Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προαπαιτούμενα

Εδώ και μέρες εξελίσσεται μια επιχείρηση εφησυχασμού για το ενδεχόμενο να υπάρξει και στη χώρα μας ένας σεισμός με καταστροφικές συνέπειες, όπως στην Τουρκία. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι στην Ελλάδα οι σεισμοί γίνονται συνήθως στη θάλασσα και άρα είναι λιγότερο καταστροφικοί, ότι τα κτίρια είναι σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με την Τουρκία και ότι έχει προηγηθεί προσεισμικός έλεγχος σε πολλά από αυτά. Βλέποντας βέβαια κανείς τους κατοίκους στη Βρίσα της Λέσβου, στο Δαμάσι της Λάρισας και στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου να ζουν ακόμα σε ...μετασεισμικές συνθήκες, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής από τους πιο πρόσφατους (και συγκριτικά πολύ μικρότερους) σεισμούς, καταλαβαίνει ότι όλα αυτά είναι για λαϊκή κατανάλωση και μόνο. Αλλωστε, αν κάτι επιβεβαιώνει η τραγωδία στην Τουρκία, είναι ότι τα ...προαπαιτούμενα της καταστροφής είναι ίδια σε κάθε κράτος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το μέγεθος των πληγών που μετράνε κάθε φορά οι λαοί: Από τη μια η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει με μέτρα πρόληψης τον λαό από φυσικές καταστροφές, στην προκειμένη περίπτωση με ολοκληρωμένη αντισεισμική προστασία. Κι από την άλλη, η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού όταν γίνει το κακό, που αφήνει τους πληγέντες στη μοίρα τους, ειδικά τις κρίσιμες πρώτες ώρες, όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες. Στην Τουρκία, στην Ελλάδα και παντού, ο κοινός παρονομαστής είναι το αντιλαϊκό κράτος, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, στον βωμό της κερδοφορίας και της πολιτικής του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο. Αυτό το κράτος πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης και της αλληλεγγύης τους οι λαοί για να υπερασπιστούν την ίδια τους τη ζωή!

Σωσίβιο

«Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπεται να παραμείνει ο κύριος μοχλός της αύξησης των επενδύσεων, αντισταθμίζοντας εν μέρει την αποδυνάμωση των εταιρικών επενδύσεων, λόγω των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης». Αυτό καταγράφει στις «χειμερινές προβλέψεις» η Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας ότι για το κεφάλαιο «δεν υπάρχουν αδιέξοδα»... Μετά από έναν γύρο πάμφθηνου χρήματος, που φορτώθηκε στην πλάτη του λαού με εκτίναξη του πληθωρισμού και αυξήσεις των επιτοκίων, τα «έγκαιρα» και «αποτελεσματικά» πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν τώρα ένα σίγουρο «σωσίβιο» για κερδοφόρες επενδύσεις, μιας και το χρήμα ακριβαίνει. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή απ' ό,τι ισχύει για τους εργαζόμενους, που θα πληρώσουν με νέες θυσίες το «υπερμνημόνιο», όπως με αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Δεν έχει κανείς παρά να δει τις αποφάσεις για την επέλαση σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, που αποτελεί ένα από τα περιβόητα «προαπαιτούμενα» για την εκταμίευση των «πακέτων» στήριξης στους ομίλους. Απ' όπου λοιπόν κι αν το «πιάσεις», καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκές ανάγκες είναι σαν το «νερό» με τη «φωτιά». Γι' αυτό δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός από σημερινούς και επίδοξους «σωτήρες», που τον κοροϊδεύουν ότι μπορούν τα κέρδη των ομίλων να συνυπάρχουν με τα δικά του δικαιώματα και τις ανάγκες. Αυτό κρίνεται και στις εκλογές: Το πόσο έγκαιρα κι αποτελεσματικά θα οργανώσει τον αγώνα του απέναντι στην από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση της επόμενης μέρας. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Είχε μια ιδέα

Ο μισθός πρέπει να αυξηθεί ...για να μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τους φόρους τους! Αυτά υποστηρίζει σε άρθρο του ο γνωστός πρωτοστάτης του εργατοπατερισμού, «συνδικαλιστής» της ΓΣΕΕ Καραγεωργόπουλος. Μετά από μια μακρά «σιγή ασυρμάτου», η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ τοποθετείται για τον κατώτατο μισθό λέγοντας: «Είναι σημαντικό να κατανοήσουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις ότι η όποια αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα συσσωρευτεί σε κάποιους αποταμιευτικούς λογαριασμούς φορολογικών παραδείσων. Το αντίθετο. Θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων». Και παρακάτω «σκάει» τη φοβερή ιδέα: «Θα ενδυναμωθεί η φοροδοτική ικανότητα, που σήμερα, μπροστά στην επέλαση του κύματος ακρίβειας, η αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των πολιτών». Αντί δηλαδή να διεκδικούν δραστική μείωση των φόρων, προβληματίζονται για το πώς θα αντεπεξέρχονται στη φοροληστεία οι μισθωτοί, οι οποίοι παρεμπιπτόντως πληρώνουν το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων! Αν έχει τέτοιους «φίλους» ο εργαζόμενος, τι να τους κάνει τους εχθρούς; Απορούμε μάλιστα που δεν έχει βρεθεί ακόμα κυβέρνηση να πάρει αυτήν την πρόταση και να την προσθέσει στα κριτήρια του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Να προστεθεί δηλαδή η ...«φοροδοτική ικανότητα» των εργαζομένων δίπλα στο κριτήριο της «βιωσιμότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Αλλωστε κάτι τέτοια πάνε πακέτο στις αναλύσεις τόσο των κυβερνήσεων όσο και των εργατοπατέρων...

Εκβιασμός

Πριν από μερικές μέρες, όταν η «Μπάρμπαρα» απέλαυνε από τα δυτικά, εργολαβικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Κεφαλονιά, κατ' εντολή της διοίκησης, «βγήκαν παγανιά» να κόψουν το ρεύμα σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου ήταν άμεση: Με δυναμική παρέμβαση σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ κατάφερε να ακυρώσει τις αποκοπές. Αυτό που ξεπέρασε όμως και την πιο νοσηρή φαντασία, είναι η κυνική ομολογία της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ ότι σχεδίαζαν να κάνουν τις διακοπές το πρωί της Παρασκευής, ώστε να δοθεί η ...δυνατότητα σε όσους χρωστάνε να πληρώσουν μέχρι το μεσημέρι, πριν κλείσουν τα ταμεία της ΔΕΗ (!) για να μη μείνουν χωρίς ρεύμα το Σαββατοκύριακο, κάτω από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες! Αυτό όμως δεν λέγεται ...εξυπηρέτηση, αλλά καραμπινάτος εκβιασμός, που δείχνει ότι το κράτος είναι αδίσταχτο όταν πρόκειται να προασπίσει την εισπραξιμότητα και την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας. Η παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου αποδείχτηκε σωτήρια και δείχνει που πρέπει να αναζητήσει ο λαός την απάντηση, για να αποκρούσει την επίθεση και τους εκβιασμούς πού κλιμακώνονται σε βάρος του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1884 Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

1896 Ο Εβραίος δημοσιογράφος Τέοντορ Χερτζλ δημοσιεύει το μανιφέστο «Der Judenstaat» («Το κράτος των Εβραίων»), σηματοδοτώντας την εμφάνιση του σιωνισμού που αφορούσε τη δημιουργία στην περιοχή της Παλαιστίνης ενός νέου εβραϊκού κράτους, το οποίο θα συγκέντρωνε όλους τους Εβραίους της διασποράς.

1946 Τίθεται σε λειτουργία, στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, κατασκευασμένος από την IBM.

1956 Αρχίζουν οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης - ΚΚΣΕ (14 - 25/2/1956), που αποτέλεσε κομβικό σημείο στην κυριαρχία των οπορτουνιστικών - αναθεωρητικών δυνάμεων, τόσο στο ΚΚΣΕ όσο και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα γενικότερα.

1973 Συγκέντρωση των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματα στο Πολυτεχνείο με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος της χούντας για την επιστράτευση. Η αστυνομία παραβιάζει το άσυλο και επιτίθεται βίαια εναντίον των φοιτητών.

1987 Πεθαίνει ο μεγάλος Ελληνας σκηνοθέτης Κάρολος Κουν. Δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942, κ.λπ.

...και σαν χτες

1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

1945 Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη.

1945 Ξεκινά ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα.

1947 Με συνδυασμένο χτύπημα το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές Σπάρτης. Την ίδια μέρα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν κατά της Φλώρινας.

1961 Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη τον Μάη ανακοινώνει ότι εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

1975 Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

1991 Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φριχτό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ