Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μισές αλήθειες

Τη μισή αλήθεια λέει το «εμβληματικό» 10,2% του πληθωρισμού για τον Απρίλη. Η άλλη μισή βρίσκεται στους «παραμέσα» δείκτες: 11% για τη διατροφή συνολικά, 14% στο κρέας και στα λαχανικά, πάνω από 35% στην κατηγορία «στέγαση», πάνω από 15% για μεταφορές, χώρια φυσικά την εκτόξευση στην Ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου οι αυξήσεις ξεκινάνε από το 65% και φτάνουν το 122% σε έναν μήνα. Βρίσκεται όμως και στο ράλι κερδοφορίας για δεκάδες επιχειρηματικούς ομίλους, που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται πάνω από 2 δισ. ευρώ το διάστημα που η ακρίβεια είχε αρχίσει να φουντώνει. Η «μεγάλη εικόνα», λοιπόν, δεν είναι τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» ορισμένων ενεργειακών ομίλων, εξαιτίας «στρεβλώσεων στην αγορά», όπως λένε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί, αλλά οι συνέπειες που έχει για τον λαό η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς σε ανάπτυξη και κρίση, που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως εμπόρευμα και ως «ευκαιρία» για περισσότερα κέρδη. Γι' αυτό, ανακούφιση για τον λαό δεν πρόκειται να υπάρξει με τον ...«παπά» των υπερκερδών που παίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία μάλιστα - όπως αποφάνθηκε χτες και η ΡΑΕ - είναι τόσο καλά «μαγειρεμένα», που δεν πρόκειται να τα ακουμπήσει κανείς. Ανάσα μπορεί να πάρει ο λαός μόνο σε σύγκρουση με την πολιτική τους, που στηρίζει την καπιταλιστική κερδοφορία και στην Ενέργεια, με τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», της απολιγνιτοποίησης, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.ά.

Πολιορκία

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που φανερώνουν μια ακόμα πηγή αιμορραγίας για το λαϊκό εισόδημα, σε συνθήκες μάλιστα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, οι ασθενείς πλήρωσαν το 2020 πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την τσέπη τους για φάρμακα. Από αυτά, τα 639 εκατ. ήταν «συμμετοχή» για φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα 939 εκατ. για φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή για φάρμακα που ενώ τα αποζημιώνει, είναι ασύμφορη η επίσκεψη στον γιατρό για να τα συνταγογραφήσει, επομένως οι ασθενείς προτιμούν να τα πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από μισό δισ. ευρώ δαπανάται για αυτά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που κοστίζουν κατά μέσο όρο 7 ευρώ, αφού η επίσκεψη σε γιατρό για να τα «γράψει» κοστίζει από 10 ευρώ και πάνω. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται την ίδια περίοδο που η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα επιβεβαίωνε την «ανταγωνιστικότητά» της και τον «εξαγωγικό της προσανατολισμό», με τις περισσότερες εταιρείες να εμφανίζουν αύξηση στα κέρδη τους, να προαναγγέλλουν νέες επενδύσεις και γραμμές παραγωγής, αξιοποιώντας όλα τα «επενδυτικά εργαλεία» που τους εξασφαλίζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τέτοια στοιχεία φανερώνουν την «πολιορκία» των αναγκών του λαού ακόμα και για τα στοιχειώδη που αφορούν στην επιβίωσή του. Μια «πολιορκία» βέβαια απαραίτητη για να τροφοδοτείται η κερδοφορία των ομίλων του κλάδου, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τη διατροφή, την Ενέργεια κ.ο.κ., με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα που βλέπουμε ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Ζουν όνειρο...

Μπορεί οι λαοί να στενάζουν από τις ανατιμήσεις και τις συνέπειες των πολεμικών κυρώσεων και αντικυρώσεων, υπάρχουν όμως και κάποιοι που «ζουν το όνειρό τους», βλέποντας τις δουλειές να «ανοίγουν». Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για την πολεμική βιομηχανία, που διανύει μια από τις πιο κερδοφόρες εποχές της. Ούτε μόνο για τους εφοπλιστές, που το μέλλον απλώνεται μπροστά τους, με τις νέες παραγγελίες για αμερικανικό LNG. Τεράστιοι πολυεθνικοί όμιλοι βλέπουν αυτήν την περίοδο την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται, όπως η βρετανο-ολλανδική «SHELL», που σύμφωνα με στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2022 καταγράφει τα υψηλότερα κέρδη από το 2008, λόγω της αλματώδους αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών. Ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη 9,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έως τα τέλη Μάρτη, από 3,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και 6,4 δισ. το δ' τρίμηνο του 2021. Και δεν είναι μόνο αυτός. Αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές που κατασκευάζουν λιπάσματα, αναμένεται το α' τρίμηνο του 2022 να καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη τους εδώ και πολλά χρόνια. Οπως η αμερικανική «CF Holdings», που προσδοκά αύξηση κερδών κατά 147%, η επίσης αμερικανική «Mosaic» κατά 77% και η καναδική «Nutrien» κατά 64%. Στην κερδοφορία τους επιδρούν καθοριστικά οι κυρώσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, τους νούμερο 2 και 3 παραγωγούς καλιούχων λιπασμάτων (ποτάσας) στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να στρέφονται σε άλλες αγορές. «Πάρτα όλα» λοιπόν για τα μονοπώλια και «βάλτε όλοι» για τον λαό, στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των πρώτων, σπέρνοντας νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα.

Τα ψάχνουν

«Ξεσκόνισμα» στα έξοδα των νοσοκομείων έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας - σύμφωνα με δημοσιεύματα - καθώς διαπιστώθηκε πως η δαπάνη για λειτουργικά έξοδα, που είχε προϋπολογιστεί ανά μήνα, έχει εκτροχιαστεί στα περισσότερα απ' αυτά, δημιουργώντας κινδύνους για την προμήθεια ακόμα και βασικών νοσοκομειακών υλικών. Οι πρώτες επαφές του υπουργείου έχουν ξεκινήσει με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και έπεται συνέχεια. Σίγουρα, θα χρειαστεί πολύ ψάξιμο για να βρεθεί το πού πρωτοξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα: Μήπως τα «πρόλαβαν» ο πληθωρισμός και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου; Μήπως τα «έφαγαν» οι ΜΕΘ, που λειτουργούσαν για μήνες με 100% πληρότητα; 'Η μήπως τα χειρουργεία, που ξανάρχισαν μετά από δυο σχεδόν χρόνια περιορισμένης λειτουργίας, λόγω του συστήματος «μιας νόσου»; Η πραγματικότητα είναι ότι τα κρατικά κονδύλια για τα νοσοκομεία δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», με την κυβέρνηση να κλιμακώνει την πολιτική της υποχρηματοδότησης, παράλληλα με την προώθηση του «νέου ΕΣΥ», που βαθαίνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Γι' αυτό οι έλεγχοι που ξεκίνησε το υπουργείο είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε «συστάσεις» για νέες περικοπές στις ήδη κουτσουρεμένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και βέβαια σε υποδείξεις και σχέδια για αύξηση των εσόδων από τη λειτουργία τους ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων», στέλνοντας έτσι κι αλλιώς τον λογαριασμό σε υγειονομικούς και ασθενείς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1928 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.

1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις αρχές.

1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Αξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την επόμενη αμέσως μέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.

1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ενωσης.

1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α' Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12-20/5/1965). Σε αυτή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι κ.ά.

1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12-15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γράτσια, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.

1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.

1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν την ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ