Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γαϊτανάκι

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες καταγράφονται τα εξής: «Ελευθέρας» από τη Βρετανία στην Ουκρανία να χτυπάει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα. Απειλές της Ρωσίας για χτύπημα βρετανικών στόχων, μετά την παραπάνω εξέλιξη. Πληροφορίες για Γάλλους στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο. Ρωσικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα. Κρούσματα υποκλοπών, κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων, με το ευρωατλαντικό στρατόπεδο και χώρες - μέλη του να αλληλοκατηγορούνται με Ρωσία και Κίνα. Κλιμάκωση της σφαγής των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό στη Ράφα. Εντάσεις στα Βαλκάνια, με επίκεντρο το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσόβου, αλλά και τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, που προμηνύουν μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Σ' αυτόν τον «όμορφο κόσμο», λοιπόν, όπου κάθε μέρα που ξημερώνει αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από την προηγούμενη, σ' αυτό το πολεμικό γαϊτανάκι, στο οποίο δένεται η χώρα μας με τους αναβαθμισμένους ρόλους της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, η κυβέρνηση, παραμονές των ευρωεκλογών, μιλά για θωράκιση της «σταθερότητας» και «ασφάλειας»! Μια «σταθερότητα» «τίγκα» στις πολεμικές ριπές και τις προειδοποιήσεις ακόμα και για πυρηνικά πλήγματα... Είναι πια καθαρό: Τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωΝΑΤΟικού τόξου ζητούν την ψήφο του λαού σαν «πράσινο φως» για τους επόμενους γύρους στο γαϊτανάκι του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Γι' αυτό, κάθε ψήφος που μαυρίζει αυτά τα σχέδια και ενισχύει το ΚΚΕ δείχνει τον μόνο δρόμο που συμφέρει να βαδίσουν οι λαοί, κόντρα στη θανάσιμη εμπλοκή.

Μέρισμα

Μια πολύ καλή μέρα για το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η 8η του Μάη, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε σε υψηλό 13 ετών. Από την αρχή του 2024 οι μετοχές κερδίζουν πάνω από 12 δισ. ευρώ, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει άνοδο 13,95%. Τα παραπάνω μεταφράζονται σε μερίσματα για τους μετόχους των επιχειρήσεων, που έχουν ξεπεράσει ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και σύμφωνα με εκτιμήσεις της «αγοράς» θα φτάσουν τα 3,8 δισ. στο τέλος του χρόνου. Στην αντίπερα όχθη, η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ (Ageing Report 2024) εκτιμά πως μέχρι το 2070 ένας στους τέσσερις συνταξιούχους στην Ελλάδα θα εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό απασχόλησης στην ηλικιακή κατηγορία 65-74 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 8,6% το 2022 σε 23,3% το 2070. Κι από 9,3% που ήταν το 2022 το ποσοστό των συνταξιούχων εργαζομένων στις ίδιες ηλικίες, θα φτάσει στο 24,3%. Ηδη, μετά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου της κυβέρνησης, έχει καταγραφεί έκρηξη των συνταξιούχων που δηλώνουν ότι δουλεύουν και πλέον αγγίζουν τις 70.000. Δεν ξέρουμε αν όλοι αυτοί έχουν ακούσει τίποτα για τα κέρδη ρεκόρ των εισηγμένων και τα μερίσματα του χρηματιστηρίου. Το δικό τους «μέρισμα» πάντως από τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, είναι μόνο δουλειά μέχρι τον τάφο.

Φόροι...

Το θέμα της φορολογίας επαναφέρει προεκλογικά η κυβέρνηση και προσπαθεί να πείσει ότι δεν αύξησε κανέναν φόρο, αλλά τους μείωσε κιόλας! Προφανώς τα 6 δισ. περισσότεροι φόροι που θα πληρώσουν φέτος τα λαϊκά νοικοκυριά, και το χαράτσωμα των ΕΒΕ με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, βρίσκονται μόνο στη φαντασία τους... Κατά τ' άλλα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε ως κυβέρνηση 30 και πλέον φόρους. Ομως όλους τους φόρους που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τούς ψήφισε και η ΝΔ, μέσω του 3ου μνημονίου, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, η ΝΔ ως κυβέρνηση όχι μόνο δεν μείωσε και όχι μόνο δεν κατάργησε ούτε έναν έμμεσο φόρο, αλλά μέχρι και σήμερα απορρίπτει το δίκαιο αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, ώστε να πάρει ο λαός ανάσα από την ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί ρεκόρ είσπραξης ΦΠΑ και άλλων ειδικών φόρων, που ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια...

... και σκόνη

Και, το κυριότερο: Ολοι αυτοί οι φόροι έχουν την έγκριση και τη «βούλα» της Κομισιόν και της ΕΕ, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης και βέβαια του νέου δημοσιονομικού πλαισίου για το 2025. Γι' αυτόν τον λόγο αποφεύγουν την αντιπαράθεση για την ουσία της πολιτικής της ΕΕ ενόψει ευρωεκλογών, στήνοντας καβγάδες για την ατάκα του ενός και το TikTok του άλλου. Γιατί όταν «ανοίγει» η κουβέντα οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά τους γίνονται «σκόνη» και αποκαλύπτεται η σύγκλισή τους στην φορομπηχτική πολιτική της ΕΕ, που αδειάζει τις τσέπες του λαού για να απολαμβάνουν επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια τα μονοπώλια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.

1923 Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Β. Βορόφσκι δολοφονείται στη Λοζάνη της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου με την Τουρκία.

1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Ολλανδία, Βέλγιο και εν συνεχεία στη Γαλλία.

1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ου. Τσόρτσιλ.

1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, μετείχε ενεργά στους συνδικαλιστικούς αγώνες της εποχής του. Διετέλεσε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας καθώς και μέλος της Γραμματείας της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Η μεταξική δικτατορία τον έκλεισε στην Ακροναυπλία το 1937. Οταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του, εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και τον λαό τους».

1944 Εκτελούνται 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.

1945 Παρά την άγρια τρομοκρατία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν την Πρωτομαγιά (που μεταφέρθηκε για τις 10/5) με γενική πανελλαδική απεργία.

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Βάις.

1981 Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1994 Στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας» για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ