Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απαλλαγή»...

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το περιβόητο «καλάθι» της ΔΕΘ περιλαμβάνει «παροχές» που είναι φτιαγμένες είτε για να «επιστρέφονται» στα κρατικά ταμεία από τη φτωχολογιά είτε για να ενισχύουν (και) έμμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η λεγόμενη «κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο «τέλος» είναι ένα από τα μνημονιακά χαράτσια που εισπράττουν ανελλιπώς όλες οι κυβερνήσεις από το 2012. Από τότε το πληρώνουν κάθε χρόνο αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», φτωχοί ΕΒΕ, αγρότες, αλλά και Ανώνυμες Εταιρείες κ.ά. Τώρα, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες το «καταργούν», αλλά όχι για όλους. Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται μόνο όσες επιχειρήσεις αυξάνουν τον «μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων». Δηλαδή, μια επιχείρηση που έχει π.χ. τζίρο 2 εκατ. ευρώ, αν προσλάβει έστω και έναν εργαζόμενο για μόλις ένα τρίμηνο μέσα στη χρονιά, απαλλάσσεται από το «τέλος επιτηδεύματος».

... για λίγους

Στον αντίποδα ένας αυτοαπασχολούμενος θα συνεχίζει να ματώνει για να ξεχρεώσει, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι η περιβόητη «απαλλαγή» είναι ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης των πιο «δυναμικών» επιχειρήσεων, δηλαδή των μεγαλύτερων, σε βάρος των πιο φτωχών επαγγελματιών. Η κυβέρνηση μάλιστα υποκριτικά παρουσιάζει κι αυτή την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματιών ως ένα ακόμα «μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας», βάζοντας ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των πολλαπλών φοροαπαλλαγών, εισφοροαπαλλαγών και άλλων «κινήτρων» για τους ομίλους. Οσο για το ποιοι «πληρώνουν»; Δεν θέλει και ρώτημα: Οι ίδιοι που πληρώνουν το 95% των φορολογικών εσόδων: Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Πιο νωρίς

«Ολα πιο νωρίς» είναι το σύνθημα του υπουργείου Παιδείας για τη νέα σχολική χρονιά και πράγματι ...έπεσαν διάνα! Το μόνο που ήρθε νωρίτερα όμως από κάθε άλλη χρονιά (ή τουλάχιστον στην ώρα του) είναι τα παλιά και νέα προβλήματα που συνοδεύουν διαχρονικά τη λειτουργία των σχολείων, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το κράτος. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να διαφημίζει «χιλιάδες προσλήψεις» εκπαιδευτικών, ωστόσο πάνω από 10.000 θέσεις παραμένουν κενές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που σε πάρα πολλά σχολεία όλης της χώρας το «κλασικό» ολοήμερο πρόγραμμα δεν θα ξεκινήσει, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν οι δάσκαλοι που θα συμπληρώσουν ώρες. Μέχρι τότε, οι γονείς θα γίνονται λάστιχο στη δουλειά και θα κοιτούν βασανιστικά τους δείκτες του ρολογιού για να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο. Από την άλλη, βέβαια, αργοπορημένοι στο ραντεβού τους με τη νέα σχολική χρονιά είναι εκατοντάδες καθαριστές και καθαρίστριες, που οι συμβάσεις τους δεν ανανεώθηκαν ή περιορίστηκε το ωράριό τους, προκειμένου να μειώνονται τα «κόστη» για κυβέρνηση και δήμους. Το ίδιο ισχύει και με τα μέτρα για την πανδημία, τα οποία φέτος δεν περνάνε ούτε έξω από τα σχολεία, με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να τα βγάλουν πέρα εντελώς μόνοι αν προκύψει κάποια συρροή κρουσμάτων. Μιλώντας μόνο για τα αυτονόητα, άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει με ανησυχίες και άγχη για τη λαϊκή οικογένεια, πρόσθετα στα άλλα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν την ίδια «μήτρα»: Την πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες ως «κόστος», βάζοντας στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» ακόμα και τη μόρφωση των παιδιών.

Δεν χωνεύεται

Στην Αττική, η Περιφέρεια επιδίδεται στο αγαπημένο της σπορ του αφισοκυνηγού, κατεβάζοντας συστηματικά το προπαγανδιστικό υλικό για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα γίνει την άλλη βδομάδα στο Πάρκο Τρίτση. Στα Χανιά, η βρώμικη δουλειά ανατέθηκε σε κάτι φασιστοειδή που έβαλαν στο στόχαστρο υλικό του Φεστιβάλ, εννοείται μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, την ώρα που τα τρωκτικά βγαίνουν από τις τρύπες τους. Στην Καβάλα, πάλι, ο κρατικός μηχανισμός το τερμάτισε, στέλνοντας το Λιμενικό να σταματήσει τις εκδηλώσεις και στη συνέχεια να συλλάβει τον Γραμματέα της ΤΕ του Κόμματος! Η κατηγορία ήταν για «διατάραξη κοινής ησυχίας» και είναι πραγματικά για γέλια. Εννοείται ότι όλος αυτός ο «ζήλος» πάει άκλαυτος και οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα προμηνύουν μια μαζική, συγκλονιστική κορύφωση στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στο κεντρικό τριήμερο, πάνω από 350 καλλιτέχνες ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών», επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ως του σπουδαιότερου και μεγαλύτερου πολιτιστικού - πολιτικού γεγονότος, που αγκαλιάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίοι σε όλη τη χώρα. Οσοι πάλι δεν μπορούν να κρύψουν την ενόχλησή τους γι' αυτό, ας αλλάξουν συνήθειες και αντί για νερό ας βάλουν στο διαιτολόγιό τους λίγο ...ξίδι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1321 Πεθαίνει ο Ιταλός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης).

1812 Ο γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα εισέρχεται στη Μόσχα. Οι Ρώσοι βάζουν φωτιά στην πόλη προκειμένου οι κατακτητές να μη βρουν εφόδια και να μη βγάλουν τον χειμώνα.

1814 Οι Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία.

1822 Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829 Ως αποτέλεσμα του ρωσο-τουρκικού πολέμου του 1828 - 1829, που έληξε με νίκη των Ρώσων, υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μεταξύ άλλων, αναγνώριζε την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1878 Γεννιέται ο πολιτικός και διπλωμάτης Ιων Δραγούμης.

1930 Βουλευτικές εκλογές διενεργούνται στη Γερμανία μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι (αλλά με πτώση 5,27%) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Δεύτερο έρχεται το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ, το οποίο «εκτοξεύεται» από 2,6% (1928) στο 18,25%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται τρίτο συγκεντρώνοντας πάνω από 4,5 εκατομμύρια ψήφους (13,13%).

1933 Υπογράφεται στην Αγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο («Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης») που προβλέπει την αμοιβαία εγγύηση των κοινών συνόρων και τη συνεργασία στις διεθνείς σχέσεις.

1943 Οι δυνάμεις κατοχής προβαίνουν σε ομαδικές σφαγές στα χωριά της επαρχίας Βιάννου και Αγιος Γεώργιος της Κρήτης, δολοφονώντας πάνω από 700 κατοίκους και καίγοντας 7 χωριά.

1952 Ο Δημήτρης Παρτσαλίδης διαγράφεται από μέλος του ΚΚΕ. Η οπορτουνιστική πλατφόρμα Παρτσαλίδη, η οποία επί της ουσίας καταδίκαζε τον Δημοκρατικό Στρατό και υποστήριζε πως ήταν δυνατή μια «ομαλή εξέλιξη» μετά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, είχε δεχθεί σφοδρή κριτική κατά την 3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 1950. Τις θέσεις της Συνδιάσκεψης υπερψήφισε και ο Παρτσαλίδης, χωρίς ωστόσο ουσιαστικά να τις ενστερνιστεί, όπως φάνηκε καθαρά από τη μετέπειτα δράση του. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1956 αποκατέστησε τον Δ. Παρτσαλίδη ως μέλος του ΚΚΕ και της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ ο ίδιος θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στην οπορτουνιστική - φραξιονιστική πάλη μέσα στο Κόμμα και την περίοδο προς τη διάσπαση του 1968 (βλ. 12η Ολομέλεια).

1968 Πεθαίνει στη Μόσχα ο κομμουνιστής ηθοποιός και πολιτικός πρόσφυγας Αντώνης Γιαννίδης.

1969 Με επιστολή τους, 905 κομμουνιστές κρατούμενοι στο στρατόπεδο Λακκί της Λέρου εγκρίνουν τις θέσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Σύσκεψη των 75 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στη Μόσχα, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τις αντισοβιετικές, αντιδιεθνιστικές και αντικομμουνιστικές διακηρύξεις της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδη - Δρακόπουλου - Μπριλλάκη.

2001 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Στέλιος Καζαντζίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ