Τετάρτη 26 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αεράκι...

Πώς τα φέρνει η ζωή... Να δίνει συνέντευξη ο Αδωνις Γεωργιάδης στην «ΕΦΣΥΝ» και η εφημερίδα να διαπιστώνει ...άλλον αέρα στο υπουργείο Εργασίας (!), αφού ο «8ος όροφος της Σταδίου» έχει πλέον «πόρτες ανοιχτές και χωρίς τη δημοσιογραφοφοβία που χαρακτήριζε τον προκάτοχό του». Μάλιστα, μετά από μια συνέντευξη τόσο ...δύσκολη, που θα μπορούσε να την είχε πάρει και ο ίδιος ο υπουργός στον εαυτό του, το συμπέρασμα της εφημερίδας είναι ότι «μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα είναι τόσο κοινωνικές και φιλεργατικές» οι πολιτικές που περιγράφει!! Βέβαια, η συνέντευξη δίνεται τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση εισηγείται σε νομοσχέδιο τη δουλειά μέχρι και τα 74 έτη (!), όμως κάτι τέτοιο «μένει να φανεί» αν απασχολεί την εφημερίδα και τον υπουργό Εργασίας. Κάποιο άλλο ...αεράκι πάλι φέρνει την Εφη Αχτσιόγλου να δίνει συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής», με ερωτήσεις που επίσης έρχονται «κουτί» στην υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν διαφημίζοντάς την. Με αυτή και με την παραπάνω συνέντευξη που συνέπεσαν μάλιστα χρονικά, σχεδόν μπερδευτήκαμε για το ποιος κάνει «συμπολίτευση» και ποιος «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται κάτι τέτοια, του «πολιτικού πολιτισμού», δεν πρέπει να προκαλούν καμία έκπληξη.

Συνεργοί

Με τον ακριβή αριθμό των εκατοντάδων νεκρών από το ναυάγιο της Πύλου να παραμένει ακόμα άγνωστος και τις πρόσφατες καταγγελίες διασωθέντων για «συστάσεις» κουκουλώματος από τις ελληνικές αρχές, μια νέα δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύει ξανά τους πραγματικούς ενόχους του εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα, η «El Pais» και το «Der Spiegel» αναφέρουν ότι το τραγικό σαπιοκάραβο «Αντριάνα» αναχώρησε κανονικά από το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του πολεμάρχου Χαλίφα Χαφτάρ. Ο συγκεκριμένος δεν είναι κανένας άγνωστος στην ΕΕ και στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά αποτελεί προνομιακό συνομιλητή τους, και όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, μαζί με το επιτελείο του έχουν συγκροτήσει το κύριο δίκτυο διακίνησης προσφύγων, έχοντας βρωμίσει με θανατικό τη Μεσόγειο, όπως έγινε και με το πρόσφατο ναυάγιο. Πρόκειται για δραστηριότητα που εκτός από προσοδοφόρα είναι και μοχλός στα παζάρια της ΕΕ με το συγκεκριμένο τμήμα της Λιβύης. Αλλωστε, μόλις τον περασμένο Μάη ο Χαφτάρ είχε συναντηθεί στην Ιταλία με την πρωθυπουργό Μελόνι, από την οποία απέσπασε δέσμευση για επενδύσεις στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, με «αντάλλαγμα» τη μείωση των προσφυγικών ροών. Μιλάμε δηλαδή για ένα δουλεμπορικό όργιο με... «σφραγίδα ΕΕ», στο φόντο της διαλυμένης Λιβύης, που φέρει βέβαια την ίδια σφραγίδα. Αυτουργοί και συνεργοί σε ένα έγκλημα διαρκείας, που αποκαλύπτει πόσο κροκοδείλια είναι τα δάκρυά τους για τις ψυχές που χάθηκαν.

Η ενσυναίσθηση της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ανατριχίλα» έχει προκαλέσει στη μεγαλοεργοδοσία η «καίρια παρέμβαση» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για την προστασία των εργαζόμενων διανομέων από τη δουλειά σε συνθήκες καύσωνα. Κι αυτό γιατί οι εργατοπατέρες, μετά τα συντριπτικά χτυπήματα που κατάφεραν με τις δύο ολόκληρες εθιμοτυπικές ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν για τον καύσωνα στις 6 και στις 24 Ιούλη, τώρα ξαναχτύπησαν. Αφού είδαν κι απόειδαν, που δεν απέδωσαν τα παραπάνω χτυπήματα, κυκλοφορούν λοιπόν και νέα ανακοίνωση, ρίχνοντας στη μάχη το «βαρύ τους όπλο»: Πετάνε το φταίξιμο στους πελάτες των καταστημάτων εστίασης! Οπως αναφέρουν, εκτός από την εργοδοσία, «ευθύνες αναλογούν και στους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν επιδεικνύουν ενσυναίσθηση» (!). Οπότε, η ΓΣΕΕ με πλήρη «ενσυναίσθηση» κάνει το καθήκον της και καλεί τους πολίτες «να μη χρησιμοποιούν τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών τις υπηρεσίες delivery», αφού, όπως λέει, «δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές». Πού να τρέχει τώρα η ηγεσία της ΓΣΕΕ σε χώρους δουλειάς, να μπλοκάρει την ασυδοσία της εργοδοσίας όπως κάνουν δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα εδώ και δύο βδομάδες; Βγάζει μια ανακοίνωση για το «κρίμα των καταναλωτών» και ξεμπερδεύει... Τέτοιος νταμπλάς για την εργοδοσία, μάλλον δεν ξανάγινε σε όλα τα χρονικά των καυσώνων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1824 Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

1867 Πεθαίνει ο βασιλιάς Οθωνας.

1875 Γεννιέται ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γιουνγκ, θεμελιωτής της αναλυτικής ψυχολογίας.

1909 Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας.

1909 Εργατική εξέγερση εκδηλώνεται στη Βαρκελώνη, που διαρκεί έως τις 31/7 και καταστέλλεται βίαια από την αστυνομία και τον στρατό. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, ενώ πάνω από 1.700 καταδικάστηκαν από στρατοδικεία για «ένοπλη εξέγερση» σε διάφορες ποινές (εκτέλεση, φυλάκιση, κ.ο.κ.). Η εξέγερση πυροδοτήθηκε με αφορμή την επιστράτευση που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει την ιμπεριαλιστική επέμβασή της στο Μαρόκο.

1914 Η αγγλική αστυνομία ανοίγει πυρ κατά Ιρλανδών διαδηλωτών στο Δουβλίνο, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς και 38 τραυματίες.

1929 Γίνεται η πρώτη δίκη για παράβαση του «Ιδιώνυμου». Ο φοιτητής Π. Μαρμαρέλης δικάζεται σε 8 μήνες φυλάκιση και 3 μήνες εξορία, γιατί διάβαζε την εφημερίδα «Νεολαία», όργανο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ελλάδας (ΟΚΝΕ).

1941 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φρ. Ρούζβελτ διορίζει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ, γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή.

1943 Στο μοναστήρι της Κορώνας - Καρδίτσας συνέρχεται το Α' Πανθεσσαλικό Συνέδριο του ΕΑΜ.

1944 Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου. Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και τον μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του Κόμματος.

1946 Το Στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο την πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, την δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

1953 Ξεκινά η επίθεση των Κουβανών ανταρτών στο στρατόπεδο της Μονκάδα για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Αν και η επίθεση αυτή δεν θα είχε επιτυχή κατάληξη, ωστόσο θα αποτελούσε προοίμιο της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια αργότερα.

1953 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Νικόλαος Πλαστήρας, τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1956 Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση της Αιγύπτου η εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ. Η εξαγγελία αυτή προκάλεσε την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ στις 29 Οκτωβρίου.

Σταθερότητα

Ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες εν μέσω πύρινης λαίλαπας: «Σταθερότητα» στην απουσία κάθε ουσιαστικής πρόληψης

Copyright 2023 The Associated

Ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες εν μέσω πύρινης λαίλαπας: «Σταθερότητα» στην απουσία κάθε ουσιαστικής πρόληψης
«Ο λαός θέλει σταθερότητα, γι' αυτό ψήφισε ΝΔ»: Αυτό ήταν το ψωμοτύρι της κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ισχυριζόμενη ουσιαστικά ότι το 40% που απέσπασε αποτελεί και «πράσινο φως» για να προχωρήσει την αντιδραστική της ατζέντα. Βέβαια, δεν πέρασε ούτε μήνας, και η «σταθερότητα» αυτή αποδεικνύεται ήδη «κόλαφος» για το λαό αφού είναι συνώνυμη της καταστροφής της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Η χώρα φλέγεται από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, ενώ το έγκλημα πλέον μετράει και ανθρώπινες απώλειες. Στη δε Βουλή η «σταθερότητα» εκφράζεται με ένα ακόμα καλπονοθευτικό νομοσχέδιο που ψηφίζει μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, ενώ έρχονται τα επόμενα για τη «σταθερή» υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ, την επικαιροποίηση των περικοπών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που βαφτίζεται «αύξηση» κ.ο.κ. Για να μην πούμε για τη «σταθερότητα» των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων, της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων με ΝΑΤΟική σφραγίδα. Οπως και να 'χει, επιβεβαιώνεται ότι αυτή η «σταθερότητα», που αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μόνο διάλυση και δοκιμασίες προσφέρει απλόχερα στον λαό. Γι' αυτό και η όποια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση, στην αμφισβήτηση αυτής της «σταθερής πορείας» προς το τσάκισμά τους, κάτι που αποδεικνύεται πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ