της ΕΕ για τους «επαρκείς κατώτατους μισθούς», την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει μέσω του «αλγορίθμου» για τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας, είναι άλλο ένα μέτρο ενταγμένο στη λογική των «ελαχίστων». Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι νομοθετήθηκαν οι «συμβάσεις ελάχιστης προβλεψιμότητας» για την κατοχύρωση της δουλειάς ακόμα και «μιας μέρας». Παρόμοια είναι και η λογική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» για την προστασία από την «ακραία φτώχεια». Οπως και του κριτηρίου του «ελάχιστου ορίου διαβίωσης», με βάση το οποίο υποτίθεται ότι «προστατεύονται» οι οφειλέτες «κόκκινων» δανείων. «Εργαλεία» όπως τα παραπάνω συνθέτουν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» σε σχέση με το εισόδημα και την εργασία, τις οποίες επικαλούνται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η διαρκής προσαρμογή όλων των εισοδημάτων των εργαζομένων στα ελάχιστα όρια και η γενίκευση της δουλειάς - λάστιχο, αφού έτσι επιτάσσει η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό υπηρετούν οι νόμοι των κυβερνήσεων και οι Οδηγίες της ΕΕ: Τη συμπίεση και προσαρμογή όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων γύρω από τα ελάχιστα όρια, όπως αυτά καθορίζονται από τις αντοχές της κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό το πώς εξελίσσονται οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα: Από το 2009 μέχρι και σήμερα, όλο και περισσότερο «συγκλίνουν» γύρω από τους κάθε φορά κατώτατους μισθούς που νομοθετεί το κράτος. Ζωή στο «μίνιμουμ», λοιπόν, για να «τρέχουν» στο «μάξιμουμ» τα κέρδη των ομίλων. Ειδικά γι' αυτούς, όσο και να ψάξει κανείς, δεν θα βρει «ρήτρες» και «όρια»: Από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι τις προβλέψεις στήριξης της «πολεμικής οικονομίας», ρέει «ζεστό» χρήμα χωρίς «ταβάνι».
Από τα «ψίχουλα» του 1,5 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας και των 7,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας για την περίοδο 2021 - 2027, μέσα σε λίγους μήνες τα ποσά για το ...γρασάρισμα της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ εκτοξεύονται ακόμα περισσότερο. Ο Τιερί Μπρετόν ζητούσε 100 δισ. για ένα νέο αμυντικό ταμείο της ΕΕ, η έκθεση Ντράγκι έκανε λόγο για 500 δισ., ενώ η έκθεση Νιινίστο τόνιζε πως η ΕΕ θα πρέπει να δαπανήσει περίπου το 20% του προϋπολογισμού της, δηλαδή 1 τρισ. ευρώ, για την Ασφάλεια - Αμυνα και την «ετοιμότητα για κρίσεις» την επόμενη 7ετία. Τα τελευταία δημοσιεύματα, μάλιστα, κάνουν λόγο για σχέδια δέσμευσης του 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της, δηλαδή περίπου 392 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί ως «ατμομηχανή» για την επένδυση νέων, τεράστιων κεφαλαίων στην πολεμική βιομηχανία της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάλυση της «δεξαμενής σκέψης» «Bruegel», η ευρωπαϊκή βιομηχανία παρήγαγε λιγότερα από 1,4 εκατομμύρια βλήματα το 2024 και δεν κατάφερε να παραδώσει το 1 εκατ. βλήματα που είχε υποσχεθεί μέχρι τον Μάρτη στην κυβέρνηση Ζελένσκι. Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι θα χρειαστεί ένας τουλάχιστον χρόνος ακόμα για να μπορεί η ΕΕ να παράγει αρκετά πυρομαχικά για την Ουκρανία, όταν η Ρωσία παράγει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα βλήματα από ό,τι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μαζί! Οι μηχανές της πολεμικής βιομηχανίας δουλεύουν ασταμάτητα και αλέθουν τα πάντα: Από συσσωρευμένα κεφάλαια μέχρι κρέας για τα κανόνια της αστικής τάξης.
1884 Αρχίζει η διάσκεψη του Βερολίνου για τον διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) ήταν οι προσωρινά χαμένοι. Ο μαύρος πληθυσμός το μόνιμο θύμα για περισσότερο από έναν αιώνα.
1918 Με πρωτοβουλία του στελέχους του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φ. Σάιντεμαν, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σοβιετική Ρωσία και απελαύνει την πρεσβεία της στο Βερολίνο.
1918 Εν μέσω της επανάστασης στη Γερμανία, οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες των συνδικάτων έρχονται σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων. Η ουσία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ήταν ότι δεν θα γινόταν επανάσταση ή σοσιαλισμός στη Γερμανία και ότι το καπιταλιστικό σύστημα θα εξακολουθούσε να υπάρχει πάνω στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παραχωρούσε η γερμανική αστική τάξη. Ο δρ. Φ. Ράιχερτ, επικεφαλής της Ενωσης Γερμανών παραγωγών σιδήρου και χάλυβα, είπε αργότερα: «Απ' τις πρώτες κιόλας μέρες του Οκτώβρη η πραγματική κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει. Το ζήτημα που έμπαινε ήταν: Πώς θα μπορούσαμε να σώσουμε τις βιομηχανίες; Πώς θα πετυχαίναμε να προστατέψουμε την τάξη των εργοδοτών από το κύμα της σοσιαλιστικοποίησης σ' όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, από την εθνικοποίηση, και την απειλούμενη επανάσταση;». Με άλλα λόγια οι Σοσιαλδημοκράτες εγγυήθηκαν την επιβίωση (ή καλύτερα τη διάσωση) του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης, με αντάλλαγμα ορισμένα μερεμέτια - παραχωρήσεις στους εκμεταλλευόμενους.
1920 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει τις αντεπαναστατικές δυνάμεις στην Κριμαία.
1939 Γεννιέται ο συγγραφέας Κωστής Μοσκώφ, επί τρεις τετραετίες εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (και δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τρεις μήνες), καθώς και στέλεχος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ).
1944 Ειρηνικοί διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου δέχονται δολοφονικά πυρά από τα ξενοδοχεία που κρατούν μέλη της δοσιλογικής φασιστικής οργάνωσης «Χ» (του Γ. Γρίβα). Βρετανικά στρατιωτικά τμήματα καταφθάνουν αμέσως προς υπεράσπιση των Χιτών, προκαλώντας αγανάκτηση στον λαό της Αθήνας.
1951 Η Ασφάλεια ανακαλύπτει τον ασύρματο του παράνομου ΚΚΕ στο σπίτι του Νίκου Καλούμενου στην Καλλιθέα. Συλλαμβάνεται όλη η οικογένεια Καλούμενου. Ο Νίκος Βαβούδης αυτοπυροβολείται μέσα στην κρύπτη και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, πέθανε την επόμενη μέρα.
1966 Πεθαίνει ο αρσιβαρίστας Δημήτρης Τόφαλος.
1972 Τάνκερ ιδιοκτησίας Νιάρχου καταβυθίζει στον Φαληρικό Ορμο οχηματαγωγό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 44 μέλη του πληρώματος του οχηματαγωγού και ένας πολίτης. Τα 43 πτώματα θα μείνουν στον βυθό, καθώς η ανέλκυσή τους ήταν αδύνατη λόγω του μεγάλου βάθους (πάνω από 90 μ.) του ναυαγίου.
1973 Η λαϊκή συμπαράσταση στους φοιτητές στο Πολυτεχνείο μεγαλώνει. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο παίζει η κατεύθυνση της ΚΟΑ και της ΚΝΕ για την κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας υπέρ των φοιτητών. Στον χώρο του Πολυτεχνείου φτάνουν οργανωμένα εργάτες (ιδιαίτερα οικοδόμοι), νέοι κάθε ηλικίας, μαθητές που μόλις έχουν σχολάσει από τα σχολεία τους, κ.ά. Το βράδυ γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, από τις οποίες προκύπτει νέα Συντονιστική Επιτροπή, αποτελούμενη από 32 μέλη, εκ των οποίων 7 είναι της Αντι-ΕΦΕΕ. Την ίδια μέρα, 800 περίπου φοιτητές ξεκινούν κατάληψη και στο Πανεπιστήμιων Πατρών.
1983 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύσσει το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου. Ανήμερα, σε μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργειά της, η «17Ν» δολοφονεί στο Φάληρο τον Τούρκο διπλωμάτη Σιπαχίογλου.