Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλλη όψη

Νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων διά του ...Ευρωκοινοβουλίου επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, λέγοντας πάνω - κάτω τα εξής: Αν οι υπηρεσίες του Βελγίου δεν παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Καϊλή, το σκάνδαλο του χρηματισμού δεν θα αποκαλυπτόταν. Επομένως έχουν άδικο όσοι στην Ελλάδα αντιδρούν στο «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», γιατί αποδεικνύεται ότι είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων και επομένως στόχος παρακολούθησης! Μέσα από τον βούρκο τους κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και του λένε να μη διαμαρτύρεται για τους κοριούς, επειδή ακόμα και ευρωβουλευτές γίνονται «θύματα» παρακολουθήσεων «για καλό σκοπό». Παρουσιάζουν και μ' αυτόν τον τρόπο ως «κανονικότητα» το «όλοι υπό παρακολούθηση», που στοχεύει πρώτα απ' όλα τον λαό και τις ελευθερίες του, τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του. Αυτά στοχοποιούν με τις οδηγίες περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», που είναι η «νομιμοποιητική βάση» της παρακολούθησης για λόγους «εθνικής ασφάλειας», όρος - λάστιχο για να τυλίγουν τους πάντες σε μια κόλλα χαρτί. Ο λαός δεν πρέπει να ακούσει το παραμύθι τους! Ο χρηματισμός και τα σκάνδαλα είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής ενός σάπιου συστήματος και των ιμπεριαλιστικών του ενώσεων, όπου η σύμφυση του κεφαλαίου με τα κόμματα και τους πολιτικούς του γεννάει φαινόμενα όπως αυτά με την Καϊλή. Γέννημα - θρέμμα της ίδιας σαπίλας είναι και το πλέγμα των παρακολουθήσεων και της καταστολής σε βάρος του «εχθρού λαού», που πρέπει με την πάλη του να το γκρεμίσει.

Συναντήσεις

Πριν από λίγους μήνες η γαλλική κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς των διυλιστηρίων και κινητοποίησε μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στον δίκαιο αγώνα τους. Πρόσφατα, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ ψήφισαν άρον - άρον νόμο που απαγορεύει τις απεργίες σιδηροδρομικών και τους υποχρεώνει να αποδεχτούν τη ΣΣΕ, ενάντια στην οποία σχεδίαζαν κινητοποιήσεις μέσα στις γιορτές. Αυτές τις μέρες, η βρετανική κυβέρνηση συζητάει με το υπουργείο Αμυνας ένα οργανωμένο σχέδιο αντικατάστασης απεργών σε νευραλγικούς τομείς με ένστολους του βρετανικού στρατού, ενώ υπόσχεται και πιο σκληρούς νόμους απέναντι στις «συνέπειες» των απεργιών. Στη «δημοκρατική» Δύση, η απεργία τίθεται ολοένα και περισσότερο υπό διωγμό, μαζί με όλα τα άλλα εργατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ και ο «κεντρώος» Μακρόν στη Γαλλία συναντιούνται με τους «συντηρητικούς» της Βρετανίας και γκρεμίζουν σαν χάρτινο πύργο το καραμπινάτο ψέμα ότι μπορούν να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων και ταυτόχρονα να ευημερούν οι εργαζόμενοι, να διευρύνονται οι μισθοί και τα δικαιώματά τους. Οπως καταρρέει και το «αφήγημα» του ΣΥΡΙΖΑ για το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», από τις οποίες «παρεκκλίνει» τάχα η κυβέρνηση της ΝΔ, που ψήφισε πρόσφατα στη χώρα μας τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη, με σκληρές αντιαπεργιακές διατάξεις. Αυτόν τον νόμο, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά τουλάχιστον άρθρα του...

Πόνος

Σε μια από τις γνωστές αντι-ΚΚΕ αρλούμπες, η Πανδώρα του «Βήματος» χώρεσε σε έναν τίτλο τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Μπουχάριν και την Μποφίλιου. Τι πιο σύνηθες για μια στήλη που βγάζει το ψωμάκι της με τέτοιες σαχλαμάρες... Μας ενημερώνει λοιπόν ότι κανείς δεν ασχολείται με τα 100χρονα της ΕΣΣΔ και ότι το ΚΚΕ κάνει μνημόσυνα γιατί «οι νεκροί υπάρχουν μόνο όταν μιλάμε γι' αυτούς». Γι' αυτό μάλλον θα έγραψε μια ολόκληρη σελίδα «για τη μακαρίτισσα». Επειδή είναι... από το παρελθόν ο σοσιαλισμός. Μας λέει επίσης πως «η μόνη ανωτερότητα την οποία απέδειξε η Σοβιετική Ενωση (...) ήταν αυτή του αστυνομικού κράτους». Εδώ γελάνε μέχρι και οι κώδικες του «Predator» που «ανθούν» στον κόσμο της αστικής «ελευθερίας» και «δημοκρατίας». Η Πανδώρα του «Βήματος» το έχει ψυχαναλύσει το πράγμα και βρήκε πως «το ΚΚΕ, η Μποφίλιου και τα συμπαρομαρτούντα δεν είναι απλώς γραφικότητες», αλλά «σχιζοφρένεια» που διατρέχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας «που θέλει τα αγαθά του καπιταλισμού και τα ιδεώδη του σοσιαλισμού συγχρόνως, δηλαδή το εφικτό και το ανέφικτο μαζί». Γιατί, ως γνωστόν, τα αγαθά τα παράγουν οι φίλοι της Πανδώρας στα σαλόνια και εφικτό είναι ό,τι τους συμφέρει. Στο τέλος, ο αρθρογράφος του «Βήματος» απηύδησε κι έβγαλε τον πόνο του: «Θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια συζήτηση για το σχέδιο Μάρσαλ και το δόγμα Τρούμαν; (...) Μόνο στους χώρους της αμερικάνικης πρεσβείας». Δεν ξέρουμε αν εκεί εμπνεύστηκε το κείμενο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι τον πόνο του τον συμμερίζονται απόλυτα εκεί στην πρεσβεία.

Δεν είδαν

«Δεν ξέρω, δεν είδα» είναι η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης για το ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Τελευταίο τέτοιο «κρούσμα» είναι τα ερωτήματα για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι δεν γνωρίζει και ότι δεν πρέπει να γνωρίζει! Τα ίδια πάνω - κάτω είπε και ο υπουργός Αμυνας, δηλώνοντας «αναρμόδιος» για το ποιους παρακολουθεί τελικά η ΕΥΠ. «Στρίβειν διά του αρραβώνος», δηλαδή από την κυβέρνηση, που άλλοτε οχυρώνεται πίσω από το απόρρητο και άλλοτε πίσω από το «δεν άκουσα, δεν είδα» για να εξυφαίνεται το πέπλο της συγκάλυψης και να εμπεδώνεται το «ουδείς εξαιρείται». Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε ξανά τη φωνή του με τις αποκαλύψεις ότι στελέχη της ΕΥΠ επί των ημερών του είχαν έρθει σε επαφή με Ισραηλινούς για την αγορά «παράνομου» λογισμικού υποκλοπών. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο «νταλαβέρι» είχε κεντρική θέση στα ερωτήματα που έθετε επίμονα το ΚΚΕ απ' όταν «έσκασε» το σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς να πάρει βέβαια καμιά απάντηση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα, με τα δικά του «δεν ξέρω, δεν είδα». Και μόνο αυτή η ταύτιση επαληθεύει την τεράστια συνευθύνη που έχουν διαχρονικά για το «χτίσιμο» και τη «νομιμοποίηση» ενός πολυπλόκαμου μηχανισμού παρακολουθήσεων από το κράτος, μυστικές υπηρεσίες, ιμπεριαλιστικά κέντρα και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, βάζοντας στο στόχαστρο τον λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1918 Η αστυνομία στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας χτυπά τους απεργούς που διεκδικούσαν αύξηση μισθών και την εφαρμογή του 8ωρου, δολοφονώντας πάνω από 100 εργάτες.

1943 Η σφαγή των Καλαβρύτων.

1944 Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τα αεροδρόμια Τατοΐου και Ελευσίνας, ενώ συνέχισε να περισφίγγει τον κλοιό γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

1959 Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου με ποσοστό 66,85%.

1967 Εκδηλώνεται βασιλικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο γρήγορα αποτυγχάνει. Επρόκειτο, ουσιαστικά, για την προσπάθεια της αντικατάστασης της χούντας των συνταγματαρχών από τη χούντα των στρατηγών.

1968 Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου με τίτλο «Ο σταθμός».

1986 Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περί τηλεφωνικών υποκλοπών. Διαπιστώνεται ότι στον ΟΤΕ λειτουργεί υπηρεσία υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και το θέμα προσλαμβάνει μείζονες πολιτικές διαστάσεις.

...και σαν χτες

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατούμενους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Την ίδια μέρα άρχισε η απόβαση από θάλασσα και αέρα της 4ης Ινδικής και 46ης Βρετανικής Μεραρχίας.

1948 Ο αστικός στρατός υιοθετεί το Σχέδιο Επιχειρήσεων «Περιστερά» με σκοπό τη συντριβή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 - 14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών, Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.

2008 Πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 2003 - 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ