Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το σπαθί της

Στα εγκαίνια της καινούριας πτέρυγας της αμερικάνικης πρεσβείας συμμετείχε ο Αντ. Μπλίνκεν, μετά τις συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρέσβης των ΗΠΑ ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι η αμερικάνικη πρεσβεία είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στην Αθήνα... μετά την Ακρόπολη! Δεν ξέρουμε αν ο αμετροεπής πρέσβης το είπε για διαφήμιση, πάντως η πρεσβεία του μόνο για καλό λόγο δεν είναι αναγνωρίσιμη. Πρώτα απ' όλα, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ξένης πρεσβείας, καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Θα ήταν επομένως αδύνατο να μην το προσέξει κανείς διασχίζοντας έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τέτοια είναι η σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στη χώρα μας για τις ΝΑΤΟικές βρωμοδουλειές τους, που έχουν χτίσει ένα σιδερόφραχτο μεγαθήριο, για να στεγάσουν κάθε είδους «υπηρεσίες». Δεύτερον, η αμερικάνικη πρεσβεία αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον προορισμό μαζικών διαδηλώσεων του λαού και της νεολαίας, ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τα εγκλήματά του. Με τόσο κόσμο που έχει διαδηλώσει έξω από την πρεσβεία και με χιλιάδες φωτογραφίες από αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις να κατακλύζουν το διαδίκτυο, είναι αδύνατο να μην αναγνωρίζει κανείς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οποτε, να τη χαίρεται την ...πρωτιά του (μετά την Ακρόπολη) ο πρέσβης, αφού την κατέκτησε με το σπαθί της η πρεσβεία, ως ένα από τα πιο λαομίσητα κτίρια στην Αθήνα.

Κόκκινες...

Πάει καιρός απ' όταν ο Γ. Γεραπετρίτης είχε προσδιορίσει ως «κόκκινη γραμμή» στα παζάρια με την Τουρκία τα 6 ναυτικά μίλια στα νησιά. Η δήλωση αυτή αποτέλεσε τότε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ, που οργίλος κατήγγειλε τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και διά του προέδρου έσπευδε να ζητήσει επέκταση «κατά τόπους» των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε τότε: «Ορισμένες φορές η δημόσια διατύπωση κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύει τη θέση της χώρας και τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουργού. Η ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να δώσει προτάσεις διεξόδου, σε μια κυβέρνηση που φαίνεται να κινείται χωρίς πυξίδα. Ο κ. Γεραπετρίτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στις δηλώσεις του. Διότι όταν δηλώνει ότι η "κόκκινη γραμμή" είναι τα 6 ναυτικά μίλια, τότε στην πραγματικότητα στέλνει μήνυμα ανοχής στην άλλη πλευρά».

... γραμμές

Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα σηκώνει αυτά, στη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως «κόκκινες γραμμές» «την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και το δικαίωμά της να προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία»! Του 'κανε τα μούτρα κρέας δηλαδή! Οι θεματοφύλακες (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) της ΝΑΤΟικής συνοχής και σταθερότητας, που ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής προκλητικότητας, ανταγωνίζονται σε «κόκκινες γραμμές» που «κουμπώνουν» με το ευρωατλαντικό σχέδιο και δίνουν ώθηση στο παζάρι για επώδυνες διευθετήσεις. Απέναντι σ' αυτήν την επικίνδυνη πολιτική, ο λαός χρειάζεται να θέσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» με την ολο-κόκκινη ψήφο του, ώστε με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα να αντιπαλέψει τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή με οποιαδήποτε κυβέρνηση, που βάζει σε ...περιδίνηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ αγνοείται

Νομοσχέδιο που διευρύνει τις εξουσίες τον ευρωεισαγγελέα, του αντιδραστικού - κατασταλτικού μηχανισμού της ΕΕ, και κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για νέο γύρο επίθεσης στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οι ρυθμίσεις προβλέπουν ταχείες διαδικασίες για δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, υποβολή αιτημάτων σύλληψης υπόπτων, αλλά και ένα ευρύτατο οπλοστάσιο ειδικών ανακριτικών πράξεων που εντάχθηκαν στο Ποινικό Δίκαιο με τους διάφορους «τρομονόμους». Σ' αυτές έρχεται τώρα να προστεθεί η δυνατότητα ο ίδιος να διώκει και να ερευνά την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Παράλληλα, προβλέπεται η εξομοίωση των αρμοδιοτήτων του με αυτές του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο και δεν μπορεί «να σταθεί μπροστά του» κανενός είδους απόρρητο. Τρεις συνεδριάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα για τις διατάξεις που αφορούν τον ευρωεισαγγελέα! Σαν να μην υπάρχουν. Και τι θα μπορούσε να πει άλλωστε, όταν ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη σύσταση και εφαρμογή αυτού του κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, τον οποίο ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το 2019, ενώ στις 18/3/2021 ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν από κοινού τον πρώτο γύρο διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού. Κατά τ' άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ «σκούζει» για τις παρακολουθήσεις και το γενικευμένο φακέλωμα, ενώ μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα έχουν χτίσει πέτρα - πέτρα το θεσμικό πλαίσιο που τα νομιμοποιεί στην πλάτη του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1440 Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού. Είχε προηγηθεί Διάταγμα της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση. Οι πρώτες μονάδες του νέου επαναστατικού στρατού διακρίθηκαν αμέσως στη μάχη κατά των Γερμανών στις τοποθεσίες Νάρβα και Πσκοβ. Η μέρα που δόθηκαν αυτές οι μάχες ορίστηκε τιμητικά ως Μέρα του Κόκκινου Στρατού.

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μετείχαν οι εξής οργανώσεις νέων: Η Αγροτική Νεολαία Ελλάδος, η Ενιαία Εθνικοαπελευθερωτική Εργατοϋπαλληλική Νεολαία, η Ενιαία Μαθητική Νεολαία, η Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης, ο Θεσσαλικός Ιερός Λόχος, η Λαϊκή Επαναστατική Νεολαία, η Λεύτερη Νέα, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος (ΟΚΝΕ), η Σοσιαλιστική Επαναστατική Πρωτοπορία Ελλάδος και η Φιλική Εταιρεία Νέων.

1944 Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Τμήμα του Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νότιου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53 με αποτέλεσμα τον θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) με δίωρο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει διεθνές δελτίο ειδήσεων, καλλιτεχνικά νέα, ντοκιμαντέρ και παρακολουθείται από χιλιάδες Αθηναίους, οι οποίοι συνωθούνται μπροστά στις προθήκες των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών, που εκθέτουν δέκτες τηλεοράσεων.

1981 Στις 6.20 το απόγευμα, μέσα στην αίθουσα της ισπανικής Βουλής εκδηλώνεται το πραξικόπημα - οπερέτα με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο, που ανεβαίνει στο βήμα και κολλά το περίστροφό του στον κρόταφο του προέδρου του Κοινοβουλίου. Μετά από λίγες ώρες οι πλήρως απομονωμένοι πραξικοπηματίες παραδίδονται.

1983 Το μικρό επιβατηγό - οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ