Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φαρσοκωμωδία...

Μια φαρσοκωμωδία έστησαν προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης και οι μεγαλοσουπερμαρκετάδες, που είδαν τους τζίρους τους να εκτοξεύονται τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος της συνάντησης ήταν να διαμορφωθεί ένα «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 διαφορετικά προϊόντα, όπου οι μεγαλοεπιχειρήσεις της λιανικής θα «προσπαθήσουν» (!) το επόμενο διάστημα να συγκρατήσουν τις τιμές. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι το καλάθι θα είναι διαφορετικό για κάθε αλυσίδα και θα προκύψει από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα να «παγώσουν» οι τιμές (πόσο μάλλον να μειωθούν...), γιατί «δεν είναι στο δικό τους χέρι». Είπε ακόμα ότι «δεν πρόκειται για συμφωνία κυρίων. Η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο του ανταγωνισμού. Είναι κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ».

... των λύκων

Μετά τις αναγκαίες διευκρινίσεις, αναρωτιέται κανείς τι έχει να προσδοκά ο λαός απ' αυτήν τη συνάντηση. Οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ δεν δεσμεύονται για τίποτα και η όποια «συγκράτηση» των τιμών σε βασικά προϊόντα θα γίνει (αν γίνει...) στο δυσθεώρητο ύψος που έχουν σκαρφαλώσει μέχρι σήμερα, εξαϋλώνοντας το λαϊκό εισόδημα. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση δεν αντέχει ούτε την υπόνοια ότι θα μπορούσε να «παραβιάσει το δίκαιο του ανταγωνισμού», να επιβάλει δηλαδή πλαφόν και μείωση τιμών στους επιχειρηματίες της λιανικής, που έχουν μπουκώσει με κέρδη. Πόσο μάλλον να ανακουφίσει πραγματικά τον λαό, καταργώντας τον ληστρικό ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, από το να τον κοροϊδεύει ωμά, βάζοντας τον λύκο (της κερδοφορίας) να φυλάει τα πρόβατα (των τιμών σε βασικά αγαθά).

Κοινή συνισταμένη

Η Τουρκία διεξάγει διεθνή καμπάνια, κατηγορώντας την «ευρωπαϊκή» Ελλάδα για εγκληματική μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, ενώ η ελληνική πλευρά επιστρέφει τις κατηγορίες και «διαφημίζει» την ...αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, με αφορμή το ναυάγιο που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στα Κύθηρα. Πίσω από τις σκληρές εικόνες και την ανταλλαγή «πυρών», βρίσκεται όμως η «κοινή συνισταμένη» της πολιτικής τους σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με ενορχηστρωτή την ΕΕ. Το Σύμφωνο Τουρκίας - ΕΕ και το σύνολο της αντιδραστικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι αυτά που στρώνουν το έδαφος στη δράση των οργανωμένων δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αλλά επιτρέπουν και την αξιοποίηση των κατατρεγμένων, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, στα γεωπολιτικά και άλλα παιχνίδια που παίζουν στις πλάτες τους ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, ΜΚΟ. Γι' αυτό, η πραγματική αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι αναγκαίο να τροφοδοτεί τον αγώνα για την ουσιαστική προστασία τους, απαιτώντας να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να δυναμώνει όμως και την πάλη ενάντια στις πραγματικές αιτίες του ξεριζωμού, πρώτα απ' όλα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο.

Το κρίμα...

Μόλις προχτές δύο ακόμα εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους την εργοδοτική ασυδοσία, την εντατικοποίηση και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τις ίδιες μέρες κυκλοφορούσε η πρόσκληση του ΕΛΙΝΥΑΕ (Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία) για το συνέδριο που διοργανώνει σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία. Υπενθυμίζεται ότι το Ινστιτούτο αποτελεί φορέα της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ και άλλων μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων, αποτελώντας και με τη «βούλα» εργαλείο «κοινωνικού εταιρισμού». Για να παρακολουθήσει κάποιος εργαζόμενος ή σωματείο το εν λόγω συνέδριο, πρέπει να πληρώσει 120 έως 160 ευρώ! Αν είναι φοιτητής έχει «έκπτωση» 30 ευρώ, και αν γίνει «ομαδική εγγραφή», στις 10 εγγραφές δίνεται μία δώρο (!), κάτι σαν ...κουπόνι σε σούπερ μάρκετ. Ποιος μεροκαματιάρης, ποιος συνδικαλιστής από χώρο δουλειάς που έχει ανησυχία για τα μέτρα προστασίας μπορεί πράγματι να διαθέσει τόσα χρήματα για μια τέτοια διοργάνωση; Οχι τυχαία, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ πρόσφατα χαρακτήριζαν το ΕΛΙΝΥΑΕ «εταιρεία» όταν τσακώνονταν για τις «καρέκλες» και τους παχυλούς μισθούς.

... στον λαιμό σας

Και αν οι εργατοπατέρες μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων - που στις εγκαταστάσεις τους είναι σε πλήρη εξέλιξη ένα μακελειό διαρκείας με θύματα τους εργαζόμενους - στήνουν τέτοιες «μπίζνες» γύρω από αυτήν την κατάσταση, τα προχτεσινά εργοδοτικά εγκλήματα αποκάλυψαν και την απόσυρση του κράτους από κάθε ουσιαστικό έλεγχο. Πλέον, μετά τη μετατροπή της Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα που έγιναν τα «ατυχήματα», η σχετική ανακοίνωση της «ανεξάρτητης αρχής» ενημέρωνε ότι «διεξάγονται έρευνες» για το περιστατικό στο Μενίδι και ότι για το άλλο «αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος». Πριν δε από λίγες μέρες, σε αντίστοιχο θανατηφόρο δυστύχημα στην Κέρκυρα δεν έγινε επιτόπου έλεγχος, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ποιο είναι το μήνυμα στους εργαζόμενους; «Το κρίμα στον λαιμό σας» για ό,τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, με το μπαλάκι να περνάει από υπηρεσία σε υπηρεσία και στο τέλος να καταλήγει στην «ατομική ευθύνη»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν» για την Ελληνική Επανάσταση.

1849 Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1885 Γεννιέται ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ, 1922).

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Ρουμανία «για να τη σώσουν από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές», όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Κόρινθο.

1949 Μετά τη δημιουργία, τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, χωριστού δυτικογερμανικού κράτους υπό την εποπτεία του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακηρύσσουν τον σχηματισμό της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ). Το Γερμανικό Συμβούλιο του Λαού, που είχε ιδρυθεί τον Μάρτη του 1948, μετασχηματίζεται σε προσωρινή Βουλή του Λαού και θέτει σε εφαρμογή το Σύνταγμα της ΓΛΔ. Στις 11/10/1949 το προσωρινό κοινοβούλιο εκλέγει τον παλαίμαχο κομμουνιστή ηγέτη Β. Πικ πρώτο Πρόεδρο της ΓΛΔ, ενώ στις 12/10 σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση της ΓΛΔ με επικεφαλής τον Ο. Γκρότεβολχ.

1973 Αποτυγχάνει και νέα απόπειρα δολοφονίας (η δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά) κατά του Προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, οργανωμένη κι αυτή από την ελληνική χούντα.

1981 Μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ την προηγούμενη μέρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

1999 Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 είχε δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ