Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δίκιο

Τις εγκυκλίους για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών ανασύρει το υπουργείο Παιδείας, εντελώς ...συμπτωματικά στον απόηχο των μεγάλων πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων της περασμένης βδομάδας, στα οποία συμμετείχε πλήθος μαθητών, ενώ δεκάδες σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη. Στη συγκυρία αυτή, βέβαια, το να θυμίζεις ότι γίνεται τηλεκπαίδευση αν το σχολείο δεν λειτουργεί για «έκτακτους λόγους», με απουσίες συλλήβδην για όσους δεν συνδεθούν στο μάθημα και με απειλές για «κόψιμο» των εκπαιδευτικών εκδρομών, είναι καθαρός εκφοβισμός προς τους μαθητές. Γιατί κανένας εκπαιδευτικός, μαθητής ή γονιός δεν είδε την ίδια αγωνία από το υπουργείο Παιδείας για τις δεκάδες χιλιάδες ώρες μαθημάτων που χάνονται εξαιτίας των εκπαιδευτικών κενών... Δεν είδαν να ιδρώνει το αυτί κανενός υπουργού για την κατάφωρη αδικία σε βάρος πολλών μαθητών, που ξεκίνησαν να διδάσκονται ορισμένα μαθήματα στη μέση της χρονιάς επειδή δεν είχαν εκπαιδευτικό... Γι' αυτές τις χαμένες ώρες το υπουργείο όχι μόνο δεν έχει κάτι να πει, αλλά σπρώχνει τους μαθητές είτε να παλεύουν μόνοι τους για να συμπληρώσουν τα κενά στην ύλη, είτε να πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά στα φροντιστήρια... Ως εδώ λοιπόν με τους εκβιασμούς και την προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών που αγωνίζονται. Για τα αδιέξοδα που ζουν στο σχολείο και στη ζωή τους ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική και απέναντι σ' αυτήν κινητοποιούνται, έχοντας όλο το δίκιο με το μέρος τους.

Ολα τα ρεκόρ

Η κούρσα της «πράσινης μετάβασης» και ο οδοστρωτήρας της απολιγνιτοποίησης σημείωσαν νέα ρεκόρ το 2023. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Διαχειριστών, η ενεργειακή αγορά κατέκτησε 16 (!) νέα ορόσημα την περσινή χρονιά σχετικά με τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τη μείωση του λιγνίτη και των εκπομπών ρύπων, αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης. Η λιγνιτική παραγωγή το 2023 ήταν η χαμηλότερη από τη δεκαετία του '70, ενώ η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια υπήρξε η χαμηλότερη της δεκαετίας. Οι εκπομπές ρύπων ολόκληρου του τομέα ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό χαμηλό, σπάζοντας το ρεκόρ του 2022 με διαφορά μάλιστα 23%. Οι στόχοι δηλαδή που έχουν τεθεί από την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, για λογαριασμό των «πράσινων» ομίλων και της κερδοφορίας τους, πιάνονται με γοργούς ρυθμούς. Ομως, η αύξηση της παραγωγής «πράσινης» Ενέργειας, η μείωση των εκπομπών και η εξοικονόμηση ρεύματος - λόγω κυρίως των αναγκαστικών περικοπών που κάνουν τα νοικοκυριά - δεν οδηγούν σε φτηνότερη Ενέργεια για τις λαϊκές οικογένειες. Το μεγαλύτερο διάστημα του 2023 η χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα με μέση τιμή τα 120,32 ευρώ/MWh, με αντίστοιχα πανάκριβες τιμές στην κατανάλωση. Με άλλα λόγια, τα ρεκόρ για το κεφάλαιο και τα κέρδη του είναι η άλλη όψη των τιμολογίων - φωτιά και της ενεργειακής φτώχειας για τον λαό.

Ρουτίνα

Με πανηγυρισμούς πρόβαλαν τα αστικά ΜΜΕ τη σύμπραξη του Χάρβαρντ με το Πανεπιστήμιο Αθήνας σε καλοκαιρινό πρόγραμμα με αντικείμενο την επιδημιολογία. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές και θα παρέχει πιστοποιητικό παρακολούθησης, φυσικά με δίδακτρα. Η είδηση αξιοποιείται για να φτιαχτεί κλίμα ενόψει του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ως απόδειξη του «ενδιαφέροντος» που υπάρχει από μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού για την ελληνική αγορά. Τι δεν λένε; Οτι η συνεργασία ανάμεσα στα Τμήματα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ και του ΕΚΠΑ προϋπήρχε, αλλά τώρα επεκτείνεται σε προγράμματα που έχουν γίνει ρουτίνα για τα ελληνικά ΑΕΙ και είναι όλα με δίδακτρα. Τέτοιου είδους σύντομα προγράμματα (θερινά, εξ αποστάσεως κ.λπ.), κάτι σαν σεμινάρια για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ήταν από τα πρώτα που καθιερώθηκαν στην πορεία εμπορευματοποίησης της γνώσης από τα δημόσια ΑΕΙ. Τώρα η «αίγλη» του Χάρβαρντ έρχεται να προσθέσει «αλατοπίπερο» σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, με την αξιοποίηση των υποδομών και του δυναμικού του ΕΚΠΑ, κάνοντας φανερό ότι η «εξωστρέφεια» που τόσο διαφημίζει η κυβέρνηση οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, με τα πανεπιστήμια ολοένα και περισσότερο να κοιτάζουν τους φοιτητές στην τσέπη...

Κατάκαρδα

Κατάκαρδα πήραν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ την τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιο κλίμα ομοψυχίας και να έρχεται η ΝΔ να χαλάσει τη γιορτή; Να «δυναμιτίζει τη συναίνεση», όπως διαμαρτυρόταν από το πρωτοσέλιδό της η «Αυγή»; Κάλπικος βέβαια ο εκνευρισμός, αφού η συναίνεσή τους έχει στέρεες βάσεις, όπως η συμφωνία στα μεγάλα για το κεφάλαιο, η κοινή υπερψήφιση εμβληματικών νομοσχεδίων, η αβάντα στον Μητσοτάκη για να φαίνεται πως εκπροσωπεί την «πρόοδο» και τόσα άλλα. Ο λαός από την άλλη έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, γιατί αυτή η συναίνεση έχει στόχο τον ίδιο, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αλλά και επειδή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, όπως εξαρχής ανέδειξε το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όσους παριστάνουν τους «πεφτοσυννεφάκηδες», είναι μια επικίνδυνη και αντιδραστική τομή, που από τη μία παραποιεί τον χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας και από την άλλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για νόθευση και χειραγώγηση της λαϊκής ψήφου, αλλοιώνοντας και τους εκλογικούς συσχετισμούς. Οσο για την κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκαν πολύ γρήγορα οι πραγματικοί στόχοι της, όπως η καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και σε μια πορεία η διεξαγωγή των εκλογών σε διαφορετικές μέρες για όσους ψηφίζουν επιστολικά ή διά ζώσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή σκορπώντας τον θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας, Νικόλαος Καλύβας, εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ